fbpx

[Video] Analitik Jeretič v novi oddaji Komentar: Nujno je, da spregovori tiha večina

Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

V osemdesetih letih so se ljudje znali povezati in ustvariti stanje duha, ki je omogočilo spremembo sistema in vzpostavitev naše države. Prišel je čas, ko bomo ponovno morali graditi takšno stanje duha, ki nam bo omogočilo, da bo naša ustavna ureditev dejansko zaživela. Da bomo dejansko dobili polnokrvno parlamentarno demokracijo, ki jo bo javnost tudi tako razumela. Razumela kot sistem, v katerem ljudje izberemo tiste, ki potem vladajo in vodijo našo državo. “Zelo pomembno je, da se pri tem povežemo in aktiviramo vsi skupaj,” je poudaril Sebastjan Jeretič.

Strokovnjak za komuniciranje in odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič je v oddaji Komentar izpostavil, da v teh tridesetih letih, odkar imamo državo, parlamentarna demokracija pri nas ni zaživela na polno. In sicer zato, ker velik del javnosti zavrača njene bistvene elemente. Od tega, da smo popolnoma očrnili politične stranke, ki so glavno orodje parlamentarne demokracije, do tega, da se zavrača temeljno izhodišče. Ljudstvo izvoli parlament, ta izvoli vlado – ki potem tudi vlada. Vendar pa pri nas ni tako, pri nas vladajo vsi drugi.

“Najprej vladajo birokrati, ker se politika ne sme mešati v stroko. Potem vladajo določeni vrtički, ki se jih ne sme dotakniti,” je Jeretič opisal stanje v Sloveniji. Na primer – koliko let že govorimo o težavah v tožilstvu, kjer gre bodisi za nesposobnost ali korupcijo. A v trenutku, ko se želi nekdo dotakniti tega vprašanja, je seveda onemogočeno, da bi prišli do kakršnih koli sprememb. Zadnje čase pa nam, poleg naštetih, vlada še ulica, ker je ustavno sodišče pravico do ulice postavilo nad pravico do reda. Kako se je to zgodilo? Z ulico se je začelo, še preden je bila aktualna vlada sploh imenovana. Stopnjevalo se je z vsakotedensko ulico, ki je počasi eskalirala tudi v nasilje. Mediji so tem dogodkom posvečali izjemno pozornost in to, čemur mediji posvečajo veliko pozornost, postane agenda našega razmišljanja in našega političnega življenja.

V Sloveniji vlada stanje duha, ki zavrača parlamentarno demokracijo
Naj je šlo za 5 tisoč ljudi, petsto ljudi ali pa za pet mandeljcev, ki so z nekim umetniškim performansom kritizirali vlado. Seveda obstaja razlika med tistimi, ki so bolj umetniško naravnani in ki so mirni, ter tistimi, ki so izjemno nasilni – slednje lahko tudi opazimo zadnje čase. Jeretič je še izpostavil, da se kljub vsemu med temi dogodki vleče neka rdeča nit. Rdeča nit je namreč stanje duha, ki se je zgradilo v naši državi. Stanje duha, ki zavrača pravico vlade, da vlada. Ki torej zavrača parlamentarno demokracijo kot model naše ureditve.

Čas je, da spregovori tiha večina
Kako naprej? Danes je na Brdu pri Kranju potekal izredno pomemben dogodek – Vrh Evropske unije na temo Zahodnega Balkana. Dogodek ni pomemben le za Slovenijo, temveč za celotno regijo in celotno Evropsko unijo. Pa vendar se bo ta dogodek odvijal v senci nekega visokega varnostnega tveganja, ker je vladavina nasilne ulice napovedala, da bo ta dogodek onemogočila. Če bo danes ulica premagala državo, bo to velika blamaža za Slovenijo. In zakaj vlada ne more dejansko vladati? Ravno zaradi tega stanja duha, ki ustvarja določeno javno mnenje in to onemogoča. Zato je rešitev lahko zgolj naslednja: Zagotovo živi v državi neka tiha večina, ki si želi reda in razvoja, pa vendar je tiho, ker so jo preglasili vsi ostali. Ta tiha večina se boji, da bi bila, če bi dvignila glas, takoj označena za fašiste. “Jaz mislim, da je nujno, da ta tiha večina spregovori. Nujno je, da začnemo razmišljati in se pogovarjati, od česa bo živela naša družba. Da se začnemo pogovarjati o tem, ali si res želimo parlamentarne demokracije kot načina za urejanje naše medsebojnosti,” je še poudaril Jeretič.

Sara Bertoncelj