[VIDEO] Država, to sem jaz! Slovenska demokracija ali prvomajska diktatura?

(Foto: Nova24TV)

Politična mnenja so lahko deljena, a volja ljudstva ne bi smela biti nikoli preslišana, prezrta ali poteptana. V Sloveniji ima oblast ljudstvo, a zaradi samovoljnega obnašanja vladajoče koalicije in njenih posameznikov trenutno stanje bolj opisuje absolutistični stavek – “Država, to sem jaz!” Besede odvetnika Domna Gorenška, da “lahko v Sloveniji pričakuješ marsikaj, tudi tisto, česar misliš, da ne moreš,” zato po skoraj 25 letih samostojne države še toliko bolj zabolijo,

Ignoriranje in teptanje volje ljudstva, povzdigovanje nad ustavo in zakone, preprečevanje izvedbe postopkov za razpis referenduma. Slovenski družbenopolitičen prostor pretresajo anomalije, za katere se zdi, da nimajo meja. Soočili smo koalicijo in opozicijo, zraven pa dodali pravno stroko in tako ovrednotili, ali gre s sprejetjem zakona o partnerski zvezi za nasilno spreminjanje družbe. Pomembni vprašanji sta, kako se posega v pravice posameznika in ali je Slovenija sploh še demokratična država.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Poslanka NSi Iva Dimic: “Demokracija, kot si jo verjetno razlaga največja vladna stranka – to ni demokracija vseh nas, državljank in državljanov. Sprejeti zakon temelji na diskriminaciji vseh tistih, ki so šli na referendum. Volja ljudstva je bila povožena in izigrana.”

Poslanec SD Matjaž Nemec:” Vsakič, ko želimo narediti skupen korak eden proti drugemu, se nam nekje zatakne, zato mislim, da je legitimno vprašanje: Koliko časa še in do kam še? Do kje si moramo priti blizu, da bomo le rekli, da je najden nek konsenz? Upam, da bomo tokrat videli zgodbo drugače in da bom vsi skupaj našli konsenz, kajti le če bo volja na obeh straneh, bomo nekega dne lahko rekli, da imamo urejeno to področje.”

Socialne in ekonomske pravice ali posvojitve in teorija spola v šole
Koalicija in opozicija se strinjata, da je področje socialnih in ekonomskih pravic istospolnih partnerjev potrebno urediti in da večina državljank in državljanov s tem nima težav, ob čemer pa poslanka SDS Suzana Lep Šimenko opozarja na pasti sprejetega zakona o partnerski zvezi: “Tukaj na prikrit način poskušate nekaj drugega. Ena stvar so posvojitve in verjamem, da bo prišlo tudi do spremembe učnih programov.”

Poslanec SMC Jani Möderndorfer: “Posvojitve niso mogoče – razen tam, kjer ugotovimo, da je starš, ki je prišel v partnersko zvezo, že biološki oče iz nekega drugega razmerja. In takih parov je v slovenskem prostoru nekaj deset. Zakon je podpisan in je veljaven. Tisto, kar je za mene pomembno, je diskusija, ali je bilo zakon moč sprejeti po referendumu ali po tem enoletnem roku.”

Država mora zagotoviti, da se otroci pripravljajo na družinsko življenje. “Na kakšen način bo država zagotavljala te pogoje? Zakaj potem ni eksplicitno zapisano, da se v šole ne bo uvajalo teorije spola in podobno,” je poudarila Lep Šimenkova, saj je poleg posvajanja otrok ravno to tisto, zaradi česa je skoraj 400 tisoč državljank in državljanov zavrnilo sporni zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na decembrskem referendumu.

Odvetnik Domen Gorenšek: “Če otroka začnete indokrinirati s tem, da ne ve, katerega spola je in naj se to posamezno in sproti odloča, potem jasno, da bo tudi lažje prišlo do take družbe, o kateri ste zdaj govorili, da se bodo sprejemali zakoni, ko bo tudi zakonska zveza dveh istospolnih postala človekova pravica. Jasno, kajne?”

