fbpx

Tudi iz koalicije se sliši: “Ministrica obljuba dela dolg. Veliko obljubljate. Po treh letih bi morali od besed preiti k dejanjem.”

(Foto: STA)

V državnem zboru se je začela ponovna interpelacija proti zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc, in sicer zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu. Predlagatelji iz stranke SDS ji očitajo odgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.

“Slovenski državljani si ne zaslužimo takšnega zdravstvenega sistema in korupcije, čakalnih vrst,” je predstavitev interpelacije začela poslanka SDS Jelka Godec. Ena od največjih sramot za ministrstvo se je zgodila, ko je moral zdravnik ščititi dobavitelje in preplačevalce zdravniškega materiala. Godčeva je spomnila, da so že na komisiji za ugotavljanje korupcije v zdravstvu dokazali, da so bolnišnice poslovale negospodarno. “Ukrepi so samo na papirju, realnost pa ostaja nespremenjena.” Zaradi preplačevanja materiala prihaja do zadolženosti javnih zdravstvenih zavodov. Lani so imeli 57 milijonov več denarja, hkrati pa so se izgube povečale za 36 milijonov.

Interpelacijo lahko v živo spremljate na Nova24TV, kjer vam bomo pripravili studijsko komentiranje z voditeljema in številnimi zanimivimi gosti.

Kot ugotavlja Godčeva, dodaten denar ne bo skrajšal čakalnih dob v zdravstvu, ker ni ustreznih strukturnih ukrepov. Po javnih podatkih kar 16.643 pacientov čaka nedopustno dolgo, vseh čakajočih pa je več kot 120 tisoč. Tudi stanje na pediatrični kliniki je razlog za interpelacijo ministrice, saj ima vlada v svetu zavoda šest svojih predstavnikov, a ta ne ukrepa. “Odgovorni ste tudi za zakonodajo, ki je prepozna, v nasprotju z evropskim pravnim redom in ki ji nasprotuje vsa strokovna javnost,” je bila kritična Jelka Godec in dodala, da zaradi nje mladi zdravniki odhajajo v tujino. “Upam, da dva mandata ne boste ostali na položaju ministrice, že dosedanja doba je predolga. S številkami bomo podkrepili, da naše trditve držijo in da je kakovost zdravstva lahko veliko višja,” je zaključila Godčeva.

Ministrica odgovornost za korupcijo prelaga na organe pregona
Ministrica Milojka Kolar Celarc je zavrnila vse očitke in dodaja, da ima pri korupciji v zdravstvu nično toleranco, ostale pristojnosti pa so v pristojnosti organov pregona. Javno naročanje zdravniškega materiala je označila za uspešno poslovno prakso. Na področju čakalnih dob prav tako zavrača vse očitke in ocenjuje, da zanje obstaja več drugih razlogov. Med njimi je celo absurden razlog, da so nekateri preveč bolni, da bi obiskali zdravnika. “Dejstvo je, da ljudje čakajo,” je oholo dejala ministrica in dodala, da je slovensko javno zdravstvo dobro.

V vladajoči SMC brez vsebine
Simona Kustec Lipicer
je v imenu poslanske skupine SMC začela kar s čustvenim nagovorom, medtem ko se je temi, o kateri se danes govori, izognila. Govorila je o mozaiku, katerega delčki manjkajo, so poškodovani, in poudarila, da s tem ni nič narobe ter da se s tem strinja tudi ministrica – vendar je ključno, da jih usmerja in rešuje. Po njenem mnenju nobena vlada do zdaj ni naredila več, kot so oni naredili v tem mandatu, ter da niso imeli niti stabilne ministrske sestave. “Temeljna pravica vsakega posameznika je dostop do kakovostne, hitre, varne oskrbe. Delo naše ministrice sledi zgolj tem interesom,” je povedala.

V SDS terjajo odgovornost
Na besede Kustec Lipicerjeve se je odzvala poslanka SDS Nada Brinovšek: “To ni bilo stališče, ampak kakšno naj bi bilo naše zdravstvo.” Njeno mnenje je, da ministrica za zdravstvo ni podprla ničesar, da si zatiska oči nad dejansko situacijo z mnenjem, da je naš zdravstveni sistem dober, saj tega ne verjame nihče več. “Kaj se je danes spremenilo na boljše? Še slabše je. Pričakovali smo, da bo ministrica govorila z dejstvi in ne s prostim spisom,” je bila jasna poslanka SDS. Očitala ji je soodgovornost pri koruptivnih dejanjih, neurejenost na pediatrični kliniki ter neučinkovito reševanje problema čakalnih dob. Zraven vsega tega pa še o lažnih obljubah, izmikanju odgovornosti, zavajanju javnosti, sprejemanju zakonodaje v škodo zdravnikov, bolnikov, ki je v nasprotju z našo ustavo.

V stranki DeSUS kritični, a to je vse
Franc Jurša
iz stranke DeSUS je poudaril, da so že dolgo kritični, a se ministrica nanje ne ozira. Govoril je o stvareh še iz prejšnje koalicije in jasno poudaril, da se od takrat ni še nič spremenilo, agonija se le poglablja. “Milojka Kolar Celarc z neukrepanjem in zbiranjem napačnih prioritet ogroža to, kar najbolj zagovarja – javno zdravstvo. Pacienti pa to zelo občutijo. Ni smisla, da jo zamenjamo nekaj mesecev pred volitvami. To bi bilo smiselno pred enim letom, ko smo na težave že opozarjali in pokazali, da se poglabljajo.”

Ministrica, obljuba dela dolg …
Bojana Muršič
iz koalicijske SD je povedala, da  so “očitki enaki ali celo večji. Z delom ministrice ne moremo biti zadovoljni in ne moremo ostati nekritični,” ob tem pa je ministrico za zdravje pozvala: “Ministrica, obljuba dela dolg. Veliko obljubljate. Po treh letih bi morali od besed preiti k dejanjem. V zadnjih šest mesecih izkoristite priložnost, ki jo imate.”

Kot lahko vidimo, je korupcijo moč zaznati na vsakem koraku, čakalne vrste se večajo, sprememb pa ni. Le kako se bo končala nova interpelacija? Kritik ne manjka, ne v opoziciji ne v koaliciji, a na koncu šteje le glasovanje.

M. P., D. S.