[Video] Bernard Brščič: “Palestina je fiktivna država, ki ne nadzoruje svojega ozemlja, ki ne izvršuje oblasti, kjer praktično oblast de facto izvaja Izrael, kjer Izrael nadzira zračni prostor in meje. Skratka, to je nedržava.”

Bernard Brščič (Foto: STA)

Bernard Brščič je v oddaji Hobotnica na Nova24 TV spregovoril o slabostih potencialnega slovenskega priznanja Palestine in zgodovini spora med Izraelom ter Palestinci. Dotaknil se je tudi Frankfurtske šole, ki je razvila misel kulturnega marksizma, in stanju judovske diaspore po svetu. Za konec pa je spregovoril še o vplivu Georgea Sorosa, migrantski krizi in načrtnem uničevanju nemške identitete.

“Palestina ne izpolnjuje osnovnih pogojev za priznanje … in drugič, tudi če bi jih izpolnjevala, to priznanje nikakor ni v slovenskem nacionalnem interesu,” je bil jasen Brščič. Po njegovem mnenju je celotna slovenska zunanja politika v zadnjih letih kaotična.

Slovenija se po eni strani sooča z odsotnostjo kakršne koli zunanjepolitične strategije in z nesposobnostjo artikuliranja slovenskih nacionalnih interesov po drugi strani. “Tu si gospod minister Erjavec domišlja, da bi, ko ni sposoben rešiti razmeroma obskurnega mejnega spora z Republiko Hrvaško, reševal stoletje dolg trajajoči spor med Izraelom in Arabci.” Slovenija zaradi napihnjenosti svojega zunanjega ministra, ki si domišlja, da je Napoleon, Kolumb ali mogoče novodobni Henry Kissinger, izgublja “še tisto malo zunanjepolitičnega ugleda, kot ga je imela.”

Pogoji za priznanje Palestine
Po Brščičevem mnenju so pogoji za izpolnjevanje za priznanje Palestine jasni. To je kot prvo izvrševanje efektivne suverenosti, česar v Palestini ni. “Je fiktivna država, ki ne nadzoruje svojega ozemlja, ki ne izvršuje oblasti, kjer praktično oblast de facto izvaja Izrael, kjer Izrael nadzira zračni prostor in meje. Skratka, to je nedržava.”

Kot drugo je vprašanje, kdo vlada Palestini. Odgovor na to meji na absurd, saj sta na čelu tako imenovane fiktivne države dve teroristični organizaciji. “V Gazi je to Hamas, v Judeji in Samariji oz. na Zahodnem bregu je to Fatah – politično krilo nekdanje teroristične organizacije PLO Jasserja Arafata.”

Ti dve teroristični organizaciji Izraelu ne priznavata pravice do obstoja. Edini razlog, zakaj lahko Izraelci živijo razmeroma varno življenje navkljub dnevnim terorističnim napadom, je visoka pripravljenost in 765 kilometrov ter 8 metrov visok betonski zid. Fatah in Hamas sta v zadnjih petih letih z območja Gaze, Judeje in Samarije na območje Izraela izstrelili pet tisoč raket iranske izdelave sovjetskega tipa BM-21 Grad, samo izraelskemu raketnemu ščitu Jeklena kupola pa gredo zahvale za relativno varno življenje izraelskega civilnega prebivalstva.

Bernard Brščič

Palestinci umetno ustvarjen narod
“Če pogledamo v zgodovino, ugotovimo, da je etnogeneza Palestincev izjemno problematična. Gre za fiktiven narod. Da je praktično do leta 1988 Hašemitska kraljevina Jordanija zahtevalo Judejo in Samarijo zase.” Šele z ugotovitvijo, da je sklicevanje na samoodločbo lahko koristno, so muslimani začeli umetno graditi identiteto Palestincev, ki so bili do takrat vrsta plemena, podobna ostalim v Jordaniji in Siriji.

Pojavlja se namreč vprašanje, kdo je tu žrtev. “Ali so to arabski muslimani, tako imenovani “Palestinci” ali so žrtev pravzaprav Izraelci, ki morajo dnevno prenašati te teroristične napade?”

Pri primerjavah s slovensko neodvisnostjo je potrebna previdnost. Slovenska levica rada vleče vzporednice, katerih implikacij ne razume. Namreč, tudi Slovenija nikoli ne bi dosegla mednarodnega priznanja, če bi v ustavo zapisala, da si lasti avstrijsko Koroško ali pa Furlanijo v Italiji. Kaj takega je v nasprotju z mednarodnim pravom. Iz tega razloga so enako zgrešene palestinske zahteve po ozemlju pred letom 1947. “Zgodovinski uvid vam takoj pove, da je celotna suverenost, ki naj bi jo izkazovali Palestinci …, izjemno problematična.”

Kulturni marksizem
Po drugi strani je zanimiva miselnost judovske diaspore zunaj Izraela, ki je v mnogih temeljnih nazorih radikalno obratna od domoljubnih Izraelcev. “Judovska diaspora zelo pogosto zagovarja multikulti kult in tako skrajno levičarsko agendo, ki jo je intelektualno formulirala Frankfurtska šola kulturnega marksizma.” To so avtorji, kot so Theodor Adorno, Herbert Marcuse in Max Horkheimer. Vsi po vrsti so bili sicer uveljavljeni judovski filozofi, ki pa jih je dogajanje v Nemčiji pred in med 2. svetovno vojno tako zelo pretreslo, da so si za cilj zadali predrugačenje človeka. Njihovo delovanje je prišlo še posebej do izraza, ko je postalo jasno, da je marksizem zgubil ekonomski argument. Zapriseženim marksistom to ni odprlo oči, temveč jih je pripravilo do tega, da gredo v svojih prizadevanjih še korak dlje. Bili so prepričani, da v kolikor jim uspe predrugačiti človeka, bo delovalo tudi komunistično gospodarstvo.

