fbpx

[Video] Erjavec je izkušen, premeten in zelo inteligenten politik, ki se zaveda, da bi bila pridružitev burek koaliciji najslabša možnost zanj in za DeSUS

Foto: Nova24TV

Boris Tomašič je v tokratni oddaji gostil Aleksandra Ranta, kjer sta pokomentirala nastop Spomenke Hribar Diklić na proslavi ob 30. letnici sprejema zakona o plebiscitu. Menita, da kot glavna govorka na dogodku nikakor ni izbrala pravih tematik, s katerimi je politično obračunavala. Po mnenju Ranta bi vse prej pričakoval ob takšnem dogodku k spodbujanju k enotnosti, kot na plebiscitu, kar je kasneje želel popraviti sam Borut Pahor. V nadaljevanju se dotakneta aktualnega političnega stanja v Sloveniji. Po mnenju Tomašiča Erjavec ne bo kar tako zapustil koalicije, čeprav so levi mediji zgrabili njegovo izjavo o tem, da ne želi sodelovati z vlado. Po mnenju Tomašiča se v primeru sestavljanja nove koalicije ne bo zgodilo nič, saj pravi, da je Erjavec izkušen, premeten in zelo inteligenten politik. “On je pretehtal razmere in točno ve, da je v tem trenutku najslabša možnost zanj in za DeSUS iti v “burek” koalicijo,” pojasnjuje. Po njegovem mnenju sta možna samo dva scenarija. Ali bo Erjavec vztrajal v koaliciji in bo kot vedno stal “med vrati” ali pa se bodo zgodile predčasne volitve. 

Na proslavi ob 30. letnici sprejema zakona o plebiscitu je predsednik države Borut Pahor povabil eminentne goste, glavna govornica na dogodku pa je bila Spomenka Hribar Diklić, ki je po mnenju voditelja Borisa Tomašiča svoj nastop grdo zlorabila. “Daleč od nekega primernega, dostojanstvenega govora ob taki častitljivi obletnici, kot je bila ta,” pravi. Medtem ko velja neko generalno pravilo, da se ob takšnih proslavah ne načenjajo dnevnopolitične teme, vseeno sicer ni težava, če je kdo malo kritičen, a kot kaže je v tem primeru veljalo ravno nasprotno. “To kar pa si je ona privoščila, pa je neokusno in zavržno,” pravita oba z Aleksandrom Rantom.

“Čutim državljansko dolžnost, da ob tej priložnosti spomnim na usodo našega delegatskega kolega Milana Aksentijevića, ki v Sloveniji živi 62 let. Imel je slovensko državljanstvo, pa mu ga je država vzela, ker se je v skupščini zavzemal za nadaljnji obstanek Jugoslavije. Torej je slovensko državljanstvo izgubil zaradi verbalnega delikta,” je na proslavi dejala Hribarjeva. Tomašič obrazloži, da Aksentijević, ki je bil general Jugoslovanske ljudske armade ni zgubil državljanstva zaradi verbalnega delikta ali ker bi se zavzemal za Jugoslavijo.

V nadaljevanju pokaže prispevek hrvaške televizije, ki prikaže, kdo je dejansko Aksentijević. 25. novembra 1991 so na letališču Pleso – mednarodno letališče v Zagrebu, opravili zamenjavo vojnih ujetnikov. Za 27. ujetih Hrvatov so predali pripadnike obveščevalne skupine JLA, ki je s terorističnimi in propagandnimi metodami destabilizirala Hrvaško. Ključni osebi pri tej zamenjavi sta bila generalmajor Aksentijević, ki je bil takrat  namestnik poveljnika 5. vojaškega območja. Aksentijević je bil po prisilnem pristanku helikopterja pri Karlovcu aretiran, kakor tudi kanadski podjetnik hrvaškega porekla Anton Kikaš, prikazuje posnetek.

Milan Aksentijević (Foto: Nova24TV)

Tomašiču ni jasno, kako je lahko Aksentijević v Sloveniji živel 62 let in je med vojno sodeloval na Hrvaškem, poleg tega pa je bil aretiran zaradi očitane agresije nad Hrvati. Če bi se v Sloveniji državljanstvo ljudje izgubljali zaradi verbalnega delikta, bi v tem primeru ostal brez državljanstvo še marsikdo. Rant sicer pravi, da se teh časov ne spominja tako kot drugi, a pravi, da se dobro spominja Aksentijevića, ki je s prstom žugal, kako bo JLA preprečila oziroma gazila samostojno Slovenijo. “Zame to ni ubogi upokojenec, ki si je mirno želel obstanka Jugoslavije in bi mu zato bilo odzveto državljanstvo,” pojasni Rant.

