fbpx

V torek potrjenih 2.217 novih okužb! 40 mrtvih! Minister za zdravje Gantar: “Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne?”

Minister za zdravje Tomaž Gantar (Foto: STA)

V Sloveniji je bilo v torek ob 7515 testih potrjenih 2217 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 29,5-odstoten, je prek Twitterja sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. “Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne? Za zdravje ljudi gre,” je še ob tem zapisal. Meni, da okužbe upadajo prepočasi in se mu zdi smiselno, da bi za krajši čas še bolj zaostrili ukrepe, ki bi nam omogočil hitrejši prehod v normalnost. 

V Sloveniji je bilo v torek ob 7515 testih potrjenih 2217 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 29,5-odstoten. Po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja število okužb pada prepočasi. “Okužen je vsak 22. slovenec, potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno,” je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovi oceni ne odtehta resnosti situacije. “Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost,” je dodal.

Gantar je namreč že v minulih dneh predlagal še strožje ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Meni, da bi glede na epidemiološko sliko morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet. Predvsem pa, kot je poudaril, v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Tako bi tudi šolanje še naslednja dva tedna potekalo na daljavo. Gantar meni, da je iz njegovega stališča dolžan predlagati ukrepe, saj je odgovoren za zdravje državljank in državljanov.

Kot še pravi, predlog, ki ga je podal nima nobenega političnega ozadja, temveč je nastal zaradi mnenja strokovne skupine. “Predlog, ki sem ga podal predsedniku vlade nima nobene politične konotacije. Podal sem ga na podlagi mnenja strokovne skupine. Sproščanje ukrepov bi bilo glede na trenutno stanje preuranjeno. Žal mi je za vse tiste, ki imajo zaradi ukrepov težave, vendar so žal nujni. Tega ne počnemo le v Sloveniji,” je obrazložil.

Medtem pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek opomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi. O ukrepih in vseh predlogih, vezanih na soočanje z epidemijo, bo vlada razpravljala in odločala v četrtek.

https://twitter.com/vladaRS/status/1326462956444528643

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo v torek, 10. novembra 2020 na podlagi 7.515 opravljenh tetov potrjenih 2.217 novih okužb s covid-19. Trenutno je hospitaliziranih 1.192 ljudi, od tega je na intenzivni negi 202 bolnikov. V torek je zaradi covid-19 umrlo 40 ljudi.

Sara Rančigaj