V zdravstvu kot na Divjem zahodu: Nekdanji kardiolog v UKC Maribor Beograjčanom razdajal preplačane opornice, nato pa na davkoplačevalski račun ženo peljal v Rim

Foto: iStock

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic se vse od izbruha afere dalje zavzema za to, da bi ugotovila odgovorne za njo. Doslej je na površje prišel marsikateri zaupni podatek in tako je bilo tudi na včerajšnjem pričanju. V oči vsekakor najbolj bodejo izjave Vojka Kaniča, nekdanjega predstojnika Oddelka za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor, ki je priznal, da se je na račun dobaviteljev žilnih opornic skupaj s svojo ženo odpravil na kongres kardiologov v Rim. Priznal pa je tudi, da je beograjskemu kardiologu podaril dve opornici iz titana, ki ju je sicer kupil UKC Maribor. Kot da bi bili na Divjem zahodu. 

Najprej je pred preiskovalno komisijo pričal interventni kardiolog Blaž Mrevlje, nekdanji zaposleni na Kliničnem oddelku za intenzivno interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, v nadaljevanju pa so člani in članice preiskovalne komisije soočili še Mrevljeta in Vojka Kaniča, nekdanjega predstojnika kardiologije v UKC Maribor, ki je sicer že pričal marca letos.

Uvodoma je Blaž Mrevlje pohvalil preiskovalno komisijo, ki je po njegovem mnenju v letu dni, odkar deluje, storila več kot vse institucije skupaj, ki so sicer pristojne za ugotavljanje nepravilnosti, korupcije in kaznivih dejanj. Mrevlje je v svojem pričanju ponovil zgodbo glede navezave stikov z dobavitelji žilnih opornic v Krakovu, kar je imelo za posledico znižanje cen žilnih opornic v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Ponovno je demantiral izjave nekdanjega direktorja UKC Simona Vrhunca, ki trdi, da je on tisti, ki je zaslužen za znižanje cen. “Če imaš resne namene po znižanju cen medicinskih pripomočkov, potem ne kupiš zgolj 200 stentov in si pripenjaš zasluge,” je komentiral Mrevlje.

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič. (Foto: STA)

Mrevlje je ponovil, da sta z dr. Markom Nočem le želela pomagati ustanovi, ki je zašla v izgube. Od dobaviteljev žilnih opornic na Poljskem je najprej pridobil predračun, po katerem bi lahko slovenske zdravstvene ustanove kupovale žilne opornice po bistveno nižjih cenah, in ga predal pristojnim. Kljub temu, da je sprva veljalo prepričanje, da imajo nadrejeni dobre namene, je kmalu prišel čas za “pay back time”, kakor se je že pred časom izrazil Noč. Mrevlje je glede pritiskov s strani kolegov in nadrejenih dejal, da se je počutil, kot da mu je “zmanjkalo kisika”, zato se je odločil za odpoved v UKC Ljubljana in je odšel v Nemčijo.

Foto: STA

Glede “živžgačev” je Mrevlje omenil tudi zgodbo direktorice enega izmed podjetij, ki so slovenskim zdravstvenim ustanovam dobavljali žilne opornice. Ko je dejala, da plačuje visoke provizije, in nato kasneje še, da tega ni bila več zmožna plačevati, je njeno podjetje izgubilo vse posle, ki jih je imelo s slovenskimi zdravstvenimi ustanovami. Glede izjav nekaterih slovenskih kardiologov, med drugim tudi Kaniča, da so nižje cene prinesle tudi slabše žilne opornice, pa je Mrevlje dejal, da je to  primer “zavajanje neuke javnosti”.

Potovanje na kongrese v tujino plačali dobavitelji žilnih opornic
Pri zaslišanju Kaniča je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec ponovno razkrila del dokumentacije UKC Maribor, iz katere je razvidno, da je Kanič večkrat potoval na kongrese v tujino, in sicer na stroške dobaviteljev žilnih opornic. Medtem, ko ga je na potovanje v Mehiko spremljala hči, je bila njegova spremljevalka na potovanju v Rim žena. Kdo je potovanje plačal hčeri, se Kanič ni spomnil, glede potovanja v Rim pa je priznal, da je stroške kril dobavitelj žilnih opornic, ženi pa je omenjeni dobavitelj plačal tudi turistični ogled italijanske prestolnice.

Predsednica preiskovalne komisije za preiskovanje zlorab v zdravstvenem sistemu Jelka Godec. (foto: STA)

Kanič vztraja, da ni imel vpliva na ceno opornic
Iz dopisovanja med Kaničem in dobaviteljem žilnih opornic je tudi razvidno, da je Kanič dobavitelju zapisal, da se bo potrudil, da izpolni obljubo glede nekaterih materialov. Kljub vsemu pa je Kanič tudi na današnjemu pričanju zagotovil, da kot predstojnik oddelka ni nikoli imel vpliva na ceno žilnih opornic niti na to, kateri material se je uporabljal.