Ta “kulturni marksizem temelji na uničenju vsega tistega, kar je sveto zahodni civilizaciji. To pa so družina, domovina in lasten jezik,” je povedal Brščič. “Judje v diasporah bi želeli živeti v multikuti distopijah. V fragmentiranih družbah, kot smo jih navajeni na Bližnjem vzhodu.” Gre za ustvarjanje popolnoma nehomogene demografske slike v Evropi.

George Soros in lovke komunizma
Kar 70 odstotkov prvotnega Leninovega politbiroja so sestavljali Judje. “Zato se govori o judeo-boljševizmu.” Danes pa izrojena Levica nasprotuje obstoju Izraela, medtem ko propagira ideje kulturnega marksizma judeo-boljševističnega toka, ki zagovarja multikulturnost.

Tu pride v ospredje milijarder George Soros, ki je eden od vodilnih financerjev najrazličnejših levičarskih organizacij v Evropi in svetu. “Izrojena levica je na plačilni listi tega odurnega judovskega milijarderja, ki so se ga med drugim odrekli tudi likudniki v Izraelu.” Izraelski premier Netanyahu naj bi Sorosa razglasil za nezaželeno osebo.

Islamska invazija
“Dovolj je politične korektnosti. Ne gre za nikakršno begunsko krizo, gre za islamsko invazijo.” Po Brščičevem mnenju gre za načrtno islamizacijo Evrope in vzpostavitev tako imenovane Evrabije. “Skratka, uničiti nacionalne države in vzpostaviti neko distopijo Panevrope – Združenih držav Evrope.” Zato pa je potreben novi, neevropski človek. Po drugi strani Brščič dopušča možnost, da bi lahko šlo zgolj za socialni turizem.

Konec koncev je rezultat isti, saj je migracija, če parafraziramo von Clausewiza, samo način vojevanja z drugačnimi sredstvi. Od raznoraznih obljub o inženirjih, zdravnikih in nasploh cvetu intelektualne elite iz Bližnjega vzhoda ni ostalo nič. Izkazalo se je, da je to množica neizobraženih in neprilagojenih ljudi, ki ne govori jezika, ne dela, ampak samo visi na državnem sesku, tako kot večina slovenske kulturne scene.

“Islam in Evropa nista združljiva.” Raznorazne prepovedi o nošnji naglavnih pokrival ne zadostujejo. Islam ni združljiv z ustavami držav EU. “To sploh ni religija,” je dejal Brščič. Islam “je totalitarna ideologija. To je četrti totalitarizem. V 20. stoletju nam je uspelo premagati nacizem, fašizem in komunizem, ampak očitno podlegamo temu četrtemu totalitarizmu.”

Glavni problem, je za konec izpostavil Brščič, ni islamska inavzija, temveč “skurjenost evropskih možganov”. “Ta patološki altruizem.”

Celotno oddajo lahko pogledate tukaj:

Ivan Šokić

 • Volkhv

  Brščić (Barruch / Barrasch ) , pred dobrim pol letom si izjavljal, da svet in medije vodi “umazana židovska politika”, medtem pa sam zagovarjaš Veliki Izrael..

  • 3+5

   Brščič, je pravilno navedeno v prispevku.

 • Cucurbita Pepo

  Torej pod nemško okupacijo države niso obstajale ?

  • Krtača 20

   Ja, nadrasa pa to, saj veš….

  • MEFISTO

   Ne

   Tudi po izbruhu komunistične svobode smo skandirali:!

   “En narod(srbski), ena država, en vodja!”

  • sprehajalec

   So, če so že prej bile.

   Bile pa so nekatere novoustanovljene. Slovaška, ali pa NDH. Ki pa jih levičarji po vojni seveda niso hoteli priznati, čisto drugače kot Palestino danes.

   Slovenski levičarji to počnejo zaradi slovenske desnice. Boli jih koko za Palestino.

 • m…Rta

  Tale Bernard Brščič pa je glav’ca.

 • MEFISTO

  Ko smo debatirali o rdečkarski ideološki floskuli, da je Cerkev ločena od države, sem vas rdeče tepce poučil, kaj je država.

  Še enkrat: država je ozemlje, določeno z mednarodno priznanimi mejami, so ljudje, ki živijo na takem ozemlju in je realna oblast, ki jo demokratično izvajajo ljudje na tem ozemlju ali si jo prisvojijo posamezniki ali skupine, kot pri nas, na prej določenem ozemlju

  Tudi to sem vam rdečkarjem povedal, da so to obvezni atributi države in da brez kateregakoli izmed njih ni države.

  Takrat smo ugotovili, da je pri nas namesto Cerkve pamet ločena od države, danes pa moramo po enakih kriterijih priznati, da Palestina sploh ni država.

