fbpx

V SMC znova o etiki, sovražnem govoru in sankcijah

Jasna Murgel (foto:STA)

Poslanci SMC in SD so danes predstavili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, in sicer o problematiki sovražnega govora. Boj proti sovražnemu govoru v teh dneh ni možnost, ampak je moralna, pravna in politična zaveza naše družbe, je dodal poslanec SD Matjaž Nemec. Poslanka SMC Lilijana Kozlovič pa je poudarila, kako pomembna je etika javne besede.

V SMC ugotavljajo, da v Sloveniji narašča število primerov sovražnega govora, je na novinarski konferenci poudarila poslanka Jasna Murgel. Z razpravo v DZ želijo zato prispevati k iskanju rešitev v pravnem sistemu, ki bi to število zmanjšale. Seja bo predvidoma 16. februarja.

Po besedah predsednice odbora Lilijane Kozlovič (SMC) namen seje ni politično obračunavanje, ampak spodbuda k zavedanju tega, kako pomembna je visoka etika javne besede. DZ mora po prepričanju poslanke SMC izpolniti svojo vlogo, razpravljati o tej problematiki in opozoriti, da je sovražni govor nedopusten, prav tako pa naj DZ izpolni svojo zakonodajno funkcijo in oceni, ali je treba v zakonodaji karkoli spremeniti.

Predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Lilijana Kozlovič (SMC) je opomnila, da so se primeri spodbujanja nasilja v družbi med drugim pojavljali v kontekstu referenduma o zakonu o zakonski zvezi, pa tudi ob še vedno aktualni migracijski krizi.

Poslanec SD Matjaž Nemec je dodal, da boj proti sovražnemu govoru v teh dneh ni možnost, ampak je moralna, pravna in politična zaveza naše družbe. Po njegovih besedah je treba zlasti poiskati družbeni konsenz o tem, kaj sovražni govor je, in na tem področju vzpostaviti sodno prakso.

Združena levica poziva k sankcioniranju
V Združeni levici s prepričani, da sta sovražni govor in nestrpnost v porastu  in da ga samo razprava ne bo zajezila. Poudarjajo, da morata javni obsodbi sovražnega govora slediti tudi pregon in sankcioniranje storilcev. ZL ob tem ni pozabila omeniti, da je vlada in koalicija “s svojimi napačnimi odločitvami glede humanitarne (begunske) krize, ki v javnosti dajejo vtis izrednega stanja, tudi sami prispevata k porastu ksenofobih in rasističnih izjav“.

 

V. V. , STA