Home Slovenija Politika Metka Zevnik: Anja Kopač Mrak bi morala premisliti o odstopu

Metka Zevnik: Anja Kopač Mrak bi morala premisliti o odstopu

78
Metka Zevnik: Anja Kopač Mrak bi morala premisliti o odstopu
Foto: Nova24TV

“Ta sodba je za nas, stare starše, svetilnik. Govori o tem, da je potrebno družinsko zakonodajo razširiti s položajem starih staršev. Tukaj se je sodišče oprlo na evropske konvencije o otrokovih konvencijah, na sodbe, ki so bile izrečene, torej, da stari starši sodijo v razširjeno družino in da država ne bi smela tako grobo in agresivno posegati, kot je to počela naša država,” je Metka Zevnik komentirala sodbo upravnega sodišča. Sodišče je odločilo, da sta CSD in Ministrstvo za družino in delo v primeru koroških dečkov nezakonito odvzela dečka starim staršem.

Metke Zevnik, sicer predsednice Združenja starih staršev, odločitev ni presenetila, saj so v druženju že dolgo opozarjali, da je položaj starih staršev v zakonodaji neustrezen. Tudi v tem primeru so opozarjali, da je to, kar je storil CSD in kar je potrdilo tudi Ministrstvo za delo, neustrezno.

Zevnikova je izpostavila razliko med tujo in slovensko zakonodajo, pri kateri prihaja do velikih razlik. “Združeni narodi v svojih deklaracijah trdijo, da so države pogodbenice zavezane podpreti stare starše, če se v primarni družini kaj zgodi. Pri nas je to izpuščeno in ravno zaradi tega je sodba tako pomembna,” trdi Zevnikova.

Stari starši imajo veliko vlogo
Zevnikova je nato nadalje utemeljila, da imajo stari starši v slovenskem okolju še posebej veliko vlogo, saj pogosto varujejo otroke. Zaradi tega so družinske povezave tako zelo pomembne, da jih je potrebno upoštevati, naša zakonodaja pa tega ne priznava.

“Ministrico opozarjamo na to, da je bil izdani sklep v veliko škodo teh otrok. Temu pri nas rečemo sprega. Trije v enem. O zadevah odločajo ljudje, ki se sicer drugače imenujejo – Centri za socialno delo, inšpekcija, ministrica -,  a so med seboj povezani. Povezani so tudi s tem, da so njihove službe druga od druge odvisne in potem je odločitev enoumna,” je prepričana Metka Zevnik, ki je prepričana, da zaradi t. i. sprege zelo težko prihajamo tudi do neodvisnih strokovnih mnenj.

Ministrica ne bo odstopila zaradi nizke politične kulture
Zevnikova je prepričana, da kljub veliki napaki do odstopa ministrica Anje Kopač Mrak verjetno ne bo prišlo – predvsem zaradi nizke politične kulture, v kateri ministri odstopajo zaradi kraje paštet, zaradi velikih napak pa nikoli. “Pred nami je interpelacija, to je stvar parlamenta, predsednika države, predvsem pa same ministrice, da presodi, kaj je prava politična kultura, če narediš nekaj, kar je v škodo ljudi in otrok in ti to potrdi tudi sodišče,” meni Zevnikova.

Nadaljnji ukrepi Združenja starih staršev
Združenje je Ministrstvu za družino že ponudilo sodelovanje na področju oblikovanja družinske zakonodaje, a je ministrstvo to do sedaj zavračalo. “Radi bi uveljavili svoje demokratične pravice, ki pa so nam bile zadnjič na razpravi v državnem zboru celo malo kršene, ko nas je državna sekretarka Martina Vuk označila za paradržavo. Mi smo zgolj državljani in bi radi sodelovali pri ustvarjanju nove družinske zakonodaje. Želimo, da se v zakonodajo eksplicitno vnese, da v primeru smrti staršev otrok, v primeru odvzete roditeljske pravice, začasne ali stalne, da smo stari starši tisti, ki prevzamejo skrb za vnuke, če to le zmoremo,” je še zatrdila.

Upravno sodišče: Stari straši so imeli prav
Upravno sodišče je v primeru koroških dečkov, ki ju je CSD odvzel njunima starima staršema, odločilo, da je bil odvzem nezakonit, kljub temu da so prej nasprotno trdili Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, varuhinja človekovih pravic in socialna inšpekcija. Po mnenju sodišča dečka pri starih starših nista bila ogrožena. Upravno sodišče je tako delno ugodilo tožbi babice Marije Otorepec. CSD je otroke odvzelo, ko so bili v vrtcu, na podlagi prepričanja, da naj bi jim bilo pri rejnikih bolje.

Ž. K.