Zakon o partnerski zvezi je slab tudi z vidika zakonodaje in je za sprejem v državnem zboru povsem neprimeren, je prepričan predsednik Družinske pobude Tomaž Merše, ki opozarja: “Slednji zakon posega v neznano število zakonov na dokaj nejasen način. Takrat, ko v zakonu nastavijo nekaj, kar se da zlorabiti, ne smemo biti  naivni in misliti, da gre za naključje. Kar se da zlorabiti, je tam zato, da se tudi bo zlorabilo.”

Poslanec SD Matjaž Nemec: “Velikokrat radi prelagamo odgovornost eden na drugega. Res je, interpretacija ne samo teh, ampak tudi drugih zakonov je vselej različna – in verjetno ne samo v Sloveniji. In potem je sodna praksa tista, ki postavi neke temelje in potem tudi branja le-teh zakonov. Jaz verjamem, da je velikokrat samo zdrava pamet tista, ki nam je večkrat primanjkuje.”

Slovenska demokracija ali “prvomajska diktatura”
“Kaj ima ljudstvo na razpolago, kadar se z nečim ne strinja?” se je vprašala poslanka največje opozicijske stranke Suzana Lep Šimenko, in dodala: “Samo referendum. To je osnovni temelj demokracije.” V Sloveniji se namreč dogaja, da imamo referendume, po katerih se volja ljudstva ne spoštuje, poleg tega pa predsednik državnega zbora Milan Brglez celo ne dopušča, da bi do referenduma prišlo. “To je totalni absurd,” je bila jasna poslanka Lep Šimenko.

Odvetnik Domen Gorenšek: “V zdajšnjem sklicu državnega zbora ste že imeli neka pravna mnenja, ko ste poslancu odvzeli mandat, pa se je izkazalo, da niso bila ravno neka verodostojna pravna mnenja, pa je bilo to brez posledic. To je tisti problem, ker lahko pri nas elite delajo vse, a ko se izkaže, da delajo kaj narobe, ni nobene posledice. Tukaj pa gre za omejevanje izražanja tiste najvišje oblike demokracije. To je izražanje volje ljudstva na referendumu.”

“Ljudje imajo pravico povedati, kar mislijo, čutijo in to tako, kot doživljajo, in ne nazadnje tudi po svoji denarnici,” je povedal poslanec Jani Möderndorfer ter izpostavil, kaj po njegovem demokracija je in da si jo nekateri zelo narobe predstavljajo. “Demokracija ni samo to, da vsak pove, kar hoče in misli, ampak predvsem tudi to, da odgovarja za tisto, kar je izrekel ali naredil,” je povedal poslanec SMC.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko: “Kar se tiče demokracije, smo zelo na dnu glede na to, kar se zadnje čase dogaja. Na eni strani se referendumi preprečujejo, na drugi strani se ne upošteva volja ljudstva. Kaj dejansko v državi še imamo? Celotna trenutna koalicija se obnaša kot – država, to sem jaz!”

Na kakšen način se gostje trudijo biti dobri politiki oz. v službi ljudstva:

Poslanec SMC Jani Möderndorfer: “Želel bi si več kulture dialoga. Za to se trudim, kakor mi uspeva. Zame je pomembno, da sledim tistim idealom, za katere sem se zavezal v programu, in kar je še bolj zavezujoče, da sam skrbim za to, da vem, da sem aktiven poslanec, da razpravljam, in kar mi je s poslanskim mandatom tudi dano, da se odločam.”

Poslanec SD Matjaž Nemec: “Vselej poskušam narediti korak nazaj in videti širšo sliko. Biti predvsem objektiven. To ni lahko, ne le zaradi politike, temveč tudi družbe. Velikokrat, ko želiš narediti korak v pravo smer, te druga stran opozarja, da je to napačna smer. Ljudje smo si različni in pomembno je, da smo iskreni.”

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko: “Čim več poskušam biti na terenu z državljankami in državljani. Poskušam dobiti tisti odziv z njihove strani in tudi skozi to, kar sprejemamo v državnem zboru. Sprejemati njihova mnenja in potem na podlagi tega dati kakšno pobudo, postavljati poslanska vprašanja, opozarjati na anomalije in to početi po najboljših močeh. Kot opozicijski poslanki mi je to veliko težje. Vladajoča koalicija je apriori proti, četudi so nekateri predlogi dobri.”

