Katastrofalno norčevanje iz slovenske kulture na državni proslavi: Magnifico pel skrajno vulgarno pesem, katere Prešeren ni napisal!

Foto: STA

Slovenski kulturni praznik, ki ga najpogosteje označujemo s sopomenko Prešernov dan, ne bi smeli nikoli politično zlorabljati za preračunljive, povsem dnevnopolitične delitve slovenskega naroda ali ga omalovažujoče razvrednotiti s figo v žepu, kaj šele z ideološkim sovražnim govorom. Enako naj bi veljalo tudi za vsakoletno osrednjo državno proslavo na predvečer Prešernovega dneva. Drži, že večkrat smo bili žal priče povsem očitni zlorabi odra, na katerem je potekala katera od osrednjih državnih proslav. In prav ta oder so včeraj znova “naključno” izrabili za nepojmljivo zavrženo omalovaževanje pomena našega kulturnega praznika in največjega ali vsaj enega izmed zagotovo največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna ter njunega pomena za Slovence in Slovenijo.

Da marsikaj od tistega, kar smo videli in slišali na včerajšnji osrednji praznični prireditvi ob našem kulturnem državnem prazniku (proslavo so v živo kot vsako leto predvajali tudi na prvem programu TV Slovenija) – dogodek je napovedoval (povezoval) Tadej Toš, med nastopajočimi pa so bili poleg drugih Robert Pešut – Magnifico, Schatzi, Iztok Mlakar, Vasko Atanasovski -, smo se, če tega morda nismo slutili že vnaprej, dokončno lahko prepričali med nastopom Magnifica. Ko je Magnifico zapel verze, za katere je že France Prešeren, ja, ko je bil še živ, ogorčeno dokazoval, da on ni njihov avtor, da mu jih nekateri zlonamerno pripisujejo oziroma poskušajo pripisati iz le njim znanih razlogov.

Čemu Magnifico in čemu tako?
In o čem je včeraj (za)pel Magnifico? Med drugim o tem, češ da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté itn. Bi takšna “poezija” spadala na kulturno proslavo pred Prešernovim dnevom, če bi jo vsaj bil res napisal Prešeren? Pravzaprav ne, vendar je celo še huje: Prešeren je avtorstvo teh verzov zanikal in se o tem, da mu jih lažno pripisujejo ogorčeno potožil celo Ani Jelovškovi. Pa tudi, če bi obstajal dovolj resen dvom, ker je Prešeren je kako svoje avtorstvo zares zatajil že zaradi policije, ki mu je občasno dihala za svobodoljuben ovratnik, ne bi bilo primerno prav takšnih verzov tendenciozno prepevati na osrednji državni proslavi v 21. stoletju.

Nič nenavadnega, skratka, da je po Magnificovem nastopu dobesedno eksplodiralo na družabnem omrežju Twitter, kjer smo lahko brali, da državna proslava ob za Slovence tako pomembnem prazniku zagotovo ni ne prostor ne čas za takšno izzivanje, da osrednje proslave ne bi smeli zlorabljati za domnevno kaznovanje kristjanov in duhovnikov, da proslava pač res ne more biti namenjena samodestruktivni delitvi slovenskega naroda, da je povsem nedopustno, da osrednja proslava ob kulturnem prazniku nekaterim služi za zajedljivo ali celo žaljivo norčevanje iz Slovenije, Slovencev, slovenske besed in Franceta Prešerna, da osrednja državna proslava nikakor ne bi smela biti pretveza za politično in politikantsko ali celo protislovensko provociranje itd.

Iščoč sprejemljivost proslave za tako imenovane druge?
Tokratno državno proslavo, kot si jo je zamislil režiser Vito Taufer, so resda pomenljivo (prevetivno?) naslovili Kam?, njen koncept in vsebina pa naj bi bila menda posledično sprejemljiva „za najširše občinstvo“, torej prilagojena zelo različnim okusom in pričakovanjem. Kdor si je proslavo ogledal, se žal povsem utemeljeno lahko vpraša, katerim okusom in kakšnim pričakovanjem. Je mar koncept proslave na predvečer kulturnega državnega praznika res dopustno prilagoditi tudi politikantskim okusom in zlohotnim povsem dnevnopolitičnim pričakovanjem nekaterih posameznikov in nestrpnih družbenih skupin? Ne samo to, proslavo so njeni avtorji menda namenoma želeli, tega namreč sploh niso skrivali, provokativno popestriti s kritično mislijo o razmerah v današnji slovenski družbi in skrb vzbujajočem položaju kulture v njej. Četudi to marsikomu, predvsem, jasno, zavednim Slovenkam in Slovencem, ne bi bilo in ne bi moglo biti všeč. Zakaj četudi? Zato, da bi bili nad Tauferjevim konceptom pač laže navdušeni nekateri drugi.

Režiser proslave Vito Taufer (Foto: STA)

Zakaj je to nepojmljivo škandalozno? Ker kar na lepem kot da sploh ni bilo več pomembno, kdo so letošnji Prešernovi nagrajenci. Komu bo, torej, čez nekaj tednov ali mesecev ostalo v spominu, da sta leta 2020 Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejela plesalec in koreograf Milko Šparemblek in fotograf Stojan Kerbler? Koliko slovenskih državljanov se bo po takšni proslavi lahko še dovolj dolgo spominjalo, da so nagrade Prešernovega sklada prejeli Suzana Koncut kot prevajalka, kar je konec koncev prava redkost, pa akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj? Tokrat ni šlo niti več samo za to, ali bi nagrade morda celo bolj upravičeno lahko prejel tudi kdo drug. Magnificu in Tauferju je uspelo pozornost na mah in žal namenoma preusmeriti daleč stran od slovenskega kulturnega praznika in od resničnega Prešerna, velikega slovenskega pesnika.

Jadran Vatovec

 • Gren

  ŠE DAMO MNOGO PREVEČ DENARJA ZA KULTURO ! PRAVZAPRAV NEKULTURO .

  • Vana

   No, to bo pa posledica ! Manj denarja. Vendar ga bodo nekateri še vseeno dobili. Zato pa so se iznebili g. Prešička, ker želijo obdržat tam na ministrstvu vsi svoje lepe službice.

 • Minovak

  Primitivnost rdečkarjev je brezmejna, kar neposredno tudi pokažejo, da jih je še vedno treba iskati na drevesih.

  • zokispoki

   Cudn, da ni se Grabus kaksne zapel !?!

   • tomven

    Saj bo, drugo leto. Direkt s turna za Bežigradom.

 • Vana

  No, če ima lahko tovariš Magnifico vsako leto Božični koncert , potem ni nič čudnega, da se na takem dogodku lahko norčuje iz ljudi.
  Eh, tovariš Taufer že dobro ve. . . . kam in kako !!
  Kaj za vraga pa je to – ” prilagojena za širše občinstvo ” ??Najširše občinstvo ?? Takole MINISTRSTVO ZA KULTURO vzgaja široko občinstvo ??
  Napaka . Velika napaka.
  Ampak , namen ni bilo izobraževanje , temveč norčevanje.
  In to je krivda naročnika !!
  Pfej in pfuj !

  • Vera

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Resnica

   Kr ce ima lahko…hahaha clovek razproda stozice vsako leto…tu si vidi kako bi taki kot ti.prepovedali vse kar disi po kulturi ali svobodi

   • Vana

    Ne vem sicer, kje naj bi bila kultura in svoboda , če en Magnifico razproda Stožice ?? Če je Magnifico zate sinonim kulture , prav. Naj bo zate. Da pa dedec na državni proslavi prepeva o farjih in nunskih trebuhih. . . . . . je pa zate svoboda ? Malo čudno pojmovanje svobode imaš.
    Dobro vemo, da je to bila nesramna provokacija. In, kot vidim, je ljudstvo nasedlo. . . . .samo o tem se govori in piše.

    Magnidicovi koncerti me ne motijo. Saj ga ne hodim poslušat. Mene moti sam naziv. . . . .Božični koncert, ki nima prav nobene zveze z Božičem, Kot muzika ga ne maram. Ker pa ima publike veliko, naj zaradi mene ima koncertov po želji !!

    • Resnica

     Pop glasba je del kulture…popularna glasba je popularna KULTURA

     • Vana

      Kaj se sedaj ven mažeš ?? Napisal si nekaj o svobodi. Zato sem naprej pisala !!

     • Resnica

      Ja svoboda do izbire tega kaj je ljudem vsec…ljudje imajo svobodno voljo odlocati kaj je njim vsec…ce se za bozic stozice napolnijo na magnificovem koncertu jih nihce ne sili da so tam in prav je da imajo pravico obiskati koncert ki je zgleda zelo dober glede na to da je razprodan vsako leto

     • Vana

      Aja ? Meni pa ni všeč. da se imenuje Božični koncert.
      A poje božične pesmi?
      Lep večer ti želim ob kakšni res dobri glasbi
      https://www.youtube.com/watch?v=vUSzL2leaFM&list=RDvUSzL2leaFM&start_radio=1

     • Resnica

      Ime koncerta si izbere on, ne ti, ne drzava

     • Vana

      No, potem pa bolj malo veš o tem poslu.. . . . . .prvo so želje poslušalcev, nato želje naročnika in šele potem je na vrsti izvajalec.Tudi silni Magnifico mora delovati po teh pravilih, če želi kaj zaslužiti.

     • Resnica

      Zelja izvajalca in narocnika je zasluziti cim vec denarja poslusalci pa odlocajo o tem a gredo na koncert ali ne in glede na to da je razprodan jim je zgleda vsec vse od imena do glasbe…poslusalec odloca samo o tem ali gre na koncert ali ne ne pa o izbiri glasve na koncertu

     • Vana

      Živiš v veliki zmoti , kar se tiče glasbenih poustvarjalcev. Razen , če ti ni misterM. to sam povedal. Kajti, če je v njegovem primeru res tako , kot si napisal, potem je edini v naši deželi, ki mu gre kot po maslu.
      Pojma nimaš.