 • Franjo Trojner

  Rjavcu in onim v Desusu še dandanes ni
  jasno, da Hezbolahl/Iran in ne Hamas in Fatah ki sta si itak v laseh v Palestini kolo vodi. Rjavec in kot vidim tudi Cerar ter Židan bodo zoper Jude/Izrael glasovali in oni sami in ne SLOVENSKI NAROD Palestino samovoljno za državo priznali. In zdaj pojde samopromotor Rjavec za mediatorja in bo Palestini vzhodno, zahodno, severno in južno mejo kr dvakrat v celoti začrto, vmes za povezavo jim bo pa Pahorjevo izmišljotino famozni stik predlago.
  Rjavec misli, na krilih priznanja Palestine doseči dober rezultat na bližnjih parlamentarnih volitvah, še ateja slavnega košarkarja Dončića je za dober volilni rezultat rekrutito. Ej ata Dončić sina slavnega košarkarja si v zadrego spravo. A ti Lukec ni šenko milijočka ali dveh, de se boš zdaj z politiko umazo?

 • montyamp

  Stvari so dokaj preproste .
  Židje še pač na tem svetu kaj pametnega niso storili .
  Lahko je da so zelo inteligentni , ampak zgleda da njihova zloba narašča exponentno v časovni odvisnosti .
  Pogoj za expanzijo idiotizmov predstavlja seveda ameriško blesavo ljudstvo , katero je prišlo 1945 čez morje reševat podgane , ki so Nemce tako razkurile , da so šli čistit državo s Hitlerjem .
  KDO JE NAJBOLJ PONEUMIL NEMŠKI NAROD ???
  https://www.youtube.com/watch?v=Do5O3lvnw6w
  Saj so tile retardiranci raz=bali celi Bližnji vzhod .
  AMERIKA NIMA MINISTRSTVA ZA OBRAMBO

  IMA MINISTRSTVO ZA NAPADANJE .

  https://www.youtube.com/watch?v=doWI3kOAozU

 • MEFISTO

  Na svetovnem zemljevidu je Slovenije za prav majceno pikico.

  Še manjša je po zaslugi rdečkarjev njena razpoznavnost in njen ugled po svetu.

  Zahtevam od rdečkarjev in njihove “ljudske” oblasti, da takoj prenehajo izpodkopavati temelje slovenske državnosti in uničevati oplenjen ter prevaran in osleparjen slovenski narod, kolikor ga je še.

 • totex39

  Ta vlada naj jasno in konkretno pove zakaj se z vso silo bori, da bi priznala Palestino in brez nekih dolgoveznih razlag, ki jih poslušamo.

  • trumpet2018

   to so izdajalci slovenskega naroda, ki šibajo soroševo agendo, sluge globalistov, kot so Juncker, Gela in podobni podporniki islamistićne invazije na Europo

 • MEFISTO

  Na včerajšnji praznik slovenske antikulture sem pred Prešernovim spomenikom na istoimenskem trgu v Ljubljani naredil majhen eksperiment, ki je v celoti uspel.

  Samo malo sem zaropotal z žlicami, pa so trg brž napolnili rdečkarji, ljubljanski nekulturniki s pasjo dojiljo vred in drugi ugledniki, ker so pričakovali, da jih župan Janković vabi na zastonjkarske čevapčiće in brezplačno pivo.

 • Franc Šink

  Oh ta Erjavec.Tako majhna žverca, pa tako škodljiva.

  • m…Rta

   Hja, sebe ima rad. :)

 • MEFISTO

  Slovenska ikona Tina Maze je povila deklico.

  Še ena klena Slovenka več, in še Korošica!

  Naj bo uspešna kot mamica, naj spoštuje SDS ter Janšo kot mamica in naj bo srečna v življenju!

 • trumpet2018

  naši samodestruktivni levaki so najprej nagradili sprevrženo uničevalko slovenske zastave, zdaj bodo pa s priznanjem Palestine nagradili požigalce ameriških zastav, oz. teroriste hamasa, liberalna norost je spet dobila novo dimenzijo, Cimerotič je v primerjavi s Korlom Einstein

  • MEFISTO

   Da si pametnejši od Krjavlja, ni treba, da si ravno Einstein.

   • trumpet2018

    ja, res sem ga malo precenil :)

 • Soave

  + + + + + + prav zanimivo ga je opazovat s kakšnim žarom govori ! Mož ogromno ve in dobro pove !

 • MEFISTO

  Slovenija ima svojega zeta v sami Beli hiši.

  Namesto, da bi bila ponosna na to okoliščino in da bi skušala preko slovenske prve dame sveta iztržiti za kako milijardico ugodnosti, se mazohistično javno norčuje na račun tega predsedniškega para ter naivno dela vse, da bi zrušila predsednika Trumpa v samem srcu ZDA.

  Raje si maže roke s Palestino, čeprav je splošno znano dejstvo, da se od siromakov lahko nalezeš le bolh in uši.

 • mapu

  V kratkem pričakujem, da bo Erjavec podal predlog v državni zbor, da se tudi ciganom prizna država, saj jih po celem svetu na milijone.

 • učko

  Palestine sicer ni nikjer, so pa Palestinci in “Palestinci”, ki so jih navozili arabski musliči !

 • montyamp

  Palestina je sitna riba .
  S Pakistanom bodo še težave .

  • Caetano

   Pakistan ima svojo ”Palestino” v Kasmirju. Tam so islamisti zdesetkali domace prebivalstvo, sedaj pa cisto v jihadisticnem stilu zahtevajo zase se tiste del dezele, ki je pod Indijo.

 • tarantela

  Izraelci so nasilno vzeli Palestincem njihovo ozemlje. Lahko bi ravnali bolj pravično, saj so sami izkusili holokavst, sedaj pa tudi sami izvajajo nasilje nad drugimi. Prostora je za oba naroda dovolj.

