fbpx

[Video] Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže sporočil novinarki Večera: “Ko se boš naslednjič spravila na kogarkoli, nosi tudi posledice. To je demokracija, to je svoboda govora!”

Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

Tudi v tretji dnevni oddaji Kdo vam laže na Nova24TV je voditelj Boris Tomašič razkrinkal precej laži režimskih medijev in globoke države v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, pri čemer se je osredotočil na tiste najbolj akutne.

Najprej je bilo govora o žaljivem tvitu študentke režimske Fakultete za družbene vede Klare Širovnik, ki je po zaslugi svoje skrajno levičarske usmerjenosti kot cenen kader dobila prostor na Večeru v lasti Uroša Hakla. Širovnikova je zapisala: “Ni bil potres. Janši je ego padel iz postelje!” Voditelj Boris Tomašič glede tega komentira: “Punca je želela biti duhovita, pa ne na račun žrtve v Zagrebu, strahu ali škode, ampak pač večina prorežimskih, s čimer mislim na strice iz ozadja, se jim zdi blazno duhovito, če se šalijo iz predsednika vlade Janeza Janše.”

Klara Širovnik se rada norčuje na račun drugih, kritike pa ne zna sprejeti
Pozabila je torej, da je s tem prizadela marsikoga na hrvaškem in se za to potem tudi opravičila. “Ampak draga Klara Širovnik! Ko se enkrat začneš šaliti z nekom, pa naj bo še tako nedolžna šala, moraš pričakovati odziv in ga tudi sprejeti! Ni problem, da si kritizirala predsednika vlade ali pa se pošalila na njegov račun. Problem je, da si potem jokala in bila nesrečna.” Širovnikova se je namreč odzvala s patetičnim zapisom na Twitterju.

“Vsake oči imajo svojega malarja, norčuje se iz predsednika vlade, norčuje se iz žrtev potresa … Kaj pričakuješ? Zakaj jokaš potem? Nekdo te napade na tak način, nekdo na drugačen. Vmes je bilo totalno kretenskih, neprimernih tvitov … Ampak na to se ne oziraš! S tem moraš živet. Tako, da, draga Klara Širovnik. Ko se boš naslednjič spravila na kogarkoli, nosi tudi posledice. To je demokracija, to je svoboda govora. Jaz si privoščim marsikaj. Tudi tebe sem obdelal tukaj, pa zato nebom jokal. Četudi me boš jutri na naslovnici marginalnega časopisa, za katerega delaš, popljuvala, ozmerjala. Pač, to je del našega poklica, je pa od nas odvisno, čez katero mejo gremo,” glede tega še meni Tomašič.

Foto: posnetek zaslona

Janševo sporočilo ni bilo napad na novinarstvo ampak samo ugotovitev dejstev
V nadaljevanju je Tomašič komentiral tudi laži, ki jih je radikalno levičarska aktivistka Tea Jarc izrekla na račun vlade pri Miši Molk. “Ni res, kar je gospodična govorila, da vlada ne skrbi za ljudi, da je brezčutna, da skrbi samo za sebe, to se je izkazalo v preteklih dneh, vemo, kakšni so ukrepi te vlade. Napadati vlado samo zato, da se jo napada na nacionalni televiziji pač ni okusno,” je povedal.

Na vse skupaj se je odzval še Janša, ki je TV Slovenija pozval, naj ne širijo laži in komentiral, da jih plačujemo, da informirajo in ne da zavajajo javnost: “Očitno vas je preveč in ste preveč dobro plačani.” Na RTV Slovenija je zaposlenih 2.300 ljudi, poberejo pa 100 milijonov evrov od plačnikov prisilnega RTV prispevka.

Njegov odziv je naletel na pogrom s strani vodstva, Tomašič pa je komentiral, da jih nima kaj skrbeti, če poročajo o dejstvih in po resnici: “To, da vas je preveč, pa ni grožnja zaradi vašega poročanja, ampak je golo dejstvo. In če predsednik vlade reče, da vas je preveč, se zamislite, zakaj vas je toliko in zakaj na koncu koncev morajo zunanji sodelavci kljub 2.300 zaposlenim ustvarjati dodaten program. To ni napad na novinarstvo, to ni napad na svobodo govora, to je ugotovitev dejstev in poziv k temu, da kot javni servis ne širite laži!” Ob tem je Tomašič še spomnil, kako je Marjan Šarec javna podjetja javno pozval, naj ne plačujejo medijem, ki njemu niso všeč. Društvo novinarjev Slovenije je Šarcu takrat dalo prav.

Tea Jarc (Foto: posnetek zaslona)

Vidna članica SD Nina Pirnat omogočila, da zdravstveni delavci širijo okužbe med pacienti
Tomašič je komentiral tudi izjave nekdanje direktorice NIJZ Nine Pirnat, vidne članice Socialnih demokratov, o vračanju zdravstvenega in medicinskega osebja s počitnic v Italiji. Pirnatova je povedala: “Vračanje zdravih oseb je enako, velja tako za zdravstvene delavce, kot za vse ostale potnike. V kolikor oseba, ki je zdrava, nima težav, lahko dela na svojem delovnem mestu.« Tomašič glede tega izpostavi primer zdravnika iz Metlike, ki je poklical na NIJZ, kjer so mu odgovorili enako, kot je izjavila Pirnatova: »Gospod je šel delat, v Dom upokojence v Metliki.” Tam se je okužilo veliko ljudi, zbolel pa je tudi zdravnik: “Nisem zdravnik, nimam izobrazbe iz tega področja, vem pa nekaj. To sklepam iz gripe, da lahko okužiš ljudi, tudi če ne kažeš bolezenskih znakov.” Tik pred razglasitvijo epidemije 26. februarja je podobno mirila tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšek: “So določene karakteristike, kdaj se bris sploh vzame!”

Direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je sicer tudi vidna članica Socialnih demokratov (SD (Foto: STA)

Vabljeni k pošiljanju predlogov in komentarjev v zvezi z oddajo Kdo vam laže na Twitter @nemarambutlov in elektronski naslov [email protected] !

Rok Krajnc