fbpx

[Video] Še več nervoze za levičarje: Tomašič predstavil novo programsko shemo Nova24TV!

Programski in izvršni direktor Nova24TV Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

V zadnji oddaji Dialog z voditeljem Aleksandrom Rantom je nastopil programski direktor in izvršni direktor Nove24TV Boris Tomašič. Ta je gledalcem predstavil novo programsko shemo, ki se obeta z začetkom februarja. V luči prihajajoče pete obletnice delovanja je Tomašič spregovoril o projektu televizije in med drugim izpostavil, da je projekt Nova24TV nedvomno spremenil pravila igre, spremenil je odnose na medijskem trgu, predvsem pa je razbil monotonijo medijskega prostora tako imenovanih mainstream medijev, ki imajo vse manj vpliva. Nova24TV pa ga ima vse več. “Prepričan sem, da brez projekta Nova24TV bi bili mi danes še vedno zabetonirani v monopolni medijski krajini, kjer bi veljala samo ena resnica. Ljudje enostavno ne bi imeli možnosti izvedeti nekaj drugega.” 

“Ko smo pred petimi leti in pol začeli z oddajanjem televizije, tri do štiri mesece prej pa s portalom, si niti predstavljati nisem upal, da bo to tako uspešen projekt. Če grem danes gledati naše načrt in cilje, ki smo jih zapisali, smo le te presegli že davno, tako po branosti, kot tudi po gledanosti.” Večja gledanost televizije po besedah Borisa Tomašiča kaže na to, da Nova24TV močno posega v slovenski medijski prostor.

Številke gledanosti in branosti so po besedah Tomašiča tako pomembne, da ne mine mesec, prej teden, da se ne bi z Nova24TV ukvarjali v Državnem zboru RS in pa drugi mediji. Ob peti obletnici portala je predsednik vlade Janez Janša zapisal “game changer”, je spomnil in dodal, “projekt Nova24TV je nedvomno spremenil pravila igre, spremenil je odnose na medijskem trgu, predvsem pa je razbil monotonijo medijskega prostora tako imenovanih mainstream medijev, ki imajo vse manj vpliva. Nova24TV pa ga ima vse več. Kot sem že rekel, to se vidi po odzivih. Največ povedo negativni odzivi. Hvala vsem gledalkam in gledalcem za hvalo, bodrenje, predloge, najlepše pa je dobiti odziv besnega in živčnega levičarja, ki se z nami ne strinja, doživlja živčne zlome, ampak vendarle gleda. To pa je tisto, kar daje poseben zagon.”

Nova programska shema

Aleksander Rant bo imel v okviru nove programske sheme novo oddajo Pregled dneva, ki bo na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka ob 20:40. Šlo bo za pregled najbolj zanimivih dogodkov na nekoliko drugačen način. “V veliko veselje mojih navijačev in vseh tistih, ki me ne marajo, od ponedeljka do četrtka vsak dan ob 20. 10 bo oddaja Kdo vam laže. Vsak dan od ponedeljka do petka ob 21. uri bo še naprej oddaja Tema dneva, ki jo vodi Luka  Svetina. V petek ob 20.10 bo nosilna oddaja Poročilo iz Državnega zbora,” je poudaril Tomašič.

Nova24TV je danes resen faktor
Tomašič je v nadaljevanju oddaje spomnil, kakšen je bil potek projekta. “Najprej so se norčevali iz nas, v določeni meri tudi z razlogom. Imeli smo namreč cel kup tehničnih težav, zvok je bil problematičen. Tudi mi smo bili bistveno bolj okorni, ampak smo se razvijali in ustvarjali. Menim, da smo naredili televizijo, ki je po izgledu in vsebini resna in pomembna televizija. Čeprav so se na začetku norčevali in govorili, propadli bodo tako kot drugi brezplačniki, se potem to ni zgodilo. In tišina, ne obstajaš. Ne omenja te nihče. Rekli so si, najprej smo se norčevali, zdaj jih ne bomo omenjali, da jih nihče ne bo gledal, ampak vpliv raste.” Nato je po besedah Tomašiča nastopila naslednja faza, ki se ji reče diskvalifikacija. Spomnil je na napade nekdanjega premierja Marjana Šarca okrog prepovedi financiranja, zmerjanje, žalitve itd. “To smo preživeli, danes pa smo resni faktor.”

Tomašič je opozoril na paradoks v povezavi z nacionalno televizijo ali katerimkoli drugim medijem, ki se ukvarja z medijskim prostorom. Nikoli namreč ne povabijo koga iz Nova24TV, čeprav se praviloma vedno ukvarjajo prav z Nova24TV. “To pomeni, da smo pomemben dejavnik. Tudi v parlamentu so bile sklicane seje samo na to temo. Poskušali so nam podtakniti sovražni govor, pa ni šlo. Nato rasizem, antisemitizem. Še v mednarodni Wikipediji piše, da smo zanikovalci holokavsta in takšne neumnosti.” Tomašič poudarja, da smo sedaj prišli v fazo, ko smo te viharje prebrodili, morje je bolj mirno. “To kar mi delamo ima resen vpliv. Vem za ogromno ljudi, ki so daleč od tega, da se strinjajo z nami, ki zjutraj najprej pogledajo Novo24TV. Predvsem direktorji državnih podjetij, ki jih zanima, če bodo jutri še tam. Malo v šali rečeno seveda.” Napovedal je, da bo v prihodnosti vedno več sprememb, med drugim nov studio, tudi dodatne vsebine, novi kadri.

