fbpx

[Video] Premierja Janša in Orbán podpisala sporazum o sodelovanju, s katerim bo za razvoj manjšin investiranih 5 milijonov evrov

Madžarski premier Viktor Orban in slovenski premier Janez Janša (Foto: Vlada RS)

V Lendavi sta se srečala madžarski premier Viktor Orbán in slovenski premier Janez Janša. Podpisala sta sporazum pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Med srečanjem pa je bilo govora tudi o dvostranskih odnosih med državama.  

Premier Janez Janša je med drugim izpostavil, da sta Slovenija in Madžarska pred skoraj natančno 30 leti podpisali sporazum o zaščiti in sodelovanju pri razvoju manjšin na obeh straneh meje. “Danes, po skoraj 30 letih, izražam veliko zadovoljstvo, da smo pravkar podpisali sporazum, ki nadgrajuje tistega izpred 30 let,” je bil jasen.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec in namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar sta podpisala Program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske za obdobje 2022–2025. Po besedah Janše je podpisani sporazum zelo konkreten. “Na podlagi tega bo v naslednjih petih letih za razvoj manjšin na obeh straneh meje investiranih 5 milijonov evrov na osnovi programov, ki bodo predstavljeni, kar bo bistveno pomagalo pri razvoju manjšin in njihovih organizacij,” je izpostavil in izpostavil zadovoljstvo, da so danes  na sestanku s predsednikom vlade Viktorjem Orbánom in sodelavci na obeh straneh ugotovili, da je bila večina tega, kar smo se dogovorili na srečanju vlad v Celju septembra lani, tudi uresničeno.

Foto: Vlada RS

Pandemija je po besedah madžarskega premierja Viktorja Orbána prizadela vse nas in v tem času smo marsikoga in marsikaj izgubili. “Toda ugotovimo lahko, da sta se obe državi dobro ubranili pred to krizo. Naši gospodarstvi bosta iz te krize izstopili še močnejši. Čestitam za ta dosežek,” je dejal in dodal, da nas v Evropi v prihodnosti čaka veliko izzivov. “Skupaj bomo lažje našli odgovore kot vsaka država zase,” je prepričan. Orbán je današnji podpis sporazuma označil kot zelo pomemben. “Ne koristi le tukaj živečim, ampak vsem Madžarom in Slovencem. Krepi tudi prijateljstvo in zavezništvo med državama,” je izpostavil. 

Foto: Vlada RS

https://twitter.com/vladaRS/status/1495700028605804548

Janša je premierju Orbánu čestital za več kot 7-odstotno gospodarsko rast, za okrepitev gospodarskega položaja Madžarske. “V prihodnosti lahko gospodarsko sodelovanje z našo sosednjo državo še okrepimo.” Povedal je tudi, da se je naredilo pomembne korake naprej, ko gre za povezljivost energetskih sistemov pri infrastrukturnih projektih, okrepilo se je tudi gospodarsko sodelovanje med državama.

Prisoten je intenziven dialog
Med Slovenijo in Madažrsko poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip 15. septembra 2021 v Celju, prav tako pa se krepi tudi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Republike Slovenije. V tokratnih pogovorih je bila posebna pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje.

Od leta 2017 Republika Slovenija izvaja razvojne programe na območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, Madžarska pa je leta 2020 začela z izvajanjem razvojnega programa na območju v Porabju, kjer živi slovenska narodna skupnost, so izpostavili v kabinetu predsednika vlade RS. “Na podlagi sporazuma je tako oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov. Pri slednjem je Vlada Republike Slovenije izpostavila nujnost izboljšanja materialnih pogojev za delovanje slovenske narodne skupnosti v Porabju. Poseben poudarek bo tako namenjen mladim generacijam in zagotavljanju možnosti za ohranjanja jezika in kulture narodne skupnosti kot tudi poslovnih in zaposlitvenih priložnosti v domačem okolju.”

Nina Žoher