[Video] Česa takega demokratični svet še ni videl: Avtoritarni župan Janković javnosti zaprl vrata hrama demokracije in ugasnil prenos seje preko spletne strani!

Foto: STA

Sramota, seje MS MOL so javne, varnostniki nas ne spustijo noter.” “Katastrofa! Jankovićevi varnostniki nas ne spustijo v mestno hišo, kjer so seje JAVNE. Kakšna je to demokracija?” To sta dve od objav udeležencev ponedeljkovega shoda pred magistratom, ki so se želeli udeležiti razprave v ljubljanskem mestnem svetu, in pričata o škandaloznem ravnanju župana Zorana Jankovića. Še več. Prekinil je snemanje razprave preko spletne strani, njegovi svetniki pa so obstruirali debato o gradnji škodljive kanalizacije čez zajetje čiste pitne vode v Ljubljani in se med razpravo raje mastili z jedačo. 

Ponedeljkove redne ter izredne seje ljubljanskega mestnega sveta si bodo Ljubljančani lahko zapomnili po številnih grobih kršitvah temeljnih demokratičnih standardov znotraj Mestne občine Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Ta je že vnaprej napovedal, da bodo mestni svetniki z njegove liste obstruirali izredno sejo na temo izgradnje kanalizacijskega kanala čez vodonosnik pitne vode C0, pod sklic katere so se podpisali svetniki kar treh različnih svetniških skupin: SDS, NSi ter LMŠ.

Janković se je izkazal za avtokratskega ignoranta in tirana
Toda če je obstrukcija še nekako legitimna, čeprav nakazuje na stisko in nemoč argumentacije projekta, za katerega smo že poročali, da zasleduje parcialne interese župana Jankovića in povsem zanemarja ustavno pravico do pitne vode, pa je Jankovićeva odločitev, da zainteresirani javnosti prepove spremljanje seje mestnega sveta, povsem skregana s poslovnikom MOL ter z načeli demokratične družbe.

Podporniki čiste pitne vode, ki jih Janković ni spustil v mestno hišo.

Pred ljubljanskim magistratom se je namreč zbrala množica ljudi, ki jim ni vseeno, kako se upravlja z nacionalnim bogastvom – čisto pitno vodo, preko katere župan Janković samovoljno in brez ustreznih dovoljenj že gradi nevarno kanalizacijsko omrežje. Ljudje so namreč ostali pred vrati, čeprav je v skladu s poslovnikom dovoljena in celo zaželena prisotnost demokratične javnosti. Pred vrata je Janković postavil varnostnika, ki v mestno hišo, ki bi morala biti hram demokracije, ni dovolil vstopiti nobenemu od njih. Še več, pristojni so ugasnili prenašanje seje mestnega sveta v živo preko spletne strani, kar je druga frapantna kršitev pravice temeljnih ustavnih določb. “Janković je res en velik norec in katastrofalen politik, da si je privoščil kaj takega,” je dejal eden izmed mnogih Ljubljančanov in dodal, da bi zbudil manj pozornosti, če bi dopustil spremljanje seje o pereči problematiki.

V SDS predlagali sklep za alternativno rešitev, a je večina sejo zapustila
V svetniškem klubu SDS so v predlogu za sklic izredne seje poudarili, da želijo z njo doseči odpravo vsakega upravičenega dvoma in skrbi prebivalcev, ki so se pojavili v postopku gradnje kanala. Kot je poudaril vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat, ki vodi današnjo sejo, nikakor niso proti gradnji, skrbi pa jih ohranitev pitne vode. Svetnik SDS Gregor Slabe je dodal, da župan Zoran Janković z gradnjo kanala čez vodonosnik “ogroža naša življenja, kajti življenja brez vode ni”.

V SDS so sicer mestnemu svetu v sprejem predlagali sklep, s katerim bi mestni svet od župana zahteval, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Mestni svet bi hkrati pristopil k alternativni rešitvi izvedbe kanalizacijskega kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom. Obenem bi mestni svet spremembo uskladil tako, da bi se ohranila evropska sredstva.

Ker je bilo na seji prisotnih le 17 od 45 svetnikov, kmalu po začetku so odšli tudi svetniki Levice, mestni svet ni sklepčen in o predlaganih sklepih ne bo mogel glasovati, poroča STA.

Dovolj buldožerske politike v Ljubljani
Kdor misli, da projektu nasprotujemo zaradi njegovega imena je v zablodi,” se je na županovo izjavo danes odzval svetnik SDS Uroš Minodraš. Kot je poudaril, nihče ni in tudi ne sme biti pomembnejši od pitne vode. “Dovolj je oholosti veljakov in buldožerske politike v Ljubljani,” je dodal.

