fbpx

Vandalizirana freska na stolni cerkvi je izraz nestrpnosti do Katoliške cerkve in posledica podpihovanja določenih politikov na levici

Poškodovana freska (Foto: SIOL)

V ponedeljek okrog sedme ure zjutraj so policisti dobili sporočilo, da je nekdo poškodoval fresko na ljubljanski stolnici. Vanjo so vrgli balon z barvo in naredili več tisoč evrov škode. Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena.

Vandali so ponoči iz nedelje na ponedeljek poškodovali fresko na ljubljanski stolnici, ko so vanjo zabrisali balon z barvo. To je seveda špekulacija, a zadeva neverjetno koincidira z deložacijo ROG-a. Jasno v tem primeru edino ni, zakaj se niso lotili pravoslavne cerkve, ker jih je deložiral Zoran Janković, ne Janez Janša.

Za kaznivo dejanje poškodovanja stvari posebnega kulturnega pomena kazenski zakonik predvideva do pet let zapora, v primeru, da je poškodovana stvar kulturni spomenik, kar freske v ljubljanski stolnici oziroma ljubljanska stolnica so, pa celo do osem let zapora.

Kristjanofobija kot posledica izjav nekaterih politikov
V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so pojasnili, da gre za fresko, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja naredil Julij Quaglio, leta 1872 pa restavriral Janez Wolf. Poškodovanje freske ocenjujejo kot izraz kristjanofobije in vandalizma. Pri tem odločno zavračajo vse oblike nestrpnosti in onečaščanja cerkva ter pozivajo pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine ter ustrezno ukrepajo. Opozorili so na letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za lansko leto, v katerem so evidentirali 11 izrazov nestrpnosti do Katoliške cerkve. Med drugim so opozorili na vandalizem, ko so neznanci novembra popisali fasado cerkve v Trnovem v Ljubljani, decembra pa tudi fasado stolne cerkve v Ljubljani, ter na nestrpne izjave nekaterih politikov. Navedli so tudi, da se je lani v sakralnih prostorih zgodilo 62 napadov, ropov in tatvin zoper slovenske duhovnike, redovnice in vernike.

Alen Koman: Stolna cerkev napadena z vseh strani
Za izjavo smo povprašali tudi Alena Komana, ustanovitelja prvega tradicionalno katoliškega medija v Sloveniji, Scutum Fidei, ki nam je povedal: “Dejstvo je, da je stolna cerkev sv. Nikolaja na relativno sovražnem ozemlju, kot bi lahko rekli. Z ene strani jo napadajo ljubljanski protikrščanski birokrati v rotovžu, z drugega brega Ljubljanice je deležna nenehnih vdorov poganskih hašišarskih plemen, znotraj pa jo počasi kot lahen vetrc spodjedajo modernistični krivoverci. Vendar poglejte, Gospod še vedno varuje svoje svetišče in stolna cerkev že vrsto let tu stoji. Barva v balonu je resda storila materialno škodo kulturni dediščini – kar o prestopnikih pove zgolj to, kakšen je njihov odnos do kulture in do dediščine. Mi pa bodimo možati in darujmo take preizkušnje Bogu v čast in hvalo.

Alen Koman

Aleš Ernecl