     • Vana

      Ali si glasbenik, da tooooooooooliko veš o tem poslu ?Ali pa celo meneger silnega M . ? Cilj naročnika ( no, v primeru proslave so ga najeli z določenim namenom in dobro jim je odslužil ) je zaslužek. Vendar malo povprašaj naše glasbenike , koliko zaslužijo. Boš presenečen.
      Poslušalci se pa seveda v tej zvrsti muzike , ki jo piše M. in njegov brat , gredo zabavat.

      Se vidi, da prav nobene druge muzike ne poznaš. Moja vnuka pravita. . . . .” Aja !! Tisti , ki je napisal M. je peder .”

 • Stajerka

  …..ma dobro, ni primerno……je pa vseeno še boljše kot himna v arabščini, pasja dojilja in nosečnica v razrezani zastavi…….no, slednji dve sta bili celo nagrajenki, ki sta še danes in bosta ostali SRAMOTA slovenske kulture…….osebno te pesmi včeraj nisem slišala prvič, je pa res, da je v času nastrojenosti proti RKC dobila drugo dimenzijo…….

  …..tak da, kozarec je lahko napol poln ali napol prazn……

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  France Prešeren – Dominus vobiscum (Gospod z vami) – Haloška priredba

  Kozmijan.

  Kozmijan Janeza pozdravi:
  ”Kaj pa delaš Janez tu?!”
  Janez pa je slabe volje:
  ”Kurc te gleda!” reče mu.

  Komaj misli te izreče,
  z njive kurci poženo.
  Janez brž po Urško teče:
  ”Urška, Urška kaj bo to?”

  Urška ven iz kajže teče,
  vid’ na njiv’ soldate stat,
  od veselja si jo mane:
  ”Moj ga ‘ma t’ko sam za scat!”

  Urška prvega natakne
  gori doli vzdihujoč.
  Niti enkrat ji ne zmakne,
  z njim jo drajsa celo noč.

 • Antonius

  Če bi mogel bi se dr. France Prešeren iz Slovenije odselil na Dunaj. Tam bi bil še danes vreden več spoštovanja, kot v partijsko ne/demokratični Sloveniji.
  Neverjetno je že to, da v osamosvojeni Sloveniji prepevamo njegovo cenzurirano državno himno, kjer je v Zdravici slavil *slovensko* mati, ne pa cenzurirano *slovečo* mati.
  Partijski Kmecl nam je podtaknil cenzurirano Zdravico.

  • FORT WORTH

   To bomo morali brez kompromisno popraviti in urediti, da bo v originalu, kot si je veliki Preseren zamislil in napisal in nic drugace.

   • WISKY 1000

    Levaki,ki nimajo pojma o kulturi prirejajo besedila.

   • crniocar

    kje lahko preberem “original” pesem

    • WISKY 1000

     To ni Prešeren napisal,njemu so to podtaknili,komunajzarji imajo pa radi kar ni njihovo,samo da jim kapne kaj v žep.

 • Ježek Teka Teka

  Neozdravljivo bolan je narod, ki praznuje kulturni praznik na dan smrti svojega največjega pesnika … in, a vam je zdaj jasno zakaj je JJ hotel rasfukat komunajzersko ministrstvo za kulturo …

  • WISKY 1000

   Normalno,praznuje se rojstni dan,ne smrt,komunajzarjem se je odpeljalo.

   • Anton

    Lahko praznujemo smrt Kučana. Ko bo.

    • FORT WORTH

     Saj bomo, z drzavnimi zastavami.

    • jan Gedli

     A v naprej se pa ne da?

     • Anton

      Če boš ti napovedal kdaj bo odšel v rdeča lovišča.

  • Vera

   Podan bi moral biti predlog, da se praznuje rojstvo 3.12. ne smrt našega velikega pesnika dr.Franceta Prešerna. Praznovanje mora biti slovensko usmerjeno,kulturno. Dobitniki nagrad pa primerno urejeni,za tako priložnost.Zelo moteča je bila oprava neke ženske v prvi vrsti,ki je imela več odkritega, kot pokritega telesa.Moški del “slovenske kulture” si pa naj ne predstavljajo, da so z namrščenimi lasmi z neurejeno brado itd. ” umetniki “.Še daleč od tega .Takoj,ko sem to videla v prvih minutah,sem TV ugasnila, zato ne vem za Pešuta,verjamem pa, da od njega res ni pričakovati kaj pametnega ,tako kot od neurejenega Tauferja ne . Politične teme na državno proslavo ob kulturnem prazniku ne sodijo !

   • FORT WORTH

    Pesut spada med srbske cigane…

 • Mademoiselle

  Vse kulturnike privatizirat od prvega do zadnjega, pa bomo videli kako bodo potem uspešni.

 • Stajerka

  Zapeli so najbolj pokvarjeno pesem Prešerna. Ste jo že slišali?

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=h5k6WxEColM&feature=emb_logo

  “Zamolčani” verzi dr. Franceta Prešerna:

  France Prešeren – Dominus Vobiscum
  Oče Janez ječmen seje,
  tam na polju pr’ Ljubljan’,
  mim’ se vandrovček prismeje,
  sam presveti Kozmijan.

  Prav prijazno ga pozdravi:
  ”Kaj pa delaš Janez tu?!”
  Janez pa je slabe volje:
  ”Kurc te gleda!” reče mu.

  ”Kaj svetnika kurc bi gledal!”
  reče sveti Kozmijan.
  ”Bom naredil coprnijo,
  da bo svet v pokoro djan!”

  Komaj misli te izreče,
  z njive kurci poženo.
  Janez brž po Katro teče:
  ”Katra, Katra kaj bo to?”

  Katra ven iz kajže teče,
  vid’ na njiv’ soldate stat,
  od veselja si jo mane:
  ”Moj ga ‘ma t’ko sam za scat!”

  Katra prvega natakne
  gori doli vzdihujoč.
  Niti enkrat ji ne zmakne,
  z njim jo drajsa celo noč.

  Drugo jutro polna njiva
  samih strumnih je devic,
  vse počepa in poriva,
  saj na svet je dost’ prasic.

  Izmed vseh ljubljanske frajle
  najbolj vnetih so pizda,
  zaslužile bi kolajne,
  znajo fukat kar za dva.

  Jel’ to morje Adrijansko,
  ki tak strašno valovi.
  Ne, to pizdovje je ljubljansko,
  ki na kurcih se besni.

  Sred največje kurbarije
  pride mimo coprn’ca,
  pa si zmisli coprnijo,
  da bi stvar še lažje šla.

  ”Stojte pizde nenasitne!
  Kaj nek fukate čepe?
  Zmatrajo se žile ritne,
  lepš’ porivat je leže.

  Kurce ven iz zemlje spul’te
  in zavijte jih v papir.
  Z njim doma si pizde gul’te,
  da bo rit imela mir.

  • WISKY 1000

   FUJ kura rdeča,to ni Prešernova pesem in tudi tista,ki jo je sinoči čefur pel,če se sploh reče temu petje.To so Prešernu podtaknili.

   • Stajerka

    ….kak ti to veš??….za včerajšnjo obstajajo dvomi in nikoli ni bilo potrjeno, da jo je napisal……za zgoraj navedeno več virov kaže na to, da je to njegova poezija…..pa NI edina – več jih…..
    …..ZAKAJ se sramujete njegove poezije??…..tudi on je bil krvav kožo, občasno tudi falot, kar pa ni nič slabega……ali ga vzamemo celega in takšnega kot je bil, ali pa se NEHAJMO pretvarjat, da je naš največji pesnik……

   • bad brains

    Ne boš verjel, ampak je kar njegova. Sicer pa, kje je problem ?

  • Vana

   Mi ni všeč, kar si pripela !! Pravzaprav je se je prav grdo ponorčeval iz babnic !!! Saj je v bistvu bil ravno tako potreben dedec !!
   Ampak, mene to pravzaprav ne zanima.
   Kajti njegova poezija je sijajna !

   • Stajerka

    …tudi to je Prešern, pa če nam je všeč ali ne…..tega ne moremo in ne smemo zanikat……ker potem smo enaki kot tisti, ki po svoji meri krojijo zgodovino in dejstva……a smo potem kaj boljši??

    • Vana

     Me nisi razumela, kaj sem želela povedati . . . . .

     • Stajerka

      …sem…..praviš, da ti ni všeč kaj sem pripela…..jaz ti sporočam, da je tudi to Prešern in ga moramo vzet kot celoto…..takšen je bil in to MORAMO sprejet……

 • tasilo

  Dohtar je že vedel:

  Čaka te velika sreča,
  ti Ljubljana spačena!
  Ti kosarna boš sloveča
  satana peklenskega.

  (F. Prešern, Nebeška procesija)

  • Stajerka

   ….Ljubljane in ljubljančanov glih ni porajtal……

   • tasilo

    Porajtal ali obrajtal?

    • Stajerka

     ….mi rečemo porajtal……pomen je verjetno enak…..

     • Peter

      Porajtati je opaziti, obrajtati pa spoštovati, no.

     • Anton

      U obšte ne kopčim.

     • Stajerka

      no, ni glih tak……

      iz SSKJ
      porájtati -am nedov. (á)
      nižje pog. zanimati se, meniti se: zanj nihče ne porajta / za njegove besede ne porajtaj / po večini ga ljudje sploh niso porajtali upoštevali

      obrájtati -am nedov. (á)
      nižje pog. ceniti1, spoštovati: vsi ga obrajtajo; obrajtajo ga zaradi delavnosti / obrajtati knjige, vino imeti rad
      obrájtan -a -o:

     • samotoje

      Pomena sta različna do te mere, da ju ni mogoče uporabljati kot sopomenki.

     • tasilo

      Ne bo držalo, pomen ni enak; zato pa sprašujem:

      porajtati – zanimati se; meniti se; upoštevati; opaziti; ozirati se na kaj
      obrajtati – ceniti, spoštovati; imeti dobro mnenje

     • Stajerka

      …beri naslednje komentarje…..vseeno hvala za opozorilo….

     • RATATA

      Štajerka, saj Tasilo te porajta in obrajta!!

    • montyamp

     Mater da si tečn ko driska .

    • samotoje

     Prešernovo delo poznavši do obisti bi rekel, da oboje. Razen blede Julije, kakopak.