Jure Ferjan

 • rubec

  Poslanec SMC Jani Möderndorfer ima v rokavu že novega asa. Kmalu bo predstavil pobudo da vojaki na glavah ne nosijo več čelade ampak kahle.

 • Stajerka

  levaki svetovnih razsežnosti kažejo vso svojo umazanijo in dejstvo, da so daleč od levičarstva, demokracije in poštenosti…
  svoj obraz v teh dneh kaže tudi Holland, ki je mimo parlamenta sprejel odlok o spremembah delovne zakonodaje, kljub nasprotovanju naroda, zakaj pa se je izognil parlamentu je pa drug problem……

 • Stivi

  Demokracija, najbolj zlorabljena beseda v zadnjih 25 letih! Zakaj? Vsak si jo razlaga po svoje, kar je spet po svoje prednost demokracije, saj vsak lahko izrazi svoje mnenje. Pa vendar, za vsako stvar, ki nekomu ne bo všeč, razpisovati referendume? Potem ne rabimo ne vlade, ne parlamenta, uvedimo dejansko oblast ljudstva: predloge za zakone, uredbe itd. naj predlagajo državljani, pa bomo za vsakega posebej in v paketih potem glasovali na referendumu in bo tako najbolj demokratično. Stroške bi pa itak pokrili s sredstvi, ki jih kot davkoplačevalci porabljamo za našo oblast in vse kar spada zraven, saj jih ne bi potrebovali več.

  • nevtrino

   In spet eno podtikanje izbire med skrajnostmi. Oblast je, če že je v tej obliki, nujno pa morajo biti vsaj mehanizmi, ki to oblast lahko odpokličejo, ali pa dopolnjujejo in popravijo. Vsaj to, v tem iznakaženem prividu demokracije.

   • Stivi

    Daleč od podtikanja, gre se ravno za to, da gre vse v skrajnosti, ko nekomu nekaj ni po njegovih merilih in stardardih, pa gremo na referendum. V konkretnen primeru celo zakoni ( 7 ) niso v nobeni vezi s problematiko migrantskih delavcev, zato absolutno ni prav, da se na ta način izsiljuje rešitev. Imajo druge poti.
    Drugače pa v demokraciji kot jo poznamo, nikoli ne bodo vsi zadovoljni, je pa nujno, da gremo v smeri, da bo imel prav vsak popolnoma iste pravice in dolžnosti, ki pa ne smejo poseči v pravice drugega!

 • opazovalec_

  V državi vlada ljudstvo? Ja, dokler je ljudstvo tiho in prikimava politiki!! Zakaj je bila spregledana volja ljudstva pri “peticiji za znižanje plače parlamentarcev na minimalno plačo” Roka Grosa?

 • macon

  Odkrita diktatura levega režima se je začela z režiranimi “vstajami” proti Janševi 2. vladi. To je ključni moment, ko je režim izbral odkrito strahovlado, da bi zadržal izvršno oblast, ki jo rabi, da nemoteno krade denar iz proračuna in iz državnega gospodarstva.

  Gre za denar, za več milijard vsakoletne kraje.

  • opazovalec_

   Kdo pa brani tebi in tvojim somišljenikom, da ne greste na ulico? V končni fazi pa če se zgodi ulica, bo spet večina protestnikov istih, kot so bili pred leti, ki se niso strinjali s politiko in Županom in ne s kvazi desno/levo blodnjo! Res je edino to, da je šele potem politika začela mešati štrene protestnikom in proteste povezovati z nekimi političnimi mahinacijami!! Prijatelji in sodelavci, ki smo šli skupaj na protest smo vsi strankarsko nevtralni!!

 • nevtrino

  Žal, imamo samo privid demokracije in ponaredek svobode. Najboljše je pa to, da hlapci in srečni sužnji ne naredijo nič za izboljšanje te tragikomedije.

 • totex39

  Če bi poslanci delovali v imenu ljudstva bi bilo drugače, ampak oni so zelo strankarsko politično samovoljni. To je tudi eden od vzrokov, da levičarji tudi dobre stvari obračajo na slabše.

 • RTM

  Vse lepo in prav, da vabite k sodelovanju ljudi različnih nazorov.