Spremljajo nas ljudje različnih nazorov
Tomašič je prepričan, da vsi, ki jih zanima politika gledajo Novo24TV. Odziv med ljudmi je namreč izjemen. “Tudi ljudje, ki niso na istem svetovnonazorskem političnem polu in imajo drugačna svetovnonazorska prepričanja, kot jih mi zagovarjamo, kar ne skrivamo za razliko od tistih, ki pravijo, da so objektivni, mi pogosto rečejo, da se ne strinjajo s tem kar delamo, na kakšen način kaj povemo, priznajo pa, da imamo prav. To je bilo naše poslanstvo.” Po besedah direktorja Tomašiča so se delali norca iz slogana “prvi v službi resnice”. “Ampak mi dejansko to smo,” je jasen. “Ljudem namreč prinašamo drugačen pogled na svet, na družbeno dogajanje v Sloveniji in to je neskončno pomembno. Opozarjamo na to, ko se drugje zlažejo in tudi se velikokrat. To je tista kvaliteta. Upam, da bomo s tem tempom nadaljevali, da še povečamo gledanost, ker potem ne bo nič več tako, kot je bilo. Mi smo “watchdogi”.

Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Prepričan je, da se nacionalna televizija ne more proglašati za “watchdoge”. “Vemo, da če naredi Janez Janša nekaj narobe, bo to katastrofa – če to naredi predsednik Računskega sodišča RS, ki nima dovoljenja o opravljanju pridobitne dejavnosti, se nič ne zgodi, mediji o tem namreč ne poročajo. Ko  minister Janez Cigler Kralj  podpiše ali pooblasti nekoga, da podpiše odločbo, da dobi nek neprofitni zavod za svojo dejavnost denar, to poslušamo že en teden. Ne poslušamo pa kam gre denar od Mirovnega inštituta, ki je dobil štiri milijone in drugi.”

Tomašič globoko razočaran nad kolegi novinarji
Tomašič je prepričan, da bi bili danes brez projekta Nova24TV, še vedno zabetonirani v monopolni medijski krajini, kjer bi veljala samo ena resnica. Ljudje tako enostavno ne bi imeli možnosti izvedeti nekaj drugega. “Ne rabimo biti lažno skromni, ker smo naredili ogromno delo. To, da smo mi prisotni na trgu, to da se ne da več zapreti resnice v vakum in jo skrivati pred javnostjo, to smo mi naredili.” Kar se tiče stigme, ki smo jo imeli, je Tomašič globoko razočaran nad kolegi novinarji, ker verjame da znajo in da so v osnovi pošteni. “Ni “fer”, da naše obravnavajo vzvišeno. Kje se je izgubila njihova novinarska žilica, da pridejo do resnice? Želim si medijski prostor, kjer bo zgodba v zvezi z direktorjem računskega sodišča, poročana s strani vseh.” Poudarja, da so bili vsi gostje Na Nova24TV zadovoljni, tako levi in desni. “To je edina televizija, kjer sem lahko povedal kaj mislim, pravijo in dodajo, da še z veseljem pridejo naslednjič. Od sedaj naprej številni izgubljajo, če ne pridejo v studio. Če ti ni všeč kar mi počnemo, zakaj to povezuješ s tem, da ne boš prišel. V SD na primer so vsem prepovedali hodit, čeprav so bili pri nas gostje tako Škoberne, kot Han in Štromajer.”

Prav je, da mediji gledajo pod prste vladajočim, ne pa da si izmišljajo afere
Ko je levica na oblasti imamo, po besedah Tomašiča, oblasti prijazne medije, ko se oblast zamenja postanejo “watchdogi” koalicije, kar je dobro. “Prav je, da mediji gledajo pod prste vladajočim, to da si mediji izmišljajo in podtikajo afere pa ni prav. V nekem trenutku sem bil besen. V oddaji Kdo vam laže sem dal to iz sebe, na tem sem vztrajal. Taki formati oddaje so posebni pri nas, v ZDA temu ni tako. Izkazalo se je, da je to prava odločitev. To raste z mano.” Poudaril je, da sam pri delu niti slučajno nima toliko ljudi na voljo kot nacionalka. “Vsebinsko oddajo pripravljam sam, trije v režiji in en montažer. Mi smo novičarska televizija, kar pomeni, da je vsebina bolj pomembna, kot forma. Pomembne so zanimive teme, gostje in da si resnicoljuben. Plus pa je, da delamo izven okvirjev, naš način dela je tak, da se prilagajamo.”

Prihodnost televizije je po besedah Tomašiča v hitri odzivnosti, osebnem pristopu, drugačnem načinu, ne pa v starih hollywoodskih filmih, turških nadaljevankah. “Ne rabim filma na POP TV, ker imajo mnogi Netflix itd, rabim pa hitro in aktivno in zanimivo informacijo. Z zamikom sicer lahko gledam za nazaj, samo starih poročil se ne splača gledati. V slovenskem medijskem prostoru manjka slovenska produkcija zabavnih, poučnih, kulturnih vsebin. Slovenske produkcije je generalno gledano premalo. To gledalci pogrešajo.”

Nina Žoher