  • RATATA

   Tudi v Povodnem možu je marsikaj povedal naš Genij!
   … Urškin plesalec bi plesal z njo tam, kjet “Donava bistri pridruži se Savi..”!! tam je Turčija… bila… in je še!!
   Kot je dejal DDr. Igor Grdina.., France Prešeren nam je zapustil pesmi, zaradi katerih je vredno znati slovensko!!

 • Kapodistrias

  Državnih proslav že dolgo ne gledam več. Ker so negledljive. Žal tudi kulturniške. Zjutraj sem šel obesit državno zastavo, kar počnem za državne praznike, razen za dan upora (ker je zlagan). Ko pa sem tole prebral na portalu, me ima, da bi jo šel obesit na pol droga. Mislim, da bi bilo še najbolje, da ta in takšen praznik ukinemo!

 • Stajerka

  Vidim, da je večina uka in dojema samo to, kar jim je slovensko šolstvo vtistinilo v spomin in betice. A še vedno niste, kljub dostopu el. medijem, pobrskali kaj več o Prešernu. Prešern je VEČ kot Zdravljica in sonetni venec!!!

  Prešeren, France (1800–1849)
  https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi463215/

  Njegove pesmi pričajo, da so se mu misli in čustva snovale najrajši okrog erotičnega življenja, da je bil njegov odnos do ljudi prisrčen, četudi kritičen, in da mu je postajalo vino in alkohol sploh šele po hudih življenjskih krizah zaželeno mamilo. Vse bolj verjetna je P.-ova zgodnja verska skepsa (»iz vere se je včasih malo ponorčeval«), ki je izvirala iz njegovega poznavanja življenja stricev duhovnikov in iz obsojanja reakcionarne politične in socialne vloge tedanje duhovščine.

 • Anton

  Ob odstopu serpentinška je Slovenska zastava ponosno in v upanju na boljšo prihodnost zaplapolala na mojem skromnem domu. Danes ji je že nerodno in se je zmečkala na kup.

 • Unikatna

  Je vseeno,če je pisal tudi kakšne take pesmi, ampak tole je vulgarno…in res ne spada na oder…žal je bolje, da ta državni praznik ukinemo in tako se ne bo mogel nihče več norčevati…

  • bad brains

   To se pa strinjam. France je to pisal, da je za kakšen šnopc dobil. Za na proslavo pa to ni.

   • WISKY 1000

    V google napiši apokrif in ti bo vse jasno

  • jan Gedli

   Upam, da bo prišlo še do pozitivne spremembe. Morda pa le uspe v kratkem Janševa vlada. Domnevam, da ji bo omogočeno domoljubje, navkjlub zahtevam, da mora ideologija izostati.

  • WISKY 1000

   Saj ni to Prešereren napisal,to mu je bilo takrat podtaknjeno

 • montyamp

  Komunisti so slovensko kulturo in elito zmetali v jame .
  Kaj bo primitivcem kultura , kot bi biku kazal cerkvene orgle .
  Murglosrbi si mislijo da je kultura ropanje slovenskega denarja , s katerim iz Rusije in davčnih oaz tolčejo po bogaboječih poštenjakih .
  Žal je to patologija zakoreninjena v partijsko kliničnem ultraidiotizmu uzurpirane oblasti , ki odlikuje pasje unićevalce državnih simbolov in posiljuje živino po garažah .
  Kandelabri čakajo , vrane so lačne , na juriš , pa ne v šumo ………………….

  • WISKY 1000

   Oni so navajeni kar v šumo tako kot partizani v Dražgošah.

 • lokec

  Oj, Savica, nisi več devica!/Si prasica, ki na široko šči.

  – Ne maram za Kranjca, je hladne krvi,/mam rajši Taljane,k’ jim boljši
  stoji;/Le pojd tja v Italjo, v mesto Torin,/prinesla bom mucko nazaj
  brez kocin.
  – Lička bledijo, joški visijo, luknja velika, Prešerna ne mika.

  • jan Gedli

   Saj je luškano v veseli družbi ob kapljici, na pa glih za na slavnostni oder.

 • Get Smart

  Naloga vseh osveščenih ljudi je, če si želite SVOBODE in ČLOVEKU DOSTOJNEGA življenja, da budite še neosveščene. Osvoboditev izpod MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE lahko izvedejo le osveščeni ljudje, seznanjeni z RESNICO o MURGL JUGOKOMUNISTIČNINIH uničevalcih Slovenije, o kaviaržidokominternističnem TUJKU v telesu države, ki je po dolgem in počez »transićiran« (vsaj vsak drugi od teh satanistov je fejk—M oz. fejk—Ž {tovarišice MURGL JUGOKOMUNJARICE so v preko 90 % rojeni fantki — svoje otroke in kupljene otroke gojijo v LAŽI, PEDOFILIJI in v FEJK nasprotni spol}) sparjen (zbarstardiran) z za serbuse rojenimi serbusnimi plemeni obarov, volgarov, khazar-turkijev …, ki danes slišijo na imenovanja tipa serbi, rvati, šipci, muslićkultiji itd., skratka kaviaržidokomunistični SERBUSI = HLAPCI,
  »… za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni…«:
  [ŠARAC_SOCIALNI DEMOKRATI_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak],
  za katere SVOBODNA Slovenija ni bila, ni in ne bo opcija, kot priznavajo in z zločinskimi deli dnevno dokazujejo.

 • Get Smart

  MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNE kreature, garažni kaviaržidokominternistični in
  jugokomunistični bastardi tipa pešuti šatziji toševi tauferi atanasovskići i
  tako dalje do tokija se bodo vedno (javno le, če in ko je MURGL
  JUGOKOMUNISTIČKA OKUPACIJA) norčevali iz vsega, kar je slovensko,
  kar je pošteno, kar je svododoljubno, človekoljubno, resnično, skratka iz vsega, kar je SLOVENSKO.
  Če želite temu narediti konec, morate odpreti oči in se MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE osvoboditi
  in
  zločinske kreature poslati za zapahe, po odsluženi kazni pa v njihove
  otađbine, torej v najbolje, najjveće, najjaće velikesrbije,
  velikervacke, velikešipćije, velikemuslićkultije in ostale velike
  kaviaržidokominternistične tvorbe.

  • Get Smart

   90 poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije je »ZAKONODAJNO telo«.
   DRŽAVNI ZBOR je tisti del državne celote, ki sprejme ZAKON, po katerem
   državljani živimo. Zakone sprejme VEČINA od 90 poslancev v Državnem
   zboru. Če je država OKUPIRANA, kot je okupirana Slovenija, potem
   OKUPATOR v DRŽAVNI ZBOR namesti VEČINO svojih »vojakov revolucije«, kot
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNE lutke oz. aparatčike imenuje tovariš MILAN KUćAN,
   predsednik predsedstva CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE
   JUGOSLAVIJE v Sloveniji, in ti zločinci sprejemajo zakone, po katerih
   vam »KRADEJO PO ZAKONU«.

   • Get Smart

    NE KRADE vam DRŽAVA, NE KRADEJO vam POSLANCI,
    ampak
    vam KRADEJO nastopljeni poslanci MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE:
    Lm-ŠARAC_SOCIALNI_DEMOKRATI_DeSUS_Levica_SMC_SABratušak.
    Ta
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNA kaviaržidokominternistična sekta zločincev še ni
    delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z
    deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je
    PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka.
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  ZDRAVICA:

  Komu pervo zdravico
  Napili bomo krog in krog?
  Slovencov porodnico,
  Deželo našo živi Bog.
  Brate vse,
  Kar nas je
  Sinov slovenske matere!
  .
  V sovražnike z oblakov
  Rodu naj na’šga treši grom!
  Prost, ko je bil očakov
  Naprej naj bo Slovencov dom!
  Naj zdrobe
  Njih roke
  Verige vse, ki jim teže!

  • Get Smart


   Bog živi vas Slovenke,
   Prelepe žlahtne rožice!
   Ni take je mladenke,
   Ko naše je kervi dekle;
   Ko do zdej,
   Za naprej
   Slovite drage vekomej!
   Ljubezni sladke spone
   Naj vežejo vas na naš rod,
   V njim sklepajte zakone
   De nikdar več naprej od tod
   Hčer sinov
   Zarod nov
   Ne bo pajdaš sovražnikov!

   • Get Smart

    Odpreti oči in pamet v glavo!

 • rubec

  Da Bob Rock poje, tega nisem vedel.

 • ljubinica

  To je napad na slovensko kulturo in Preserna. Pravzaprav pricakovano.
  Magnifico je Srb.
  Sovrazi slovenski “nacionalizem”.
  Jaz sem napad na Preserna ze dolgo pricakovala. Ker Preseren je bil slovenski patriot. To gre pa balkanskim priseljencem in levicarskih globalistom na zivce.
  Zakaj je tako subverzijo dovolil Taufer?
  Verjetno zato, ker je levicar….

  • montyamp

   Poleg tega da je peder , še srbin povrh .
   In kaj ta šoder išče na odru , mogoče rjavi šraufnciger ???

  • WISKY 1000

   Na Dob z njim

   • Slovenka

    Ne, ni govora. Za takega velja: Marš na Drino.

 • VERZIFIKATOR

  Je treščil grom, bilo magnifikantno,
  odtlej ubožec ta po svetu hodi,
  ne hodi, kot strašilo rdeče blodi,
  umazano in kaj še – degutantno.

  O tem da kakšno bi napisal rimo?
  Me sram bilo bi še pred samim sabo,
  a kar zadeva sivo to ogabo,
  le upam, da izmeček brž bo mimo.

 • Jan Kovalski

  Robert Pešut , Vasko Atanasovski, drugo leto pa morda še Vojislav Šešelj.

  • Stajerka

   Robert Pešut (bolje poznan po psevdonimu Magnifico), slovenski pevec zabavne glasbe, * 1. december 1965, Ljubljana.

   Je sin matere Belokranjke in srbskega očeta.

   • WISKY 1000

    Saj ni važno,potem ga ta matka ni dobro naučila kulture,ali pa je bila pod močnim uplivom srba.

