fbpx

[Video] Boris Tomašič v poduk novinarjem RTV: Tudi oni so prejemali dodatke, čeprav se niso ukvarjali s covid bolniki!

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Voditelj oddaje Boris Tomašič je v tokratni oddaji kritičen do tistih staršev, ki so v preteklosti kritizirali šolanje od doma, tokrat pa ne želijo, da bi otroci nosili maske. Pri tem obsoja poročanje RTV SLO, saj je prepričan, da ljudje ravno zaradi takšnega poročanja, ne upoštevajo ukrepov. V nadaljevanju se dotakne tudi komentarjev na temo premierja Janeza Janše zaradi nastopa v Bruslju. Marjan Šarec meni, da je premier nedemokratičen, a kot se spominjamo, sam ni želel nastopiti pred Evropskim parlamentom. Pri tem Tomašič poudarja, da Janša ni samo neke vrste “kuža”, ki bi čakal, kaj bo rekla EU, temveč si upa neposredno povedati, kaj si misli o določeni problematiki. Na koncu je še kritičen do prejšnje oddaje Tarča, v kateri so bili kritični do visokih dodatkov zdravnikom, ki niso zdravili covid-19 bolnikov, ob istem času pa so novinarji RTV SLO prejemali lepe dodatke v času krize s covid-19 in se prav tako niso ukvarjali z bolniki. 

Prvoaprilska oddaja Kdo vam laže je bila pripravljena v stilu “dneva norcev”, zato je voditelj oddaje Boris Tomašič vanjo skril nekaj laži. Na začetku oddaje se je fokusiral na zgodbo RTV, ko je predstavil primer devetošolca, ki v šoli ne more nositi maske in se je šolal od doma. A ko so bile šole zaprte, so starši vztrajali, da se otroci ne morejo več šolati od doma in da doma trpijo. “V ponedeljek pa smo gledali prispevek zlobne ravnateljice, ki je poklicala mamo in rekla, otrok mora imeti masko, če hoče v šolo in mama se odloči, da otrok ne bo šel v šolo, če mora nositi masko,” je pojasnil.

Medtem ko v prispevku poudarjajo, da gre pri nošnji mask in obveznem testiranju učiteljev za represijo, pa se Tomašič sprašuje, ali se jim zdi smiselno, da se odpre vse in tvegamo, medtem ko smo na pragu tretjega vala. “Medtem ko moramo preprečevati širjenje virusa, moramo poslušati o represiji, ker se morajo učitelji testirati,” je kritičen in pri tem pojasni, da se morajo tudi vsi drugi testirati, denimo trgovci, ki delajo s strankami. “To je vendar nekaj normalnega.” Prepričan je, da so izgubili kompas in to se kaže na vseh področjih, tudi v tem, da potem ljudje ne spoštujejo ukrepov.

V nadaljevanju nadaljuje s prispevkom novinarja Dela v Bruslju, Petra Žerjaviča, ki pravi, da ima premier Janez Janša anti-EU retoriko. Pri tem Tomašič poudarja, da Janša ni samo neke vrste “kuža”, ki bi čakal kaj reče EU, temveč si upa direktno povedati, kaj si misli o določeni problematiki. “In se ne bo pustil zafrkavati samo enemu uradniku ali vodji neke skupine,” je poudaril. Tomašič je prepričan, da je storil Janša pravilno, saj se mu zdi Sophie in ‘t Veld “diktatorka”, ki se ni držala tistega, kar je bilo dogovorjeno.

Šarec ni želel nastopiti pred Evropskim parlamentom, medtem pa Janši očita nedemokratičnost
“To je nek somrak demokracije, ne predstavljam si, kako si tak človek predstavlja, da bo predsedoval svetu EU glede na to, da bodo takrat skregani še s kom,” pa je situacijo komentiral nekdanji premier Marjan Šarec za katerega se lahko spomnimo, da ni želel nastopiti pred Evropskim parlamentom. Tomašič je prepričan ravno nasprotno in meni, da je temelj demokracije to, da si upaš predstaviti svoje lastno mnenje. “Nedemokratično je takrat, ko se morajo vsi strinjati in morajo vsi isto misliti,” je poudaril in pri tem še omenil, da bi v primeru Šarca za premierja, res lahko bilo predsedovanje EU “živa katastrofa”. Pri tem je še poudaril, da je Slovenija že uspešno predsedovala EU pod okriljem Janše.

V Tarči so tokrat kritizirali plače zdravnikov (Foto: Zajem zaslona)

V prejšnji Tarči so kritizirali plače zdravnikov v času epidemije koronavirusa. Kot pravi voditeljica Erika Žnidaršič so nekateri zdravniki dobili covid dodatke, a covid-19 bolnikov niti videli niso, pregledi in posegi pa so množično odpadali. Pri tem je Tomašič izjemno kritičen in izpostavi: “Si predstavljate, da na RTV Slovenija naredijo oddajo, kjer jim v uvodu predstavijo: Pozdravljeni dragi gledalci in gledalke, danes vam predstavljamo novinarje RTV, ki so v času epidemije koronavirusa prejemali več tisoč evrov dodatkov za delo v času epidemije, čeprav niso imeli nobenega stika z covidnimi bolniki.” Pri tem še poudari, da je nekaj oddaj odpadlo na ta račun, pa so kljub temu prejeli več tisoč evrov na svoj račun.

Kritika novinarke o visokih plačah zdravnikov, medtem ko je bila sama deležna visokih dodatkov
Žnidaršičeva je tako vodila oddajo, v kateri je napadla visoke dodatke zdravnikov, sama pa je med marcem in majem 2020 prejela več kot 4.500 evrov zaradi dela v “izrednih razmerah”. V nadaljevanju izpostavi tudi novinarko Natašo Markovič, ki je pripravila omenjen prispevek. Tudi ona je prejela dodatke v kriznih razmerah, in sicer v višini nekaj več kot 3.300 evrov. Markovičeva je izpostavila, da so bili zdravniki deležni dodatkov, a so se kljub temu drastično povečevale vrste za oskrbo bolnikov: “Bolniki od teh dodatkov niso imeli nič.” Tomašiču se ne zdi higienično, da novinarji pripravljajo takšne prispevke.

Sara Rančigaj