[Video] Srbijo zajel val nasilja: Po masakru v Beogradu kar 25 incidentov v šolah po državi

Masaker v Beogradu (Foto: epa)

V sredo je v osnovni šoli “Vladislav Ribnikar” v osrednji beograjski občini Vračar 13-letni Kosta K. v šolo prinesel očetovo pištolo in ubil devet otrok in varnostnika. Po napadu pa je Srbijo zajel val nasilja po šolah. Srbska policija je čez dan prejela kar 25 prijav iz šol v več srbskih mestih, da so nekateri učenci posnemali vedenje Koste K. 

Danes pa je Srbijo pretresel nov napad. Blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so davi prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca, nato pa pobegnil. Po navedbah srbskih medijev je 21-letnik v četrtek pozno zvečer v treh vaseh blizu Mladenovca streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Do streljanja je prišlo v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje. Ubil je osem ljudi, 13 pa jih je bilo ranjenih.

Kot poročajo srbski mediji, namesto da bi tragični dogodek povzročil streznitev, je očitno pri otrocih izzval drugačen efekt. Otroci iz šol so naslednji dan grozili s plastično pištolo, prinašali sezname za odstrel, simulirali streljanje in umore in izvajali podobne bizarne šale.

Policija je v vsakem primeru ukrepala, opravila razgovore z učenci in njihovimi starši, v nekaterih situacijah pa so začasno zasegli strelno orožje, ki je bilo v zakoniti lasti družinskih članov otrok, ki so grozili.

Primeri poročanja srbskih medijev o incidentih v šolah. Najstnik A. Z. je grozil z masakrom kot v Beogradu in dejal, da ga je navdihnil. V drugi šoli pa je 9-letni fantek naredil seznam, koga bo ubil, mama pa je dejala, da se je to le igral.

Srbijo zajel val nasilja

 

Srbijo zajel val nasilja

 

Srbijo zajel val nasilja

Sara Kovač