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Na podlagi dokumentacije, ki jo je posredoval UKC Maribor, je predsednica preiskovalne komisije razkrila, da je Kanič beograjskemu kardiologu podaril dve opornici iz titana, ki ju je sicer kupil UKC Maribor. Kanič je to priznal in dodal, da je šlo za “uslugo kolegu” in da se mu to takrat ni zdelo relevantno vprašanje, za omenjena stenta (opornici) pa je danes pripravljen vrniti denar.

N. Ž.

 • rubec

  Še dobro da ne obstajajo opornice za kurce. Kam vse bi zdravniki potem potovali.

  • Iza Demos

   Zamisel pa sploh ni slaba hihihihihiihhihahahahhahi
   Bi bila za oddajo “Dobra ideja”

 • montyamp

  Udbozemljarić ima svojo pralnico denarja v zdravstvu .

  Zato je žvepleni privlekel iz Srbije solatarja , da naredita mercator in imata svojo pralnico v trgovini , ker je igralniški pralni stroj HIT začel crkovati , kot danes mercator .

  Stare udbopartijske norce na kandelabbre , pa bo mir .

  • učko

   Itak, že zdavnej !!!

 • antimur

  Če kdo, potem so izkoriščali in kradli denar iz zdravstvene blagajne kučanisti in balkanci, ki so natlačeni po vseh institucijah, kjer zavohajo denar.

 • Stajerka

  žena dr. Kaniča je prav tako zdravnica dr. Zlatka Kanič, bila je predstojnica intenzivnega oddelka Pediatrične klinike v UKC Maribor in prav tako opravljala kardiološke preglede pri otrocih…….mogoče se je kdo spomni iz afere Bor, čeprav moram povedat, da imam z njo same prijetne, pozitivne izkušnje…….

 • Dragan Krstič

  Korupcija ni samo v zdravstvu ampak povsod v Sloveniji. Če nisi “naš”, kjer je že vsa provizija vnaprej dogovorjena ne boš dobil posla tudi če storitev ali blago ponudiš brezplačno. Seveda v tem primeru sploh nimaš šans dobiti posel kajti nazaj nimaš kaj dati če niti nič ne dobiš. Slovenija je mnogo bolj balkanska kot si mislite da je. Večjega posla brez provizij ni. Vse se je pa začelo z Drnovškovimi LDS in SD kleptomani, ki so kradli družbeno premoženje brez kančka strahu za posledice.

 • Dragan Krstič

  Lep primer strahovite korupcije je dodelitev postavitve ograje podjetju Minis pa nikom ništa.

  • samsara

   Bi rekel, da tudi ta primer ne more biti imun na odkritje in je le še vprašanje časa, zakaj so kar direktno dobili večmilijonski posel. Pravzaprav množina, ki sem jo uporabil ni upravičena.
   Ultra etični kar po domače in tovariško.

 • baubau

  banditizem

 • Demonkrat

  Pravi grosisti ,ni kaj za recti .

 • Anton

  dokazi o nezakonitem trošenju davkoplačevalskega denarja, so an dlani, vzopstavi se vprašanje ali je ta zdravnik suspendiran in ali je vrnil denar?

  sarkazem press

 • Morala

  Takle imamo: “Usluga kolegu”! Usluga na uslugo! Meni pa kolegi iz banke nikoli niso hoteli podariti denarja. ;)

  • Anton

   ja pri nas v Sloveniji imajo tudi vrednote dvojna merila, odvisno kdo jih izvaja ali NAŠ oz VAŠ

   sarkazem press

  • Iza Demos

   Poskusi s prijatelji, ki se prav pišejo. Seveda se moraš tudi ti prav pisati, če ne, ne bo nič.
   Priimek ima svojo moč………………….

 • Nata

  Mejčkn tuki, pa mejčkn tam, pa maš počitnice, pa dobro makino. . .

  • Iza Demos

   Zrno na zrno pogača.

   • Nata

    Kamen na kamen palača. . . . . . . . . .samo za nas navacne smrtnike, bi kar dolgo trajalo !

 • tramal

  Srbini in zopet srbini.Še sto let nas bodo kradli s komunisti vred.

 • Janez

  Morda ?
  Bi pa res ne bilo slabo ?
  PREITI NA ČISTO PRIVATNO ZDRAVSTVO ? Z veliko konkurence med zdravniki? L.r. Janez KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!