fbpx

V soboto potekal ustanovni kongres Domovinske lige: Za predsednika izvoljen Bernard Brščič

Foto: STA

V soboto, 6. aprila, se je na kongresu pred kratkim ustanovljene stranke DOM – Domovinska liga zbralo okoli 200 delegatov, ki so za predsednika stranke izvolili Bernarda Brščiča. Zanimivo je, da na svoj kongres niso povabili niti Nova24TV niti Demokracije.

Prvi nastop novo oblikovane stranke z motom “Najprej Slovenija” se obeta na evropskih parlamentarnih volitvah 26. maja. Po besedah predsednika stranke Bernarda Brščiča naj Dom ne bi konkuriral nobeni obstoječi stranki, saj so “vse z izjemo Levice podružnice vladajočega bruseljskega kartela”.

V Sloveniji imamo registriranih kar 99 političnih strank, kar je svojevrsten fenomen. Glede na to, da je ta stranka nastala tik pred volitvami in ob izredno visokem volilnem pragu, ki se giblje nekje med 8 in 12 odstotki, so možnosti te stranke, da bi dobila poslanca, praktično nične. Kljub temu pa gre pohvaliti entuziazem in državljansko odgovornost te majhne skupine ljudi. Žal pa je volilni sistem takšen, da bodo šli volilni glasovi te stranke v nič.

“Vedno bomo izhajali iz tega, da je poslanstvo slovenske države skrb za varnost in blaginjo slovenskih državljanov. Tudi EU pojmujemo kot sredstvo in ne kot cilj, presojamo jo po tem, ali prispeva k varnosti in blaginji slovenskih državljanov,” je povedal Brščič in dodal, da je “Slovenija naša domovina in je ne bomo delili z nikomer”. Ustanovitev stranke Dom naj bi bil, kakor naj bi po poročanju STA povedal Brščič, “samonikel projekt, nastal zato, ker so razmere v slovenskem političnem prostoru ter v Evropi zrele za prenos take platforme, kot jo ponuja Dom”. Ob tem je predsednik stranke povedal, da “to ni ne projekt Milana Kučana ne Janeza Janše ne Vladimirja Putina“.

Po Brščičevih trditvah novooblikovana stranka ne bo vstopila v EPP, temveč naj bi se pridružila evropski listi Evrope narodov in svobode (ENF), v kateri so trenutno med drugim avstrijski svobodnjaki (FPÖ), britanski UKIP, italijanska Liga in nizozemska Stranka za svobodo (PVV).

Gre pa tudi za isto grupacijo, v katero želi vstopiti tudi nacional-titoist Zmago Jelinčič in v kateri je francoska nacionalistka s socialističnim gospodarskim programom Marine Le Pen.

Na seznamu kandidatov za evropske volitve sta do sedaj znana zgolj dva kandidata, to sta Brščič in Ušaj Šikovčeva. Drugih imen še niso razkrili. Na sobotnem kongresu so izvolili še osemčlanski izvršilni odbor in generalnega sekretarja. Izvršni odbor stranke bo tudi tisti, ki bo na koncu potrdil predlog liste kandidatov za evropske parlamentarne volitve. “Bili smo zelo previdni, da se nismo onesnažili s propadlimi politiki drugih strank,” je glede izbire kandidatov povedal Brščič.

V novonastali stranki se zavzemajo za:

  1. Za svobodo govora. Ta je temeljna civilizacijska pridobitev in predpogoj delovanja demokracije. Vredna je najvišje ustavne in zakonske zaščite. Nasprotujemo politični korektnosti in boju proti “sovražnemu govoru” pod pretvezo ponovnega uvajanja verbalnega delikta.
  2. Za ohranitev slovenskega jezika, kulture in identitete kot osmislitve obstoja Republike Slovenije.
  3. Za družine. Zdrava družina je temelj zdrave družbe. Nasprotujemo (ne)kulturnemu marksizmu in širitvi LGBT+P agende v državnih institucijah.
  4. Za krepitev suverenosti, zakonitosti, varnosti in reda. Ti so predpogoj blaginje. Zavarovanje meje in preprečitev nezakonitih migracij, ki predstavljajo izjemen varnostni in javnofinančni problem, je najvišja prioriteta. Slovenija naj skrbi za blaginjo svojih državljanov, ne ilegalnih migrantov!
  5. Za takojšnji odstop Slovenije od globalnega sporazuma o migracijah.
  6. Za priključitev državam Višegrajske skupine in podpora pobudi Intermarium na osi Baltik-Jadran. Nasprotujemo težnjam po federalizaciji EU.
  7. Za obrambo ustavnosti, zakonitosti in načel pravne države. Sodnike in tožilce, ki sistematično kršijo ustavo, zakone in človekove pravice, je potrebno odstraniti iz pravosodnega sistema.
  8. Za podjetništvo in razvoj majhnih in srednjih podjetij. Verjamemo v sposobnost podjetnikov, da se bodo sami, brez vmešavanja in subvencij države, znali odločati kaj, komu in za koliko prodajati. Zagovarjamo radikalno zmanjšanje subvencij in temu primerno znižanje davčnih bremen.
  9. Za vitko državo. Zagovarjamo racionalizacijo javnega sektorja in dopolnitev fiskalnega pravila z izdatkovnim, tj. ustavno omejitvijo javne porabe.
  10. Za pravične pokojnine. Vse bi morale biti skladne plačanim prispevkom. ZPIZ naj se poslovi od nezasluženih pokojnin.

“Na nas ni nič ekstremnega. Zavzemanja za ustavnost, zakonitost, tržno gospodarstvo, družino, svobodo govora, slovensko kulturo, jezik in identiteto niso znak ekstremnosti, so znak normalnosti. V svojih razmišljanjih pobudniki izhajamo iz spoznanja, da danes temeljni konflikt ne poteka med kapitalom in delom, ampak med globalizmom in suverenizmom oziroma nacionalno državo,” so zapisali na spletni strani Domovinske lige.

Programske točke novonastale stranke res niso nič novega, saj so to izhodišča, ki jih zagovarjajo v vseh strankah t.i. desnega političnega pola. Škoda je, da se niso organizirali leto prej in nastopili na državnozborskih volitvah, kjer bi imeli nekoliko več možnosti za vstop v državni zbor, saj je prag le 4-odstoten. Pravo vrednost te stranke bomo videli šele potem, ko bo 26.maja prišel trenutek streznitve. Če bodo vztrajali in gradili stranko do nacionalnih volitev, bodo morda takrat njihove možnosti nekoliko večje.

Ivan Šokić