fbpx

[Video] Kaj?! Tako nizko mnenje ima Magnifico o slovenski narodnozabavni glasbi

Robert Pešut Magnifico. (Foto: STA)

Voditelj: »Imam občutek, da je slovenska glasba vesela, z razliko od tiste druge, ki je žalostna….« “Ne samo da je vesela, ampak smešna. Kako lahko nekdo pravi, da pade v nekakšen sevdah, v neko emotivno stanje če dela tako: »đin či dim pi đim pi đim«( se ponorčuje iz načina igranja harmonike)… to je vse kot iz neke risanke. Voditelj: »… a imajo tudi kakšne besede?«. Magnifico: »Pa, karakter Slovenca zopet ni tako zelo viden. Zato moraš iti malo v globino, da bi razumel slovenski sentiment. Na primer: vse slovenske narodne pesmi so v duru in na dva načina – imajo polko in valček, so v dvo četrtinskem ali tri četrtinskem taktu. Nimajo sedem osminskega ali devet ali enajst (osminskega takta). Mol sploh ne obstaja. Zato se pakira zelo žalostna besedila, a vse je v duru”,” je o slovenski glasbi, pred nekaj leti na televizijski postaji Al Jazeera, v srbohrvaškem jeziku razlagal glasbenik Rober Pešut – Magnifico. Ne pozabimo, Magnifico je javno izjavil, da je na plebiscitu za samostojno Slovenijo glasoval proti.

Slovenska narodna glasba je slovenski kulturni zaklad. Avsenikova Golica velja za eno najprepoznavnejših polk ter za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Ne glede na glasbene okuse jo moramo spoštovati in ohranjati njeno tradicijo. Napad na slovensko narodno glasbo se je zgodil na petkovih nezakonitih protestih, ko je umetnostni zgodovinar Donovan Pavlinec z norčevanjem in provokacijami hudobno nagajal ikoni Prešernovega trga, harmonikašu Marku. Kako nizko mnenje ima o slovenski narodnozabavni glasbi, je za televizijo Al Jazeera povedal “slovenski” glasbenik Robert Pešut – Magnifico.

Javna kritika Magnifica slovenske narodne glasbe je nedopustna. Njegovo cinično norčevanje in spakovanje ob navideznem igranju harmonike je dobesedna žalitev za vse izvajalce te glasbene zvrsti. Ponosna slovenska čustva je Magnifico je dokazal na eni izmed proslav za Prešernov praznik blestel s pevskim nastopom, v katerem je prepeval o tem, češ, da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté itn. Bi takšna “poezija” spadala na kulturno proslavo pred Prešernovim dnevom, če bi jo vsaj bil res napisal Prešeren? Pravzaprav ne, vendar je celo še huje: Prešeren je avtorstvo teh verzov zanikal in se o tem, da mu jih lažno pripisujejo, ogorčeno potožil celo Ani Jelovškovi.

Antislovenstvo oglašujejo celo trgovci
Za nespametno potezo se je odločil tudi trgovec Spar, ki je nasprotnika slovenske osamosvojitve in kot očitno tudi slovenske narodnozabavne glasbe, povabil k sodelovanju snemanja reklame. Odločitev je takrat dvignila veliko prahu, številni so zato napovedali bojkot znane trgovske verige. Verjetno ni potrebno posebej podarjati, kakšen pogrom bi doživelo podjetje, če bi v kateri izmed tujih držav, oglaševal državljan tujih korenin, ki bi bil med drugim tudi proti samostojnosti te države.

Luka Perš