Anže Logar: Sodnica Deša Cener onemogoča delo preiskovalne komisije

Datum:

Anže Logar je opozoril na nenavadno odločitev preiskovalne sodnice Deše Cener v zvezi z zasegom dokumentacije NLB, Factor banke in Abanke. Po Logarjevi oceni je sodnica Deša Cener de facto ustavila pridobivanje dokumentacije za delo preiskovalne komisije. “Do sedaj v fazi pridobivanja dokumentacije preiskovalnih komisij v celotni zgodovini takšnega primera še ni bilo,” je še dodal.

                   

Anže Logar iz Slovenske demokratske stranke je po današnji delno zaprti seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu povedal, da je ljubljansko okrožno sodišče pri odločanju o zahtevi za zaseg dokumentacije Nove Ljubljanske banke (NLB), Abanke in Factor banke izrazilo mnenje, da je Zakon o parlamentarni preiskavi protiustaven, zato ga pošilja v presojo ustavnemu sodišču.

Cenerjeva: takšen zakon ne more biti v skladu s členom ustave
Po mnenju sodnice Deše Cener takšen zakon ne more biti v skladu s členom ustave, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Sodišče je ocenilo, da je zakon premalo natančen in podnormiran ter da ne vliva zaupanja v pravo, je pojasnil Logar.

Logar se med drugim sprašuje tudi, ali se za dokumenti, ki bi jih morali zaseči, ne skriva ravno NLB, v kateri je kar precej slabih kreditov, ki so bili podeljeni v času do začetka odkrivanja bančne luknje.

Preiskovalna komisija nadaljuje s svojim delom
Po Logarjevih besedah je aprila ustanovljena preiskovalna komisija doslej od Banke Slovenije in poslovnih bank pridobila že več kot 40.000 dokumentov in s svojim delom nadaljuje. Opozoril pa je, da brez ustrezne strokovne pomoči ne bo šlo, zato so na današnji seji soglasno sklenili, da bodo v postopku sprejemanja državnega proračuna v DZ vložili dopolnilo, s katerim bi državnemu zboru namenili dodatnih 150.000 evrov sredstev.

“Potrebujemo poznavalce bančne zakonodaje, stečajne zakonodaje, računalniške forenzike, poznavalce kazenskega zakonika, kriminalistke in upravnega postopka,” je naštel Logar. Potrebovali bodo torej več poznavalcev teh področij, saj nabora teh znanj ni mogoče združiti v eni osebi.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...