  • jan Gedli

   Čudi me, zakaj ne morem preko interneta najti biografije Vaska Atanastovskega. tudi na wikipediji ne. Sem pa ujel pojasnilo da vseh podatkov ne morem dobiti, zaradi varstva osebnih podatkov. Kaj pa je lahko tako škodljivo za njega, da ne sme biti objavljeno, kdaj in kje je rojen, gdo so njegovi starši, žena, otroci. Je pa res, da je kar nekaj napisano o njegovem glasbenem udejstvovanju. Zakaj nam skriva svoje poreklo? Ali ne bi smel vedeti, če ima tudi slovenske korenine – morda po materi – saj je nastopal na proslavi slovenskega kulturnega praznika? Takšno zakrinkavanje mi deluje zatohlo, neiskreno.

   • Novakec1

    Naivec, pa ne slikar.

 • PORK Amashina

  Norčevanje iz slovencev je namerno.S tem nam čefurji sporočajo da so oni glavni tu.Prej ali slej bomo imeli na proslavah Severino,Trubače in podoben škart,ki ga še na Balkanu tisiti izobraženi in oni ki imajo dober okus ne poslušajo.

  • maček ivan

   Si mi vzel z jezika.
   Je pa bolj verjetno, da se bomo naposlušali one turške muzike na piske pa bobn.

 • Artur

  Vprašanje, zakaj so levajzli taki retardirani ? Odgovor: zato ker so levajzli. Zelo lahek in preprost odgovor in zato, ker tudi narava dela(kardinalne) napake.

  • montyamp

   Desni — PATRIOTI
   Levi — IDIOTI

 • ljubinica

  Preseren je velik zaradi visoke poezije.
  Da je spisal tudi kaj prostaskega in primitivnega, je irelevantno.
  V svojo zbirko Poezije je vkljucil samo vrhunske tekste.
  Na kraj pameti mu ni padlo, da bi v svojo zbirko umetniskih biserov dodal se kak prostaski domislek in s tem zasvinjal celoto.
  To je pa storil Taufer. In spodkopal pomen kulturnega praznika. In bebavo obcinstvo je freneticno ploskalo Magnificovi subverziji.

  • WISKY 1000

   Ploskali so samo levi komunajzarji ki nimajo pojma kdo je France Prešeren,mogoče so bili pod dozo,alkohola je bilo v avli dovolj.

 • Novakec1

  Jest že dolgo vem da je kmalu po osamosvojitvi prišlo do počefurjenje slolandije, vi pa kasno palite. Oče in mama tega sta pa Krivica in Kresalica.

 • ZatonMesecnikov

  V Vrbo so pa pripeljali rdečo komsomolko iz Dražgoš, Laro Janković…..

  • WISKY 1000

   Fuj

 • aatiduj

  Ob tako bogati Prešernovi kulturni zakladnici, ki nam jo je zapustil Prešeren pa poišče organizator proslave celo – tudi najslabše (ki skoraj zanesljivo, niti niso njegove) primerke iz njegovih ustvarjalnih del.
  Kaj poreče na ta izbor minister za kulturo – je sploh bil na proslavi ?
  Kako se je opredelil do teh del in tudi izvajalcev predsednik vlade v odstopu …. ?
  Sami kulturniki………….
  ministerGregorpanič.press

 • Igor Kodelja

  Kdor mu je ploskal je še slabši od ubogega pevca.

 • Monika April Primc

  Očetov naših imenitne dela kar jih nekdanjih časov zgodba hrani, kak vere bramba je bila dežela, kako pri sisku kolpe ste pijani omagali pred kranjci otomani- vam bo homerov naših pesem pela, preslabe peti vbojo vam sloveče

 • hajduk

  No ja, vsaj ni rekel, da duhovniki posiljujejo otroke, kot levičarji običajno kritizirajo cerkev. Zdaj ne more več, odkar so odprli đamijo, je verska pedofilija postala vsakdanja kurija. Tudi rome nihče ne kritizira zaradi otroških nevest, menda bi izumrli, če bi se lahko poročali samo odrasli.

  Papež razmišlja o ukinitvi celibata, zato je Magnifico tako zrajcan, seks z nunami bi katoliške samostane počasi spremenil v rimske orgije.
  Kakšno vezo ima vse to s kulturnim praznikom, pa pojma nimam, državna kulturniška scena je zlobirana in hermetično zaprta, prav zaradi zavarovanja čudnih nacionalnih interesov. Kulturna dejavnost je industrija, levica vzgaja svoj pogled na zgodovino, svet in življenje, kar ne pomeni nič drugega kot, da prave avantgarde enostavno nimamo. Ni več takih ljudi kot je bil Prešeren, ki bi se z umetnostjo ukvarjali preprosto zato, ker jo ljubijo, študirajo in taki pač so.

 • šmentanamuha

  Vau, tole pa sem kot kaže zamudila, začela sem nekje pri Tošu al pa sem vmes zadremala. Iršičev komentar zadene bistvo. Zaman se pritožujemo nad čefurizacijo, če je bil glavni režiser Slovenec Vito Taufer. To je levičarska kultura, to so današnji izdajalci.

 • šmentanamuha

  To je kultura komunistov in njihovih naslednikov.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  France Prešeren – Dominus vobiscum (Gospod z vami) – Haloška priredba

  Kozmijan Janeza pozdravi:
  ”Kaj pa delaš Janez tu?!”
  Janez pa je slabe volje:
  ”Kurc te gleda!” reče mu.

  Komaj misli te izreče,
  z njive kurci poženo.
  Janez brž po Urško teče:
  ”Urška, Urška kaj bo to?”

  Urška ven iz kajže teče,
  vid’ na njiv’ soldate stat,
  od veselja si jo mane:
  ”Moj ga ‘ma t’ko sam za scat!”

  Urška prvega natakne
  gori doli vzdihujoč.
  Niti enkrat ji ne zmakne,
  z njim jo drajsa celo noč.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Dr. France Prešeren

  ”Stojte pizde nenasitne!
  Kaj nek fukate čepe?
  Zmatrajo se žile ritne,
  lepš’ porivat je leže.

  Kurce ven iz zemlje spul’te
  in zavijte jih v papir.
  Z njim doma si pizde gul’te,
  da bo rit imela mir.

  • šmentanamuha

   Imaš pra, to je bila proslava za slovenske levičarje, ki imajo natančno takšen domet, kot poskušaš demonstrirat s svojimi posti:vulgarnost, primitivnost in nedojebanost.

 • zaton

  Kaj lahko pričakuješ od takšnega kvazi pevca kot je Mangifico? Ničesar. Tip je totalno brez posluha za glasbo. Zdi se, kot bi se norčeval iz pesmi. Katero koli pesem zapoje, tudi v angleščini, ne more skriti balkanskega naglasa.

  • macon

   To je namerno, tukaj je biti čefur še dodatno sistemsko nagrajeno in spodbujano. Primitivizem je za leve zmešance svetovljanstvo in širina.

   • šmentanamuha

    Zato se traba zahvaliti Tauferju, ki je kučanistični režimski pes. To je nivo lumpenproletarske umetnosti.

   • hajduk

    Tipičen slovenski gopnik nosi Adidas, grizlja bučnice in po cele dneve poseda pred hipermarketi, kjer fehta za cigarete.

 • macon

  Levičarji seveda morajo srati po cerkvi in vernikih, medtem, ko se je silno lahko posrati na njihovo rdečo zvezdo, jugoslovanarstvo, titoizem in vso novodobno pokvarjeno permisivno zblojenost. Ampak tega ti sistem ne plača in ne nagradi, torej ostajajo v svojih premaknjenih okvirih, ki jim pravijo liberalizem in svobodomiselnost.

  Dvomim, da jih beseda hlapci dobro opiše, bolj primerna bo sužnji.

  • Slovenka

   Ubogi na duhu.

 • zaton

  France Prešeren se v grobu obrača.

 • Alex Burr

  Magnifico je zgolj nastavil ogledalo Slovencem. Očitno pa je bila slovenska kultura vseskozi takšna, če je že France Prešeren pisal o tem.

  • šmentanamuha

   Mogoče ga je nastavil tebi, meni ne.

 • Peter

  Vemo, komu služi ata Taufer.
  Gnilo jabolko pa vedno pade pod češplo, no.

 • hajduk

  Nekaj je pa tudi res, Prešeren ni bil resen pesnik, zato moramo razumeti, da si pisca naše narodne himne marsikdo sposodi zs svoje improvizacije.
  Mi smo ena redkih držav na svetu, kjer se himna prepeva povsod in ob vsaki priložnosti, če je pa gostilniška pesem, ki jo je napisal razposajen birokrat, ki se je družil s kelnercami in je zapecal osnovnošolko, s katero sta imela potem tri otroke.
  Preperen ni nikoli postal župnik, cerkev ga finančno ni podpirala, čeprav je učil katoliške otroke. Iz šole so ga vrgli potem, ko je duhovnikom švercal porniče. Z Zdravljico ni bil zadovoljen, saj jo je pred smrtjo vrgel ven iz svoje zbirke najboljših pesmi.

 • xtc

  Balkanc je pač Balkanc in nič druzga.

 • bubamara

  Še eden, ki brez sramu kaže sovraštvo do Slovenske kulture.

  • Slovenka

   In je za to mastno plačan, Kakšen balkanoidni drek moramo plačevati zavedni Slovenci.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Magnifico je bil že v Yugi kup dreka.

  • JANEZ GUS

   skupaj z ljubljanskim mafjozotom sta mutila okrog nakupa neke parcele,pa jih je novinar demokracije presenetil.

  • JANEZ GUS

   Zdaj je samo še večji kup.

  • jan Gedli

   Ampak ženskam je pa na vse kriplje všeč.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Dr. France Prešeren – Pesnitev za slovenski kulturni praznik…posebaj za desničarje

  ”Stojte pizde nenasitne!
  Kaj nek fukate čepe?
  Zmatrajo se žile ritne,
  lepš’ porivat je leže.

  Kurce ven iz zemlje spul’te
  in zavijte jih v papir.
  Z njim doma si pizde gul’te,
  da bo rit imela mir.

