[Video] Brezobziren Savič z razgrajanjem ponovno prekinil dogodek; tokrat naredil štalo na Ministrstvu za javno upravo, miril ga je celo minister!

Datum:

Ministrstvo za javno upravo je ta teden organiziralo javni posvet o tehnologiji 5G, ki pa ni potekal po načrtu. Tam je bil namreč prisoten radikalno levičarski aktivist Domen Savič, ki ponovno ni prinesel drugačnega mnenja od svojega in se mu je dobesedno utrgalo. S kričanjem, žaljenjem in skakanjem v besedo je za nekaj minut prekinil dogodek, vmešati se je moral celo minister Rudi Medved, ki je izrazil zgroženost nad takšnim obnašanjem. “Malo se umirite, če ne vas bom pa prosil da greste! Da bomo samo zaradi enega imeli tako tukaj?!” se je zgrozil minister in Saviča prosil za strpnost. Samooklicanega borca proti sovraštvu je ministru uspelo umiriti šele po več minutah pregovarjanja. Tokrat sicer ni prvič, da je Savič pokvaril kakšen dogodek, novembra je zaradi njegovih izpadov morala na Knjižnem sejmu posredovati celo policija, grdo pa je skakal v besedo tudi sogovornikom na eni od okroglih miz evropske poslanke Tanje Fajon.

Ministrstvo za javno upravo je ta teden organiziralo javni posvet o tehnologiji 5G, kjer je minister Rudi Medved v uvodnih besedah, da naša država ni osamljen otok, saj povsod po svetu potekajo razprave o tehnologiji prihodnosti in s tem o tehnologiji 5G: “Množica informacij, od katerih je včasih resnično težko ločiti tiste res pomembne, nas spodbuja k odpiranju dialoga z namenom, da se slišijo stališča tako strokovne in tudi laične javnosti. Uvajanje nove tehnologije namreč zadeva vsakega državljana.”

Savič na razpravi dobesedno ponorel
Na razpravi so sodelovali dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je pojasnil stališča znanosti in v tem okviru podal teoretične osnove o elektromagnetnem valovanju in sevanju ter spregovoril o razliki med ionizirajočimi ni neionizirajočimi sevanji, mag. Matej Kos iz Gibanja za človeku prijazno tehnologijo, ki je predstavil študije o negativnih učinkih elektromagnetnega sevanja na zdravje ter tudi dokumente, v katerih so izpostavljena tveganja oziroma negativni učinki elektromagnetnih sevanj na človeško telo, z njim pa se je strinjal Igor Šajn, ki se ukvarja s stavbno biologijo in svetovanjem na področju ekologije. Preden bi uspel nastopiti dr. Peter Gajšek z Inštituta za neionizirajoča sevanja, pa se je zapletlo. Na razpravi je bil namreč prisoten tudi radikalno levičarski aktivist Domen Savič, ki je ves čas prekinjal razpravo, na tej točki pa je dobesedno ponorel. Ker se z nekaterimi izmed udeležencev ni strinjal, je pričel vsiljivo skakati v besedo in kričati, med drugim je MJU očital, da z razpravo širijo teorije zarot in fake news, kar je po njegovem mnenju za ministrstvo sramota.

Rudi Medved skuša umiriti Domna Saviča (Foto: posnetek zaslona)

Saviča komaj uspel utišati minister Medved
Ker Gajšek ni mogel do besede, se je vmešal minister Medved, ki je skušal umiriti Saviča: “Ne prenesemo, če nekdo govori nekaj s čimer se ne strinjamo, potem tega pač ne prenesemo. Kako ne prenesemo. Mi smo povedali, da odpiramo javno razpravo tako strokovnjakov, kot tudi ljudi, ki niso strokovnjaki s tega področja, pa imajo svoje mnenje. In, seveda, če se kdo z nekom strinja, mu bomo ploskali, če se z njim ne strinja, ga bomo pa spljuvali?!” Ker Savič kar ni utihnil, je minister skušal še sledeče: “Ni sramota za Ministrstvo za javno upravo, da je to organiziralo, nikakor ne. Sramota pa je, če ne prenesemo drugih mnenj. Če ne prenesemo drugih mnenj!”

Minister in prisotni zgroženi nad Savičevim odnosom
Savičevo kričanje se je še kar nadaljevalo in je šokiralo prisotne, minister pa se je med drugim vprašal, kako bi bilo, če bi sodelovali samo isto misleči: “Moram reči, pravzaprav, da sem zgrožen nad takim odnosom. Če bi tukaj notri pripeljali samo eno stran, da bi si vsi ploskali, krasen dialog, krasna razprava?! Ali pa drugo, ki bi bila proti ena za, pa sami isto misleči?! Ja pač, nismo vsi isto misleči in zato smo to razpravo tudi odprli! A koga kaj boli? Nič ne boli. Poglejte, drugo kar pa je, moram reči, tukaj se pa zahvaljujem, da ste omenili. Jaz sem pa zelo začuden, ker smo povabili več strokovnjakov s področja zdravstva. Več strokovnjakov! In v glavnem nihče ni hotel priti. Ne vem zakaj. So zboleli ali nimajo časa.”

