fbpx

V Slovenski filharmoniji je zazvenela slovenska domoljubna pesem Mati domovina

Foto: R.K.F.

Tudi letošnji festival slovenske domoljubne pesmi Mati domovina, ki je potekal že petič zapovrstjo, je poklon domovini. Prireditev je potekala v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Začetnik festivala je upokojeni brigadir Slovenske vojske (SV) Tone Krkovič, ki je tudi ustanovitelj in direktor festivala. Je tudi avtor pesmi Mati domovina, ki jo je spesnil v čast 20-letnici samostojne Slovenije in po kateri je festival dobil tudi ime.

Prireditev je namenjena počastitvi Domovine, kjer glasba v časih, ki so vse prej kot mirni, združuje tudi na videz nezdružljivo. Petega festivala slovenske domoljubne pesmi se je udeležila večina slovenskega političnega vrha. Častni gost je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Med visokimi gosti pa so bili tudi predsednik SDS Janez Janša, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, evropski poslanki Patricija Šulin in Romana Tomc, poslanec SDS in vodja odbora za obrambo, Žan Mahnič in mnogi drugi.

V štirih uspešnih in odmevnih festivalskih letih so skladatelji, aranžerji, pevci, glasbeniki in ostali predstavljali stare, ponekod pa tudi nove slovenske skladbe ter popevke, ki opevajo in nagovarjajo domovino. Vsakič so jih izvajali v priredbah za Veliki simfonični orkester, zbor, ritem sekcijo in tamburice. Letos pa so se odločili nekoliko drugače. Letos so rekli, da bodo dali mesto in priložnost predvsem mladim pevcem.

Tone Krkovič za Nova24TV: “Sporočilo festivala je to, kar Slovenija in slovenstvo že dolgo časa zelo zelo potrebujeta. To je sporočilo, da je Slovenija lepa, da so tu enkratni pogoji za življenje, da je tu preprosto lepo, da smo tu v principu dobri ljudje in tudi, kot je danes  nekje med vrsticami  izjavil umetniški vodja Patrik Greblo, ki je povezoval koncert, da seveda s tem ne želimo zakrivati ali prikrivati problemov, ki jih imamo. Na svojstven način jih izrazimo in poudarimo. Želimo spodbuditi in navduševati vse Slovence, krepiti našo zavest, seveda se posvečamo s posebno pozornostjo, kot ste se danes lahko prepričali, tudi mladi populaciji, ki nas je danes, milo rečeno, popolnoma prepričala. V tej smeri nameravamo delovati tudi  v prihodnje.”

Na festivalu Mati domovina je s pesmimi, posvečenimi Sloveniji, nastopilo 6 mladinskih zborov
Prepevali so skladbe, ki smo jih lahko slišali že na preteklih festivalih. Sam festival pa je odprl Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki je uvodoma zapel pesem festivala z enakim naslovom kot festival  Mati Domovina: “… stopimo skupaj složno in zapojmo hvalnico na čast lepotam, ki krasijo nam Slovenijo, za rodno grudo vekomaj bije nam srce, saj domovina ena sama je!” Nadaljevali so s skladbo Tujina, Namesto koga roža cveti ter Samo milijon nas je.

Nadaljeval je Mladinski pevski zbor OŠ Franceta Bevka iz Tolmina, ki je začel s pesmijo Domovina, nadaljeval z melaholično Ko zvonovi zapojo in zaključil z lahkotno Požegnaj, Bog, Slovenijo. Repertoar je nadaljeval zbor iz Ajdovščine. Mladinski pevski zbor OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je  nagovoril goste  s pesmijo Tiha, domovina si. Zapeli so še pesem Zelena dežela in Ena v srcu je Slovenija. Program je s pesmimi Vrni se, Slovenija, Tri želje in Za Slovenijo živim zapel Mladinski pevski zbor OŠ Alojzija Šuštarja.

Obeležujemo 200-letnico glasbenega šolstva na Slovenskem. Bolj kot impozantnost številke 200 je pomembna visoka kakovost podajanja glasbenega znanja ter dostopnosti znanja v Sloveniji. To je morda premalokrat poudarjena lastnost naše države, ki  omogoča brezplačno glasbeno šolanje že na nižji stopnji.

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane pa je zapel skladbe Sam, Svobodno sonce in pa Ljubim te, Slovenija. Šesti in zadnji je nastopil Skavtski mladinski pevski zbor, ki se je predstavil s pesmima Tu je moj dom ter Slovenska pesem.

Obiskovalci so se tako lahko spomnili na vrednoto, imenovano Domovina. Ta je dobesedno nuja vseh, ki v srcih dobro mislimo. Vseh, ki nam je ljubezen do domovine neodtujljivo vraščena v srce in v dušo, celo v kri.

Patricija Šulin za Nova24TV: “Čestitke pobudniku Tonetu Krkoviču in vsem, ki so pri tem pomagali, da smo se lahko ponovno udeležili festivala slovenske domoljubne pesmi torej 5. festival  Mati domovina. Toplo pozdravljam današnji festival, še posebej z neko dodano vrednostjo, kajti na odru se je zvrstilo kar nekaj otroških in mladinskih pevskih zborov, tako da smo lahko od blizu videli, kako iz čistih otroških src zveni slovenska pesem. Ob tej priliki nagovarjam tudi v prihodnje vse, ki bi si želeli ta festival ogledati, da se tega festivala domoljubnih pesmi udeležijo, da bodo začutili tisto pravo domoljubje, spoštovanje do lastne domovine, kjer brez slovenske pesmi na takem festivalu in tudi ob bližajočih se praznikih – tako božiču kot dnevu samostojnosti in enotnosti pravzaprav ne gre.”

Letošnji festival so zaključili nadvse slovesno. Zahvala gre vsem, ki so omogočili 5. festival, katerega sestavni del je poleg prireditve tudi priprava in objava trojnega zbornika na novo prirejenih in avtografiranih skladb v kompletu s posebno zgoščenko. In tako je delo, ki ga je umetniška in organizacijska ekipa snovala in izvajala 5 let, opravljeno in končano. S tem dokazujejo, da ljubijo slovensko pesem.

Ob zaključku so vsi mladinski zbori skupaj zapeli pesem V meni bije slovensko srce.

Posnetek letošnjega festivala Mati domovina si bo mogoče ogledati 26. decembra ob 19.30 na Nova24TV. Vabljeni k ogledu!

I. K.