Svetnik SDS Anže Logar je ocenil, da je odsotnost članov LZJ bolj povedna, kot če bi sedeli v sobi. “Če nimaš argumentov, se težko spopadaš z nekom, ki jih ima,” je dejal. Jankoviću je očital, da svojo politiko utemeljuje na argumentu moči, pri čemer je Logar dodal, da pa je “najlažje pred vrata postaviti varnostnike“.

Rok Krajnc

 • VERZIFIKATOR

  V vsaki demokratični družbi bi demos odrinil avtoritarnega varnostnika in zasedel mesto, ki mu pripada.
  Pogoj je naveden v prvem delu stavka.

  • Andrej

   Že že, ampak ta demos je Zokija že petič zaporedoma izvolil. Menda demokratično.

   • Minovak

    Kateri Demos ali demos in to 5 krat, razloži malo…?

    • Andrej

     Ne Demos, ampak demos.
     Demos je politično gibanje
     démos -a m (ẹ̑) pri starih Grkih svobodno ljudstvo s političnimi pravicami
     In, kolikokrat zaporedoma je bil Zoki v Ljubljani izvoljen za župana? Vsakič v prvem krogu. Izvoljen je bil 2006 in je še danes. Lahko, da sem se zmotil in je četrti mandat, to je pa vsa moja napaka. Hočem povedat, da naj ta demos, ki ga je izvolil, zdaj ne kokodaka o kršitvah. Na volitvah je potrebno misliti. In, če bi Ljubljančane motilo onesnaženje vode, bi se malo bolj masovno odzvali. Tako pa kaže, da to ne zanima skoraj nikogar. Pa ne vidim krivde v Zokiju, ki je samo izkoristil neumnost ljudi, ampak ljudi, ki ne prepoznajo, da jih je nategnil.

     • Minovak

      Sprejemam razlago in si me še prehitel, ko sem guglal po Netu. Se pa povsem strinjam s tabo in sem razočaran nad apatijo meščanov, ki bodo skočili v zrak (ali pa ne), ko jim bo šele zasmrdelo iz pip. Nisem pa še videl, nikjer v svetu takih sovražnikov svojih otrok in vnukov, ker onesnaženje bo, vprašanje je samo kdaj.

     • Andrej

      Seveda je in bo onesnaženje. Pa ne toliko od tega slavnega CO2, o katerem zadnje čase toliko gobezdajo. Navsezadnje ga rastline nujno potrebujejo, da lahko delajo Kisik. Bistveno hujše je onesnaženje pameti in vrednot, ki nam zapira odnos do narave in sočloveka.
      Niso kar tako brez veze od 7 glavnih grehov na prvo mesto postavili človekov napuh. Ta napuh je hudo onesnaženje.

     • Steiermark

      Res je, vendar nižje razvita bitja, človeški napuh postavlja na prvo mesto, kot vrednoto, ker pač nimajo naše, krščanske oz. evropske kulture, ki je tudi ne sprejmejo, tudi gneracije njihovih potomcev ne!

     • Andrej

      Ja. In ko trčijo take civilizacije? Kako se običajno konča? Zgodovina to dobro pozna.

     • Mirko

      A lahko jaz štejem glasove pri naslednjih volitvah? Ti že zdaj lahko povem, koga bodo večinsko volili Ljubljančani, to sigurno ne bo sedanji župan. pa še enkaj, tudi v lokalni politiko bo treba uvesti pravilo o številu mandatov, recimo maksimalno tri štiriletne mandate v življenju. Drugače se lahko vse lepo prikrije.

   • Steiermark

    ….z “volilci”, ki so bili v ta namen uvoženi iz srbije in jim je bilo podeljeno stalno prebivališče in nagrada……zadeva se je nato ponovila tudi v Mariboru, z ludožercem. “Prijatelji” si pač pomagajo med sabo!

    • Andrej

     Okey, vse to vemo in mirno dopuščamo. Vsak, VSAK dan je na Tobačni okoli 250 ljudi v vrsti za tujce. Pa nihče ne naredi nič. Tujci so pripravljeni nekaj narediti za dosego svojih ciljev, mi pa nismo pripravljeni nič narediti, da bi ohranili pridobljeno. Po evolucijski teoriji: kdo bo preživel?

  • tasilo

   Demos* je za Jankovitja deimos**.

