fbpx

[Video] Direktor Nova24TV Boris Tomašič o napadu na snemalca: “Šlo je za najhujši napad na novinarje po strahotnem pretepu Mira Petka! Grozljiv je molk vseh tistih, ki so jih polna usta medijske svobode!”

Direktor Nova24TV Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Zlatan Čordić je kot nek simptom opozicijskega hujskanja, podpiranja teh protestov in ignoriranja ukrepov vlade našemu snemalcu iztrgal iz rok kamero, si jo prilastil in nezakonito zahteval, da izbriše posnetke,” je v oddaji Dialog uvodoma izpostavil urednik televizije Nova24TV Aleksander Rant, ki je kritičen da je do omenjenega napada prišlo. Še posebej v luči dejstva, da se je spravil na človeka, ki sploh ne ustvarja programa in nima nič s programsko usmeritvijo. “Čordić je tukaj čisto nepomemben. On je lutka marioneta teh, ki za vsako ceno hočejo uvesti anarhijo v tej državi,” je prepričan direktor Nova24TV Boris Tomašič, ki je v oddaji nastopil kot gost.

“Že v svojih oddajah sem se z njim ukvarjal. Po tem, kar je naredil menim, da ni vreden, da se ga sploh omenja. Mislim, da si zasluži popolno ignoranco, kar pa ne velja za sam dogodek. Kdo je za napadom je nepomembno, razen v vidiku, da gre za človeka, ki ima popolno medijsko podporo RTV Slovenija, POP TV,” je izpostavil Boris Tomašič in ob tem pojasnil, da ga je bilo mogoče v zadnjih 14 dneh videti povsod. “Propagirali so ga celo kot umetnika. Ne vem zakaj. Človek, ki je leta 2020 izdal CD, je sedaj dobil medijsko podporo.” Tomašiču se zdi problematična medijska podpora, ki mu jo je dajejo, saj se s tem izkazuje tiha podpora nespoštovanju ukrepov.

Šlo je za najhujši napad na novinarje po strahotnem pretepu Mira Petka
“Iskreno, vsi smo bili šokirani,” je glede dogodka poudaril Tomašič, namreč gre za napad, ki nima nobene osnove. “Naš snemalec je opravljal svoje delo. Napadel ga je in mu iztrgal kamero. Sodelovali so tudi drugi in zahtevali izbris posnetkov. Ta družba z anarhističnimi izpadi drvi v eno zelo nevarno območje,” je izpostavil in ob tem dodal, da je pričakoval, da se bo odzvala kompletna politika, vsi novinarji. “Res, je da se ne strinjamo. V svojih oddajah se lotevam RTV Slovenija, Pro Plusa, drugih novinarjev, ampak neka osnovna novinarska solidarnost pa mora biti. Če to dovolimo in rečemo, da je bil nek manjši incident, kje je potem meja?”. Tomašič je prepričan, da je bila meja prestopljena. Glede na to, da se snemalec šteje med novinarje, je Tomašič prepričan, da je šlo v tem primeru za najhujši napad na novinarje, po strahotnem pretepu Mira Petka.

Prva organizacija v Sloveniji, ki bi se morala na tovrstno zgodbo odzvati je Društvo novinarjev Slovenije, ki se ima za predstavnika vseh novinarjev in medijcev v državi. Društvo, ki izhaja iz prejšnjega sistema, je zapisalo, da so že večkrat poudarili, da obsojamo vsakršne oblike nasilja, tako besednega kot fizičnega. Navedli torej niso nič konkretnega, torej kdo je dejanje storil in kdo je bil napaden. Tomašič je poudaril, da kaj več od njih ni pričakoval. “Gre za režimske pisune, ki podpirajo globoko državo, ki celotno stvar iz ozadja vodi. Presenečenja, da niso bili sposobni obsoditi dejanja, tako ni bilo. V bistvu so še veliko napisali. To kar pa so napisali v mejlu, ki sem ga tudi jaz dobil, uvodoma celo pišejo, da z dogodkom niso podrobneje seznanjeni, čeprav je na spletu polno posnetkov, ki kažejo kaj se je dogajalo.” Najbolj slep je po besedah Tomašiča tisti, ki noče videti.

“Zadnje pole leta poslušamo vse te modrece (Tanja Fajon, Luka Mesec, itd.), kako je grozljivo ogrožen medijski prostor, medijska svoboda v Sloveniji, ker je Janez Janša na oblasti. On jih po njihovih besedah ogroža s svojimi tviti, kar je popolna neumnost. Na drugi strani imamo namreč evidentirani fizični napad na snemalca, vzame se mu kamera, zahteva se prepoved njegovega dela. Ali je lahko večja grožnja svobodnim medijem, kot to, da nekdo reče: kamero ti bom vzel, če ne boš izbrisal?,” je bil kritičen Tomašič. Po besedah Tomašiča je šlo v tem primeru za napad na Nova24TV, Zlatko je namreč snemalcu zakričal: “Delaš za Borisa, za tistega, ki ne zna niti dveh stavkov povedati.” 

Foto: Nova24TV

Fizični napad je meja, ki ne sme biti tolerirana in opravičena z ničemer
Grozljiv je molk vseh tistih, ki so jih polna usta medijske svobode, je bil jasen Tomašič in ob tem dodal, da je ob enem zelo zgovoren. “Vse pove. Od sedaj naprej so lahko Fajonova, Marjan Šarec, Luka Mesec, Alenka Bratušek, Jože P. Damijan vključno z Društvom novinarjev Slovenije,  Sandro Bašić Hrvatin itd. samo tiho. So namreč evidentno politično usmerjeni. Ko gre namreč za medij, s katerim se ne strinjajo, ker poroča na način, ki jim ni všeč, je vse dovoljeno.” Poudaril je, da je potrebno razumevanje, da je eno kritika, drugo pa verbalni napadi. “A jaz verbalno napadam medije? Napadam samo njihova dejanja. Če nekdo laže, samo povem da laže.”

“Tudi temu, ki je napadel našega novinarja in mu ukradel kamero, sem mu v oddaji dokazal, da je lažnivec. Sedaj se je potrdil še slovenski rek: Kdor laže, tudi krade. Očitno je namreč tudi krasti začel za dosego svojih ciljev,” je bil jasen Tomašič in ob tem dodal, da je problematično, ker gre za dejanski napad in dejanski poizkus utišanje enega medija ter da se ne zdi vredno nikomur iz leve strani ni vredno resno obsoditi to dejanje. “Dajmo si predstavljati, da grem jaz jutri na tiskovno konferenco in vzamem RTV snemalcu kamero, ker mi ni všeč, kako so poročali iz enega dogodka oziroma ker mi ni všeč, da so tako poročali o tako imenovanem majhnem incidentu. A to je to? Bo to sedaj postala praksa v tej državi? Bo naslednji korak jemanje mikrofonov novinarjem? Kam to vodi?,” je bil kritičen in dodal, da je fizični napad meja, ki ne sme biti tolerirana in opravičena z ničemer.

Nina Žoher