“Malo se umirite, če ne vas bom pa prosil da greste! Da bomo samo zaradi enega imeli tako tukaj?!” se je zgrozil minister in Saviča ponovno prosil za strpnost: “Saj imate že ves čas monolog, ne?! Bodite strpni! Gospod Huš je seveda sam zavestno reskiral, da bo pač polemično. Saj je tudi na začetku povedal, da bo polemična debata in vso možnost bo imel seveda tudi odgovoriti. Jaz prosim za dostojanstveno debato, brez žalitev, prosim, brez žalitev. Če se nekdo z nekom ne strinja, ga je potrebno užalit za to?! Ne, ni potrebno! Je treba vpiti in skakati v besedo?! Ne, ni treba! Zato vas prosim, ne skačite ljudem v besedo. Tudi, če se z njimi ne strinjate. Ja, v redu, saj kaj bi pa bilo, če bi se vsi strinjali? Tudi, če se ne strinjate, ne skačite, poslušajte človeka. Vsak, ki je prišel danes sem, ima pravico povedati. Ne pa vpiti vmes in prekinjati vse skupaj. To pa pač ni zaželeno. Jaz mislim, da smo si tukaj zdaj nekako utirali to debato, nihče ni nobenega udaril, hvala Bogu… Smo lahko veseli, pojdimo naprej s to razpravo, prosim ne žaliti ljudi, ki so tukaj. Če teče polemika, med nekaterimi, vso možnost bo imel tudi gospod Huš odgovoriti, jaz bom zelo vesel, da bo odgovoril. Jaz ne sodim o tem, kdo ima tukaj prav in kdo ne. Mi smo tukaj, da poslušamo. In ne bomo na koncu glasovali, kdo ima prav, ne vemo kdo ima prav zdaj v tem trenutku. A vemo? Ne vemo. Vi ste seveda znanstvenik, jaz domnevam, da ste znanstvenik?!”

Savič je po več minutah še kar nadeljeval z motenjem, minister pa se kljub temu ni odločil, da pozove varnostno službo, da ga fizično odstrani iz prostora: “Jaz predvidevam, da bi bilo najboljše, da bi prišli samo znanstveniki in bi samo sebi govorili?! Kakšna razprava je to?! Nadaljujte prosim…” Nazadnje je minister nekoliko povzdignil glas, s čemer je požel bučen aplavz prisotnih: “Jaz vas res prosim, če utihnete, no! Dobesedno, če utihnete!” Končno je do besede prišel dr. Gajšek, ki je imel dovolj Savičevega razgrajanja: “Zdaj pa, minister, če se gospod še enkrat oglasi, zapustim prostor in res, mislim, da pa na enem ministrstvu nimate moči, da bi lahko speljali eno korektno razpravo, samo kaže o tem, kar so kolegi rekli! Taka štala, kot je v Sloveniji, je čisto enostavno, ker bodo ljudje videli, da je to navaden cirkus!”

Savič z žaljenjem in razgrajanjem že večkrat motil dogodke, novembra poklicali celo policijo
Savič sicer v teh tednih izvaja vseslovensko turnejo proti sovraštvu, kjer napada opozicijske medije. Ironično, Savič je sam eden najbolj sovražnih aktivistov, med drugim je pred leti razburil s sledečim zapisom na Twitterju: “Iti na volišče. Samo to. In fakin zmagat nad klerotalibani.” Še en zapis borca proti sovraštvu se je glasil sledeče: “Dajte na isti ballot kot je istospolna poroka še obdavčitev cerkve. Pa da vas vidimo, pičke klerotalibanske.”

Foto: glasno.si

Tudi sicer Savič rad prekinja in moti dogodke, nazadnje je bilo tako novembra na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, kjer je motil predstavitev knjige Romana Vodeba in provociral poslušalce, po navedbah novinarja Bojana Požarja pa naj bi mu iz ust smrdelo tudi po siru, tako da je morala posredovati celo policija.

Domen Savič (Foto: posnetek zaslona)

Sicer se Savič ne strinja niti z ideološkimi somišljeniki, ki niso tako radikalni kot on, stranko Socialni demokrati je ob neki priložnosti poslal kar “v kurac”.

Prav tako je grdo motil okroglo mizo njihove evropske poslanke Tanje Fajon. Ena od udeleženk tam je bila tudi Nataša Pirc Musar, ki je na družbenem omrežju Twitter razkrila, kako nevljudno ji je Savič skakal v besedo, ko pa je predlagala, da bi prihodnjič k sodelovanju povabili kakšnega strokovnjaka z drugačnim mnenjem, na primer evropsko poslanko Romano Tomc, ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča ali pa profesorja in nekdanjega ministra dr. Žigo Turka. Kot se je izkazalo, je Savič pobesnel in jih označil kar za fašiste.

Kljub vsem izpadom, ki smo jih bili priča pri Saviču in sovražnosti, ki je že na meji zakonitega, pa ga režim očitno še vedno jemlje kot legitimnega aktivista. Tako ga je novembra na primer sprejel kar predsednik Državnega zbora Dejan Židan, ki je sprejel peticijo s pičlimi 219 podpisi, uperjeno proti opozicijskim medijem.

Domen Savič in Dejan Židan (Foto: Matija Sušnik / Državni zbor)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...