fbpx

V hotelu Jama v Postojni odkrili tajne sobe za prisluškovanje – bivši direktor tega hotela pa je Jerko Čehovin, ki Janšo toži, ker ga je označil za udbovca!

Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije, sedaj pa član Zavežništva Alenke Bratušek Jerko Čehovin (foto: STA)

Morda se sliši kot prvoaprilska šala, toda na žalost je še kako resnično: v postojnskem hotelu Jama so pri obnovi odkrili skrivna vrata, za katera nihče ni niti vedel, da obstajajo, niti ne, kam sploh vodijo. Direktor hotela Marjan Batagelj je želel vrata odpreti s ključem, pa ga ni imel nihče od njegovih uslužbencev, zato so vlomili in odkrili tajno sobo za prisluškovanje iz časov nekdanje Jugoslavije. Da gre za povezan sistem več soban, ki so pripadale nekdanji tajni policiji Udbi, je bilo hitro jasno, saj so štiri sobe opremljene s prisluškovalnimi napravami za vso Primorsko, tam je vozlišče civilne in vojaške telefonije ter soba za počitek. Iz sistema štirih sob je bilo mogoče pobegniti tudi prek jaška skozi jamo. Vse to opremljeno s pohištvom iz 70. let prejšnjega stoletja. Odkritje postavlja več vprašanj kot odgovorov; zakaj so sobane odkrili šele zdaj? Kdo je zanjo vedel in kdo ne? Zanimivo je predvsem dejstvo, da je hotel vrsto let vodil prav tisti nekdanji poslanec PS Jerko Čehovin, ki Janeza Janšo toži, ker ga je na eni izmed sej DZ označil za uslužbenca Udbe.

Prostori hotela Jama pred Postojnsko jamo, ki niso vrisani v gradbenih načrtih in uradno sploh ne obstajajo, so pripadali nekdanji jugoslovanski tajni policiji, prvi šef slovenske tajne službe Sova, Miha Brejc, ki ga je leta 1990 na ta položaj postavil Demos, pa v intervjuju za RTV ni izključil možnosti, da je s sobanami operirala kar Jugoslovanska narodna armada, ki je bila z Udbo tesno prepletena.

Kot je Brejc povedal za Televizijo Slovenija, sam za obstoj takšnih skritih soban nikoli ni izvedel, je pa namignil, da bi o tem vedeli marsikaj zanimivega povedati njegovi predhodniki, predvsem Štefan Tepeš in Ivan Eržen, ki sta bila ob koncu 80. let tesno povezana z nekdanjim šefom slovenskih komunistov, nasprotnikom slovenske osamosvojitve Milanom Kučanom. Kot je namreč povedal zdajšnji direktor hotela Marjan Batagelj, najdena ohišja kaset pričajo, da se je v teh prostorih prisluškovalo in snemalo praktično do osamosvojitve, zadnji tonski zapisi so namreč iz leta 1990. Zadnji agenti so za seboj sicer počistili večino obremenilnih dokazov – in jih verjetno uničili.

Največji sum padel na nekdanjega direktorja Postonjske jame in nekdanjega poslanca PS Jerka Čehovina
Čemu se je v prostorih postojnskega hotela prisluškovalo tik pred osamosvojitvijo, bo bržkone ostala skrivnost, saj bivši šefi Udbe niti za RTV niso pripravljeni spregovoriti, prav tako o tem molči današnje vodstvo Sove. Je pa zanimivo, da je Postojnsko jamo in pripadajoči hotel dolgo časa vodil Jerko Čehovin, ki predsednika SDS Janeza Janšo užaljeno toži, ker ga je slednji na eni izmed sej državnega zbora označil za bivšega udbovca.

Jerko Čehovin- nekdanji poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije, sedaj pa član Zavežništva Alenke Bratušek (foto: STA)

Naj spomnimo; Janša je na seji 28. avgusta 2014 dejal, da je bil Čehovin “v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska”. Podatek, da je Čehovin sodeloval z Udbo, je prvak opozicije zasledil v evidenci spletne strani Udba.net leta 2003. Janša je tudi dejal, da mu je Dušan Lajovic leta 2006, ko je bil pri njem na obisku, pokazal zloglasni arhiv, ki je avtentičen. Na seznamu udbovcev je imel Čehovin pri svojem imenu zapisano šifro 55.000, ki je oznaka za “opuščenega uslužbenca Udbe”. To pa pomeni, da gre za osebo, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo. Torej takšna oseba ni bila zgolj zunanji vir informacij. Ker je Čehovin nekdanji Udbovec, je težko verjeti, da ne bi vedel za obstoj skrivnih soban za prisluškovanje.

Zakaj sta politični in vojaški vrh nekdanje Jugoslavije v 70. letih takrat v novozgrajenem hotelu Jama vzpostavila tajno prisluškovalno gnezdo, ostaja odprto vprašanje. Hotel so sicer odprli leta 1971, v času, ko sta najvidnejšo vlogo med Slovenci v Zvezi komunistov Jugoslavije igrala Edvard Kardelj in Stane Dolanc. To pa so bili tudi časi, ko se je na čelo slovenskega oddelka Udbe z veliko hitrostjo vzpenjal Janez Zemljarič.

Hotelski direktor Marjan Batagelj sicer podarja, da v četrto sobo še niso vlomili  tudi ta pa bi utegnila postreči z novimi razburljivimi odkritji. Do takrat pa se bo raziskovalo trenutne oprijemljive dokaze o prikritih aktivnostih Udbe, ki bodo v prihodnje morda celo na ogled zunanjim obiskovalcem. Da ima namreč Bategelj nos za posel, gre sklepati po njegovi izjavi, da v prihodnje načrtuje celo odprtje muzeja za prisluškovanje.

L.S.