 • Caetano

  Namesto priznanja Palestine, ki je prepredena z jihadisti in teroristi in katere meje mora zaradi lastne varnosti varovati Izrael bi morali po zgledu Trumpa raje razmisljati o priznanju Jeruzalema, kot izraelske prestolnice. Ta poteza bi zadela v zivo Muslimansko bratovscino in tudi filoislamiste, ki delajo v zaveznistvu z njo.

 • sprehajalec

  Vse tole okoli priznanja, je samo zaradi slovenske desnice. Levičarji pač nagajajo, s politiko neuvrščenosti. Tako kot se kregajo s Hrvati, pa z madžari bi se kregali, pa z celo vzhodno Europo, tako bi se tudi doma kregali z delom populacije Slovenije, ki ne misli tako kot oni. To pa je zato, ker so ultralevičarji, poredni mladinci ZSMS na oblasti, z glasnogovorniki na Metelkovi in v Rogu. Socialistično samoupravljanje in politika neuvrščenosti v polnem zagonu.

  Zato je bilo nekaj odmevnih akcij v zadnjih letih, z namenom restavracije NOB in politike neuvrščenosti. Z edinim namenom, sejati notranjepolitične zdrahe in nagajati slovenski desnici.

  1. Samopovabilo ZZB v Normandijo na 70 letnico izkrcanja, pri čemer se za vse prejšnje obletnice praktično ni vedelo, niti se ni nihče udeležil proslav.
  2. Ultralevičarsko rajanje v Stožicah, z najvišjim takratnim državnim vrhom in Che Guevarro v ozadju.
  3. Državne proslave z light showi in performansi v stilu predajanja štafete pokojnemu Maršalu na stadionu Partizana v Beogradu. ter severnokorejskih praznovanj Kimovih rojstnih dnevov.
  4. Uvedba dneva Spomina na Holokaust, kamor se je uvrstilo tudi internirance. Ki z njim niso imeli nobene veze, hkrati pa ni niti ene državne komemoracije v počastitev spomina na slovenske Jude.
  5. vsakoletni spektakli v dražgošah, z kanonado žvepla, ki se strelja v govorih tam.

 • Caetano

  Dobro je povedal Jansa, da Izrael ni bil agresor ampak se je branil pred veliko mocnejsim sovraznikom, podobno kot Slovenija pred JLA. In kdo nas je podprl pri osamosvajanju z orozjem, potem ko je bila TO razorozena po dogovoru med KOS in udbo? Nobeni Arabci seveda, ampak Izrael!

  • RATATA

   Menda nismo zdaj večni dolžniki.

 • luckyss

  Najprej ste jih pomagali Dolfiju nalagat v peči, sedaj pa bi jih po rokah nosili….
  Sicer pa…
  http://shrani.najdi.si/?2w/90/1cfO5vVJ/napredne-drzave.png

  • MEFISTO

   Je tvoj nastop nov trend rdečega humorja?

  • Caetano

   Ti vse mešaš! Brščič ni noben antisemit, ampak je podpornik desnega sionizma, ki je tudi naš naravni zaveznik proti islamizmu. To je bistvo.

   Kritičen je pa do vseh multikulturnikov, tudi judovskih.

   • luckyss

    Briga mene kako se idioti barvajo in katere ovce pasejo…Pišem o dejstvih…

    • Caetano

     Očitate mu, da je zanikal holokavst. Sam pravi, da to ni res. Tudi, če se je kaj slabo izrazil je vendarle to bistvo, da je simpatizer desnega sionizma in nasprotnik vseh multikulturnikov.

     • luckyss

      Še enkrat…pa počasi beri…
      BMK kako se kdo obrača po vetru, važna so dejstva…

     • Caetano

      Nič po vetru! To je čisto logična politika, ki gre proti islamizmu in filoislamizmu.

  • Aron

   Na zemljevidu lepo vidiš, do kam sežejo lovke zionističnega lobija.

 • Aron

  Izrael je umetna tvorba. Palestinci so avtohtoni prebivalci Palestine, evropski migrantje pa naj se vrnejo v svoje domovine.

  • Caetano

   Palestinci so umeten narod in Arabci so zavojevali Izrael preko jihada. Zato tudi ne priznavajo obstoja Izraela, ker kar je zasedeno z jihadom tam so po njihovo za vedno samo oni ”suvereni”.

   • Aron

    Pravica do obstoja ni pravni termin in je zato brezpredmeten.

    • Caetano

     Ne priznavati mednarodno priznani državi pravico do obstoja je že samo po sebi dejanje agresije!

     • Aron

      Niti približno. Je pa agresija genocid in etnično čiščenje Palestincev.

     • Caetano

      Palestina je jihadistična in teroristična razbojniška jama! Kot taka resno ogroža mednarodno priznano državo Izrael. OZN bi moral nuditi Izraelu vso podporo. Samo zaradi moči arabskega lobija se to ne zgodi.

     • Aron

      Brezveze debatirat z nepoznavalcem/plačancem. Block.

     • Caetano

      Kakor hočeš!

  • MEFISTO

   Ker si odprte glave, kadar zehaš, mi na poljuden način razloži, kaj je Slovenija izgubila v Palestini, da bomo vsaj vedeli, kaj tam išče.

   • Aron

    Kaj smo izgubili na Kosovem, propadli državi, ki jo vladajo vojni zločinci in nimajo urejenih meja? razen tega, da je tvoj šef za to uslugo dobil doktorat?

