V Sloveniji pri lovu še vedno ni dovoljen zaviralec oz. moderator jakosti poka, ki je v nekaterih državah celo obvezen!

Foto: Blaser

Slovenski lovci se pri svojem delu soočajo s številnimi omejitvami, naravnost bizarno pa je, da ni dovoljena niti uporaba zaviralca oz. moderatorja poka. Ta pomembno pripomore k varnosti pri delu, njegov namen pa je, da se kritična jakost poka iz nevarnega območja zniža na, za zdravje, mejno sprejemljivo raven hrupa. Poleg tega, da ščitijo sluh, omogočajo, da so strelišča na prostem manj hrupna za ljudi, ki živijo ali delajo v bližini, lov pa naredijo varnejši ter hkrati zmanjšajo onesnaženost s hrupom v naravi. Uporaba tovrstnih “dušilcev” je v nekaterih državah celo obvezna.

Zaviralec ali moderator jakosti poka se pogosto zmotno razume kot dušilec poka, a njegov namen je, da se kritična jakost poka iz nevarnega območja v rangu 165 decibelov zniža na, za zdravje, mejno sprejemljivo raven hrupa pod 140 decibelov. Kot na spletni strani Lovske zveze Slovenije pojasnjuje predsednik Komisije za lovsko strelstvo in lovsko orožje Matija Janc, gre za impulzni oz. energijski hrup.

Ta hrup nastane pri strelu puške na oddaljenosti enega metra. Za vsako podvojeno oddaljenost se jakost zmanjša za 6 decibelov. Če želimo odgovoriti na vprašanje, kako glasen je strel z zaviralcem jakosti poka je potrebno razložiti delovanje zaviralca jakosti poka, merjenje hrupa in varnostne omejitve izpostavljenosti hrupu.

Že en strel iz malokalibrske puške povzroči trajne okvare sluha
Zelo redko zaviralci jakosti poka dejansko omogočajo tiho streljanje. Večina nabojev za orožje se giblje hitreje od hitrosti zvoka, ki vedno ustvarijo glasno “prasketanje”, ko prebijejo zvočno oviro. Kot primer, puška kalibra .22 s standardnim strelivom ustvarja 140 dB zvoka. To je dovolj glasno, da povzroči trajne poškodbe sluha in fizične bolečine. Zato so zaviralci jakosti poka vse bolj priljubljeni za izvajanje lova, saj v nevarnih situacijah ščitijo sluh strelca. Skoraj vsako orožje proizvaja nevaren in škodljiv hrup, ki lahko z enim strelom povzroči trajno izgubo sluha. Ljudje, ki so bili izpostavljeni streljanju, lahko mislijo, da so ga “navajeni”, dejstvo pa je, da so v resnici izgubili sluh.

Foto: Blaser

Zakaj uporabljati zaviralec jakosti poka?
Zaviralci oz. moderatorji jakosti zvoka so edina naprava, ki dokazano zmanjšujejo zvok izstreljenega naboja. Vse druge oblike zaščite sluha zgolj prikrivajo zvok osebi, ki nosi zaščito. Zaviralci jakosti poka zmanjšajo zvok za vse okoli strelca. To je, kot pojasnjuje Janc, neprecenljivo pri lovu, na zunanjih streliščih, kjer je zaželeno zmanjšanje hrupa: “Zaviralci jakosti poka so naprave za zmanjševanje zvočnega onesnaževanja. Zamislite si jih kot dušilce za avtomobile. Če pogledate našo decibelno lestvico zaviralca ali moderatorja jakosti poka, vidite, da vsakič, ko uporabite zaviralec jakosti poka, zmanjšate dejanski zvok na varno raven.”

Prednosti streljanja z moderatorjem jakosti zvoka so številne
Zaviralci ali moderatorji jakosti poka za orožje so varnostne naprave, namenjene zmanjšanju resničnega hrupa pri streljanju in zaščiti sluha strelca in okolice. Številne evropske države spodbujajo njihovo uporabo v lovu in športnem streljanja na prostem. Moderatorji jakosti poka ščitijo sluh, omogočijo, da so strelišča na prostem manj hrupna za ljudi, ki živijo ali delajo v bližini, lov pa naredijo varnejši ter hkrati zmanjšajo onesnaženost s hrupom v naravi.