  Toda vabiti Jankota (Jani) Möderndorferja je strel v lastno koleno!

  Poslanec, ki menja stranke kot spodnje gate in se spozna na “vse in nič” je žalitev za bralce in gledalce.

 • janez.pokoncni

  Fantje in punce problem je večji, kot se ga večina zaveda. Včeraj sem preživel večer v družbi “somišljenikov”(detajli niso bistveni in o njih ne morem). Zelo razočaran sem ugotovil, da tudi ljudje, ki bi jim “morale” biti jasne vsaj osnove, nimajo blage veze oziroma, imajo vgrajene enake umske blokade kot “deklarirani” kaviar socialisti oz. njihovi podporniki. Po 75tih letih prisilne transformacije človeka v opico je treba priznati, da so rezultati impresivni in, da je projekt izničenja rezultatov evolucije odlično uspel.

  • Peter

   To že nekaj časa ugotavljam. Ljudje, ki so intelektualci, uspešni v svojem poslu, zanimivi, inteligentni…ko pridemo na politiko, padejo skoraj vsi na nivo, kot bi bral Nedelca, no. Res je, medijski projekt je v Dolini odlično uspel.

   • opazovalec_

    Nekateri se zanašajo na izkušnje in če jih ne varajo so ravno zato uspešni v poslu! Tudi zaradi politične in medijske štale se ne dajo spraviti iz tira. Pogubnih za nas Slovence je zadnjih 20 let in ne 75!!! Za časa prešnje države 95% Slovencev ni nič manjkalo, le lenuhom in prevarantom ni ugajalo!! Danes pa le ti vladajo pa naj se imajo za leve ali desne, vsi gledijo le, kje bi se tako ali drugače okoristili na tuj račun in račun državljanov!!

    • FORT WORTH

     Ce ti je tako vsec na balkanu,kaj za vraga pocnes tu ?
     Yugovine ni vec. Najboljso kopijo yugovine najdes v bosni ali srbiji. Pa srecno !

     • Andrej S

      Pomota!! Yugoslavija v malem je Klinični center v Ljubljani na hodniku ne slišiš več slovenske besede

     • opazovalec_

      Yogovina ni bila samo bosna :) Takrat sem bil vsaj ponosen državljan, danes me je sram povedati od kod sem. Ti pa kar sanjaj Švico in fojtraj levo/desne politične lopove! HAHAHA

     • FORT WORTH

      Ponosen si bil na kaj pa ?
      Na hiper inflacijo,na vsesplosno pomanjkanje,da so nam prepovedali odhod v tujino vec kot enkrat mesecno,na par-nepar,na redukcije elektrike,na streljanje na mejah na reveze,ki so bezali na zahod. Leta 88-89 smo prejemali 500 DEM-250€…
      Zmeda,se enkrat si preberi v SSKJ,kaj pomeni beseda ponos :-))))

     • opazovalec_

      Kaj pa maš danes? Milijarde pufa in izropano deželo, ki je bila zgrajena v Yugi!! J.. glupo, pejd si v Lidl po banano, za kaj več tak nimaš! Pa boga moli, da ne boš zbolel, ker boš poleg našega zdravstva in čakalnih vrst prej crknil!!

     • FORT WORTH

      Kaj imam danes ? Nic od zgoraj nastetega…za pufe se pa,kar zahvali tvojim. Tako,kot so bili navajeni v yugi,tako se kreditirajo se danes. Tvoji levaki so bili poguba za yugo in so poguba za Slovenijo. Ti pa z njimi :-))))))

     • opazovalec_

      No kaj imaš? Ti ofca nimaš za burek, imajo pa na tvoj račun tvoji gospodarji :) Če si buča, še niti nisi ugotovil, da nisem z nobenimi :))) že 20 let od kar smo štala od države!