    • MEFISTO

     To ni odgovor na vprašanje!

     O tem, kdaj drugič, ko bo na vrsti ustrezna tema.

    • Steiermark

     Vas srbe pa to strahotno boli…..

     • Aron

      Mrš nazaj na Štajersko, nemškutar. Bo vas treba še enkrat na silo poslat čez mejo?

     • Steiermark

      Zagamani jugosrbski bebec, poberi se ti in tvoja smrdljiva priležniška svojat, jugosrbjanska okupatorska, iz moje dežele, predvsem Štajerske! Ti se boš “še enkrat” v hlače podeval, kot si se takrat, ko smo te ob osamosvojitvi – osvoboditvi Slovenije 1991 leta , z brcami v vašo vsrano balkansko okupatorsko rit, poslali “marš nazaj” v vašo otačbino! Sedaj pa postajaš nekam preveč glasen – da te nebo dočakala usoda tistih, ki harajo po tujih deželah in hočejo gospodariti – krasti in ropati ter brez dela živeti na tuj račun in boš prav ti in tvoji, napoten z “mrš” nazaj vašo otačbino! Fuj gnoj balkanski!

   • pajot

    Rjavca boli džoko za Palestino. On je trenutno še v prvi ligi in nabira točke za obstanek.

  • Viktorh

   Morda pa ne bi bilo napak, če bi malce prelistal zgodovino.

   • Caetano

    Tako je. Arabci so se zakleli, da uničijo Izrael in ne obratno. Kljub petem vojnam jim to ni uspelo.

   • Aron

    Kje se pa začne zgodovina?

    • MEFISTO

     Leta 1941 v gnili Jugoslaviji!

     • Steiermark

      morda pa celo od leta 1918 – z okupacijo slovenskih dežel in štajerske, s strani jugosrbske golazni…..

   • MEFISTO

    Viktorh, kdaj se bomo zbrali s prijatelji in somišleniki v Ljubljani in napolnili njene trge ter ulice?

 • Viktorh

  Bernard Brščič ima prav.

 • Caetano

  Izrael je trn v peti multi kulti politike. Ta politika je pa tudi filoislamističlna. Njena izpostava pri nas je naša izrojena levica.

 • Caetano

  Tudi Poljaki so podpirali desne sioniste pred in med drugo svetovno vojno. To je bila pravilna izbira takrat in je tudi danes. Dol z islamizmom! Dol s filoislamisti! Dol z multikulturniki!

 • MEFISTO

  Ker se z duhovno in materialno bogatimi narodi ne moremo primerjati, nas vlečejo v španovijo s paraziti, ki jih bo do koca vzdrževala OZN.

 • domovina mili dom
 • TweetyBird

  A za to ste že slišali… Nič več svinjine na Gimnaziji Vič? Vodstvo šole želi dijakom in dijakinjam muslimanske vere olajšati razmere. Članek naj bi bil objavljen na spletni strani Mladine… http://www.mladina.eu.

  Vidite, to je prava demokracija, ko imajo manjšine svoje pravice… Kaj bo rekel g. Janez Janša na to temo :)

  • Asterix in Obelix
   • TweetyBird

    Ne, to ni to…

    • Sadako

     Ti ni všeč Asterix? Kaj pa poklani kristjani?
     za brezkompromisen pregon Asircev z njihove zemlje, kjer so živeli 7000 let. Namen takšnega uničevanja objektov in celotnih krajev je jasen: tudi če bi se Asirci lahko kdaj vrnili domov, se ne bi imeli kam. Kmalu po zavzetju Mosula junija 2014 so se na domovih kristjanov pojavili grafiti: »Spreobrnite se [v islam], odidite ali pa umrite.« In ljudje so odšli, večina izmed njih karseda daleč stran od tega pekla: v zahodno Evropo, Severno Ameriko in Avstralijo. Leta 2003, ko se je začela druga zalivska vojna, je bilo v Iraku še poldrugi milijon asirskih kristjanov. Zdaj jih je le še nekaj več kot 300 tisoč. Preganjanje tega ljudstva, enega najstarejših na svetu, ljudstva prvotnih kristjanov, ki je do danes ohranilo aramejščino (znano tudi kot Jezusov jezik), je mogoče opisati samo z eno besedo. Ta beseda je GENOCID.

     Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo, pravi Benjamin Šmail, iraški asirski politik.
     Od Sablje do sablje

     Obstoj asirskih kristjanov je bil v zgodovini že nemalokrat ogrožen. Poskušali so preživeti od pokola do pokola. Ko so, denimo, leta 1743 perzijski vojaki vkorakali v pokrajino Ninive (današnji severozahodni Irak), so od 150 menihov v samostanu sv. Elije zahtevali, naj se spreobrnejo v islam. Ker tega niso storili, so jih pobili. Toda prav sodobna zgodovina se je izkazala za najpogubnejšo. Leta 1915 se je v tedanjem Otomanskem cesarstvu zgodil pogrom nad kristjani. Turčija ne prizna, da bi šlo za genocid, toda zgodovinska dejstva navajajo, da je bilo med pobitimi samo Armencev več kot milijon. A statistika te človeške tragedije se tu ne konča: pobitih je bilo tudi okoli 300 tisoč Asircev. Pokol, ki so ga nad njimi izvedli otomanski vojaki in kurdska plemena, sami imenujejo »sejfo«. Beseda izvira iz aramejščine in pomeni »sablja«. Nekdaj bogata in zelo razširjena asirska skupnost na ozemlju današnje jugovzhodne Turčije je bila zdesetkana in za njo so kot nekakšna spominska znamenja ostala le še imena nekaterih krajev. Eno večjih tamkajšnjih mest z okoli 90 tisoč prebivalci se imenuje Mardin. Beseda izvira iz sirjaško-aramejskega narečja in pomeni »trdnjava«. Danes v Mardinu živi le še okoli 300 Asircev oziroma Sirjakov, kot se imenujejo tu. Njihova nekdanja mesta in vasi zdaj pripadajo Kurdom, ti pa številne starodavne cerkve in samostane uporabljajo za hleve.

