fbpx

[VIDEO] Država, to sem jaz! Slovenska demokracija ali prvomajska diktatura?

(Foto: Nova24TV)

Politična mnenja so lahko deljena, a volja ljudstva ne bi smela biti nikoli preslišana, prezrta ali poteptana. V Sloveniji ima oblast ljudstvo, a zaradi samovoljnega obnašanja vladajoče koalicije in njenih posameznikov trenutno stanje bolj opisuje absolutistični stavek – “Država, to sem jaz!” Besede odvetnika Domna Gorenška, da “lahko v Sloveniji pričakuješ marsikaj, tudi tisto, česar misliš, da ne moreš,” zato po skoraj 25 letih samostojne države še toliko bolj zabolijo,

Ignoriranje in teptanje volje ljudstva, povzdigovanje nad ustavo in zakone, preprečevanje izvedbe postopkov za razpis referenduma. Slovenski družbenopolitičen prostor pretresajo anomalije, za katere se zdi, da nimajo meja. Soočili smo koalicijo in opozicijo, zraven pa dodali pravno stroko in tako ovrednotili, ali gre s sprejetjem zakona o partnerski zvezi za nasilno spreminjanje družbe. Pomembni vprašanji sta, kako se posega v pravice posameznika in ali je Slovenija sploh še demokratična država.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Poslanka NSi Iva Dimic: “Demokracija, kot si jo verjetno razlaga največja vladna stranka – to ni demokracija vseh nas, državljank in državljanov. Sprejeti zakon temelji na diskriminaciji vseh tistih, ki so šli na referendum. Volja ljudstva je bila povožena in izigrana.”

Poslanec SD Matjaž Nemec:” Vsakič, ko želimo narediti skupen korak eden proti drugemu, se nam nekje zatakne, zato mislim, da je legitimno vprašanje: Koliko časa še in do kam še? Do kje si moramo priti blizu, da bomo le rekli, da je najden nek konsenz? Upam, da bomo tokrat videli zgodbo drugače in da bom vsi skupaj našli konsenz, kajti le če bo volja na obeh straneh, bomo nekega dne lahko rekli, da imamo urejeno to področje.”

Socialne in ekonomske pravice ali posvojitve in teorija spola v šole
Koalicija in opozicija se strinjata, da je področje socialnih in ekonomskih pravic istospolnih partnerjev potrebno urediti in da večina državljank in državljanov s tem nima težav, ob čemer pa poslanka SDS Suzana Lep Šimenko opozarja na pasti sprejetega zakona o partnerski zvezi: “Tukaj na prikrit način poskušate nekaj drugega. Ena stvar so posvojitve in verjamem, da bo prišlo tudi do spremembe učnih programov.”

Poslanec SMC Jani Möderndorfer: “Posvojitve niso mogoče – razen tam, kjer ugotovimo, da je starš, ki je prišel v partnersko zvezo, že biološki oče iz nekega drugega razmerja. In takih parov je v slovenskem prostoru nekaj deset. Zakon je podpisan in je veljaven. Tisto, kar je za mene pomembno, je diskusija, ali je bilo zakon moč sprejeti po referendumu ali po tem enoletnem roku.”

Država mora zagotoviti, da se otroci pripravljajo na družinsko življenje. “Na kakšen način bo država zagotavljala te pogoje? Zakaj potem ni eksplicitno zapisano, da se v šole ne bo uvajalo teorije spola in podobno,” je poudarila Lep Šimenkova, saj je poleg posvajanja otrok ravno to tisto, zaradi česa je skoraj 400 tisoč državljank in državljanov zavrnilo sporni zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na decembrskem referendumu.

Odvetnik Domen Gorenšek: “Če otroka začnete indokrinirati s tem, da ne ve, katerega spola je in naj se to posamezno in sproti odloča, potem jasno, da bo tudi lažje prišlo do take družbe, o kateri ste zdaj govorili, da se bodo sprejemali zakoni, ko bo tudi zakonska zveza dveh istospolnih postala človekova pravica. Jasno, kajne?”