     • FORT WORTH

      Burek pa kar sam pojej,pa bosanski lonac,pa drnc…jelenko zelenko :-))))

    • pajot

     Gromozanski kiks,prijatelj. Pogubnih za Slovence je bilo zadnjih 71 let. Pod vladavino zločincev,štokglajzarjev,ki so si nadeli naziv komunisti. Največ je bilo delomrznežev,pijancev in sadistov. Za časa prejšnje države je uživalo blagodati sockomunizma samo 5% slovencev,ostali pa smo morali biti tiho in se sprijazniti z dejanskim stanjem. Banditi so se infiltrirali v vse družbene sisteme. Dogajalo se je,da so otroci ovajali oblastem svoje lastne starše. In zdaj se dogaja isto. Počasi in zanesljivo spet tonemo v najčudovitejši sistem na svetu: komunizem.

   • pajot

    Pa saj ga res berejo. Imam tri takšne znance. S fakulteto,pa ne FDV,ampak vsi berejo nedeljca .

 • Anton

  L’État, c’est moi (Louis XIV)

  • Anton

   no ko smo ap že pri absolutizmu, pri monarhih, kasneje v razsvetljenstvu imamo še en podoben primer monarha absolutizma in sicer nadvodinjo iz rodu Hasburžanov Marijo terezijo. No kaj hoče rečt, čeprav so se razglašal za absolutiste, so svojemu narodu pustili določen pečat ki je viden v umetnosti, znanosti itd. kaj so pa pustili v 70 letih naše komunajre, titoizem, ki je bil podobno absolutist in se je vedel kot monarh, čeprav je bil en navaden podpovprečen kllučavničar, nič pogorišče, na 10 tisoče mrtvih sorodnjakov, aktere je dal likvidirat,.Kakšen pečat v znanosti, arhitekruri, umetnosti, književnosti itd so nam pustili titoisti. Povejte mi prosim.

 • xtc

  Gre za navadno norčevanje iz ljudstva in vse večje izsiljevanje in aroganca levice;ki bo stopnjevala do eskalacije nasila in izubruha ulice;ki bo anomalije in njihove protagoniste postavila na ustrezna mesta:
  Žal je Slovenija toliko zabredla;da boste zadeve težko rešili z demokratičnimi orodji še posebej ker komunisti obvladujejo tako sodstvo kot ostale represivne organe in vzvode moči:
  Take pojave je mogoče videti marsikje po svetu in ponavadi se končajo z vse preje kot demokratičnimi sredstvi;kajti družba zabrede tako daleč v enosmerno ulico :da ni ptine napreje ne nazaj:
  In žal se je to zgodilo Sloveniji in velik del te krivde nosi oportunističen narod:

  • janez.pokoncni

   Žal … sem tudi sam prepričan, da je in bo tako.

 • Andrej S

  Jest pa pravm takole: levaki hočejo več stvari hkrati naprimer pedre in kar spada pod to ter begunce in njihovo vero. Sami pa nevejo kaj to prinaša, ko bodo začeli begunci uveljavljati svojo vero bojo začeli pedri padati z visokih stavb lezbike pa bojo probali najprej spreobrnt v spolne sužnje, če ne bo šlo pa bojo tudi one poletele nevejo da oboje ne gre skupaj!!

 • Za Slovenijo

  Pederendorfer gost na Nova24 TV. To pa je nekaj novega!

 • avtohtoni neandartalec

  Volja ljudstva… v našem kraju bi morali takoj zapreti vse člane občinskih svetov, od osamosvojitve do danes, od koder izhajajo te marionete v parlamentu, ker nanje občani inkrajani nimamo več nikakršnega vpliva. To je fevdalna demokracija, oligarhija ne voli, oni izbirajo kandidate, med katerimi se lahko odločamo, itak hodijo na volitve samo še javni uslužbenci in pripadniki posameznih strank ter interesnih skupnosti.

 • avtohtoni neandartalec

  Kkao se posega v pravice in svoboščine civilnih državljanov, hja, nič klaj takega, itak nas neprestano nadzirajo, ko je akcija, pa pripravijo zasedo in te enostavno zgrabijo. Takim pri nas nihče na svetu ne more več pomagati, še najmanj stranke,ki se izogibajo knfliktom zaradi malega, nepomembnega človeka, včasih jim grejo še njihovi lastni na živce in so še hvaležni nasprotnikom, če jih odstranijo.

  Država, to sem jaz, kanibal in nekrofil, bi bilo bolj pravilno.