 • Peter

  Baje bo na naslednji proslavi srpskega kulturnega dne nastopil serpentinšak sa pesmicom/deklamacijom Janes kranjski Janes bloooz, no.

 • zaton

  Nekaj let nazaj so na proslavi ob kulturnem prazniku Zdravljico, ki je slovenska himna, predvajali v arabskem jeziku. Vidi se, da gre za norčevanje iz Slovencev in naše kulture.

  • hajduk

   Kadar angleži slišijo, da se bo prepevala slovenska himna, se vsi primejo za kozarce, saj se zdravljica pri njih reče, a toast. Potem mislijo, da morajo ob poslušanju himne tudi nazdraviti, ne razumejo, da se himni reče Na zdravje in ni namenjena pivski igri.

 • hajduk

  Mogoče rabimo pa novo slovensko himno.
  Zadnji dve nista bili preveč posrečeni, Na zdravje je še v redu, spomnimo se Naprej, zastava slave, ki smo jo morali prepevati ob državnih proslavah do osamosvojitve in je danes himna slovenske vojske, ogabno.
  Rabimo nekaj bolj normalnega, predvsem pa mora himna izkazati ljubezen in spoštovanje do Boga, ne pa do načel francoske socialistične revolucije, načela edinosti, sreče in sprave, ki jih je Prešeren vrgel ven iz končne verzije Zdravljice.

  • Slovenka

   Da ne bo nova himna postala to, kar je zapel Magnifico.

 • JANEZ GUS

  Pa ljudje Božji,kaj ima skupnega komunizem pa kultura.Kot ogenj in led.NIČ-ZERO .Kaj ima lažnjivka iz Lažgoš Lara Jankovič skupnega s kulturo,ki je danes lajala v Brdih.Kultura je obstajala do l45,od takratnaprej pa sramoti Slovenijo ne kultura.In ta reptil Taufer,ki je spisal svcenarij za to blesoumje,naj gre v S.Korejo režirat kulturni praznik.Kdo bo še obesil zastavo na to komunistično SVINJARIJO.Vsako leto pa banda pokvarjena nekulturna fehtate samo VEČ denarja.Za tako kulturo,kot je kažete vam je treba pobrat do ZADNJEGA CENTA.Golazen rdeča komunistična.

 • štajerc

  magnifico, dončič slovenske glasbene scene, je z svojim glasbenim jugo melosom, v bistvu čisto navaden primitivec, ki manipulira pop zvok na način, kateri popolnoma ustreza kontekstu sinočnje proslave v cankarjevem dom! pa saj glede njega in njemu podobnih, nikoli ni bilo drugače! še eden v plejadi estradnikov, kvazi umetnikov, kamor bi lahko prišteli še marsikoga! dončič slovenske politike, po novem glede umetne inteligence po še musk slovenske politike igralec marjan šarec, je istega kalibra… nekoliko je morda le še razsoden, pa čeprav ravno tako zagledan vase, kot magnifico… saj, ko je šarec spoznal, do kam je vse skupaj prišlo, je odstopil! magnifico bo “odstopil” samo, če bo od kurbanja, alkohola in droge padel iz odra… a naj jim bo revežem vsem skupaj odpuščeno, saj v resnici ne vedo, kaj delajo, saj če bi, bi se pogreznili v zemljo od sramu… če ga še sploh kaj imajo…

  le marijanu šarcu, morda tokrat le ne bi smeli odpusti! kako že gre pribljižno tista…
  “odpustimo igralcu vse človeške napake, človeku igralske nikoli”… ?

  vsi magnifici, predini… gor ali dol… nihšče od umetnikov v sodobni zgodovini slovenije, ni povzročil kulturi in umetnosti tolikšne škode in sramote, kot jo je povzročil dramski igralec, gospod marjan šarec! toliko upanja je bilo vloženega vanj… in osramotil je ceh! nepovratno je omadeževal igralsko obrt! vsi pesniški in drugi pisuni, slikarji, kiparji, komponisti, igralci in režiserji, umetniški pedagogi… skozi celotno zgodovino slovenskega naroda, tisti, ki so kadarkoli delovali zlizano z oblastjo in s komunistično ideologijo, nihšče ni dosegel nivoja, kakršnega predstavlja marjan šarec! zanimivo bi bilo vedeti, kdo je na AGRFT odgovoren za odločitev, kateri profesor, da se ga je sprejelo v šolanje in se mu celo podeli akademski naslov? je bil vzrok v njegovi nadarjenosti, obetavni kreativno umetniški potencijali v njem…? odgovor je morda moč najti v tem, kaj je iz njega nastalo danes… šarec je pritlehnež in potuhnjena rit, ki je iz položaja pobegnil pred odgovornostjo! kariero je zmeraj gradil z veliko gofljo, na začetku, ko je na primitiven in žaljiv način poneumljal publiko, se na račun popularnosti obogatel in se perfidno zavihtel na vrh politike in že se je po tovariško zgnetlo okoli njega dovolj so”tovarišev” in je iz njega nastalo to, kar imamo sedaj, še večji gofjlač! igralski šmirant in diletant najhujše sorte… toliko grehov, ki jih je ta popolnoma neverodostojen človek zagrešil, se mu ne more odpustiti, pa naj je še tako zelo človeško odpuščati, tudi ne, če ga bodo psihijatri razglasili za motenega človeka, zaradi kakšne od bolezni razcepljene osebnosti… kako si je sicer moč drugače razlagati njegove nastope v medijih, ko je do zadnjega, povsem mirno in z nasmeškom, komentiral zanj očitno povsem normalno stanje v družbi… medtem, ko se je barka, verjetno zaradi famoznega odpiranja vrat in oken, ne samo majala, ampak že davno potonila…

  to je že naravnost groteskno, skurilno, dobesedno bolno, kako leva politika prikazuje stanje v družbi…?!
  pričujoča proslava ob kulturnem prazniku je živ dokaz za to! mi smo bolana družba, manipulirana iz strani ljudi, ki so zgodovino, realnost in resnico sveta popačili do te mere, da vsem skupaj ni več pomoči! noben novi magnifico, resnični glasbeni ustvarjalec, nobena nova vlada, niti najsposobnejši politiki kategorije janeza janše, slovenije ne morejo več ozdraviti! predaleč je vse skupaj gnilo in segnilo! največja ironija, da je v državi, ki tako zelo prisega na kulturo, ki bi naj bila osnovna podstat, bit in razlog za zgodovinski obstanek, še zadnji žebelj v krsto upanja za drugačno slovenijo zabil umetnik! ne turki, ne kuga, ne hitler, stalin, mussolini, ne (po levičarsko) trump in podnebne spremembe…

  obnašamo se, kot da nismo del evropskih narodov in kulture, ki se je uspešno, tudi z pomočjo amerike, ubranila vsem zgodovinskim pastem pogube… čas bo seveda tudi pokazal, kaj pomenijo v širšem kontekstu slovenske samobitnosti, nasilni masovni vdori tujih kultur na evropska tla… in vendar, prav nič in nihšče nas ni tako ogrožal in uničeval, kot smo se mi sami! “rdeča kuga” se nam je zažrla v kosti, se zažrla v srce in možgane naroda in vse počasi razjeda odznotraj! kakšno je stanje v družbi, kakšna politika, zdravstvo, vojska… kakšna je pismenost mladih ljudi, kakšne medčloveške odnose imamo, kaj se dogaja v šolstvu… mesta, stavbe, vlaki posvinjani z grafitnimi zmazki… vso to brutalno uničevanje narave, vsa zaničevanja in grožnje z smrtjo… ugled v tujini… vse to je kultura! pri tem so združno z politiko sodelovale generacije umetniško-kulturnih ustvarjalcev, med njimi najbolj znani in najpopularnejši gledališki in filmski ustvarjalci, glasbeniki in pevci, največja imena med pisatelji, združno z najelitnejšo znanstveno akademsko inteligenco! in zelo malo je bilo pokončnih in pogumnih umetnikov, ki so kdaj pa kdaj le nastavili resnično ogledalo družbi… večina je bila v začetku pobitih ali pregnanih v tujino, doma so sledile premnoge onemogočene in uničene kariere… danes, na prste ene roke, lahko preštejemo tiste umetnike, še najmanj igralce… ki vendar pogumno govorijo resnico… po moje, žal zaman in prepozno, ne glede na to, kako glasen je lahko včasih tudi prenekaterega molk…

  in kaj imamo sicer, med drugim, pod pretvezo zagovarjanja svobode človeka skozi pravice LGTB? kje so presežki, z častnimi izjemami, s katerimi dvigujemo nivo kulture v družbi in se ponosno prezentiramo v svetu? imamo žensko dojenje psov! sindromi histerične makarovičke so preveč banalni, da bi jim človek posvečal večjo pozornosti… večina predstav v gledališčih… vsi anti demokratični, anti ženski, anti kapitalistični, anti družinski, anti evropski, antiameriški filmi… človeku se obrne želodec, ko gledaš ta skropucala in ni treba v podzemlje alternative… vrhovi umetniške produkcije, ko razni moedendorferji igralce potiskajo v napenjaje vratnih žil skozi ekspresivne kreacije obsojanja “gnilega” kapitalizma in tako strašno krivičnega sveta, ki nas baje vse naookoli ogroža… le zakaj so vsi tako besni, nezadovoljni, v teh “vsi proti vsem” kreacijah? ker so morda umetniški honorarji tako mizerni? naj bo sedaj skleda še bogatejše obdarjena? da se bo lahko še bolj svinjalo po resnični svobodi in demokraciji? bo zdravstvo kaj boljše, če se bo v to vrečo brez dna, zmetalo še na stotine milijonov, da bodo jahte in vile še večje in bančni računi v oazah še polnejši, medtem ko ljudje v čakalnih vrstah umirajo…

  taisti umetniki, ki tako ogorčeno pluvajo po svetu, ki je tako zelo krivičen, očitno zavestno pozabljajo, da so prav oni sami rojeni, vzgojeni in narejeni za umetnike v eni najbolj nedemokratičnih, sedaj tudi že po župnikovo v eni najbolj gnili državi, katera že desetletja sistematično krši človekove pravice, duši podjetništvo, manipulira mlade ljudi, zavira razvoj in s tem blagostanje, tepta ustvarjalno svobodo, z pravosodnimi zlorabami uničuje usode posameznikov, ustvarja lažno podobo socijalne solidarnosti, ko že skoraj polovica prebivalstva ždi v revščini… kakšno šizofrenično sprenevedanje slavnostne govornice na proslavi!

