[Video] Helbl: Solidarnostni prispevek bodo plačali tudi tisti, ki so ostali brez vsega

Foto: zajem zaslona

Poslanka SDS Alenka Helbl trdi, da so “Korošci strpni in potrpežljivi”. Resnično upa, da bodo njihova vprašanja s strani vlade hitro rešena, sploh eksistenčna, saj prihajata jesen in zima. V tokratni oddaji Tema dneva je delila izkušnjo s poplavami in angažiranostjo pomoči po poplavah, hkrati pa tudi izpostavi primer, kje je pomoč še vedno potrebna. Namen solidarnostnega prispevka razume, vendar se ji zdi ironično, da ga morajo plačati tudi tisti, ki so ostali brez vsega, sploh glede na dejstvo, da verjetno ostala sredstva na razpolago še niso počrpana.

Poslanka SDS Alenka Helbl uvodoma pove o stanju na Koroškem po uničujočih poplavah. Zahvaljujoč ogromnemu številu ljudi in prostovoljcev, ki so pomagali, je veliko že narejenega in očiščenega, to je bila prva faza. “Zdaj prihaja druga faza, kar pomeni sanacijo vodotokov, urejanje hudournikov, kar je bil zdaj tudi največji vzrok za škodo, ki je bila ljudem povzročena,” je dejala Helblova. Pojasnila je, da so nekateri prizadeti našli začasen prostor za bivanje pri sorodnikih, znancih in so v pričakovanju neke rešitve. “Lahko rečem za Korošce, da so strpni, potrpežljivi, da so pričakovanja velika, ampak malo se bojim, jesen je tukaj, kmalu bo zima, ta problem bo potrebno čimprej rešiti,” trdi poslanka.

“Na Koroškem je bilo ljudi, ki so ostali brez vsega, res veliko,” nadaljuje voditeljica Aleksandra Jug, ki pri tem omeni, da so enemu od teh pomagali tudi v območnem odboru SDS. “Ta poteza je pokazala, kako so ljudje pripravljeni pomagati”. Helblova se s tem strinja in pojasni, da so v soboto, 5. avgusta, v občinskem odboru Radlje ob Dravi na Facebooku objavili obvestilo o dosegljivosti za pomoč na treh številkah, nakar je tako do njih prišla informacija, da je enemu občanu hišo prevrglo v potok. Takoj naslednji dan so se iz odbora oglasili pri njegovi sestri in se dogovorili, kako naprej oziroma kako mu zagotoviti bivalni prostor. “Moram reči, da smo s pomočjo lokalne skupnosti Občine Radlje ob Dravi dobili dovoljenje za izgradnjo mestnega enostavnega objekta že v torek,” je z veseljem povedala Helblova, ki je pri tem omenila mladega fanta Klemna iz ekipe, za katerega je dejala, da je “neumorno pomagal”. Izpostavila je tudi vse ostale ljudi, ki so pri tem projektu pomagali. “Gospod je zelo zadovoljen in izjemno srečen, da bo ostal v bližini svojih konjev,” je dejala Helblova, ki je večkrat poudarila, da je vesela, da so se ljudje odzvali tako hitro.

Albin Kozarič je bil šokiran, ko je le v nekaj dnevih dobil nazaj streho nad glavo v bližini svojih konjev. (Foto: FB)

Ali bo na Koroškem sploh še zdravo živeti?
Helblova se strinja, da se je s sprejetima dvema intervencijskima zakonoma vlada dokaj hitro odzvala. Omenila je, da se zdaj pripravlja zakon o obnovi, “ampak se mi zdi, da gre vse počasi, saj je ljudem potrebno rešit to osnovno, eksistenčno vprašanje,” zatrjuje in dodaja, da je “tukaj še drugi problem, in sicer čiščenje porečja Meže, Mislinje in navsezadnje Dravograda, Drave, vseh hudournikov, vseh potokov, ki so se stekali v te naše reke in povzročili izjemno škodo.” Poslanka poudarja, da je hitrost tukaj res ključnega pomena, in “kolikor sem seznanjena s strani županov, primanjkuje predvsem gradbene mehanizacije, ljudje strmijo, čakajo, problem so tudi plazovi, ki ponekod še vedno ogrožajo, vdrte ceste in pa velik problem, specifičen za Koroško, je ta mulj”, poudarja Helblova, ki opozarja, da so analize pokazale, da je kontaminiran, da pa lokalne skupnosti še vedno nimajo informacije, kam to odlagati.

Poslanka opomni, da je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek obljubila, da bo tretja razvojna os končana junija 2027, boji pa se, da bo trenutno stanje to zamaknilo na kasnejši čas, pri čemer poudari, da je bilo poleg ostalega na Koroškem oškodovano tudi gospodarstvo. Od države pričakuje, da bo “postavila vso mehanizacijo, ki je na razpolago, in to po cenah, ki so jih določili, da gredo v te reke, porečja, hkrati pomagati občinam tudi finančno pri reševanju cest in plazov,” pravi poslanka in predlaga hitro ukrepanje.

“Pričakovanja Korošcev so velika in upam, da bodo njihova vprašanja in dileme, ki jih imajo, v zelo kratkem času rešena,” trdi Helblova, ki je spomnila na obljubo premierja Roberta Goloba, ki je na ponedeljkovi seji dejal, da vlada prihaja na terensko sejo na Koroško, čeprav meni, da bi lahko prišla že prej. Helblova razume namen “solidarnostnega” prispevka, vendar, kot pravi, so v poslanski skupini SDS že večkrat opozorili, “da je potrebno počrpati vsa sredstva, in potem ko bo ocena škode jasna in znana, gremo še naprej, če je potrebno.” Poslanka meni, da je ironično, da bodo ta solidarnostni prispevek plačali tudi tisti, ki so bili oškodovani in so ostali brez vsega. Opozarja pa tudi na še eno vrzel, in sicer pomemben podatek iz zakona o solidarnostnem prispevku, ki ga tudi minister Luka Mesec ni poznal, ko ga je o tem spraševala voditeljica v nedavni oddaji Tarča.  Za kaj točno gre, si poglejte v oddaji.

Vljudno vabljeni k ogledu!

T. B.