fbpx

V KUL vložili še interpelacijo proti ministru Simonitiju!

Vasko Simoniti (Foto: STA)

Opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB, ki so vključene v KUL so v petek, 5. februarja 2021, v skladu z napovedjo, v parlamentarni postopek vložile interpelacijo ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Med drugim mu očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki. To je tretja interpelacija ministrov vlade Janeza Janše v zadnjih tednih, s konstruktivno nezaupnico so se namreč odločili še malo počakati. Na ministrstvu za kulturo so že ob napovedi interpelacije zapisali, da jim bo ta omogočila predstavitev vseh dosežkov preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Prepričani so, da se je stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo.

Interpelacijo kulturnega ministra dr. Vaska Simonitija je minuli teden napovedal Dejan Prešiček iz stranke SD in povedal, da bo to verjetno eno največjih daril, ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Po Prešičkovi oceni namreč vlada ogroža vitalna področja v državi. Simonitiju očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki, da je odločbe samozaposlenih vzel v svoje roke, da filmskemu področju niso bila izplačana s pogodbo zagotovljena sredstva. Prav tako jih moti pomanjkanje vizije, kako prebroditi zdravstveno krizo, kako bo zaživel ta sektor in kako bodo začeli ljudi spet spuščati v koncertne dvorane in gledališča.

Po tem, ko so glede konstruktivne nezaupnice KUL-ovci vsaj začasno odložili svoj lok – samonikli kandidat za mandatarja Karl Erjavec se je namreč upravičeno ustrašil, da ne bo dobil dovolj glasov – so se precej predvidljivo odločili, da se bodo lotili vlaganja interpelacij. Sage z nezaupnico sicer še ni konec, to naj bi vložili prihodnji teden, tokrat z zgolj desetimi glasovi. Pri interpelacijah je prvi na njihovi tapeti minister za delo Janez Cigler Kralj, ki mu med drugim očitajo, da je s financami pomagal zavodu Iskreni, v sredo pa so vložili interpelacijo proti ministrici za šolstvo dr. Simoni Kustec. Ministrica naj bi s svojo slabo politiko v času epidemije povzročila najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.

Foto: Demokracija

Morda je kaj na tem, da si “kulturniki” oziroma nevladniki predstavljajo dialog precej po svoje, na kar recimo kaže performans, ki so ga izvedli pred ministrstvom za kulturo. Verjetno se še vsi spomnimo, da so po nastavljenih šolskih klopeh  polili rdečo barvo, ki simbolizira kri, na mize pa so dopisali tudi imena zaposlenih na ministrstvu. Med zapisanimi je bil Miro Petek – novinar, ki je bil v preteklosti zaradi svojega dela brutalno pretepen in skoraj ubit. S smrtjo so protestniki zagrozili tudi ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju, Vesni Jurca TadelAlenki Gotar in Mitji Iršiču. Ministrstvo je bilo tudi nenehno tarča vandalizma, nazadnje so neznanci davkoplačevalcem povzročili za več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade stavbe. Na dogodek se je takrat odzval tudi premier Janez Janša z besedami: “Ne čudite se. Te njihove “umetniške” dosežke na Ministrstvu za kulturo RS plačujete z davkoplačevalskim denarjem. Kdo ne bi malo razgrajal, če je za to plačan. Ali pa mogoče kdo verjame, da za tem vandalizmom stoji kak delavec, kmet, podjetnik ali upokojenec, ki mora takšne dosežke plačevati?”  Podobno barvo kot pred ministrstvo za kulturo, pa so vrgli še v steno pred hišo ministra dr. Simonitija. Tu je treba še omeniti, da je ta vlada kulturi namenila precej več denarja kot prejšnja, tako da bi ji težko očitali, da “ogroža vitalna področja v državi,” kot se je izrazil Prešiček.

Ob napovedani vložitvi interpelacije v četrtek poslanka Levice Violeta Tomič, ki svoje teatralne nastope rada izvaja tudi v odboru za kulturo, zapisala: “Obtožnico smo napisali v imenu novinarjev, ki jim oblast prevzema ali pa uničuje medije. V imenu filmarjev, ki ne dobijo niti plačila za že opravljeno delo, kaj šele, da bi snemali nove filme. Nevladnikov, ki jim je sredi zime in epidemije grozila deložacija. Še vedno jim, saj da pripadajo napačnemu taboru, ki si pač ne zasluži lastnih prostorov. Samozaposlenih v kulturi, ki se jim (za razliko od recimo duhovnikov) ne plačuje prispevkov, ali pa celo samovoljno in protipravno jemlje status.

Sara Bertoncelj