fbpx

Absurd: Nina Betetto najprej kršila človekove pravice, zdaj v boj za mesto sodnika za človekove pravice

Nina Betteto (foto: STA).

Borut Pahor je v tretjem poskusu le imenoval štiri kandidate, ki se bodo podali v boj za mesto sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. 

Med izbrano četverico so sodnica na vrhovnem sodišču Nina Betetto, odvetnik in profesor kazenskega prava Marko Bošnjak, profesorica z univeze v Gentu Nina Peršak ter dvojni doktor s Harvarda in Oxforda ter strokovnjak za pravo človekovih pravic in evropsko pravo Klemen Jaklič.

Državni zbor bo izbral tri kandidate, ki jih bo poslal na Evropsko sodišče v Strasbourg. Iz predsednikovega kabineta so sporočili, da je Pahor izbral omenjene kandidate na podlagi mnenj sodnega sveta in vlade, v posvetovanjih s poslanskimi skupinami pa je naletel na zelo različna, celo nasprotujoča si mnenja, poroča STA.

Sporna kandidatka Betettova
Kot najresnejša kandidatka za mesto sodnika na ESČP se pojavlja Nina Betetto, ki z mednarodnim sojenjem na področju človekovih pravic nima vidnejših izkušenj. Še huje je to, da je velikokrat prisostvovala v senatih, ki so dokazano kršili človekove pravice. Največji očitek v zadnjem času ji zagotovo predstavlja sojenje v zadevi Patria, kjer je zavrnila izločitev sodnice Vesne Žalik in se podpisala pod krivično ter protiustavno sodbo. Vedno je delovala tudi kot desna roka Branka Masleše, zaradi katerega je bila obsojenim v zadevi Patria kršena pravica do poštenega sojenja.

Namesto da bi sodila, je uživala v toplicah
V zadnjem času se je Betettova na stroške davkoplačevalcev redno udeleževala mednarodnih sodniških seminarjev in zanemarjala funkcijo vrhovne sodnice kljub dejstvu, da se vrhovno sodišče utaplja v številnih primerih. Betettova je hodila v tujino zaradi samopromocije in lobiranja za mesto sodnice v Strasbourgu, je poročal Požareport.

V primeru izvolitve bo v konfliktu interesov
Nina Betetto je prav tako na plačilni listi Evropskega centra za reševanje sporov nekdanje propadle političarke Katarine Kresal, kar je po mnenju nekaterih sporno početje. Prav tako bo  v primeru izvolitve na mesto evropske sodnice Betettova v konfliktu interesov, saj bo odločala v pritožbi, ki jo je Kresalova naslovila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Več o vrhovni sodnici Betettovi si preberite na: Se bo četici nagrajenih sovražnikov Janeza Janše pridružila Nina Betetto

M. P.