Foto: STA

Spomenka je v nadaljevanju na proslavi izpostavila: “Še posebej sem žalostna, ko je Janša orožje kupljeno in namenjeno muslimanskim braniteljem pred agresijo v Bosni in Hercegovini osebno odkril na mariborskem letališču in ga pripisal levici in Kučanu za državni udar v Sloveniji. Bi sploh prišlo do pokola v Srebrenici, če bi tisti nesrečniki dobili tisto svoje plačano orožje?” Tomašič meni, da je sovraštvo naperjeno zoper Janšo prišlo tako daleč, da ga želijo obkriviti pokola v Srebrenici. Medtem ko so takrat ga takrat obdolžili za švercanje orožja, tokrat Hribarjeva pove, da je to prodajo orožja celo razkril sam Janša. Oba menita, da je trditev Hribarjeve o tem, da je Janša kriv za Srebrenico grda, saj naj bi takratna Vlada RS in sekretar za obrambo Janša z legalnim orožjem pomagala Bosni. Rant v nadaljevanju pojasni, da je sam Janša takrat dejal, če ne bi Slovenija orožja, ki ga več ni potrebovala predala v Bosno, bi lahko bilo Srebrenic bistveno več.

Hribarjeva Janši očita razprodajo Slovenije Madžarski, največ slovenskih podjetij pa je bilo razprodano v času levih vlad
“Naj sklenem. Tisto kar je Janez Janša planiral v programu SDZ naj se celotna družbena struktura nagne na desno, se zdaj pospešeno uresničuje. Tisti, ki je nedvomno naredil malo več v vojni, kakor drugi v vojni za Slovenijo, namreč Janša tedanji sekretar za obrambo, nas danes prodaja kot svojo lastnino, kot puloverje Madžarom in morda še komu,” je še dejala na proslavi. Pri tem se Tomašič Hribarjevi zahvali, da je dejansko priznala, da je Janša pri osamosvojitvi naredil nekaj več za Slovenijo. Pri tem se Tomašič sprašuje, kaj smo prodali dejansko na Madžarsko. Rant pri tem izpostavi, da se je največ slovenskih podjetij prodalo v času vladanja Alenke Bratušek. Rant pri tem izpostavlja, da takšen govor vsekakor ni primeren na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma vseh takratnih strank o skupnem nastopu na plebiscitu. “Ob taki slovesnosti se po mojem spodobi, da pozivaš k enotnosti, medtem ko smo v krizi,” je še poudaril Rant.

Karl Erjavec (foto: STA)

V nadaljevanju Rant pripravi nekaj posnetkov na temo izvolitve novega starega predsednika DeSUS-a Karla Erjavca. Večina podpornikov Aleksandre Pivec je že zapustila stranko DeSUS. Kljub temu, da je Erjavec zmagal z “ustavno večino”, pa je vendarle je izgubil tretjino glasov proti manj znanemu kandidatu. Erjavec je po nastopu funkcije povedal, da sicer v vladi ne bo sodeloval, a nima ne on, ne poslanci pripomb na koalicijsko pogodbo. Po mnenju Tomašiča se v primeru sestavljanja nove koalicije ne bo zgodilo nič, saj pravi za razliko od nekaterih, da je Erjavec izkušen, premeten in zelo inteligenten politik. “On je pretehtal razmere in točno ve, da je v tem trenutku najslabša možnost zanj in za DeSUS iti v “burek” koalicijo,” pojasnjuje Tomašič.

V nadaljevanju sta samo dve možnost ali bo Erjavec ostal v koaliciji ali pa bo šel na predčasne volitve
Po mnenju Tomašiča bodo glede na Erjavčevo zgodovino tukaj dve možnosti. Ali bo Erjavec obdržal svoj stari scenarij in koalicijo izsiljeval z odhodom in bo medtem ves čas stal “med vrati” in si bo na koncu pripisal vse zasluge za pomoč upokojencem ali pa se bo zgodil scenarij predčasnih volitev.

(Vodje leve opozicije z Jožetom Damijanom (Foto: Demokracija)

Medtem ko Šarec pravi za možnega madatarja Jožeta P. Damijana, da se obnaša kot vegeterijanec na kolinah, pa se kot možnega mandatarja omenja tudi Erjavca. Po mnenju Ranta gre na levem polu za atomsko bombo, saj je Bratuvškova v svoji knjigi raztrgala Erjavca, medtem ko je z Erjavcem skregan tudi Šarec. Po drugi strani pa sta tukaj Levica in SD, ki se borita, kdo bo imel več radikalnih volivcev. “Ali bi tem ljudem zaupali, da bi vodili državo, ki bi jih vodil Jože P. Damijan?” Se sprašuje Rant.

Sara Rančigaj