   Zate vem, da zastopiš, pa vseeno …
   * demos – ljudstvo
   ** deimos – groza

  • zokispoki

   Brez kock in bejzbolske palice, pac ne bo slo, de ! Dededede !

  • Vera

   Se ni dalo uporabiti druge besede,kot ” demos ” ? DEMOS = bila stranka ,ki je zmagala na prvih parlamentarnih volitvah, zato pri tem članku nikakor ne gre zraven . Komentarje pišite na vsem razumljiv način .

 • Amerikanc

  Dečko se zelo boji ustaviti gradnjo drekovoda preko ljubljanskega zelenjavarskega teritorija, saj je očitno nekomu že nekaj obljubil. Če se gradnja drekovoda ustavi, bo še bolj v buli, kot je že sedaj.

  • KAPIBARA

   Obljubil..
   ali pa ŽE pokasiral..

  • Mirko

   Saj ni problem samo v drekovodu, zdaj grozi tudi kmetom, da jim bo zemljišča razlastninil za stanovanjsko gradnjo, zato rabi tako velik premer cevi, saj bo tu celo novo naselje. Če so kje dodatni šahti niso za kontrolo pretočnosti, ampak za nove priključke.

 • RATATA

  po 21 centov z ddv je 9/19

 • Beli Sneg

  Opankar: Ljubljana to sem jaz.

  • VERZIFIKATOR

   Opanki: Nič več, ko te sezujemo.

  • SENTINEL II

   Misliš beli gardist ali fašist mamicu ti… nebote več dolgo.

 • VERZIFIKATOR

  Janko Vičar

  A ZAKAJ VAS NISEM PUSTIL V HIŠO

  A zakaj vas nisem pustil v hišo?
  Gazda brez ženiranja izjavlja,
  da se hiša ravnokar pospravlja,
  vsako pregledujejo da nišo.

  Počila je, veste, cev etažna,
  vsa kloaka se nam je razlila,
  pa še luč pri tem se je razbila,
  hiša je smrdljiva, vsa je vlažna.

  Ni luči, saj to sem že povedal,
  po kloaki hodimo, zaudarja,
  gazda na veliko zdaj poudarja,
  da ne bo te greznice več gledal.

  Ni mogoče v hišo, gostje dragi,
  še domači smo iz nje zbežali,
  mene zadnjega so ven zbezali,
  ni mogoče delati v tej vlagi.

  Sploh pa škornje imate vsi pretanke,
  vstopa ni, ker niste jih sezuli,
  niste za obisk se prav obuli,
  tu se namreč nosijo opanke.

 • Franc Šink

  Kjer je Jankovič, tam je požrtija.

 • althar

  To lahko socialisti počnejo, ker imajo v lasti državne parasisteme. In potem se čudijo, ker jih nihče več ne jemlje resno kot “napredne prinašalce pozitivnih sprememb”. Ponavlja se začetek 20.stoletja: kot je takrat nova levica iz zgodovine odplaknila postfevdalne stranke, tako bo zdaj nova desnica iz zgodovine odplaknila (post)socialistične stranke. A za to sta potrebna trud in pogum.

 • montyamp

  Astrološka psihologija svetuje :
  Dajmo demokrate na oblast .
  Sami se odločite koliko je pravih demokratov na seznamu lahko najdete nekaj “špicov – vrhov ” rojenih v znamenju kozoroga .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Šketa Drago , Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Zmago Jelinčič , Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , Svetlana Slapšak , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

 • Minovak

  Ovadimo mafijskega kriminalca, da nas hoče zastrupiti, ampak ne vložiti ovadbe v Ljubljani, v Bruslju, kjer se bojim, da ne bodo verjeli, da je res. On JE dokazan kriminalec, ovaditi pa je treba tudi vse z njegove liste, ki delujejo proti svojim someščanom. Dovolj je, potreben je drastičen pristop, saj normalni ne deluje več. Zganimo se ljudje…za naše zanamce, da nas ne bodo kleli!

 • Andrej

  Saj pri nas nimamo demokracije. Za to kar imamo, komunizem, so pa taki postopki popolnoma normalni.

 • Pepy

  Pač, takšen je, nič novega, on lahko vse počne … ob takih botrih – le do kdaj bo še zmagoval na volitvah ???

 • Minovak

  Sedaj je lahko tudi največjim podpornikom levičarjev, jasno, kdo je bil in je, največji izdajalec svojih sodržavljanov. To so počeli med vojno, po vojni, do danes in častijo tiste, ki jim tako zelo očitno hočejo vse najslabše. Od tu dalje pa se je že potrebno vprašati o normalnosti teh ljudi, katera je že povsem na dlani.