     Preživeli so po letu 1915 zbežali proti jugu, k sonarodnjakom na ozemljih današnjega Iraka in Sirije. Niso prišli kot tujci. Mosul v osrčju pokrajine Ninive je bil vedno kraj izjemnega pomena za asirsko predkrščansko in krščansko civilizacijo. Toda tudi ti dve državi sta se z leti izkazali za past za kristjane. Leta 1933 je sledil še en pokol, ki so ga v severnih iraških provincah Duhok in Mosul izpeljali iraška vojska in kurdska plemena. Pobitih je bilo več tisoč Asircev in uničenih ter izropanih 63 njihovih krajev. Režima stranke Baas v Iraku in Siriji sta v drugi polovici 20. stoletja nadaljevala zatiranje asirskih kristjanov s politiko arabizacije. Zatiranje je bilo kruto, toda kristjani v Iraku se radi šalijo: »Sadam Husein je bil pravičen. Res je bil tiran, ampak je vse zatiral enako.« Njegovemu padcu je sledila katastrofa resnično bibličnih razsežnosti. Za asirske kristjane pomeni obuditev njihovih najhujših zgodovinskih travm: od brezobzirnega uničevanja kulturne dediščine do obglavljanja ljudi z dolgimi sabljami, ki ga kažejo posnetki Islamske države iz Mosula in od drugod.

     »Svet nas je izdal«

     »Kmalu po padcu Sadamovega režima se je za nas začela mora,« je dejal Srud Makdasi, poslanec v kurdskem regionalnem parlamentu, v katerem imajo Asirci zagotovljenih pet sedežev. »Kristjani smo se znašli pod velikim pritiskom. Znani so napadi na naše svete objekte, ki jih je izvajala Al Kaida, in pa umor mosulskega nadškofa Paulosa Faradža Raha leta 2008, vendar so bile največja grožnja za kristjane kriminalne združbe, ki so ugrabljale in pobijale naše ljudi v Bagdadu in drugih mestih. V zmedi, ki je nastala, smo bili najšibkejši člen zaradi miroljubnosti. Z vsakim letom smo bliže izginotju s svojega ozemlja. Islamska država je pregnala 200 tisoč kristjanov iz Mosula in njegove okolice. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da tam ne živi več noben kristjan, da v Mosulu cerkveni zvonovi ne zvonijo več …«

     »Seveda smo podpirali padec Sadamovega režima,« je nadaljeval Benjamin Šmail, nekdanji poslanec v istem parlamentu. »Osebno sem bil predstavnik Asircev na tajnih pogovorih z Američani v Turčiji leta 2002. Takrat so nam obljubljali marsikaj: svobodo, človekove pravice, demokracijo … A nazadnje so nas izdali. Nobena iraška vlada ni pokazala volje za ohranjanje krščanstva na tem ozemlju, kar nas niti ne preseneča; muslimane dobro poznamo. Toda zakaj nam je hrbet obrnil preostali svet, predvsem tisti del sveta, ki je iste vere kot mi? Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo?«

     Duhovnik Džibrail iz kraja Alkoš nedaleč od meje s Sirijo na severu je pritrdil: »Nadaljevanje vojne v Iraku je v prid tujim silam, kot so ZDA, Velika Britanija, Francija, Turčija, Savdska Arabija, Iran in tako naprej. Zaradi njihovih interesov imamo v Iraku vojno in terorizem. Te države so si našo razdelile kot torto in jim ni mar za smrt ljudi, ni jim mar za izginotje dediščine mezopotamskih civilizacij, ki pripada vsem nam. Mar jim je edino za njihovo mednarodno ekonomijo. Toda bog … bog vidi vse.«

     Večina Asircev, s katerimi sem se pogovarjal, razume trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu, predvsem kar zadeva vzpon Islamske države, kot »zelo grdo igro mednarodnih sil«.

     Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete.
     Eksodus

     V pogovoru s Šmailom sem navrgel naivno tolažbo: »No, vsaj Kurdi vas tokrat branijo.« »Ni tako preprosto,« je jezno zmajal z glavo. »Kurdi nas ne obravnavajo kot enakovredne državljane. Oblasti izkoriščajo našo stisko. Veliko večino pomoči, ki nam je namenjena, poberejo zase. Poleg tega jemljejo zemljo, ki je v naši lasti. Vzemiva za primer Ankavo. To je bila včasih večja vas, način življenja je bil vezan na kmetijstvo. Zdaj so tu v imenu napredka zrasli stanovanjski bloki, pisarniška poslopja in hoteli, a mi od tega nimamo nič, samo identiteto izgubljamo. Težava je seveda tudi politična – če nimaš zemlje, nimaš pravic.« Nato je povedal šalo, ki orisuje kurdski pogled na razmere: Kurd in Asirec se prepirata, čigava je zemlja na severu Iraka. Asirec vztraja, da so njegovi predniki tu živeli od vekomaj, o čemer pričajo tudi številne arheološke najdbe. »Prav, naj bo,« reče nazadnje Kurd. »Kar je pod zemljo, je Asirija, toda kar je na njej, je Kurdistan.«

