fbpx

Varnostni strokovnjak opozarja pred resno nevarnostjo: Zaradi velikih težav, ki jih ilegalni migranti povzročajo v Turčiji, bi Erdoğan lahko prenehal spoštovati sporazum z Evropsko unijo, kar bi pomenilo pravo ekspanzijo v Evropo!

foto: epa

Evropi zaradi migrantske krize grozi katastrofa. Varnostni strokovnjak Boštjan Perne namreč opozarja, da bi lahko zaradi velikih težav, ki jih v Turčiji povzročajo ilegalni migranti, ta država v bližnji prihodnosti prenehala spoštovati sporazum, ki ga je leta 2016 podpisala z Evropsko unijo z namenom zaustavitve toka ilegalnih migrantov. To bi privedlo do prave ekspanzije tujerodnih migrantov v Evropo, ki bi še posebej pretresla prav Slovenijo. Ta je pred kratkim umaknila Turčijo s seznama varnih izvornih držav, kar v praksi pomeni, da tja nezakonitih migrantov ne vrača več.

Migrantska kriza, ki zaradi številnih nedovoljenih prehodov meje in kriminalnih dejanj že tako pretresa Evropo, med drugim tudi Slovenijo, bi se lahko v prihodnje še bolj zaostrila. Na to opozarja varnostni strokovnjak Boštjan Perne, ki poudarja, da bi lahko zaradi velikih težav, ki jih v Turčiji povzročajo ilegalni migranti, prišlo do prave katastrofe. Obstaja namreč možnost, da bi ta država zaradi tega v bližnji prihodnosti prenehala spoštovati sporazum, ki ga je leta 2016 podpisala z Evropsko unijo z namenom zaustavitve toka ilegalnih migrantov, kar bi privedlo do prave ekspanzije tujerodnih migrantov v Evropo.

Perne je na Twitterju objavil videoposnetek, ki nazorno prikazuje porast kriminala v Turčiji, do katerega je prišlo zaradi več kot 4 milijonov migrantov, ki jih je sprejel Recep Tayyip Erdoğan in so še vedno nastanjeni po različnih delih države. Posledično se med Turki vedno bolj širi nasprotovanje migrantom. Kot primer je navedeno, da najnovejše raziskave kažejo, da se le še 40 odstotkov Turkov strinja s tem, da Sirci živijo v njihovih mestih, pred 3 leti pa je bil ta delež veliko višji, saj je znašal 72 odstotkov. V povezavi z omenjenim videoposnetkom je Perne opozoril na dejstvo, da bi morala Evropa v času od sklenitve sporazuma s Turčijo več storiti za zajezitev množičnih migracij. Zapisal je: “Poglejte si kratek spot, kakšen problem predstavljajo begunci (4,5 M) v Turčiji. Nobeno presenečenje ne bo, če bo Erdogan na neki točki ugotovil, da sporazuma z EU ne more več spoštovati. Kaj pa potem? EU od leta 2015 ni storila NIČ za zajezitev množičnih ilegalnih migracij.”

Morebitna ekspanzija ilegalnih migrantov bi še posebej prizadela Slovenijo
Ravno Slovenijo, ki predvsem po zaslugi neoperativnega predsednika vlade Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja že zdaj nima pod nadzorom ilegalnih migracij, bi morebitna še hujša invazija lahko najbolj prizadela. Med drugim tudi po zaslugi nedavne vladne odločitve, da Turčijo umakne s seznama varnih izvornih držav, kar v praksi pomeni, da se tja nezakonitih migrantov ne vrača več. Prav s tem ukrepom se je dodatno oslabil mednarodni ugled Slovenije. Z njim je namreč Šarec dejansko enostransko rušil dogovor Evropske unije in Turčije iz leta 2016, ob tem pa tudi izpodkopal dogovorjeno enotno evropsko zunanjo politiko ter očitno dodatno ogrozil položaj Slovenije kot članice schengenskega območja.

Boštjan Poklukar in Marjan Šarec (Foto: STA)

Rajko Golob