 • Jožefa Benko

  včasih je bila ljubljanja obdana z bodečo žico,sedaj pa z mafijsko jankovićevo druščino,za katero je ljubljana resnično najlepše mesto,le njeni slovenski prebivalci kazijo njene lepote,kar ni uspelo jla , je samo enemu saraorcu

 • Skrajno Desni

  Kaj naj rečem, v mestnem svetu je bilo pet razpravljavcev za greznico skozi Kleče, zunaj pa od štiristo tisoč Ljubljančanov nekaj deset upokojencev, torej so Ljubljančani po večini so itak čefurji zadovoljni da bodo imeli pitno Jankovićevo gnojnico ki so jo vajeni iz svojih domačih krajev.

  • Minovak

   Ljubljane sploh ni več na seznamu 20 EU mest, tako, da je tisto o “najlepšem mestu na svetu” samo mafijsko nakladanje ovčjim meščanom. Po korupciji, kriminalu, lažem in krajam, pa krepko vodimo, ne samo v EU…

   • Beli Sneg

    Da ne govorimo o prometni gužvi. Sploh ne grem več v center.

 • WISKY 1000

  Takoj na Dob z opankovičem

 • if

  V RS ni demokracije.

 • Capi

  Edini insekticid za take kot je zokan in njegovi pajdaši, je šnelfajerca.

 • Vlado77

  Nič novega- obstrukcija je taktika koalicije že v parlamentu. Če jim je tema neprijetna jih enostavno ni. In potem še nakladajo o povezovanju- kakšnem? Niso pripavljeni poslušati druge strani! Dikattor pa ne dovoli niti javnosti da posluša pol svetnikov. Druga taktika je Šarčeva ,ki na očitke odgovarja s kontra očitki – celo takimi ,ki so že zdavnaj za nami in bili pojasnjeni – recimo kako je porabil denar Janša njegova najbolj opevana parcela itd. Dominatni mediji pa poskrbijo, da gre v javnost tisto kar levi opciji paše.

 • Stajerka

  ……Cerar uikinil snemanje sej vlade…..Šarec uvaja cenzuro svobode govora…….Šerif nikoli ni bil demokrat, kaj šele socialist…….
  ……sama avtoritivnost, egocentričnost in lopovščina…….podn od podna pod podnom…..mafija

 • Mojca pokraculja

  Protestniki so se napovedali vnaprej. Šli so se “demokracijo”.
  Za razliko od njih jankovic ni vnaprej razglašal kako bo reagiral.Demokraticno! Za svoje je brez pompa priredil banket v sosednjem prostoru. Genijalno!!

 • KAPIBARA

  Z Zapiranjem javnih zadev, so pa začeli na Bledu, koder je rostader kupil na javni/zaprti dražbi tisto leseno zeleno vilo..

 • piko8

  To se dogaja demokraciji, zato kjer vedo , da za nijili stoji Mafijski Boter milan kurčan, forum 21, ki je movzna kava Mafijske trazicije!!
  Zato se toliko upa opankar zorangutan!!

  • milanček

   jaz vidim rešitev edino v državljanski nepokorščini! poleg granitnih kock mora še marsikaj drugega leteti po zraku!

 • Artur

  Sami starejši protestniki! Kje so pa mladi šmokljani ? Se že navajajo na pir za slučaj katastofe ?

 • xtc

  Dokler raja ne bo vdrla v mestno hišo polovila varnostnike in Srbina in jih namočila v katran in perje ne bo nič-dobiti morajo strah,ker se narod ne upre počno kar se jim zljubi.

 • Antonius

  V lastništvu zemljišč, prek katerih *saraorski* zemljiški veleposestnik polaga kanalizacijo, se skriva odgovor, zakaj mora po vsej sili nad ljubljanskim pitnim vodnim zajetjem zgraditi kanalizacijo za kloako.
  Nad vodnim zajetjem gradnja stanovanjskih objektov ni dovoljena, zato se Saraorcu ponuja izvrstni finančni izplen z odprodajo zemljišč zmešani Ljubljani.
  Svoje skrito lastništvo olastninjenega KPL skriva za srbskim lastnikom iz Bosne in vse kar se po Ljubljani gradi je zelo pridobiten Saraorčev biznis.
  Ljubljana ni samo bolana, Ljubljana je tudi *prfuknjena*, ker si za župana voli kleptomansko ić barabo.

