fbpx

V UKC Maribor zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadajo operacije

Foto: iStock

V začetku tega tedna so v UKC Maribor zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadli nekateri načrtovani nenujni posegi. Ob že tako nizkem številu anesteziologov sta dva še zbolela, zaradi česar je odpadel del programa. Mariborski anesteziologi so sicer zaradi kadrovske stiske zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor naj bi bilo zaposlenih le še 17 anesteziologov, potrebovali pa bi jih 48. Nekateri so mariborsko bolnišnico letos zapustili zaradi odhoda v tujino, 2 anesteziologinji sta tik pred upokojitvijo. V začetku tega tedna sta 2 anesteziologa zbolela, zaradi česar je generalni direktor UKC Maribor Gregor Pivec prekinil dopuste oz. odpovedal načrtovana izobraževanja preostalih anesteziologov, so pojasnili v službi za odnose za javnostmi mariborskega kliničnega centra.

UKC Maribor: Razmere za bolnike niso varne
V UKC Maribor je v postopku učenja sicer 22 specializantov, ki pa še niso izšolani za samostojno delo, a jim zaradi kadrovske stiske prepuščajo delo v operacijskih dvoranah. Njihovi maloštevilni mentorji so izpostavljeni nesprejemljivo veliki odgovornosti. Ocenjujejo, da razmere za bolnike niso varne.

V UKC Ljubljana Mariboru ne bodo priskočili na pomoč
Iz ljubljanskega kliničnega centra so v sporočilu za javnost zapisali, da nimajo zadostnega števila kadrovskih virov, s katerimi bi lahko pomagali zagotavljati delo v drugih bolnišnicah po Sloveniji. Kot navajajo, imajo 91 anesteziologov, pri čemer ocenjujejo, da bi jih potrebovali vsaj še 20. Razliko pokrivajo z upokojenimi specialisti in starejšimi specializanti ter anesteziologi, ki delajo preko polnega delovnega časa.

Kolar Celarčeva Zdravniški zbornici Slovenije odredila izredni strokovni nadzor
Ministrica za zdravje je zaradi razmer na omenjenem oddelku direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca pozvala, naj ministrstvu posreduje podatke o organiziranosti oddelka, o številu dežurnih mest na oddelku, kje in kako so razporejeni anesteziologi in ali imajo zaposleni anesteziologi soglasja za delo pri drugih delodajalcih.

Pričakuje tudi poročilo o tem, kako je vodstvo UKC Maribor ukrepalo, ko je bilo seznanjeno z neustrezno kadrovsko zasedbo oddelka ter kako glede na problematiko pomanjkanja anesteziologov in diplomiranih medicinskih sester poteka delovanje kirurških oddelkov.

Ministrica odgovor Pivca pričakuje do 19. novembra.

N. K., STA