V Kočevski Reki je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve zaznamovalo spomin na dan, ko je zadišalo po Slovenski vojski

V Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Kočevski Reki je včeraj potekala slovesnost “Prihodnost pripada pogumnim”, na kateri so obeležili dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski. 17. decembra 1990 so sodelujoči v postroju v Kočevski Reki poslali jasno sporočilo: Pripravljeni smo braniti pot k samostojnosti Slovenije. Zadišalo je po Slovenski vojski in ti junaki so se zapisali v zgodovino slovenskega naroda.

Generalni sekretar in član predsedstva Združenje VSO dr. Božo Predalič je uvodoma nagovoril in pozdravil vse prisotne. Izpostavil je pogum tistih, ki so 17. decembra stali v prvem postroju Slovenske vojske: “Verjamem, da jim tedaj ni bilo prijetno, to so bili negotovi časi.” Dr. Predalič je spomnil, da so s tem dejanjem veliko tvegali, saj bi lahko takrat intervenirala jugoslovanska armada, “toda stali so tu, odločeni, da branijo slovensko samostojnost, s čimer so se zapisali v slovensko zgodovino”.

Izrazil je zadovoljstvo, da se je dogodka udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor, a je dodal, da bi se ob takšni svečanosti pričakovala tudi prisotnost obrambnega ministra Karla Erjavca, pa tudi drugih visokih predstavnikov Vlade RS, ki bi morali čutiti pomembnost tega trenutka in prostora v Kočevski Reki.

Spomnil je še na ostale izjemno pomembne trenutke slovenske zgodovine, npr. Poljče, sestanek na Pristavi…, ki bledijo v slovenskem zgodovinskem spominu. Razloge za to vidi predvsem v dogajanjih v 90. letih: “Tedaj smo bili Slovenci enotni, žal pa tako ni bilo tudi v politiki, kjer nekateri niso bili navdušeni nad idejo o osamosvojitvi.” “Ko se je zgodila samostojna Slovenija, so poskušali rehabilitirati svoje nekdanje ravnanje. Najpomembnejše dogodke Demosa so želeli potisniti ob stran, kar jim je s pomočjo režimskih medijev v veliki meri tudi uspelo”, je opozoril dr. Predalič, ki se mu prav zato zdi pomembno, da se v čim večjem številu udeležujemo prireditev, ki obeležujejo prelomne trenutke slovenskega osamosvajanja. Zaključil je, da takrat, ko bodo Slovenijo zopet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali in jo imajo radi, bodo ti zgodovinski trenutki zopet pridobili na pomenu: “Dragi prijatelji, čutim, da je ta dan vedno bližje”.

Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir je poudaril, da je Kočevska skozi zgodovino dolga leta bila upravljana pod posebnim režimom, “toda zahtevne razmere so še dodatno krepile domoljubje in ohranjale upanje, da bomo nekoč Slovenci edini gospodarji na svoji zemlji”. Vojaki, ki so pred 29 leti stali na tem mestu, niso vedeli, kaj bo čas prinesel, imeli pa so jasen cilj: Za vsako ceno braniti svojo lastno državo. Dogodka se je udeležil tudi poslanec SDS Boris Doblekar, za kulturni del programa pa je poskrbel dramski igralec Roman Končar in trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Lana Božič