Foto: STA

Številne države izrecno priporočajo uporabo zaviralca, v nekaterih pa je celo obvezen
Trenutno je uporaba zaviralca jakosti zvoka pri lovu dovoljena v 12 evropskih državah, v treh pa je postopek v zaključni fazi. Te države so Avstrija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Latvija, Norveška, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo, Nemčija, Portugalska in Bolgarija, postopek pa poteka v Belgiji, Nizozemskem in na Češkem. Med prvimi Danska, Švica in Združeno kraljestvo tudi izrecno priporočajo njihovo uporabo, v nekaterih grofijah slednjega pa je uporaba celo obvezna. Zaviralci oz. moderatorji jakosti poka so dodatek strelnemu orožju, ki zmanjšajo pok in običajno tudi blisk iz cevi ob strelu. Večinoma delujejo na principu počasnega kontroliranega raztezanja smodniških plinov, kar zniža jakost poka in zvok predrugači tako, da ni slišati kot strel.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Moderatorju glasnosti poka enostavno rečemo dušilec.
  Bolj kot medvedi srne in volkovi se zadušenega poka bojijo kriminalske barabe v politiki in krivosodju.
  Če bi imela tista pištola, ki je umorila zdravnika, dušilec na koncu cevi, bi en policaj preživel, drugi pa ne bi bil ranjen.

  • Čkapi Ružla

   Antonuius bi bil primeren za agenta udbe kot propagandni plačanec za novačenje-aktiviranje umobolnih desnakov na strelski pohod.

 • tohuvabohu

  Kakšne brihtne imajo ti jagri, hehe.
  “Ta hrup nastane pri strelu puške na oddaljenosti enega metra.”
  Hrup nastane v puški in ne en meter stran.
  “Večina nabojev za orožje se giblje hitreje od hitrosti zvoka”
  Izstreli se zrno, naboj pa ostane v puški.

  • ROMAN Naprudnik

   ti si pa sploh!

 • marker

  Dušilci so prepovedani, ker se lovci bojijo za monopol pri lovu, oziroma da bi jim kdo hodil v zelje. Pok puške se daleč sliši, krivolovec pa se težje skrije in uide. Lov, ribolov in nošnja orožja pa si bili vedno v domeni komunistov, danes je to SD.

  • Čkapi Ružla

   Boljševiki so to prevzeli od aristokratov.

  • Igor Pavlič

   Pred rdečim oktobrom lova sploh niso poznali oziroma je b9il v domen9i domorodcev in oblast stem nji imela nič. To dejavnost sta potem izumila in monopolizirala šele Tito in Dolanc. A je kdo v Jugoslaviji poznal lovca brez partijske izkaznice mogoče? Kolinda bi o tem verjetno vedela največ.

 • Ivan Ivanovič

  Je pa tudi ena prednost, če puška poči: živali se zaradi občasnega pokanja s strani lovcev bojijo človeka in tako smo relativno varni pred zvermi v gozdu tudi brez orožja. Če zveri ne bi imele negativnih izkušenj z lovci, ki jih spremlja močan pok, se ljudi ne bi bale in bi jih tudi napadale. Naj lovsko pokanje le ostane.

 • dež

  Če prav razumem, je govora o bremzi za hrup. Sliši se približno tako, kot bi za pivo rekel, ječmenova župa z okusom hmelja.

 • Čkapi Ružla

  SDS paravos bi še dušilce legalizirala za vse državljane, ki imajo dovoljenje za orožje. Jasno je marsi komu kam pes taco moli.

  • Anton

   Ja pes taco moli v vaš strah. Kdor ima slabo vest ga je strah.

 • Igor Pavlič

  Divji lovci praviloma vsi uporabljajo te “zaviralce zvoka” (kakšno bizarno imenovanje). KAj senčniki so pa zaviralci svetlobe?