Janšo v stališčih do Irana podpirata tudi nekdanji italijanski minister Terzi in albanski premier Rama: Množične pomore iranskega režima iz leta 1988 je treba preiskati in obsoditi!

Datum:

Predsednik albanske vlade Edi Rama in nekdanji italijanski zunanji minister Giulio Terzi sta se pridružila javni podpori premierju Janši, v njegovih prizadevanjih za obsodbo in poklic na odgovornost predstavnikov iranskega režima, zaradi množičnih pomorov leta 1988. Janša ima namreč sočutje do stiske iranskega ljudstva, saj smo bili pred desetletji podobnim tragedijam, ki so se končale z množičnimi grobišči, priča tudi na slovenskih tleh, kar še dandanes bremeni ponosne dediče revolucije, ki se s krvavo dediščino svojih ideoloških prednikov niso nikdar zares soočili. K obsodbi režima je pred časom sicer že pozval tudi nekdanji ameriški zunanji minister Mike Pompeo. 

Kot je nedavno dejal albanski predsednik vklade Edi Rama, je “Albanija posebej zaskrbljena zaradi ravnanja Irana, katerega cilj je destabilizacija Srednjega vzhoda pa tudi pogosto moteče dejavnosti v povezavi z iransko opozicijsko skupnostjo, ki jo velikodušno gostimo v naši državi vse od tedaj, ko je bila drugje predmet zaničljivih pobojev. Odločno se moramo odzvati v povezavi z številnimi iranskimi nezakonitimi aktivnostmi, usmerjenimi proti našemu državnemu varnostnemu interesu ter smo odločno na strani držav, ki so bile prizadete zaradi tovrstnih dejavnosti tako na svojem morju kot na zemlji”.  

Premierju Janezu Janši pa je stopil v bran tudi Giulio Terzi, nekdanji zunanji minister Italije, nekdanji stalni predstavnik Italije pri Združenih narodih in nekdanji veleposlanik Italije v Združenih državah Amerike. V nadaljevanju prilagamo njegovo celotno izjavo: “Naj spomnim na besede Janeza Janše, slovenskega predsednika vlade, ki je na svetovnem vrhu Free Iran 2021 spregovoril, citiram: “Skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To bi se moralo spremeniti. Preiskovalna komisija Združenih narodov je ključnega pomena za razkritje grozljivega pokola iz leta 1988. Družine žrtev si prizadevajo za ustanovitev preiskovalne komisije, da bi lahko končno dosegle pravico in spokoj. Medtem ko lobisti iranskega režima zdaj napadajo predsednika vlade Janšo, ker podpira preiskavo ZN o pokolu, je poziv slovenskega predsednika vlade dobil močno mednarodno podporo tako v Evropi kot v Severni Ameriki.”

Premier Janez Janša nagovoril zbrane na konferenci iranske diaspore Free Iran World Summit 2021. (Foto: Twitter, NCRI)

 

Tudi skupina evropskih zakonodajalcev je v pismu pozdravila njegovo stališče. Nekdanji kanadski zunanji minister John Baird je izpostavil “moralno vodstvo in pogum” Slovenije. V ZDA je nekdanji generalni državni tožilec Michael Mukasey dejal, da bi si morala Slovenija šteti v čast gnev in kritike, ki prihajajo iz Teherana. “Naj povem, da kot nekdanji zunanji minister države EU, Italije, menim, da je bil poziv predsednika vlade Janeza Janše morda najbolj ‘odgovorno’ dejanje predsedujočega predsednika vlade EU v obrambi odgovornosti, pravičnosti in pravne države proti zločinom proti človeštvu, ki so doslej ostali nekaznovani.”

