fbpx

[Video] Dr. Podnar: Verjetnost, da pride do zapletov po cepljenju je enaka verjetnosti, da uganete mojo telefonsko številko

Foto: EPA

V Sloveniji imam očitno problem, da so skupine, ki nasprotujejo cepljenju precej bolj glasne od stroke, nekaterim pa se zdijo tudi bolj prepričljive. Tako se je v zadnjem času pojavila tudi anonimna Civilna iniciativa slovenskih pravnikov, ki zdravnikom piše pisma in jim skuša cel ogroziti, da bi jih odvrnili od pozivanja k cepljenju. Medtem pa Profesor nevrologije in strokovni direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana dr. Simon Podnar na praktičnem primeru pojasnjuje, kolikšna je  v resnici možnost, da po cepljenju pride do zapletov.

Profesor nevrologije in strokovni direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana dr. Simon Podnar je povedal, da so na njihovi kliniki pripravljeni tudi na obravnavo pacientov z zapleti po cepljenju proti koronavirusu. Ti zapleti so k sreči zelo redki. Ocenjujejo, da pride do resnega zapleta pri vsakem 100 tisočem cepljenju. Kaj to pomeni? “V roki držim svoj mobilni telefon,” je začel s pojasnilom dr. Podnar in pojasnil: “Če vam izdam prve štiri številke mobilnega telefona, ki se glasijo 0408, je verjetnost, da pride do zapletov po cepljenju proti koronavirusu enaka, kot je verjetnost, da uganete naslednjih pet številk in me uspete poklicati.” Poudaril je, da je v nasprotju s tem, verjetnost zapletov po zdravljenju covid-19 bistveno bistveno višja. Ocenjujejo, da ima težji potek vsak peti pacient. “Glede na to, sem se jaz in vsa moja družina cepili, takoj ko je bilo to mogoče,” je povedal dr. Podnar in  svetoval tudi vsem ostalim, naj ravnajo enako.

Portal 24ur.com je pred dnevi poročal, da se je v boj proti cepljenju vključila tudi Civilna iniciativa slovenskih pravnikov, ki z delnimi resnicami poskuša prestrašiti zdravnike do te mere, da bi ti odsvetovali cepljenje. Skrivnostna iniciativa – imena članov namreč niso znana, je prepričana, da so cepiva eksperimentalni konstrukti, ki kršijo človekove pravice. Dejstva jih ne prepričajo v nasprotno, zato so slovenskim zdravnikom poslali pismo, v katerem jih opozarjajo na njihovo odgovornost oziroma jim na nek način celo grozijo. Ta skupina med drugim trdi, da so cepiva še v eksperimentalni fazi, a to naj, po navedbah Javne agencije RS za zdravila, ne bi držalo. “Kljub pospešenemu razvoju se varnost in učinkovitost kandidatnih cepiv proti covidu-19 preverja skozi vsa predpisana klinična preskušanja,” je razložila Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke. “Preden so cepiva proti Covid-19 pridobila dovoljenje za promet in bila dana v promet, so morala biti predklinično in klinično preskušena,” pa so dodali na Zdravniški zbornici.

Sara Bertoncelj