  umetniški ustvarjalci, delavci na področju kulture, v celotni zgodovini slovenskega naroda, nosijo za današnje pogubno stanje v družbi enako odgovornost, kot vsa pokvarjena politika, vsi nekaznovani bančno gospodarski kriminalci… politika, ki je idejno obtičala v letu 1945, skupaj z vsemi skorumpiranimi levo ideološkimi nasledniki in priskledniki, z tatovi državnih trezorjev in zaničevalci poštenja in pravice, ki so naredili to državo siromašno in brezperspektivno… umetnik, ki obrača glavo vstran, ki molči, pa čeprav v svojem delu po naravi analitičnega pristopa skozi ustvarjalno kreativne procese, mora na koncu priti do resnice sveta, ne do interpretacije, prikrojene za nekogaršnje koristi in potrebe, ampak do univerzalne resnice, katera je nad vsako subjektivizacijo in ideologijo, skratka umetnik ki laže, je enako odgovoren za stanje v družbi, kot nori pilot, ki je zabil letalo v hrib, ali skorumpiran direktor, ki je zavozil podjetje, kuhar v menzi, ki je zastrupil goste, kirurg, pek ali čistilka… če nisi zavezan poštenju, resnici in pravičnosti, nisi nič, sploh pa ne umetnik! si le vodljiva lutka, najverjetneje prestrašena za svoj obstoj, zato si tiho, ker je pač skleda, do katere si se prerinil, (premišljeno) majhna… to niso umetniki! to so koristoljubne, pohlevne pokveke, klečeplazci in mrhovinarji, prezira in zgražanja vredni ljudje, ki se naj zamislijo nad vsem, kar so v življenju storili in česa niso! skupaj z njihovim aktualno sestopljenim kraljem… umetnikom, ponosom naše kulture in samobitnosti, slovenskim akademskim dramskim igralcem, marjanom muskdončič šarcem… “ko se pustite tako brezsramno primerjati z resničnimi talenti in človeškimi veličinami, kakršen je luka dončič… dajansko svinjate po njegovem imenu… in tako svinjate po domovini, po osamosvojiteljih, po zgodovini… svinjali ste po lastni hčeri melaniji… po preprostih ljudeh, po veri, kulturi in sveti umetnosti! s tem dejansko zaničujete človeško dostojanstvo in ker to počnete, le to nikoli ne bo zaživelo v vaših srcih!”

  mnogi so bili prepričani, taka je ta reč z biti v nekaj prepričan, se pravi dejansko nič vedeti, da je pravnik miro cerar, ki je tudi še danes tako zelo prepričan v legitimnost odvzema mandata janezu janši in v korektnost arbitraže, ko se je kot eden najelitnejših slovenskih sinov, z vstopom v politiko samega sebe postavil na piedestal sramote… smo mislili, da huje ne more biti! a ga je šarec zbil iz prestola! koga si bodo levičarji sedaj omislili, je vseeno, ker je z vsakim novim obrazom slabše, vse po starem, se pravi, vse je zaman! nič ne bo drugače ali bolje! na naslednjem božiču, nam bo (umazanim živalim) spet zabrenkal magnifico!

  • JANEZ GUS

   Štajerc++++++++++++++++++++++’++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++………..

  • hajduk

   Šarec je torej smešen edino, če igra predsednika vlade, ki je predsednik vlade, če te prav razumem.

   Vsak je lahko dober igralec, če je vržen v kontrastno nasprotno okolje, torej je najslabši igralec odličen edino, če je v resnici predsednik parlamenta, ker to potem ni le smešno ampak histerično zabavno.

  • Jelengar

   Tale komentar je pa epski. Poklon do tal.

 • Ryuk

  Ob takih “kulturnikih”, kot so običajno na prešernovih proslavah, je boljša naslednja rešitev:
  https://uploads.disquscdn.com/images/5a26d5239b4e78121706ce19817df5c83827fe3e4cb87b54c81cdb81a00c377b.jpg

 • JANEZ GUS

  Tem lenuhom,brezdelnežem ,komunjarjem,bluzičem,kao svobodnim umetnikom,drogirancem,pijancem pobrat vsa sredstva ,ki se stekajo iz proračuna.Nagnat Golazen nič vredno delat,da se samopreživlja. P da vidimo,kako se tupi kurac od ovce.Pa da vidimo,kakšen scenarij bo za naslednji komunistični praznik 8 februar s tretino sredstev.Da vidimo pijane režiserje.

 • JANEZ GUS

  Kakšna pa je ta spaka od Tauferja na kulturni praznik.Najslabši cigan zgleda bolje.Kaj je njegovo sporočilo,da nima denarja,da bi se uredil.Sramota od teh ljudi,kao da promivirajo slovensko kulturo.Ali pa tudi ne,saj so zastopniki komunistične kulture,ki je nastopila po l45.in se vsako leto dokazuje na tolovajskih proslavah,.

  • rabbit

   Jabolko ne pade od drevesa. Kaj bi bilo če bi ti morali živeti od lastnih rok Pa saj bi v Ljubljani prišlo do tretje svetovne vojne med klošarji.

   • JANEZ GUS

    V Ameriki pride do naravne selekcije in taki brezdelneži ne dobiko od države komunističve miloščine beri kulturnega denarja,ampak končajo prej ali slej v črni vreči za smeti in v KANTO.Samo pipo je treba zapret tem raznim kulturnikom.

  • WISKY 1000

   A ta tarfufar,to je umetnik zato je lahko zanemarjen

 • Joško

  Taufer je navaden primitivec, balkanček Magnifico pa je vse o sebi povedal z ono pesmijo o čefurjih.

  • tohuvabohu

   Manjifiko je peder, to smo poslušali dolgo časa.

   • Simon Rožič

    …in so pedri ploskali in še danes ploskajo! Svoji lastni neumnosti!

 • hajduk

  Popularni pevci so postali redni gostje na državnih proslavah odkar so si geniji prišli gor, da množic ne navdupujejo ostareli in dolgočasni politiki ampak estrada.
  Je le nekaj čisto drugega, če to reče Pahor ali Magnifico, ko je predsednika razganjalo ob malih miškah se ni nihče režal.

 • RATATA

  Sta nameravala v Bosno, Magnifiko in Barbara takrat enkrat, dvajset let nazaj. Pa nista šla, ker je Barbara zbolela, v Bosni pa niso imeli tako dobro organiziranega zdravljenja in oskrbe. (Iz intervjuja)

  • rubec

   MOL bi znal več povedat, zakaj je za njega zdravstvena oskrba zastonj.

 • RATATA

  Rešutev je v mojem imenu!

 • samotoje

  Globoko sem se zamislil ob včerajšnji proslavi in prišel do nekaterih zaključkov, ki so edini logični. Nivo “performansa” na odru Cankarjevega doma že nekaj let drsi (navzdol,ker navzgor ne more). Od Makarovičkinega cenenega šova do himne v arabščini. In včeraj Magnifico. Nikoli ni nihče od nagrajencev ali gostov protestiral. Torej gre za izpade po okusu tega občinstva. Slovencem, ki nosimo Prešernove verze v srcu, bi bilo torej vseeno, če bi se celotna prireditev preselila na Rakovo Jelšo, na Fužine ali Jesenice. Ne bi opazili. Tv prenos bi lahko odpadel, Zdravico pa bi Magnifico lahko pel kot sevdalinko. Pa roštilj paše zraven, absolutno.

  • ZatonMesecnikov

   #Nikoli ni nihče od nagrajencev ali gostov protestiral. Torej gre za izpade po okusu tega občinstva.# Gre bolj za efekt po mojem mnenju Andresenovih cesarjevih novih oblačil, ki so pisane na kožo Slovencem. Boš raje tiho, pa ploskal, pa čeprav gre za bedarijo… Neka psihoza kolektivne norosti.

   • samotoje

    Drži. Ko sem ob rdeči piki na belem platnu (ne spomnim se imena silnega malarja) dovolj glasno komentiral, da vidim rdečo piko in ne umetnine, sta dve ljubljanski dami skoraj vkup padli od ogorčenja. Če je razstavljeno, je umetnost in pika. In to je tudi bila. Samo pika.

    • ZatonMesecnikov

     Persona je tisti, ki ne reagira s črednim nagonom, temveč tako, kot mu razum zapoveduje. In da ima za to samozavest, ker ve, da bodo ovce blejale…

  • rubec

   *********

   • samotoje

    Tebi tudi na zdravje!

  • JANEZ GUS

   Nobeden ni vstal in zapustil cirkusa.To nam da mislit,da gliha skup štriha.

 • aatiduj

  Tudi Taufer in Magnifiko sta izkoristila priložnost na proslavi, da sta na prefinjen način sramotila naše duhovnike in sploh Katolike in Katoliško vero, saj zgleda, da je zadnje čase postalo zelo popularno izkazovat na prikrit način nestrpnost do slovenskih vernikov.
  Magnifiko, če se počutiš tako utesnjenega na slovenskem, se lahko preseliš čez Kolpo, ker ti imaš ta privilegij, da imaš kar dve domovini, samo na hrvaškem tega ne bi počel, ker oni spoštujejo svojo vero in ne dovolijo, da jih nekdo tako primitivno zaničuje in se jim posmehuje.

  • Joc 52

   Cez Drino prosim, cim dlje, ker tja pase

  • WISKY 1000

   Zato seje pa tu ugnezdil čefur

 • stane skufca

  Jaz v teh izpostavljenih ljudeh v sedanji slovenski kulturi vidim samo pokvarjene izrodke komunizma ki sploh ne vejo kakšno kulturo naj bi imela Slovenija in imajo cilj uničiti avtohtono slovensko kulturo, vse to pa je odvisno od predsednika RS, vlade in ministra za kulturo, po vsem tem sklepam,da dosedanji že našteti državni organi in osebe nimajo kančka slovenske zavesti in domoljubja.

