fbpx

[Video] 189 novih okužb! Razmere terjajo odgovorne medije, RTV Slovenija pa z Zlatkom na čelu promovira norčevanje iz preventivnih ukrepov!

Raper Zlatan Čordić - Zlatko na RTV Slovenija, ki je dajala ekskluzivno podporo njegovemu boju proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja Covida-19. (Foto: RTV Slovenija)

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo v ponedeljek ob opravljenih 2509 testih potrjenih 189 okužb z novim koronavirusom, trije bolniki so umrli. V bolnišnicah se zdravi že 111 bolnikov s covidom-19, od teh jih 20 potrebuje intenzivno nego. Če se bo število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici še naprej povečevalo, bo potrebno okrniti redno delo v zdravstvu, opozarjajo slovenske bolnišnice. Okoli 100 postelj na navadnih oddelkih in okoli 30 postelj na intenzivnih oddelkih, ob trenutnem naraščanju števila bolnikov s covid-19, kmalu ne bo več zadostovalo.

Ker so iz Kliničnega oddelka za žilne bolezni iz največje slovenske bolnišnice sporočili, da zaradi okužb v tem tednu ne bodo sprejemali novih bolnikov, smo se na Nova24TV odločili, da vodjo svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojano Beović povprašamo, kako velik problem lahko predstavlja zapiranje oddelkov za bolnike z drugimi boleznimi in, ali res ne gre drugače kot z zapiranjem oddelkov.

“Seveda gre drugače. Strinjam se, da gre za precejšen problem, saj gre za desetine postelj, ki ne bodo imele več zadostnega kadra, ki bo te bolnike obravnaval,” je povedala Beovićeva. Če se to zgodi na enem oddelku je možna prerazporeditev na druge, če se to dogaja na drugih oddelkih, je situacija toliko slabša. Tako situacijo je seveda možno obvladati. Edini način, kako jo lahko obvladamo je s tem, da se to enostavno ne zgodi.”

Dolžnost zdravstvenih delavcev in vseh zaposlenih v zdravstvu je da poskrbijo za to, da se ne okužijo v svojem zasebnem življenju

“Potrebno je narediti popolnoma vse, da okužba v bolniško okolje ne pride in se tam ne raznese. Obstajajo načini, kako preprečimo okužbo, to je dosledna uporaba osebne varovalne opreme, mask, rokavic in razkuževanja rok, ne družimo se ob kavi v majhnih prostorih, kjer dihamo eden v drugega. To je v tej situaciji popolnoma nemogoče, je namreč nekaj kar je izjemno nevarno in osebje, ki je medicinsko izobraženo mora to razumeti in to upoštevati. To je bistveno,” je Beovićeva poudarila v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino in ob tem dodala, da je trenutno dolžnost zdravstvenih delavcev in vseh zaposlenih v zdravstvu, da poskrbijo za to, da se ne okužijo v svojem zasebnem življenju. “Imamo pač take poklice in posebno odgovornost, ki jo moramo v teh trenutkih sprejeti,” navaja in opozarja, da povsod tam, kjer so se ljudje tega držali, čeprav je prišlo do vnosa, ni prišlo do razširitve.

Primanjkuje kadrov

Po besedah Beovićeve pričakujejo, da bi v naslednjem tednu potrebovali 100 dodatnih postelj in prav tako še enkrat toliko postelj na oddelkih za intenzivno zdravljenje. “Opreme in ventilatorjev je dovolj, tisto kar primanjkuje je kader. Kader bo moral biti prerazporejen iz drugih programov.”  Potem, ko je uradni govorec Vlade RS Jelko Kacin napovedal, da bo v torek dan resnice, smo Beovićevo povprašali, če so na mizi strokovne ekipe kakšni novi ukrepi. “Ukrepe smo že predlagali,” je izpostavila uvodoma in dodala, da četudi se situacija poslabša se ji zdi smiselno, da se nadaljuje s temi ukrepi.

“Ukrepi so zlasti usmerjeni v to, da se ljudje ne zbirajo, da niso v gneči in da na ta način ne omogočajo razmer, v katerih se virus dobro prenaša. Intenzivni ukrepi v tej smeri v javnem in zasebnem življenju so daleč najbolj pomembni, še zlasti v naslednji tednih in mesecih, ko se bomo večinoma družili v zaprtih prostorih.” V zaprtih prostorih se namreč dogaja širjenja tega virusa, ko eden, ki je okužen, lahko okuži več deset tam prisotnih ljudi.

Vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović (Foto: Nova24TV)

V strokovni skupini se pogovarjajo o tem, da bi s hitrimi testi povečali število testiranj. Po svetu namreč po besedah Beovićeve poteka razprava o verjetni učinkovitosti uporabe hitrih testov pri zamejevanju epidemije pri ljudeh, ki ne kažejo znakov bolezni. Torej tistih, ki bi jih lahko ujeli v tako imenovan pred simptomatski fazi, ko že izločajo virus, pa še niso vidno bolni. “Na ta način bi zajeli tiste ljudi, ki sedaj pravzaprav ne gredo na test in lahko virus širijo nekontrolirano. Z uporabo teh testov, ki imajo sicer sorazmerno slabo občutljivost, pa bi nekaj takih vendarle pravočasno izločili in  s tem zmanjšali število ljudi, ki širijo virus okrog,” pojasnjuje.

Nina Žoher