 • avtohtoni neandartalec

  Najbolj je zakompliciral Primc, namesto da bi vztrajal na dejstvu, da homoseksualnost ni človekova pravica ampak spolna praksa in duševna motnja, je na fronto poslal otroke. Otroci niso ljudje, v njih lahko šele zrastejo ali pa tudi ne, za svoje otroke gre edino staršem, kot družba šele pasivno, sekundarno skrbimo za ta najbolj občutljivi del populacije. Če pa gre za otroke, potem bodo seveda poskusili naprej poriniti prav to agendo, ki na široko odpira vrata zakonu o homoseksualnih družinah, kot neko urejeno alternativo normalnim parom. Kaj je bilo z otroki sploh narobe, saj ne rabijo nujno družine, nismo take vrste živali, starša morata skrbeti za njih, sicer se jima otroke vzame in pošlje v sirotišnico, dokler niso polnoletni, zakon lahko torej ščiti samo starše, da jim nihče ne sme jemati otrok in jim vsiljevati kako naj jih vzgajajo, razen v izjemnih primerih, ki so posebej določeni v drugih zakonih. Ne rabimo družinskega zakonika, še staro pravilo bi morali oklestiti, nobene družine ni, so samo starši in tisto, kar se je rodilo med njima(i).
  Zakon MORA biti razveljavljen, kaj sploh čakamo, večina je proti, ne rabimo ga, konec je, mogoče bo spet prilika čez deset let, danes pa tega Slovenskim državljanom lastni predstavniki ljudstva ne morejo in ne smejo vsiljevati, v imenu ljudstva, ki to odločno zavrača(?).
  Država rabi socialne zakone, ki bodo omogočali ljudem, da skupaj živijo, pa koga briga zakaj, kako, nek dom rabijo in pogoje, v katerih lahko normalno živijo, če znajo tako dobro sodelovati skupaj in nimajo drugih obveznosti, zakaj ne, zakaj samo dva, za cele komune bi lahko še lažje skrbeli, če jim tako življenje ustreza. Ker nima vpliva na ostale, to so njihovi problemi, ki se nas ne tičejo, zagotovo pa sta lahko edina oblika družine samo moški in ženska, ki se rodita kot taka, ker imajo ženske pač maternico, moški pa spermije. Jasno napišimo, da država varuje edino to obliko naravnega sožitja, v naravi bi samec oplodil samico in se odravil drugam, država je pa tu zato, da jima omogoči tudi blaginjo starševstva, ker smo na tak način združili nujno, prijetno in koristno. Lahko pa tudi po starem, ampak še nekrat, kaj to mene briga, jaz ne dam nič, ostali pa delajte s svojim življenjem kar hočete.
  Takoj je treba ukiniti vojaško diktaturo, to je prvi pogoj, da se lahko začnemo pogovarjati kot svobodna, demokratična družba, smo ja vsi potencialni teroristi za te psihopate. O referendumih se nimamo kaj pogovarjati, ljudstvo je odločilo, da družinski zakon ne bo sprejet, politika mora ugotoviti očitno dejstvo, da Slovenski narod ne podpira homoseksualnosti, je pa tudi ne zatira in preganja, da bi predlagateljem trajno preprečili vpliv na javno sfero, bi jih bilo najbolj peljati naravnost pred Evropska sodišča. Nimamo se kaj več menit, naj tam zagovarjajo totalitarizem, bodo videli, da največkrat ne res pomeni NE.

 • avtohtoni neandartalec

  Državljani zgleda ne razumemo pomena pravnega poduka in Ustavnega sodišča, mogoče res obstaja način, da se lahko tja proitožimo, ker Ustavno sodišče obstaja menda zato, da lahko tudi razveljavijo morebitne napačne odločitve, po neki pravno legalni poti, ne poznamo pa mehanizma, s katerim bi lahko potem kaznovali skorumpirane politike in sodnike, javne uslužbence, torej je Ustavno sodišče bolj nekaj takega kot inštitut predsednika države, ki lahko razveljavi celo odločitev Ustavnega sodišča, saj menda neposredno zastopa voljo celega naroda. Na neki točki, se tudi pravo konča, ker ni del naravnega sveta. Pa vpliv predsednika tudi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!