fbpx

Z vmešavanjem v Zemljaričev zdravniško-dobaviteljski lobi sledi palica

Janez Zemljarič (Foto: Matic Štojs)

V Sloveniji zdravstvo, kljub temu, da je drago, ne zadošča potrebam slovenskih bolnikov. Dalj časa trajajoče obdobje nezadovoljstva državljank in državljanov zaradi dolgih čakalnih vrst se je še dodatno povečalo z razkritjem afere o žilnih opornicah, ki je razkrila, da visoke cene zdravil in medicinskih pripomočkov nastajajo kot posledica dogovarjanj med vodstvom bolnišnice in dobavitelji, ki s provizijami mastno zaslužijo. Zdravniško-dobaviteljski lobi se na račun davkoplačevalcev tako okorišča z visokimi zaslužki, ko pa kdo dregne v njihovo delovanje, so posledice tukaj, na kar kaže pričanje zdravnika dr. Marka Noča, ki je zaradi zavzemanja za nakup cenejših žilnih opornic doživel strokovno izolacijo v UKC Ljubljana. 

Na zaslišanju na torkovi redni seji parlamentarne Komisije za ugotavljanje zlorab v zdravstvu, ki jo vodi poslanka Jelka Godec, je predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč razkril, da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi njegovih prizadevanj kupuje cenejše opornice kot jih je do leta 2013. Na pobudo Noča in s pomočjo mladega zdravnika Mravljeta, ki se je izobraževal na Poljskem, je UKC Ljubljana konec leta 2012 stopil v stik s poljskim dobaviteljem, ki je zagotovil cenejše opornice. Delo razpisne komisije je zaradi tega označil kot zgodovinsko in obžaloval, da temu trendu niso sledili tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.

Noču so opazno zmanjšali število posegov in ur pripravljenosti
Namesto, da bi bil Noč zaradi prizadevanja za prihranek deležen pohvale vodilnih, je bil deležen strokovne osamitve. Povedal je, da so ga domala umaknili iz interventne kardiološke dejavnosti v UKC Ljubljana, v letu 2015 pa celo ni opravljal nobenih elektivnih načrtovanih posegov. Sicer je še naprej opravljal “pripravljenost”, a se je ta zmanjšala na 14 ur; za lažjo primerjavo: leta 2013 je imel 35, leta 2014 pa 30 ur. Glede na to, da imajo drugi zdravniki preko 60 ur pripravljenosti, je mogoče ugotoviti, da gre za opazno šikaniranje. Po besedah Noča pa mu niso zmanjšali samo števila ur za pripravljenost, pač pa tudi število posegov, ki je upadlo iz 180 na 75.

Zavrnili so tudi podpis soglasja za delo zunaj UKC Ljubljana
Vodstvo UKC Ljubljana je Noču kljub zmanjšanju števila operacij želelo onemogočiti dodatno delo zunaj UKC Ljubljana. Septembra 2015 so tako zavrnili podpis soglasja za delo v družbi MC Medicor, mednarodni center za kardiviskularne bolezni, Izola, medtem, ko pri ostalih zdravnikih ni bilo opaziti tovrstnih težav. Zato je Noč na to javno opozoril, najeti je moral tudi pravno pomoč. Šele nato so v UKC podpisali soglasje za njegovo delo zunaj UKC. Na zaslišanju je povedal, da mora zaradi manjšega števila posegov v UKC Ljubljana delati tudi v Medicorju, da ohrani svojo spretnost kot interventni kardiolog. “Z delom v Medicorju in UKC Ljubljana imam skupaj 450 posegov na leto, kolegi v tujini pa imajo 500 do 600 posegov na leto, zato je nujno, da delam tudi v Medicorju.”

Foto: STA

Dr. Marko Noč. Foto: STA

Na zaslišanju je Noč povedal, da so se razmere v UKC Ljubljana zaostrile tudi za mladega zdravnika Mravljeta, ki je pripomogel k nabavi cenejših opornic od poljskega dobavitelja. Zaradi velikega zaostrovanja je slednji dal odpoved in odšel v Nemčijo, kjer zdaj tudi dela. “Sovpadanje dogodkov z obdobjem po razpisu je nemogoče prezreti,” je dejal Noč.

Komisija med drugim razkrila že vpletenost Zemljariča
Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je s pomočjo zaslišanj vpletenih razkrila že več nepravilnosti in dogajanje, ki je vodilo v katastrofo slovenskega zdravstvenega sistema, s katero se srečujemo danes. Simon Vrhunec, nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, je razkril, da ga je velikokrat obiskal eden najbolj vplivnih lobistov Janez Zemljarič, ki je leta 1973 prejel priznanje za častnega člana UKC Ljubljana. Torkovega zaslišanja se je pred Nočem udeležil tudi Darko Zorman, nekdanji vodja katetrskega laboratorija, ki je razkril, da je proizvajalec žilnih opornic, Abbott, opornice prepakiral v novo embalažo in jih UKC Ljubljana prodal pod drugim imenom. Glede na to, da je Zorman dejal, da mu gre za bolnike in kakovostne žilne opornice, mu je Godčeva odvrnila, da je izgovarjati se na bolnike popolnoma neumestno, glede na to, da stvari ni nikoli prijavil organom pregona. 

Na podlagi pričanj in dokumentacije je tako možno ugotoviti, da se je v slovenskem zdravstvu zdravniško-dobaviteljski lobi širil kot kuga in za seboj pokosil vse, ki so mu na takšen ali na drugačen način poskušali prirezati peruti. Zaradi kupovanja dragih zdravil in medicinskih pripomočkov pa je prepotreben denar slovenskih davkoplačevalcev odtekal prek kanalov, namesto da bi bil namenjen za izboljšanje razmer v zdravstvu.

N. Ž.