fbpx

V zgodovini slovenskega parlamenta stranke zamenjalo že več kot 50 poslancev. Največ na levici

Foto: STA

V zgodovini slovenskega parlamenta ni minil mandat brez prehodov poslancev med poslanskimi skupinami, od leta 1992 pa jih je bilo že več kot 50. Večina jih je bila iz levih strank. 

Poslanski prestopi iz ene v drugo stranko so v demokraciji in v našem proporcionalnem volilnem sistemu, katerega baza so male in razdrobljene stranke in glede na zgodovinsko statistiko že povsem normalna zadeva. Mediji sicer vsak prestop na desnici označijo kot kataklizmo, ki bo zamajala celoten politični prostor, veliko manj svojega prostora pa namenjajo prestopom na levici, ki jih večinoma prezrejo ali le bežno omenijo. Pravzaprav pa se transformacija na levici brutalno izvaja že celotno tranzicijo, nekatere osebe pa se bolj ali manj pojavljajo za vsemi novo nastalimi pojavnimi oblikami političnih strank.

Nekoč je bilo burno …
Najbolj burno obdobje glede poslanskih prestopov je bilo v letih od 1992 do 1996, ko se je razmerje moči v parlamentu močno spremenilo. Z združitvijo Liberalno – demokratske stranke z Demokratsko stranko, Socialistično stranko in stranko Zelenih – Ekološko socialno stranko (ESS) marca 1994 je nastala LDS, kar je med poslanskimi skupinami povzročilo številne prehode. Tedaj je denimo povsem “ugasnila” poslanska skupina Zelenih, saj je pet njenih poslancev najprej ustanovilo ESS, nato pa so se pridružili poslanski skupini LDS. Zelenim odtlej ni več uspelo prestopiti parlamentarnega praga.

Podobno se je zgodilo članom Demokratske stranke, ki se niso odločili za združitev v LDS ter so ustanovili novo stranko z imenom Demokratska stranka Slovenije – Demokrati Slovenije (DS). V poslansko skupino LDS sta tedaj prestopila Igor Bavčar in Igor Omerza, medtem ko so France Bučar, Tone Peršak in Danica Simšič prešli v poslansko skupino nove demokratske stranke. Tudi tej stranki doslej v državni zbor ni uspelo več vstopiti.

Začeli so se prvi prestopi iz LDS
Poslanska skupina SNS je mandat 1992 -1996 začela z 12 poslanci, zaključila pa le s tremi. Predvsem zaradi različnih pogledov na NOB je namreč poslansko skupino tekom mandata zapustilo devet poslancev, nekaj pa jih je ustanovilo Slovensko nacionalno desnico.

V istem mandatu sta iz poslanske skupine LDS “pobegnila” Ljerka Bizilj in Janez Jug, ki sta nato poslansko funkcijo opravljala samostojno, Janez Vindiš pa se je tik pred koncem mandata iz SLS preselil k Slovenskim krščanskim demokratom (SKD).

Zgodil se je Pucko
Poslanski mandat 1996-2000 je postregel s precej manjšim številom prestopov, ki pa so bili zato toliko bolj odločilni. Poslanec SKD Ciril Pucko je po državnozborskih volitvah leta 1996 v parlamentu zagotovil 46. glas za izvolitev mandatarja Janeza Drnovška, delo pa nadaljeval kot samostojni poslanec. Za podoben preobrat sta poskrbeli Polonca Dobrajc (SNS) in Eda Okretič Salmič (DeSUS), ki sta junija 2000 omogočili izvolitev vlade Andreja Bajuka. Obe poslanki sta delo v DZ nadaljevali samostojno, Dobrajčeva pa je bila leta 2004 v parlament izvoljena na listi SDS.

Se še spomnite stranke mladih?
Tudi mandat 2000 do 2004 je postregel z “ugasnitvijo” ene izmed poslanskih skupin, in sicer Stranke mladih Slovenije. Poslanska skupina je mandat začela s štirimi poslanci, ki pa so se pred volitvami leta 2004 razšli. Bogomir Vnučec se je pridružil poslancem SDS, Peter Levič, Igor Štemberger in Marko Diaci pa so bili za preostanek mandata samostojni poslanci.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je leta 2004 prešel iz poslanske skupine LDS v SDS, Franc Čebulj pa je iz SDS prestopil v SLS.

LDS zapustilo kar 12 poslancev
Burno je bilo tudi dogajanje med letoma 2004 in 2008, predvsem zaradi razkola v LDS. Po porazu na parlamentarnih volitvah, ko se je LDS prvič znašla v opoziciji, so jo namreč pretresala notranja trenja, ki so pripeljala do odhoda številnih članov. Kot poroča STA, je poslansko skupino, ki je ob začetku mandata štela 23 članov, zapustilo kar 12 poslancev.

Štirje nekdanji poslanci LDS – Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler, Marko Pavliha in Milan M. Cvikl – so prestopili v SD. Sedem – Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Alojz Posedel, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Vili Trofenik – pa jih odšlo najprej med nepovezane poslance, po ustanovitvi stranke Zares pa so se združili v novo poslansko skupino. Slavko Gaber pa je do konca mandata ostal samostojni poslanec.

Bežali so tudi iz Zaresa in DeSUSa
V času Pahorjeve vlade, v letih od 2008 do 2011, je poslansko skupino SDS je zapustil Franc Pukšič in se pridružil poslancem SLS. Franc Žnidaršič in Vili Rezman sta odšla iz poslanske skupine DeSUS, Andrej Magajna pa je zapustil SD. Vsi trije so nato ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. Takrat sta se jim pridružila Vili Trofenik in Alojz Posedel, ki sta zapustila poslansko skupino Zares.

Najbolj so prikrajšali Alenko Bratušek
V zadnjem sklicu državnega zbora je največ prahu dvignil izstop poslanca Bojana Dobovška, ki je iz SMC šel med nepovezane poslance. Kmalu zatem sta se mu pridružila še Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klajnšček, ki jima je poslanska skupina ZaAB prenehala zaradi prestopov Janija Möderndorferja k SMC ter Petra Vilfana k stranki DeSUS. Prav tako je iz poslanske skupine SMC izstopil poslanec Franc Laj. Zadnji, ki je izstopil iz katerekoli stranke, je bil Andrej Čuš, ki je izstopil iz poslanske skupine SDS in bo do nadaljnjega deloval kot samostojni poslanec.

M. P.