Uradniki EU imajo pravno obveznost obsoditi kršitve človekovih pravic v Iranu
Terzi v nadaljevanju pravi, da hkrati nima druge izbire, kot da izpostavi visokega predstavnika Josepa Borrella zaradi njegovih poskusov, da bi se distanciral od izjave gospoda Janše, ko je poudarjal, da pripombe tega predsednika “zagotovo niso” odraz stališča EU. Ugotavlja, da imajo uradniki EU pravno obveznost obsoditi kršitve človekovih pravic, namesto da bi jih odobravali. Na kocki sta verodostojnost EU in njen dolgoletni položaj vodilnega vzora na področju človekovih pravic. Predsednik vlade Janša ni edini, ki poziva k preiskavi ZN. Sedanji posebni poročevalec ZN za stanje človekovih pravic v Iranu Javaid Rehman je 29. junija 2021 pozval k neodvisni preiskavi pokola in vloge novoizvoljenega predsednika Ebrahima Raisija kot namestnika teheranskega tožilca.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (Foto: epa)

3. maja letos je več kot 150 nekdanjih uradnikov ZN ter priznanih mednarodnih strokovnjakov za človekove pravice in pravnih strokovnjakov pisalo visoki komisarki ZN za človekove pravice Michelle Bachelet in jo pozvalo k ustanovitvi mednarodne preiskovalne komisije o pokolu. Med podpisniki odprtega pisma so nekdanja visoka komisarka ZN in irska predsednica Mary Robinson, nekdanja namestnica generalnega sekretarja ZN, 28 nekdanjih posebnih poročevalcev ZN za človekove pravice ter predsedniki prejšnjih preiskovalnih komisij ZN o kršitvah človekovih pravic v Eritreji in Severni Koreji.

“Preišče naj se Raisija zaradi njegove vpletenosti v pretekle in sedanje zločine po mednarodnem pravu”
Poleg tega je generalna sekretarka Amnesty International Agnès Callamard 19. junija 2021 dejala: “Dejstvo, da se je Ebrahim Raisi povzpel na predsedniški položaj, namesto da bi bil v preiskavi zaradi zločinov proti človeštvu, kot so umor in mučenje, je mračen opomin, da v Iranu vlada nekaznovanost. … Še naprej pozivamo, naj Ebrahima Raisija preiščejo zaradi njegove vpletenosti v pretekle in sedanje zločine po mednarodnem pravu, tudi države, ki izvajajo univerzalno jurisdikcijo.” Glede na to bi moral visoki predstavnik Borrell prenehati z “običajnim poslovanjem” z iranskim režimom, ki ga vodijo množični morilci. Močno bi moral spodbuditi vse države članice EU, naj se pridružijo Sloveniji, namesto da se distancira od izjave gospoda Janše.

Josep Borrell (Foto: epa)

Moral bi spodbuditi vse države članice EU, da se pridružijo tej izjavi predsednika slovenske vlade in zahtevajo odgovornost za največji iranski zločin proti človeštvu. Zelo vprašljiv pristop visokega predstavnika Evropske unije vzbuja resno zaskrbljenost. Najprej je po eni strani iranski režim obtožil, da zaradi podpore milicam in nevladnim vojaškim silam ogroža mednarodni mir in varnost, medtem ko je pred časom omenjal napad z brezpilotnim letalom na izraelski tanker v Perzijskem zalivu. Po drugi strani pa je na slovesnost ob inavguraciji predsednika Raisija poslal svojega odposlanca, gospoda Enriqueja Mora, in s tem legitimiral eno od glavnih osebnosti, odgovornih za grozljive zločine proti človeštvu.

“Evropa mora zavzeti pogumno stališče, kot ga je zavzel Janša, proti iranskemu režimu”
Na tisoče in tisoče ljudi pričakuje veliko bolj odločen odziv mednarodne skupnosti, zlasti evropskih institucij – odločen odziv na zlonamerne dejavnosti režima, namesto absurdnega popuščanja, ki smo mu bili doslej priča. Zdaj je čas, da spremenimo smer. Naš poziv, kot tudi poziv na tisoče nedolžnih žrtev in njihovih družin, se ne sme več odlagati. “Hvala, gospa predsednica.” Maryam Rajavi, izvoljena predsednica Nacionalnega sveta upora Irana (NCRI): “Kot ste dejali, je treba začeti preiskavo o storilcih tega genocida in zločina proti človeštvu, Evropa pa mora biti strožja do tega režima. Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem, da ste bili danes z nami. Vaše stališče o gospodu Janši je bilo zelo pomembno. Predvsem Evropa mora zavzeti pogumno stališče, kot ga je zavzel on, proti iranskemu režimu. Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...