fbpx

V zdravstvu kot na Divjem zahodu: Nekdanji kardiolog v UKC Maribor Beograjčanom razdajal preplačane opornice, nato pa na davkoplačevalski račun ženo peljal v Rim

Foto: iStock

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic se vse od izbruha afere dalje zavzema za to, da bi ugotovila odgovorne za njo. Doslej je na površje prišel marsikateri zaupni podatek in tako je bilo tudi na včerajšnjem pričanju. V oči vsekakor najbolj bodejo izjave Vojka Kaniča, nekdanjega predstojnika Oddelka za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor, ki je priznal, da se je na račun dobaviteljev žilnih opornic skupaj s svojo ženo odpravil na kongres kardiologov v Rim. Priznal pa je tudi, da je beograjskemu kardiologu podaril dve opornici iz titana, ki ju je sicer kupil UKC Maribor. Kot da bi bili na Divjem zahodu. 

Najprej je pred preiskovalno komisijo pričal interventni kardiolog Blaž Mrevlje, nekdanji zaposleni na Kliničnem oddelku za intenzivno interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, v nadaljevanju pa so člani in članice preiskovalne komisije soočili še Mrevljeta in Vojka Kaniča, nekdanjega predstojnika kardiologije v UKC Maribor, ki je sicer že pričal marca letos.

Uvodoma je Blaž Mrevlje pohvalil preiskovalno komisijo, ki je po njegovem mnenju v letu dni, odkar deluje, storila več kot vse institucije skupaj, ki so sicer pristojne za ugotavljanje nepravilnosti, korupcije in kaznivih dejanj. Mrevlje je v svojem pričanju ponovil zgodbo glede navezave stikov z dobavitelji žilnih opornic v Krakovu, kar je imelo za posledico znižanje cen žilnih opornic v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Ponovno je demantiral izjave nekdanjega direktorja UKC Simona Vrhunca, ki trdi, da je on tisti, ki je zaslužen za znižanje cen. “Če imaš resne namene po znižanju cen medicinskih pripomočkov, potem ne kupiš zgolj 200 stentov in si pripenjaš zasluge,” je komentiral Mrevlje.

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič. (Foto: STA)

Mrevlje je ponovil, da sta z dr. Markom Nočem le želela pomagati ustanovi, ki je zašla v izgube. Od dobaviteljev žilnih opornic na Poljskem je najprej pridobil predračun, po katerem bi lahko slovenske zdravstvene ustanove kupovale žilne opornice po bistveno nižjih cenah, in ga predal pristojnim. Kljub temu, da je sprva veljalo prepričanje, da imajo nadrejeni dobre namene, je kmalu prišel čas za “pay back time”, kakor se je že pred časom izrazil Noč. Mrevlje je glede pritiskov s strani kolegov in nadrejenih dejal, da se je počutil, kot da mu je “zmanjkalo kisika”, zato se je odločil za odpoved v UKC Ljubljana in je odšel v Nemčijo.

Foto: STA

Glede “živžgačev” je Mrevlje omenil tudi zgodbo direktorice enega izmed podjetij, ki so slovenskim zdravstvenim ustanovam dobavljali žilne opornice. Ko je dejala, da plačuje visoke provizije, in nato kasneje še, da tega ni bila več zmožna plačevati, je njeno podjetje izgubilo vse posle, ki jih je imelo s slovenskimi zdravstvenimi ustanovami. Glede izjav nekaterih slovenskih kardiologov, med drugim tudi Kaniča, da so nižje cene prinesle tudi slabše žilne opornice, pa je Mrevlje dejal, da je to  primer “zavajanje neuke javnosti”.

Potovanje na kongrese v tujino plačali dobavitelji žilnih opornic
Pri zaslišanju Kaniča je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec ponovno razkrila del dokumentacije UKC Maribor, iz katere je razvidno, da je Kanič večkrat potoval na kongrese v tujino, in sicer na stroške dobaviteljev žilnih opornic. Medtem, ko ga je na potovanje v Mehiko spremljala hči, je bila njegova spremljevalka na potovanju v Rim žena. Kdo je potovanje plačal hčeri, se Kanič ni spomnil, glede potovanja v Rim pa je priznal, da je stroške kril dobavitelj žilnih opornic, ženi pa je omenjeni dobavitelj plačal tudi turistični ogled italijanske prestolnice.

Predsednica preiskovalne komisije za preiskovanje zlorab v zdravstvenem sistemu Jelka Godec. (foto: STA)

Kanič vztraja, da ni imel vpliva na ceno opornic
Iz dopisovanja med Kaničem in dobaviteljem žilnih opornic je tudi razvidno, da je Kanič dobavitelju zapisal, da se bo potrudil, da izpolni obljubo glede nekaterih materialov. Kljub vsemu pa je Kanič tudi na današnjemu pričanju zagotovil, da kot predstojnik oddelka ni nikoli imel vpliva na ceno žilnih opornic niti na to, kateri material se je uporabljal.

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Na podlagi dokumentacije, ki jo je posredoval UKC Maribor, je predsednica preiskovalne komisije razkrila, da je Kanič beograjskemu kardiologu podaril dve opornici iz titana, ki ju je sicer kupil UKC Maribor. Kanič je to priznal in dodal, da je šlo za “uslugo kolegu” in da se mu to takrat ni zdelo relevantno vprašanje, za omenjena stenta (opornici) pa je danes pripravljen vrniti denar.

N. Ž.