  • Joc 52

   Sestava min.za kulturo nam vse pove

 • AGA

  čefut zgin od kodr s pršu cigan

 • stane skufca

  A niso mogli dobiti za nastop enega avtohtonega Slovenca, ki bi zapel eno lepo slovensko pesem. Za nastop so dali potomce Srbov oziroma v gozdu narejene osebke, kar je posledica komunistične revolucije.

  • JANEZ GUS

   Nič ni slučajno.Vse je načrtovano.

   • Joc 52

    Ze leta so te drzavne proslave ene same provokacije, neokusne, ogabne, dekadentne,….avtorji zadrogirani zreli za sodisca

 • Aton

  Ponovno so ubili Prešerna

 • Olga101

  To se zgodi, ko se gredo “naši” kulturo (dojenje psov, zažiganje križev….)! Magnifico ni zastonj romal na magistrat! Srbi so nam ubili Cankarja, zdaj pa za naš denar pljuvajo po Prešernu!

  • Joc 52

   Ogabno, dekadentno,…

  • hajduk

   Podtaknili so mu korona virus.

 • centurion

  Pešut je buzerant.
  Buzerante treba nataknit na kol.
  Lesen 10 cm dildo in 80 cm dolg.
  Golazen, da bo lahko uživala v
  usranih užitkih.

 • Taylor Andrew James

  Sami proračunski paraziti. Pride čas, kandelabrov dovolj…

 • piko8

  Tukaj se vidi zlizanost z oblastjo osebki, ki imajo IQ majši od kure, ki brska po kupu GNJA!!!

 • JANEZ GUS

  Drugo leto bo nastopal Šami,ali kako se že omenuje oni begunski frizer.

  • DOMOVINSKA LIGA

   Skupaj s Šarcem in ni rečen da ne dobita Prešernove nagrade.

   • WISKY 1000

    Makarovičke pa ni blo?

 • Novakec1

  Sam še makarončkova je manjkala da kaj doda k uspehu proslave.

 • Rožle

  Mayke mi, .. mayke mi .. mayke mi, .. peder !!!

  • WISKY 1000

   Magnifo je peder

 • Peter

  Vsako leto, nova provokacija.
  Vsaka priložnost, nov provokacija.
  Levica samo še provocira, no.

 • Rožle
 • Rožle

  Prešernov dan je 3. decembra in nikakor ne 8. februarja ..
  Tega lewak nikoli ne bo poštekal ..

 • Vlado77

  Sem že navajen- ko gre za kullturni praznik ne glej proslave. Vse postaja prav ogabno . In potem se jočejo da dobijo dovolj denaraj. Zakaj pa za take dosežke? Škoda je vsakega centa za take bedarije.

 • bubamara

  Lepo je povedala govornica na proslavi: umetnost je tisto, kar raja ne razume. Tako, da vam razložim butalci: včerajšna proslava je bila UMETNOST.

  • Joc 52

   Bejz no bejz, to je vse le umetnost ne

  • Peter

   Torej je umetnost tudi, da oni vladajo. Jaz namreč ne razumem, da kdo to voli, no.

 • sloustava

  Veliki prijatelj cistokrvnega mesanca!

 • slo apac

  Levicarji so se spet potrudili in pripeljali se enega, ki mu slovenska kultura pa verjetno slovenski narod ne pomeni veliko. V popacenem forsiranem “balkanskem slovenskem” jeziku se trudi izrazati in pesniti, z tem pa odkrito zanicuje slovenski jezik tudi ce ga denimo resnicno zna.

  • bubamara

   Magnifico je ponosen Srb. Od Slovencev mu diši samo denar.

 • bubamara

  Srb poje Slovencem, Srbkinja govornica pred Prešernovo hišo. Evo lubi Slovenci. Kar jim 91 ni uspelo, to delajo danes: potiskajo našo kulturo v tri p.m.

  • Peter

   Pa, trudimo se, trudimo, de.

  • Rožle

   Daleč, daleč .. je še Tokio ..

  • hajduk

   Še huje je, srb nas hoče priključiti hrvatom in jim graditi novo nuklearko.

 • Rožle

  Ajde .. no, pa grem ponovitev pogledat ..

 • Rožle

  .. še kako je imel g. Janez Janša prav: ..

  “OSAMOSVOJILI SMO SE ….
  …OSVOBODILI PA NE…..” !!!

  • skorpijon93

   Slovenija zgleduj se po češki !

   • Rožle

    Jest sem Rožle.. drugač !

 • NoName

  Včasih se mi zdi, da sploh nismo več v Sloveniji, pred novim letom obiščem Ljubljano in imam kaj videti, pleh musko, ki spominja na Gučo, povsod se že skoraj govori srbohrvaščino, skupine ljudi, ki pohajajo v trenirkah in nazdravljajo z metanjem kozarcev v tla, malo dalje zagledam Jankovića vsega Jokersko nasmejanega v družbi takih, saj mu je uspelo pobalkanščit Ljubljano v krajšem času, kot jo je poskušal Hitler ponemščiti.
  Sedaj pa kullturni praznik z nastopajočimi, ki sekajo povsem mimo tega okvirja in zato prejmejo še denar.
  Le kje smo mi to, skrajni čas je že, da se to preneha in Sloveniji povrne izgubljeni ugled.

  • Slovenec

   Pod levimi vladami ne bo za Slovenijo in Slovence nikoli boljše.

  • sunday

   vse prav povedano +++++++++ – ljubljane ni več, sedaj gre za lublano – pijimmat!!!

 • hajduk

  Vsi nastopajoči so bili ljubljančani, zgleda se nikjer drugje ne dela več kultura.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Tipično za kurnik in butale da jim je bila “predstava” všeč. Niti črhnili niso o tej sramotu. Slovenija, Que vadis?
  P.S
  K sreči nisem gledal, ker nimam programa butale tv. V kurnik pa tudi ne hodim

 • Vrhovni sodnik

  Nisem gledal to sranje, ne vem za kaj pa vsi Pešuta obtožujete, kriv je bil slovenček Vito Taufer, on je naročnik, za dober denar bi raj uno zapel, Oče Janez ječmen seje tam na polju pri Ljubljan, mim pa vandrovček prismeje sam presveti Kozmijan …………………………….

  • Rožle

   Itaq .. Prešernov dan se praznuje 3. decembra …

  • pesjanar

   V pič…..gole invkosmate on zapičil je oči gate si odpenja zlate ku…iz njih mu že stoji,prosto poervinu friclu……

 • Okra tatoo

  Ko je bil Božični koncert v Cankarjevem domu je dirigent Greblo, sin rdečega direktorja Lada in še bolj rdeče sekretarke in zdaj tudi fanatik druge strani, provokativno napovedal pesem Šivala je deklica zvezdo. Deklica, ki naj bi jo zapela, je potem odpela za to božično vzdušje izrazito politično pesem, ki na ta koncert ni spadala, še manj pa v usta otroka. Zato lahko govorimo o tem kaj ja bilo prej, kura ali jajce. Božič ali Prešernova proslava. Cenzuriran Božič samo za ene ali potem kot odgovor Prešern. V tem, ko eni fanatiki spominjate Avstrijo, se zdi , da ste pozabili kakš ih šeytsto let pod Avstrijo, vse od propada srednjeveške Madžarske naprej, za katerega iso bili zaslužni samo Turki, tembeč še bolj Habsburgi. Zato je sklicevanje na Avstrijo zanikanje slovenske kulture, še bolj, kot pa , da neki turški sel zapoje, kar je cenzurirano od RKC bilo namenjeno izbrisu, tako kot So bile za vedno izbrisane Prešernove najboljše poezije s strani takratnega Kranjskega župnika, ki je kot po naključju pregledal njegovo zapuščino.

 • Beli Sneg

  V Žirovnici pa slavnostna govornica Lara Janković. Srbi so res pravi slovenski “kulturniki.”.

 • Jože Nardin

  Ni za zamerit tema rdečuhoma tauferju in pizdunu magnificu, ZA ZAMERIT je temu litorizniškemu občinstvu. Da jih ni sram. In oni se imajo za kulturne prosvetljence.

 • pesjanar

  Kaaj se čudimo ljudje,to je samo nadaljevanje poniževanja kulturnega praznika po pasjejebki je čas da je dobil priložnost tudi jankovičev ritoliznik,bog ve kaj bo drugo leto,morda abramov za performans odrezane roke in čiščenje puške v izvedbi lare jankovič in godniča…..

 • lena

  Popolnoma nic novega, glede na obilne plagijate levih kulturnikov, glede na nagrade podeljene za animalne bizarnosti, pa glede na pasje jebce z levice,… Se kaze kulturni nivo in seveda IQ, ljudi z levice, ni se zacuditi, da drzava propada! Ko ze veckrat napisano z moje strani: druzba brez morale nima prihodnosti! In propad se dogaja!

 • lokec

  Kulturni praznik in se norčujejo iz nun.

 • milanček

  Zavedni Slovenci, koliko časa bomo še gledali to nesnago? Pospraviti jo moramo takoj!

 • lokec

  Kakor je napisal Antonius so celo spremenili besedilo zdravljice:

  Namesto slovenske matere so napisali sloveče matere. Ali smo potem mi slovenski državljani ali sloveči državljani. Poglejte spodnjo povezavo in kliknite, da povečate.
  V Prešernovi pisavi bodite pozorni na črki č in s.
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Zdravica-%C5%A1t4-rokopis1.jpg

 • crniocar

  Kako in komu se trebuhi rede, v kateri naš veliki pesnik med drugim poje, da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté.

  Dobro kdo je zdej napisal to pesem
  ,če so jo predelali po soje pol so res kreteni ,če ne v čem je potem problem.

  • Steiermark

   tebe pa so rdeči farji dobro “porivali”, pa še trebuh se ti ni redil oz. zredil….Tako pač je pri titovih pionirčkih, ki trpite zaradi štokholmskega sindroma in istočasno obsojate druge, za svojo nesrečo….

