[Video] Izpoved dr. Lukanoviča, ki je po hudem boju prebolel covid-19: “Opažamo, da je razumevanje te bolezni neprimerno, nezadostno, resnost bolezni pa se nepravilno sprejema!”

Datum:

V torek so naredili največ testov na novi koronavirus do sedaj, in sicer 3123 testov, ki so potrdili potrdili 123 pozitivnih oseb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 61 ljudi, 11 jih potrebuje intenzivno nego. “Število neznanih virov okužb upada,” pa je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Epidemiološko stanje v državi je vendarle skrb vzbujajoče. Vladna krizna skupina se je sestala in pregledala predloge strokovne svetovalne skupine Bojane Beović ter vladi predlagala zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja okužb. V oddaji Tema dneva je nastopil tudi zdravnik dr. Adolf Lukanovič, ki je prebolel težjo obliko bolezni covid-19. “Težava s koronavirusom je, da ne povzroča samo respiratorne težave. Prvi organski sistem v organizmu, ki ga virus napade povzroči pljučnico, številne druge pljučnice se lahko hudo in tragično končajo,” je na hude posledice bolezni opozoril dr. Lukanovič.

Na vladni tiskovni konferenci je nastopil zdravnik dr. Adolf Lukanovič, ki je virus prebolel in bil več tednov v bolnišnici. Opisal je, da je prišel v stik z bolnico, ki ji je bilo kasneje odkrita okužba z novim koronavirusom, tudi pri njemu pa je bil izvid testa nato pozitiven. Ponovili so mu hospitalizacijo, ki jo je zaradi blagih prehladnih znakov najprej odklonil, a so ga prepričali, da je vendarle ostal. V nekaj dneh se mu je stanje tako poslabšalo, saj se mu je razvila pljučnica in so ga morali priključiti na respirator. 900 ur je bil nato mehansko intubiran, prišlo je tudi do odpovedi dihalnih organov.

“Verjemite mi, da bi v oddaji raje nastopal s kakšno lepšo zgodbo, kot je naprimer zmaga na Tour de France. Vendar je to zame velika zmaga, da je bil premagan ta infekt, ki je lahko v dosti primerih tragičen,”  je svoje izkušnje po bolezni Covid-19 opisal dr. Lukanovič. Nova bolezen je v svetu terjala že preko miljon mrtvih, več deset milijonov bolnikov pa je bilo v bolnišnični negi. “Opažamo, da je razumevanje te bolezni neprimerno, nezadostno, resnost bolezni pa se nepravilno sprejema. Namreč bliža se jesen, izpostavljeni bomo številnim prehladnim obolenjem in ta covid infekcija se začenja z značilnimi prehladnimi znaki. Običajno nam tako teče iz nosu, pokašljujemo, imamo povišano temperaturo, slabo počutje in utrujenost, to pa bomo jeseni veliko srečevali,” je na bližajoče stanje epidemije v jeseni opozoril dr. Lukanovič.

Lukanovič se je moral zaradi bolezni ponovno naučiti hoditi v rehabilitacijskem centru Soča. Težava s koronavirusom je, da ne povzroča samo respiratorne težave. Prvi organski sistem v organizmu, ki ga virus napade povzroči pljučnico, številne druge pljučnice se lahko končajo hudo in tragično. Vendar, če je človek priključen na umetno ventilacijo, v umetni komi in, če je to stanje dolgotrajno, se organski sistemi rušijo kot domine. Odpovedo ledvice, odpovejo jetra, srce in slabi tudi mišična masa. “Vse to se je pri meni zgodilo, za “nagrado” pa sem dobil še hospitalno pljučnico na kliniki, torej sem se moral boriti proti dvema pljučnicama hkrati,” je še obrazložil. To je oslabilo njegovo telo do te mere, da so ga iz Infekcijske klinike odpustili šele po dveh mesecih. Izjemno je hvaležen strokovnjakom, ki so poskrbeli zanj in poudarja, da je to vrhunska ustanova s kakovostnim in strokovnim kadrom, ki se odloča v skladu z doktrino.

Priznava, da je imel srečo

“Ko sem bil premeščen v Zavod za rehabilitacijo Soča, sem pa bil deležen rehabilitacije, ki pa je spet na tej ustanovi na mednarodno primerljivem nivoju vrhunska,” pohvali nego, ki jo je bil deležen. Približno polovica pacientov, ki se je znašla na intenzivni negi, bitke s koronavirusom ni dobila, Lukanovič je imel srečo, da je bitko dobil. “Imel sem srečo, morda privilegij kot zdravnik, da so tudi moji domači, ki so se vključili z veliko mero zaskrbljenosti, kakšen bo izhod tega zdravljenja in, da smo se povezali z vsemi znanci in prijatelji v tujini ter, da so se timsko združili pri enotnih korakih zdravljenja, kar pa je v medicini zelo pomembno,” je še izrazil svojo hvaležnost do zdravnikov in svojcev.

Zdravnik Adolf Lukanovič (Foto: STA)

“Kar pa se tiče rehabilitacije pa je tako, človek mora imeti pravilen odnos do življenja,” je še povedal Lukanovič.  Življenje je tista kvaliteta, ki jo vsak želi imeti, za zdravje pa moramo napraviti tudi nekaj sami, imeti za to neko motivacijo. Po njegovih izkušnjah je ključ zdravljenja zaupanje v sistem, ki ti ga nudi. “Kljub vsej kritiki, ki jo danes izražamo za zdravstveni sistem, ki je pomanjkljiv in ima zatečeno stanje, vendar strokovnjaki in strokovni nivo je mednarodno primerljiv,” še pohvali slovenski zdravstveni sistem.

Najboljše zdravljenje je preventiva
“Najboljše zdravljenje je preventiva, če ne bomo upoštevali vseh osnovnih ukrepov nošenja mask, razkuževnaje rok in zadrževanje v skupnih prostorih na daljavi enega metra in pol je visoko tveganje za okužbo,”  še poudari pomembnost preventive. Poudari še pomembnost aplikacije #OstaniZdrav, ki je poleg vseh ukrepov, priporočil, referenčne institucij, učinkovito orodje za izboljšanje situacije. Ukrepe moramo spoštovati, če želimo omejiti epidemijo, sicer lahko pride do ponovnih karanten in zloma države, česar se nekateri ne zavedajo, pripomni dr. Lukanovič. “Apeliram na vse, da se poslužijo možnosti, ki je jasna pri borbi proti takim virusom. Cepljenje je zelo pomembno, predvsem proti gripi, ker s tem bomo razbremenili zdravstveni sistem letos jeseni,” je še povedal.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...