     Nikjer ni bilo bolj očitno, da si Kurdi prisvajajo asirsko zemljo, kot v kraju Alkoš, ki je po trditvah župana Basina Bela »zadnji večji kraj v Ninivah, v katerem še živijo [izključno] kristjani«. Položaji Islamske države so 15 kilometrov stran, zato je okoli Alkoša in med vasmi ogromno nadzornih točk pešmerge, kurdske vojske. Na teh točkah je moč videti nekaj, česar drugje ni, in sicer velike posterje kurdskega predsednika Masuda Barzanija. Drugod ni tolikšne potrebe po ikonografiji, tukaj pač. S temi posterji vojaki domačinom sporočajo, da je to ozemlje del Kurdistana in s tem last kurdskih oblasti. Na območju sicer delujejo asirske obrambne milice, kot sta Zaščitne enote Niniv in Dveh navša, vendar so, kot priznavajo tudi njihovi pripadniki, prešibke, da bi igrale pomembno vlogo v vojni ali nadzirale del ozemlja.

     Ker Asirci izgubljajo dediščino in zemljo, hočejo zapustiti domove, številni za vedno. »Duhovnik je med mašo dejal, da če se razmere do poletja ne bodo izboljšale, lahko vsi gremo,« je povedal Gali, fant iz Niniv, ki je z družino že drugi božič in novo leto zapored pričakal v begunskem taborišču Šlama 1 pri Ankavi, kjer je nagnetena množica ljudi. Predmestje je bilo ponovno lepo in praznično okrašeno, vendar je bilo v zraku čutiti napetost. Cerkve so varovali pripadniki pešmerge in zasebni varnostniki. V svetu kristjani za božične praznike pričakujejo darila, na Bližnjem vzhodu pa napade. In res so se zgodili v kraju Kamišli na severovzhodu Sirije. Napadene so bile dve asirski restavraciji in bencinska črpalka. Čeprav vse kaže na Islamsko državo, Asirci ne vedo, ali morda za temi dejanji ne stoji kdo drug. Vse, kar vedo, je, da bo ta vojna še dolgo trajala in da je ne morejo preživeti, zato je bolje, če odidejo. »Toda če odidemo, bomo v treh generacijah izgubili jezik in kulturo. Je torej to naš konec?« se sprašuje Makdasi.

     Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti mi, pa je: če se je človeštvo pripravljeno odpovedati svoji zibelki s takšno bolestno ravnodušnostjo, si sploh zasluži še karkoli drugega kot nagrobnik?
     Vem, da bo SDS izbrisal, ker copy paste je z Mladine pa vendar.

  • MEFISTO

   Da imajo poslušnega rdečega ravnatelja.

  • sprehajalec

   In? Zakaj ne visijo potem tudi križi po stenah šolskih učilnic? Ker

   Vodstvo šole želi dijakom in dijakinjam krščanske vere olajšati razmere.

   To pa seveda ne, niso vse vere enake. Levičarstvo in Džihad sta zaveznika v skupnem boju proti europski krščanski civilizaciji.

 • MEFISTO

  Na Požareportu se nekdo tudi sprašuje, zakaj je bil pa Izrael takrat dober, ko sta Kučan in Kacin za mastno provizijo tam kupovala odpisane havbice.

  • m…Rta

   Le zakaj ? Najbrž zato, ker denar nikomur ne smrdi.

  • Komu pa jaz dajem odpisane pralne stroje, hladilnike in plinske štedilnike?

   • MEFISTO

    A ti jih Kučan odkupuje za Jankovića, ker novih ne zna vklopiti?

  • Dragan Krstič

   To je bilo takrat ko je Kaco na Ben Gurion letališkem duty-freeju kupil na državno kreditno kartico
   parfum za svojo ženko. Kako je bilo že tisto s kilometrino in Cerarjem? Kaj pa Drni pa letalska karta za njegovega vrača na relaciji FRA-LJ? Aja, niso imel gnara. Pol je pa vse O.K.

 • Osti jarej

  …ta bi bil dober za kapota v kakšnem logerju…nedolžna faca in blazen pogled

  • sprehajalec

   Bistveno boljši vseeno, kot če bi imel za paznika Ivana Mačka Matijo aili pa Semič Dakija…

   • Osti jarej

    …nobene razlike bi ne bilo….je tako ideološko zabetoniran,da bi bil lahko v enakem rangu

    • sprehajalec

     Omenjena dva sta bila bistveno bolj surova kot Bršič.

 • Goran Hvala

  Kaj se pa kurdi pol bunijo..sej za njih drzi isto kot je reku model za palestince…pa kolk je se takih scen na svetu…sej za amerikance je tud pisalo v bibliji da jim je tam mesto in naj pospravjo vse domacine…pa so…no skoraj..kar jih je ostalo so pa v rezervate strpal…neka moderna taborisca…;-)…

  • Dragan Krstič

   Če ne bi belci naselili Amerike, bi morali danes še Indijance preživljat tako kot Palestince. No saj jih tako in tako.

