V osnovni šoli v Mariboru učenci “posnemali” načrt najstnika, ki je izvedel masaker v Srbiji

Foto: STA

Na eni od osnovnih šol v Mestni občini Maribor so po poročanju dnevnika Večer pred nekaj dnevi prejeli skico, podobno tisti v Beogradu. 

Da so v šoli prejeli skico dela šole z nekaterimi podatki, kar je spominjalo na dogajanje nekaj dni nazaj v Beogradu, je starše učencev obvestila ravnateljica OŠ.

Neresno dejanje?

Ravnateljica sicer trdi, da so učenci potrdili, da gre za neresno in nepremišljeno dejanje, a so kljub temu v šoli odreagirali in zadevo vzeli zelo resno, v bodoče pa bodo tej temi v razredih posvetili posebno pozornost, z otroki pa bodo opravili tudi pogovore.

Policijska uprava Maribor je za portal lokalec.si potrdila, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na ravnanje mladoletnih oseb, ki bi lahko imelo znake groženj. “V zvezi s tem še zbiramo obvestila. Zaradi interesa zaščite mladoletnih oseb več informacij ne moremo podati.”

Policija: poročanje o dogodku ponuja ideje mladim ljudem, da bi takšno dejanje ponovili oziroma ga storili

“Policisti se z vso resnostjo odzivamo na vsako prijavo in informacije, ki jih v teh dneh prejemamo. Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjamo, da vsako prejeto informacijo preverimo, obenem pa vsaka prejeta informacija, zlasti ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še nujno ne predstavlja resne grožnje v njihovem okolju,” so še sporočili iz PU Maribor.

“Pomembno je zavedanje vseh, da velik odziv pri poročanju in vpliv dogodka ponuja ideje mladim ljudem, da bi takšno dejanje ponovili oziroma ga storili. Mladi ljudje, ki se ne počutijo sprejete, ki imajo občutek, da nimajo vpliva na druge ljudi, ki so žrtve nesprejemanja, šikaniranja ali medvrstniškega nasilja, s takšnim dejanjem dobijo ogromno pozornosti in občutek vpliva na druge ljudi in družbo nasploh,” so še zapisali.

Starši zaskrbljeni

Nekateri starši so izrazili zaskrbljenost in se ne strinjajo z izjavo ravnateljice, da gre za neresno in nepremišljeno dejanje. Svarijo, da je takšne stvari treba vzeti resno, sploh po pokolu v Beogradu, ko bi se lahko pojavili “posnemovalci”, ki bi želeli požeti nekaj pozornosti, ki jo je zdaj deležen srbski mladostnik.

Andrej Žitnik