fbpx

[Video] Dežela “enakosti”, Jugoslavija: Luksuz za visokimi zidovi, kjer je stran od drugorazrednih užival marksist Edvard Kardelj!

Vila Lovorka (foto:Brioni)

Mnogi Slovenci, še posebej tisti, ki v prejšnjem režimu sploh niso živeli, si predstavljajo Jugoslavijo kot pravljično deželo, kjer se je živelo bolje, kjer so vsi imeli vse, vsi so imeli enako in med ljudmi ni bilo razlik. In glede na to, da nam levičarji prodajajo “svete resnice”, ki jih mnogi brezglavo sprejmejo, si poglejte v kakšni vili ob morju je stanoval Titov najtesnejši zaveznik Edvard Kardelj, medtem ko mnogo Slovencev morja ni niti videlo, kaj šele takšnega luksuza. Kar pa je še bolj žalostno pa je, da se mnogim toži po tistih časih.

Dejstvo je, da so bili v Jugoslaviji ljudje revnejši kot zdaj in je bil standard bistveno nižji. Medtem ko so ljudje za osnovne potrebščine trdo garali, so se vodilni partijci kopali v razkošju, ukradenem tekom komunistične revolucije poštenim ljudem. Vse to pa je bilo skrito za visokimi zidovi in stran od oči javnosti, da običajni državljani, ki so verjeli puhlicam o enakosti, ne bi izvedeli resnice. Toda mediji tudi v teh časih ne poročajo objektivno o življenju v nekdanjih časih samoupravnega socializma.

Aristokratsko življenje je užival Edvard Kardelj s partizanskim imenom Krištof, ki je letoval v razkošni vili Lovorki na Brionih. Sicer pa je živel v ukradeni “Kardeljevi vili” v Tacnu, pred nacionalizacijo je ta pripadala industrialcu Ivanu Seunigu. Poleg vile Lovorke je imel številne rezidence jugoslovanski maršal Josip Broz Tito, Brioni pa so bili v časih trdega komunizma zaprti za javnost.

Brioni so bili namreč nekoč politični center sveta, skoraj tako pomembni kot Bela hiša ali Kremelj. Takrat so oblastniki prodajali meglo navadnim ljudem o blagostanju, kljub temu, da so ljudje živeli v revščini, sami pa so si privoščili ugodnosti, ki jih je še danes uživajo le bogati, običajnim smrtnikom pa so nedosegljive. To so želeli pred ljudmi tudi spretno prekriti, temu pričajo tudi visoki zidovi okoli hiše Kardelja. Morda pa so bili celo paranoični in se še na tako strogo zastraženimi Brioni Kardelj ni počutil varnega. A to mu ne moremo niti zameriti, le kdo bi sev njegovi koži počutil varnega, s čisto vestjo.

Vila Lovorka (Foto: Brioni)

Notranjost Kardeljeve hiše danes. (Foto: Brioni)

Kardeljeva hiša danes
Vila Lovorka je še danes obkrožena z visokimi zidovi, da v dvorišče ne morete niti pokukati in velja za prestižni luksuz. Turistom jo oddajajo za 2 do 3 tisoč evrov na noč. Gostje imajo na voljo zasebno plažo, gospodinjo, elektromobil, gliser, bivanje pa plačujejo za pet let vnaprej.

Anita Gužvič