fbpx

[Video] Iz Velike Kladuše poročajo o pravem eksodusu migrantov – na pot jih je odšlo med 4 in 7 tisoč, nekateri so celo oboroženi!

Foto: afp

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je migrantske centre v Veliki Kladuši in okolici v BiH zapustilo med 4 tisoč in 7 tisoč migrantov, ki so se odpravili na pot proti Sloveniji. Nekateri izmed njih naj bi bili oboroženi s hladnim orožjem, govori pa se tudi o strelnem orožju.

Varnostni organi iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške so obvestili slovenske, da je iz Velike Kladuše in okolice proti Hrvaški in nato Sloveniji krenilo kar med 4 in 7 tisoč migrantov, ki so bili nastanjeni v tamkajšnjih migrantskih centrih in kampih. Da je situacija še hujša, potrjujejo informacije, da so številni oboroženi s hladnim orožjem, kot so noži in njim podobna rezila, nekateri izmed njih pa imajo celo strelno orožje.

Kako resna je situacija, smo preverili tudi pri slovenski policiji, kjer so nam potrdili, da so bili o eksodusu obveščeni, vendar njihova preverjanja niso potrdila teh navedb. Pri tem se poraja resno vprašanje, ali slovenske oblasti opozorila ne jemljejo dovolj resno, saj o migrantskem valu poročajo celo na socialnih omrežjih. Po drugi strani pa na policiji priznavajo, da so sprejeli določene ukrepe za poostren nadzor meje in večjo varnost policistov, kar dodatno potrjuje resnost situacije.

Bo pripravljenost policije dovolj, da bo ustavila horde migrantov?
Spodnji videoposnetek prikazuje, kako je skupina migrantov prišla do Hrvaške meje in jo želela ilegalno prestopiti, kljub varovanju opremljenih policistov na drugi strani. Potok, ki razmejuje državi, so napolnili z vejevjem, nato pa so preko njega strahopetno poslali tri ženske, pri tem pa so kričali “Alah akbar” in jasno sporočali, da želijo proti Nemčiji. Glede na njihovo številčnost in gorečo željo po prihodu na Hrvaško in nato v Slovenijo ter naprej proti Evropi, se poraja resen dvom v zmogljivost varovanja slovenske meje. Še bolj pa nas je lahko strah “migrantskega žepa”, ki bo nastal zaradi poostrenega varovanja avstrijske in italijanske meje, saj sta vladi omenjenih držav napovedali strogo varovanje državnih meja. Čeprav slovenska policija trdi, da je na migrantski val pripravljena, pa samo torkovo poročilo policije, kjer so samo na Primorskem prijeli 23 nezakonitih migrantov, na Dolenjskem in v Beli Krajini pa 17, ne vliva upanja, da bo ob tako velikem številu ilegalcev lahko ubranila vpad na državni teritorij.

Peter Truden