fbpx

[Video] Kaj pomeni eksponentna rast primerov potrjenih okužb in zakaj je to potrebno ustaviti?

Število okužb s Covid-19 v Sloveniji vse od uradne potrditve o prvem primeru 4. marca 2020 eksponentno narašča. Po zadnjih podatkih je bilo potrjenih 96 primerov, pričakovati je, da bo danes ta številka presegla sto, samo molimo lahko, da številka danes ne bo višja od 130. Zato se zdi še kako pomembno razumeti, kaj pomeni upočasnjevanje eksponentne rasti, in kako lahko k temu tudi sami pripomoremo z odgovornim vedenjem.

Virusne okužbe se sprva širijo eksponentno, koronavirus Covid-19 pa je glede na znane številke pri tem še posebej uspešen. Kako hitro sprejmemo potrebne preventivne ukrepe, da bi širitev virusa ustavili, pa je lahko odločilno v tem ali bo število okuženih presegalo nekaj tisoč, ali pa bo šlo v milijone.

“Če bi z ukrepi lahko zmanjšali osnovo eksponentne rasti za 20%, bi imeli čez tri tedne 5 tisoč obolelih. Brez ukrepov bo to število 80 tisoč,” je v pogovoru na Val 202 povedal profesor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Andrej Bauer.

To so po Bauerjevem mnenju številke, “ki pomenijo razliko med tem, ali se začne družbeni sistem rušiti oziroma še lahko deluje.” Sam je za demonstracijo uporabil graf, na katerem lahko vidimo, kako bi v teoriji izgledala neobrzdana eksponentna rast števila okuženih s Covid-19.

Številke so strašne, v roku enega tedna bi bilo okuženih skoraj 1.500 ljudi, v dveh tednih skoraj 26 tisoč ljudi, v treh tednih več kot 547 tisoč ljudi. A konec koncev, je to teorija. V praksi je nekoliko drugače. Eksponentna rast se na neki točki upočasni, in naposled tudi ustavi. Nemogoče je namreč imeti neskončno eksponentno rast števila novih okužb, če je število ljudi, ki se lahko na novo okužijo, omejeno.

Slovenija na 12. mestu po številu okužb na milijon prebivalcev
Ravno to pa je tisto, kar je nujno zatreti v kali, do zdaj smo zaradi počasnega odziva Vlade v odhodu in odgovornih v zdravstvu zamudili dva tedna, ko bi bili določeni preventivni ukrepi najbolj učinkoviti.

Pričakovati je, da se bo eksponentna rast števila okužb s Covid-19 v najbolj optimističnem scenariju nadaljevala še vsaj en teden. Po mnenju Kitajcev, kakor smo poročali na Nova24TV, ni pričakovati konca svetovni pandemiji s Covid-19 pred junijem 2020. Čeprav številke same po sebi ne izgledajo visoke, trenutno je 96 potrjenih okužb, se Slovenija glede na število okuženih prebivalcev uvršča na 12. mesto na svetu.

Zato je ključno, da karanteno, samoizolacijo, umivanje rok, in izogibanje javnim prostorom v naslednjih nekaj tednih jemljemo resno. Če je možno, ne hodite v trgovino, potrebna živila raje naročite preko spleta. To bo namreč tisto, kar bo odločalo, ali se bo število okuženih v Sloveniji štelo v stotinah ali pa v sto tisočih. Zato je ključno, da ukrepamo čim hitreje. Vsak dan šteje.

Ivan Šokić