   • Goran Hvala

    Itak..ponavad mors futrat tistega kot ga imas zaprtega..to pa se strinjam…

 • Dragan Krstič

  Na googlu poglejte video: Hamas Interior minister- we are Arabs not Palestinians
  V njem decidirano pove, da Palestinci ne obstajajo ampak je to skupek migrantov iz Egipta, SA, Jemna.
  Pove pa tudi, da se njihovi bratje po krvi in veri kaj malo brigajo zanje. Da Palestinci ne pomrejo od lakote
  jim z donacijami omogočajo kristjani in tudi židje pri katerih je zaposleno veliko Arabcev, imajo pa tam cca 3krat višje dohodke kot v Palestinskih firmah.

 • TweetyBird

  Desnosučni…Brščić se piše z mekani ć :)

  • Dragan Krstič

   Fogloff Tunek z vsakim komentarjem dokazuješ da si pokvarjeni rdeči konvertit. Še pred dobrimi 25 leti si rit lizal svojim udbovskim šefom na ić. A se s starim kolegom Spasićem še kaj slišita?

   • TweetyBird

    Pa gde si bre ti kosta? Pa i ti si na ić… Dragane Krstić :)

    • Dragan Krstič

     Ježešmarija, kaj je zdej to. Jaz pošljem blog Tuneku, odgovori mi pa TweetyBird.
     Ja kolk oseb je pa v Tunekovi glavi? Da ni Tunek fotr našga poslanca Moderndorferja. Ta je tud enkrat eno drugič drugo. Mora pa tem ljudem iti zelo hudo ko jim ena oseba v možganih govori eno, druga pa čisto nekaj drugega. Kaj je šele če imaš 5 oseb v glavi. Tunek čimprej k psihiatru. Škoda ker je Ziherl že pokojni. Ta bi bil pravi zate. Al pa pejt h kakšnemu eksorcistu. Mogoče se ti bo stanje kaj izboljšalo.

   • MEFISTO

    Še vedno jim!

 • TweetyBird

  Najprej je Brščić napadel Jude (zanikanje holokavstva)…sedaj napada muslimane. Kdo je naslednji na vrsti, istospolno usmerjeni?

  • Steiermark

   Ti očitno nisi funkcionalno pismena – prebereš neko komunajzarsko fake news, pa že misliš, da je vse res! G. Brščič ni nikoli zanikal holokavsta, morda je za tvoj rdeči okus, preveč povdarjal, rdeči holokavst, ki so ga komunistični pedri zagrešili nad Slovenci!

 • Anonimni_Profesor

  Dovolj je bilo levicarskega sovrastva do Izraela! To sovrastvo izhaja v osnovi iz rdecega sovrastva do evropske civilizacije na splosno.

  • Cucurbita Pepo

   Za vas je svet dvobarven.

 • Osti jarej

  “Naše društvo vode umobolni ljudi s umobolnim ciljevima. Mislim da nas vode manijaci s manijakalnim naumima i vjerujem da ću i ja biti proglašen umobolnim što to konstatiram. E, to je UMOBOLNO!!!./John Lennon/

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Cucurbita Pepo

  “Poljska je fiktivna država, ki ne nadzoruje svojega ozemlja, ki ne izvršuje oblasti, kjer praktično oblast de facto izvaja nacistična nemčija, kjer nacistična nemčija nadzira zračni prostor in meje. Skratka, to je nedržava.”

  • Caetano

   Pa kako lahko primerjas Poljake nad katerimi so nacisti in boljseviki izvajali genocid s jihadisti in teroristi, ki so v vlogi agresorja in zelijo v vecini tudi ponoviti holokavst, ki je bil po njihovo premalo ucinkovit?!?

   • Cucurbita Pepo

    Naslov je zgrešen. Se strinjam da je primerjava slaba

   • lojze

    Saj ta tip ne primerja Poljake, primerja samo svojo pamet s pametjo opice. Skratka to je nePepo

 • xtc

  Brščič ugotavlja pravilno,da gre za nekompatibilne stvari.
  No nebi vse jude izven Izraela metal v en koš,vendar pa multikulti zadeve ne funkcionirajo to vidimo.
  Seveda ugotavlja Brščič še eno stvar zelo pravilno,komunisti hočejo na vsak način razsuti zahodni svet in narediti neke nove ljudi brez vrednot in potem bo socializem in komunizem deloval-težava zadeve je ,da ti dve religiji nikoli ne bosta delovali ,ker preprosto ne moreta.
  Kar se tiče Palestine,je zadeva nesmiselna bolje bi bilo ,da se ukine ostanki pa razdelijo med države tam,ta zadeva tam nikoli nebo delovala.
  Dejstvo je ,da multikulturna družba po levo nikoli ne bo delovala prinesla bo kolaps in vojno.

 • samsara

  Vedno je užitek poslušati kaj in kako to, ali kaj drugega s področja njegovega komentiranja, pove spoštovani g. Bernard brščič.

 • MEFISTO

  Vprašam vas, zakaj radi poslušamo Brščiča in zakaj takoj uganemo računalnike in televizorje, kadar se oglasi Kučan ali kak drug idiot z levice, kar velja tudi za leve retardirance na tem portalu.

  Slišal sem, da mnogi iz podobnih vzrokov mečejo račuanalnike in televizorje skozi okno na trdi tlak,.

 • Občasni Komentator

  Pa Brščič je zdaj stručko prav za vse: zdravstvo, kultura, mednarodna politika, ekonomija, zgodovina. pravice Židov, holokavst. Skratka ni da ni. Človek obvlada vse. Jaz bi imel vlado in njega kot edinega ministra ob predsedniku vlade seveda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!