[VIDEO] Franc Breznik o Šarčevi koaliciji, ki se ukvarja s problemi, ki jih ni, in ignorira probleme, ki so

Foto: sds.si

Na sobotno dopoldne je v Velike Lašče prišlo več sto kmetov in protestnikov iz vse Slovenije – nekateri so se pripeljali celo s traktorji, in so vlado ter druge pristojne opozorili, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali že zdavnaj minilo potrpljenje. Nosili so slovenske zastave ter transparente, na katerih je med drugim pisalo: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene; Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano; kot tudi Nič zveri na naših dvoriščih.

Namnožitev zveri sicer ni prizadela le rejcev, ampak vse na podeželju. Številni primeri so pokazali, da zveri ne kažejo velikega strahu pred človekom ter hrano iščejo celo v naseljih, kar med ljudmi stopnjuje negotovost in občutek strahu. Takšno stanje je zaskrbljujoče in da ne bo prišlo tudi do človeških žrtev je potrebno hitro ukrepanje. Zato so se protestniki spraševali, kdo bo za takšno stanje odgovarjal? Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, nam je povedal: “V tem trenutku zahtevamo od ministra za okolje in prostor, da nemudoma odstopi, ker ne ukrepa. Tri mesece je na tem položaju, vendar še ni nič drugega naredil, kot sprejel interventni zakon.”

Zahteve protestnikov so torej jasne – odstop okoljskega ministra Zajca in tudi to, da se volkove odlovi ali odl: streli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Franc Breznik, poslanec SDS, je v Velikih Laščah na protestnem shodu dejal: “Smo pred ljudmi, ki odločajo o vaši usodi, ki nimajo niti legimitete, da vodijo vlado, in ti ljudje se ukvarjajo s problemi, ki jih ni in ne rešujejo problemov, ki so. Žalostno je, in paradoks današnjega dneva tukaj, da ti ljudje zagovarjajo, da se odstrani žična ograda na slovenskih mejah pri prehodih ilegalnih migrantov, obenem pa vam ponujajo žičnate ograje znotraj Slovenije, da se Slovenija razdeli.”

Minister Zajc se kot kaže ni želel ali upal soočiti s kmeti, saj se protesta ni udeležil. Je pa prebivalcem slovenskih podeželj podporo izrazila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Celoten posnetek Nove24tv, vključno z izjavami protestnikov, si poglejte tukaj:

Jerca Gale