 • milanček

  čefur janković, lopov, desna roka uničevalca slovenskega naroda, kućana, počasi dojema, da se mu bliža konec in je totalno nevrotičen, ker še ni dovolj nakradel! tumasti slovenceljni-kao ljubljančani pa še kar nekaj časa ne bodo zakapirali, še nekateri jugoviči so spregledali in kapirajo! najboljbom vesel, če bodo taga cigana jankovića pospravili njegovi mafijci, kar se lahko kar hitro zgodi!

 • radames

  Ampak se ne najde junak, ki bi tega balkanskega primitivca odstranil. Vsem paše njegov primitivizem. Kaj, a smo kot družba povsem podivjali? Vseeno nam je, hočemo ga še kar naprej. V demokratični družbi so sredstva za odsranitev primitivca na oblasti. Le vztrajen je treba biti.

  Edit
  Sicer pa največja hvala Bogu, da ni postal predsednik vlade! Ob njegovi avtoritarnosti bi bila to katastrofa za državo in ljudi.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Lahko bi ga odstranili na demokratičen način (z volitvami), če bi vladal razum. Ampak Ljubljana so butale in butalam lahko vladajo samo ljudje tipa Jankovć. Pa naj ga imajo

 • Montana

  JankoviĆ in njegovi svetniki so navadni izrodki!

 • PLavi-mil

  A, ga ne more nobeden v Ljubljanico poriniti?

 • Politiki morajo v vsem dajati dober zgled svojim volivcem in se dosledno držati vseh, veljavnih
  pravnih aktov – v nasprotnem, lahko tudi sami pričakujejo državljansko nepokorščino.
  Kaj pa tedaj ?
  Uporabljajmo razum/pamet, saj zato jo imamo.
  “Pamet je lepša, kot žamet”, je že star in neštetokrat preizkušen slovenski pregovor

 • maček ivan

  “njegovi svetniki pa so obstruirali debato o gradnji škodljive kanalizacije čez zajetje čiste pitne vode v Ljubljani in se med razpravo raje mastili z jedačo” , ter potem srali po glavah slovencljev in tudi svojim ćefurjem.
  Bravo slovenceljni! … kar se pa ćefurjev tiće, njim pa samo, “dober tek”…

 • mginko

  Tako srbska golazen podprta od kučana in rdeče mafije tepta drugorazredne slovence.
  Drugorazredni narod, zbudi se že enkrat na ukradenem komunističnem teritoriju (države nimamo ve) !!!

 • Mirko

  Če citiram Sokrata: »Demokracija bo plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški. Tujci bodo hoteli staroselske pravice. In demokracija jim bo to dala. Tatovi in goljufi bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to dala. In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija, kot je bila za časa katerekoli monarhije ali oligarhije.« Seveda moramo v Ljubljani plačevati tudi davščino na “čiščenje” padavinskih voda, Vo-Ka pa sponzorira KK Union Olimpija, RK Krim (vse vir ERAR)i. To pa je meni škodljiva subvencija, saj monopolno javno podjetje svojih presežnih sredstev ne bi smelo “razmetavati”, ampak jih vlagati v investicije, povezane z dejavnostjo, oz. bi se morale znižati cene, če se stalno ustvarja presežek.

  • Nata

   Res je. . . . .ampak sponzorira samo ta dva kluba !! Zato je žepan vsem malim klubom , ki se ukvarjajo z mularijo – da ne sedijo po lokalih, ampak vsaj malo migajo – ukinil subvencije pri najemih šolskih telovadnic. Šole to sedaj dajejo v najem raznim ” telovadbam “. . . . . .

   • Mirko

    VoKa sponzorira tudi druge klube, poglejte na ERAR do konca, tam so tudi drugi, recimo še en iz roler hokej klub iz Horjula

    • Nata

     Pravzaprav sem mislila na klube ( rokomet ), ki se res ukvarjajo z začetniki – Mini rokomet. To je potem zaledje za starejše postave. In ti morajo sedaj dvorano plačevati.

 • mapu

  Tale župan je pa res en dildo…

 • Hribouc

  Kako sodogomorjansko!
  Za dirigirano rušenje Janše se na ulice vsuje en večer 20.000 neodgovorne plačanske komotne sodrge!
  A proti eklatantnemu uničenju čiste pitne viode za veliko mesto v katerem živiš pa se
  t.im. ljuctvo niti zgane ne!
  ———————————————————————————————————
  “Takemu ljuctvu sledi pogin in to tahitri!” PRESS

 • Novakec1

  Ja to ste hoteli, slobalkan demokratio. Rezultati vidni na sto metrov.