fbpx

V Velenje na Titov sladoled…

Foto: Fb

Uradna turistična stran občine Velenje ‘Discover Velenje’, kot veliko turistično zanimivost oglašuje sladoled z okusom Josipa Broza Tita, okrašenega z rdečo zvezdo.

Sladoled z imenom Titovo Velenje, ki je okrašen z rdečo zvezdo in fotografijo diktatorja Tita, ponujajo na Velenjski plaži v gostinskem lokalu Veleja- led ob Velenjskem jezeru. Kot so se pohvalili, je sladoleda s totalitarnim priokusom zmanjkalo že prvi dan, saj je postal pravi hit.

Mesto Velenje je poleg tega edini kraj v Sloveniji, kjer na glavnem mestnem trgu še vedno stoji 6- metrski kip Tita. Mnenja glede spomenika so z vidika demokratičnih ustavnih vrednot nesporna in bi za javna obeležja vseh totalitarnih režimov morala veljati enaka načela, kot jih je ustavno sodišče določilo za poimenovanje Titove ulice v Ljubljani.

Ustavno sodišče je jasno povedalo, da takšno novo poimenovanje v današnjem prostoru in času nima več svojega mesta, ker je v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije. To načelo bi se moralo strogo uporabljati za vsakršna poimenovanja trgov in ulic, kot seveda tudi za tako banalne stvari, kot je poimenovanje sladoleda.

M. P.