V Kočevski Reki je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve zaznamovalo spomin na dan, ko je zadišalo po Slovenski vojski

V Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Kočevski Reki je včeraj potekala slovesnost “Prihodnost pripada pogumnim”, na kateri so obeležili dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski. 17. decembra 1990 so sodelujoči v postroju v Kočevski Reki poslali jasno sporočilo: Pripravljeni smo braniti pot k samostojnosti Slovenije. Zadišalo je po Slovenski vojski in ti junaki so se zapisali v zgodovino slovenskega naroda.

Generalni sekretar in član predsedstva Združenje VSO dr. Božo Predalič je uvodoma nagovoril in pozdravil vse prisotne. Izpostavil je pogum tistih, ki so 17. decembra stali v prvem postroju Slovenske vojske: “Verjamem, da jim tedaj ni bilo prijetno, to so bili negotovi časi.” Dr. Predalič je spomnil, da so s tem dejanjem veliko tvegali, saj bi lahko takrat intervenirala jugoslovanska armada, “toda stali so tu, odločeni, da branijo slovensko samostojnost, s čimer so se zapisali v slovensko zgodovino”.

Izrazil je zadovoljstvo, da se je dogodka udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor, a je dodal, da bi se ob takšni svečanosti pričakovala tudi prisotnost obrambnega ministra Karla Erjavca, pa tudi drugih visokih predstavnikov Vlade RS, ki bi morali čutiti pomembnost tega trenutka in prostora v Kočevski Reki.

Spomnil je še na ostale izjemno pomembne trenutke slovenske zgodovine, npr. Poljče, sestanek na Pristavi…, ki bledijo v slovenskem zgodovinskem spominu. Razloge za to vidi predvsem v dogajanjih v 90. letih: “Tedaj smo bili Slovenci enotni, žal pa tako ni bilo tudi v politiki, kjer nekateri niso bili navdušeni nad idejo o osamosvojitvi.” “Ko se je zgodila samostojna Slovenija, so poskušali rehabilitirati svoje nekdanje ravnanje. Najpomembnejše dogodke Demosa so želeli potisniti ob stran, kar jim je s pomočjo režimskih medijev v veliki meri tudi uspelo”, je opozoril dr. Predalič, ki se mu prav zato zdi pomembno, da se v čim večjem številu udeležujemo prireditev, ki obeležujejo prelomne trenutke slovenskega osamosvajanja. Zaključil je, da takrat, ko bodo Slovenijo zopet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali in jo imajo radi, bodo ti zgodovinski trenutki zopet pridobili na pomenu: “Dragi prijatelji, čutim, da je ta dan vedno bližje”.

Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir je poudaril, da je Kočevska skozi zgodovino dolga leta bila upravljana pod posebnim režimom, “toda zahtevne razmere so še dodatno krepile domoljubje in ohranjale upanje, da bomo nekoč Slovenci edini gospodarji na svoji zemlji”. Vojaki, ki so pred 29 leti stali na tem mestu, niso vedeli, kaj bo čas prinesel, imeli pa so jasen cilj: Za vsako ceno braniti svojo lastno državo. Dogodka se je udeležil tudi poslanec SDS Boris Doblekar, za kulturni del programa pa je poskrbel dramski igralec Roman Končar in trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Lana Božič

 • Lisjak

  Zaključil je, da takrat, ko bodo Slovenijo zopet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali in jo imajo radi, bodo ti zgodovinski trenutki zopet pridobili na pomenu.
  Slavnostni govornik pa nekdanji notranji minister Igor Bavčar-tajkun,lopov,restant…
  Ne se delat norca iz nas!

  • RATATA

   Zato me ni bilo, čeprav sem dobil vabilo!

  • Nata

   Hm. . . . .samo delno imaš prav.
   Verjetno tudi desnaki sedaj, ko je minilo nekaj časa drugače gledajo nanj.
   Že samo to, da je eden redkih ” tajkunov ” sedel, nam da lahko misliti.

   • Kosarkar Bavći

    Kaj je zdaj Bavcar desnakar ali levakar? Zopet prirejanje morale sebi v prid.
    Kaj Srot ni sedel, zenska tajkunka Hilda, kurji tat Srecko Prijatelj?

    • Nata

     Dej no ?? Saj je res eden redkih tajkunov , ki ga je dosegla roka pravice. Sedeli so pravzaprav sami desnakarji. . . . . kako si natančen !!!
     Kakšno prirejanje morale ?? Dej preberi še enkrat , kaj sem napisala.

     • Kosarkar Bavći

      A niste desnaki pošteni. Do vceraj so bili vsi tajkuni po definiciji nora24 komunisti oz levaki.

     • Nata

      Eni so bili, drugi so pa še vedno.

 • Black_hawk

  Narod se je boril in zmagal.

 • Nata

  Gospod Košir je dobro povedal !!

  ” “toda zahtevne razmere so še dodatno krepile domoljubje in ohranjale
  upanje, da bomo nekoč Slovenci edini gospodarji na svoji zemlji ”
  Tudi sedaj so razmere zahtevne !! Torej dragi Slovenci in strankarski veljaki !!

  Spravimo se že skupaj , no !!

  • Kosarkar Bavći

   Lopovi na kupu zbrani ste se spravili. Samo še IJJ se je manjkal.

 • Artur

  Sem pričakoval, da bo komunistični domoljub Šiško s svojimi prisostvoval na tej slovesnosti v Kočevski Reki v počastitev dneva, ko je zadišalo po Slovenski vojski pa sem zasledil, da rajši hodi po poteh po enemu izmed gošarskih bataljonov. Ali je lahko nekdo, ki je komunist iskren domoljub?
  Zbirno poročilo bataljonskega štaba o 1. orientacijskem pohodu po poteh Pohorskega bataljona 2007
  http://www.hervardi.com/porocilo_bataljonskega_staba.php

 • Kosarkar Bavći

  Svečani govorniki osamosvojiteljski oz vojni profiterji. Od osamosvojiteja do tajkuna.

  • Nata

   S prvim ” demokratom ” Kučanom na čelu. . . . .

   • Kosarkar Bavći

    Zdaj bi s Kucanom prevracala pozornost.
    Saj vas je Pahorcek priswl obiskat. Komunist, ki ga non stop pluvate.

    • Nata

     Je predsednik? Je.
     Vseh Slovencev ?
     Poizkuša biti.

     • Kosarkar Bavći

      Saj ne bi bil, ko ga SDS ne bi podprl v zadnjem krogu.

 • Ivan Ivanovič

  naša osamosvojitev leta 1991 je bila kot osvoboditev leta 1945: padli smo v novo sužnost. Leta 1945 smo padli v sužnost Titove revolucionarne klike, leta 1991 pa smo dobili okove Kučanovega klana. Isti k…, drugo pakovanje.