Zakon o partnerski zvezi je slab tudi z vidika zakonodaje in je za sprejem v državnem zboru povsem neprimeren, je prepričan predsednik Družinske pobude Tomaž Merše, ki opozarja: “Slednji zakon posega v neznano število zakonov na dokaj nejasen način. Takrat, ko v zakonu nastavijo nekaj, kar se da zlorabiti, ne smemo biti  naivni in misliti, da gre za naključje. Kar se da zlorabiti, je tam zato, da se tudi bo zlorabilo.”

Poslanec SD Matjaž Nemec: “Velikokrat radi prelagamo odgovornost eden na drugega. Res je, interpretacija ne samo teh, ampak tudi drugih zakonov je vselej različna – in verjetno ne samo v Sloveniji. In potem je sodna praksa tista, ki postavi neke temelje in potem tudi branja le-teh zakonov. Jaz verjamem, da je velikokrat samo zdrava pamet tista, ki nam je večkrat primanjkuje.”

Slovenska demokracija ali “prvomajska diktatura”
“Kaj ima ljudstvo na razpolago, kadar se z nečim ne strinja?” se je vprašala poslanka največje opozicijske stranke Suzana Lep Šimenko, in dodala: “Samo referendum. To je osnovni temelj demokracije.” V Sloveniji se namreč dogaja, da imamo referendume, po katerih se volja ljudstva ne spoštuje, poleg tega pa predsednik državnega zbora Milan Brglez celo ne dopušča, da bi do referenduma prišlo. “To je totalni absurd,” je bila jasna poslanka Lep Šimenko.

Odvetnik Domen Gorenšek: “V zdajšnjem sklicu državnega zbora ste že imeli neka pravna mnenja, ko ste poslancu odvzeli mandat, pa se je izkazalo, da niso bila ravno neka verodostojna pravna mnenja, pa je bilo to brez posledic. To je tisti problem, ker lahko pri nas elite delajo vse, a ko se izkaže, da delajo kaj narobe, ni nobene posledice. Tukaj pa gre za omejevanje izražanja tiste najvišje oblike demokracije. To je izražanje volje ljudstva na referendumu.”

“Ljudje imajo pravico povedati, kar mislijo, čutijo in to tako, kot doživljajo, in ne nazadnje tudi po svoji denarnici,” je povedal poslanec Jani Möderndorfer ter izpostavil, kaj po njegovem demokracija je in da si jo nekateri zelo narobe predstavljajo. “Demokracija ni samo to, da vsak pove, kar hoče in misli, ampak predvsem tudi to, da odgovarja za tisto, kar je izrekel ali naredil,” je povedal poslanec SMC.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko: “Kar se tiče demokracije, smo zelo na dnu glede na to, kar se zadnje čase dogaja. Na eni strani se referendumi preprečujejo, na drugi strani se ne upošteva volja ljudstva. Kaj dejansko v državi še imamo? Celotna trenutna koalicija se obnaša kot – država, to sem jaz!”

Na kakšen način se gostje trudijo biti dobri politiki oz. v službi ljudstva:

Poslanec SMC Jani Möderndorfer: “Želel bi si več kulture dialoga. Za to se trudim, kakor mi uspeva. Zame je pomembno, da sledim tistim idealom, za katere sem se zavezal v programu, in kar je še bolj zavezujoče, da sam skrbim za to, da vem, da sem aktiven poslanec, da razpravljam, in kar mi je s poslanskim mandatom tudi dano, da se odločam.”

Poslanec SD Matjaž Nemec: “Vselej poskušam narediti korak nazaj in videti širšo sliko. Biti predvsem objektiven. To ni lahko, ne le zaradi politike, temveč tudi družbe. Velikokrat, ko želiš narediti korak v pravo smer, te druga stran opozarja, da je to napačna smer. Ljudje smo si različni in pomembno je, da smo iskreni.”

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko: “Čim več poskušam biti na terenu z državljankami in državljani. Poskušam dobiti tisti odziv z njihove strani in tudi skozi to, kar sprejemamo v državnem zboru. Sprejemati njihova mnenja in potem na podlagi tega dati kakšno pobudo, postavljati poslanska vprašanja, opozarjati na anomalije in to početi po najboljših močeh. Kot opozicijski poslanki mi je to veliko težje. Vladajoča koalicija je apriori proti, četudi so nekateri predlogi dobri.”

Jure Ferjan