[Video] Česa takega demokratični svet še ni videl: Avtoritarni župan Janković javnosti zaprl vrata hrama demokracije in ugasnil prenos seje preko spletne strani!

Datum:

Sramota, seje MS MOL so javne, varnostniki nas ne spustijo noter.” “Katastrofa! Jankovićevi varnostniki nas ne spustijo v mestno hišo, kjer so seje JAVNE. Kakšna je to demokracija?” To sta dve od objav udeležencev ponedeljkovega shoda pred magistratom, ki so se želeli udeležiti razprave v ljubljanskem mestnem svetu, in pričata o škandaloznem ravnanju župana Zorana Jankovića. Še več. Prekinil je snemanje razprave preko spletne strani, njegovi svetniki pa so obstruirali debato o gradnji škodljive kanalizacije čez zajetje čiste pitne vode v Ljubljani in se med razpravo raje mastili z jedačo. 

Ponedeljkove redne ter izredne seje ljubljanskega mestnega sveta si bodo Ljubljančani lahko zapomnili po številnih grobih kršitvah temeljnih demokratičnih standardov znotraj Mestne občine Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Ta je že vnaprej napovedal, da bodo mestni svetniki z njegove liste obstruirali izredno sejo na temo izgradnje kanalizacijskega kanala čez vodonosnik pitne vode C0, pod sklic katere so se podpisali svetniki kar treh različnih svetniških skupin: SDS, NSi ter LMŠ.

Janković se je izkazal za avtokratskega ignoranta in tirana
Toda če je obstrukcija še nekako legitimna, čeprav nakazuje na stisko in nemoč argumentacije projekta, za katerega smo že poročali, da zasleduje parcialne interese župana Jankovića in povsem zanemarja ustavno pravico do pitne vode, pa je Jankovićeva odločitev, da zainteresirani javnosti prepove spremljanje seje mestnega sveta, povsem skregana s poslovnikom MOL ter z načeli demokratične družbe.

Podporniki čiste pitne vode, ki jih Janković ni spustil v mestno hišo.

Pred ljubljanskim magistratom se je namreč zbrala množica ljudi, ki jim ni vseeno, kako se upravlja z nacionalnim bogastvom – čisto pitno vodo, preko katere župan Janković samovoljno in brez ustreznih dovoljenj že gradi nevarno kanalizacijsko omrežje. Ljudje so namreč ostali pred vrati, čeprav je v skladu s poslovnikom dovoljena in celo zaželena prisotnost demokratične javnosti. Pred vrata je Janković postavil varnostnika, ki v mestno hišo, ki bi morala biti hram demokracije, ni dovolil vstopiti nobenemu od njih. Še več, pristojni so ugasnili prenašanje seje mestnega sveta v živo preko spletne strani, kar je druga frapantna kršitev pravice temeljnih ustavnih določb. “Janković je res en velik norec in katastrofalen politik, da si je privoščil kaj takega,” je dejal eden izmed mnogih Ljubljančanov in dodal, da bi zbudil manj pozornosti, če bi dopustil spremljanje seje o pereči problematiki.

V SDS predlagali sklep za alternativno rešitev, a je večina sejo zapustila
V svetniškem klubu SDS so v predlogu za sklic izredne seje poudarili, da želijo z njo doseči odpravo vsakega upravičenega dvoma in skrbi prebivalcev, ki so se pojavili v postopku gradnje kanala. Kot je poudaril vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat, ki vodi današnjo sejo, nikakor niso proti gradnji, skrbi pa jih ohranitev pitne vode. Svetnik SDS Gregor Slabe je dodal, da župan Zoran Janković z gradnjo kanala čez vodonosnik “ogroža naša življenja, kajti življenja brez vode ni”.

V SDS so sicer mestnemu svetu v sprejem predlagali sklep, s katerim bi mestni svet od župana zahteval, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Mestni svet bi hkrati pristopil k alternativni rešitvi izvedbe kanalizacijskega kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom. Obenem bi mestni svet spremembo uskladil tako, da bi se ohranila evropska sredstva.

Ker je bilo na seji prisotnih le 17 od 45 svetnikov, kmalu po začetku so odšli tudi svetniki Levice, mestni svet ni sklepčen in o predlaganih sklepih ne bo mogel glasovati, poroča STA.

Dovolj buldožerske politike v Ljubljani
Kdor misli, da projektu nasprotujemo zaradi njegovega imena je v zablodi,” se je na županovo izjavo danes odzval svetnik SDS Uroš Minodraš. Kot je poudaril, nihče ni in tudi ne sme biti pomembnejši od pitne vode. “Dovolj je oholosti veljakov in buldožerske politike v Ljubljani,” je dodal.

https://twitter.com/julijaurbancic/status/1206645467632848896?ref_src=twsrc%5Etfw

Svetnik SDS Anže Logar je ocenil, da je odsotnost članov LZJ bolj povedna, kot če bi sedeli v sobi. “Če nimaš argumentov, se težko spopadaš z nekom, ki jih ima,” je dejal. Jankoviću je očital, da svojo politiko utemeljuje na argumentu moči, pri čemer je Logar dodal, da pa je “najlažje pred vrata postaviti varnostnike“.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let zapora!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...