   • crniocar

    ajde seronja povej kje preberem original te pesmi Kako in komu se trebuhi rede

    • Steiermark

     Svoje ime – seronja – kar obdrži, ker edino tebi, srbski seronji v Sloveniji, pristaja!

     • crniocar

      dobro kaj pa tvoje znanje kje dobim j original prosim
      in nimam nič ne z belimi ne črnimi

     • lokec

      Besedilo res ni razločno. Ko sem poslušal s slušalkami je pa možno razumet.

     • lokec

      Kako da se birtom

      Trebuhi redé?

      Ker žrêjo, pijêjo

      Do belega dne.

      Kako da se ferboltarjem62

      Trebuhi redé?

      Kri kmetov pijêjo

      Pijavke hude.

      Kako da se dohtarjem

      Trebuhi redé?

      Zato ki nobeden

      K njim prazen ne sme.

      Kako da se peamtarjem63

      Trebuhi redé?

      Zato, ki se mazat

      Vsi radi pusté.

      Kako da se farjem

      Trebuhi redé?

      Za maše jim nosijo

      Neumne žene.

      Kako da se nunam

      Trebuhi redé?

      Zato ki se f…jam

      Por…t pusté.64

     • aatiduj

      Med Poezijami je ni.
      Mogoče jo je Taufer našel na WC-ju.

 • WISKY 1000

  Na Prešernovih proslavah bi morali samo pravi Slovenci sodelovat in proslavljat in se to skarpucalo od pršuta ne bi zgodilo.

 • ljubinica

  “Umetniski” zmazki, ki promovirajo laz, grdoto, sprevrzenost … bodo prej ali slej pristali na smetiscu.
  Se se kdo spomni tiste “umetnice”, Presernove nagrajenke, ki je dojila psa?

 • ljubinica

  Jasno, da so postavili Magnificovo subverzijo v sredisce “proslave” namenoma.
  To je vse nadaljevanje “umazanih zivali”….
  Kaj pravi rdeca Spela Kozar,
  novinarka RTV, o tem skandalu?
  Pravi: Avtor je Preseren, a bodo desnicarji zdaj tozili Preserna?
  —-
  Za to gre: Za ponizevanje katolicanov in “nacionalisticnih desnicarjev”.

  .

 • lokec

  Kako se je Prešeren branil avtorstva,
  pripoveduje Ernestina: “Tisti večer je prišel
  Prešeren sila razburjen k moji materi. Prečital
  ji je ‘pesem’ ter jo vprašal, če misli, da jo je
  on zložil. In mati mu je odgovorila, da bi njemu
  sploh ne bilo mogoče narediti kaj tako surovega
  in bedastega. Vidno razveseljen, da ga je prav
  sodila, ji reče, če bi to povedala tudi, ko bi jo
  kdo vprašal, in če ‘to trdi s polnim
  prepričanjem’. Ana Jelovškova mu je tudi to
  potrdila in ga skušala pomiriti. Radi te ‘pesmi’
  pa je ni nihče ničesar vprašal.”65
  Kidrič sklepa,66
  da “nobenega vzroka ni za dvom o resničnosti
  Prešernovih besed, ko je trdil, da ni avtor
  paskvila proti uršulinkam”, ker “se je težko
  sprijazniti z mislijo, da bi bili med njimi tudi
  neiskreni in zavestno zahrbtni” (Ignacijo je
  namreč preko njenega skrbnika Blaža Crobatha
  poznal in jo enkrat celo obiskal). Prešernovim
  besedam vendarle ni mogoče verjeti vedno brez
  zadržkov: ljubljanski policiji je znal
  gladko zatajiti tudi lastno avtorstvo Nebeške
  procesije. O Prešernovem avtorstvu brez zadržkov govori Anton
  Slodnjak v obsežnem geselskem članku o Prešernu v SBL (2: 558) in
  se pri tem sklicuje na delni prepis zgornjega paskvila, ohranjenega v
  Levstikovi zapuščini v knjižnici Narodnega muzeja v Ljubljani. (V Arhivu
  Slovenije, kamor so ta fond preselili — Priv. A. XXXII, fascikli 1–7, 924 —
  paskvila ni več najti.)

  Prešeren naj bi upesnil tudi pobeg uršulinke iz samostana v Škofji Loki.
  Naslov pesmi je Nune zadnja noč in je kot Prešernova označena
  v neugotovljivem prepisu v izgubljeni ali založeni Levstikovi zapuščini v
  AS, tako da “ni mogoče povsem odbiti misli o njegovem avtorstvu”
  (Anton Slodnjak, France Prešeren, SBL, s. v., 558). Nunin ljubi je bil
  Prešernov prijatelj pater Benvenut Crobath.

 • aatiduj

  Čakajmo, kdaj se bo oglasil nov nestrpnež pacek, ki bo spet poizkušal izliti še malo gnojnice na slovenske vernike.
  Oh, kako nizko je padla “slovenska kultura”, ki čisto zagotovo – to NI slovenska kultura.

  Ni Slovenec vsak, ki ima slovensko državljanstvo, ali se je naučil slovénščine.

 • JANEZ GUS

  Ne kulturniki so po vojni uniči 95 kulturnih spomenikov-cerkva in drugih ostalin po Sloveniji.Danes se potomci teh barbarov proglašajo za kulturnike in molzejo državo.V Sloveniji in Evropi v sramoto to rdečo čefursko golazen krmimo,ki nam namerno vničuje kulturni prostor.

 • Hribouc

  Prasec nemarni grauža graužasta ruknjena!

 • Anton Slapnik

  da delajo čefuri i pederi proslavo je nekaj normalnega

 • Anton Slapnik

  lepo v naši domovini mlad biti !
  biti v naši lepi domovini mlad ?
  mladi domovini biti lepo ?
  https://www.youtube.com/watch?v=tEodqMzjJQ0

  • Vana

   Ves svet pozna nas po junaštvu ??

 • Anton Slapnik
 • Resnica

  Magnifico je trenutno po moje najboljsi slovenski glasbenik…clovek je pomoje trenutno edini ziveci slovenec s svojim glasbenim slogom in to z zelo dobro edinstveno glasbo

  • sunday

   ta iztirjenec ni slovenec, ampak samo sramota za slovence !!!

   • Resnica

    Sramota za slovence ste taki kot ti ki v zivljenju niste dosegli drugega kot par bedastih komentarjev na tem portalu
    Me pa ne cudi da tak primitivec kot si ti ne zna ceniti dobre edinstvene glasbe ali umetnosti na splosno

    • Vana

     To, kar Magnifico , oz. njegov brat piše , ni umetnost , ampak dobro plačano in prodajano zabavljaštvo.

     Tudi to je nekaj. . . . . ga poslušaš, ali pa ne.

     Na svetu je veliko take in podobne muzike. . . . . . za primitivce .

     • Resnica

      Magnificova glasba ni prav nic navadna in ni veliko podobne glasbe…vem pa da primitivci ne znate ceniti nic povezano s kulturo ali umetnostjo…magnificova glasba je v vseh pogled del kulture in umetnosti into mednarodno priznane
      Primitivci ste tisti ki ne znate ceniti umetnosti in to mednarodno priznane od italije cez balkan in naprej…skratka ko bos ti izdal toliko albumov ali pa karkoli povezanega z unetnostjo se oglasaj dotakrat pa svoje primitivno mnenje raje obdrzi zase ker izpades smesno ko ponizujes enega najbolj znanih slovenskih glasbenikov

     • Vana

      Ponižuje se sam s svojim priklekovanjem pri županu. Pa menda ne misliš, da ga je podprl samo zaradi silnih menagerskih sposobnostih.Tam je bil tudi drugi – najbolj uspešen glasbenik – Predin. Pa tudi, če je res tako znan v bližnjih državah , mu ne bi bilo potrebno napisati tako skladbo, ki smeši del slovenske srenje. Razen seveda , če potrebuje kakšno finančno podporo, ker s svojim sodelovanjem pomaga levakom v sedanji situaciji.

      Torej, da ne bo pomote . Meni pač ta glasba ni všeč. Nisem pa strokovnjak zanjo.

     • Resnica

      Ja vsak ima svoj okus…ni pa definicija kulture in umetnosti odvisna od okusa…pozabljas pa da zupan ki ga tako sovrazis je demokraticno izvoljen tako da ne bodi zaljiv do volje ljudstva…

     • Vana

      Oh, tem bolj dol visi, kaj si drugi o njih mislijo .

      Živiš v najlepšem mestu na svetu ?

    • Joc 52

     tvoj okus pove vse

  • McBobo

   Matr, ” si popularen de de”, da si moraš kar sam pluse dajat.

   • Resnica

    Ja pa res…in to tri hahaha logika

 • D_evil

  Tole je pa sedaj že popolnoma jasno: Desničarji in kultura = Oksimoron

  • Imperial Commando

   No dej ne tež levak. Na 24 kur ti je mesto.

   • D_evil

    Oprosti. Šunda pa ne maram.

    • Imperial Commando

     Očitno ga imaš, saj je tvoj komentar praktično kopija od tamkajšnjega dežurnega levaka pod nickom Prašek, če nisi to celo ti. farbaj koga drugega.

     • D_evil

      tole je pa zgolj naključje in dokaz, da še kdo v tej državi uporablja pamet in kritično misel.

     • Imperial Commando

      Itak ja. 100 %

  • lokec

   Muslimani ne maramo brezvernikov. Ne provociraj.

 • Ok Boomer

  Zanimivo je brat komentarje zastarelih boomerjev ki se v letu 2020 se vedno ločujejo na leve in desne kot v vrtcu. Grow up boomers

 • Peter

  Sta se spet dva srednješolčka skupaj dobila pa mal neumnosti kracata sem, no?

 • Anton Slapnik

  zakal me kenslate ako imam pravi facebook, neke kretene pa sprejmete, fuj administrator

  • Vana

   Kaj pa pisariš neumnosti o cenzorjih ??

 • Anton Slapnik

  hujši cenzorji kot kopitar svoje čase….

 • mare

  Južnjaški paraziti nam zasedajo državo in se še iz nje norčujejo.

 • Andrej

  Koliko jih je ob Magnifiku zažvižgalo, vstalo in protestno odšlo? Nobeden. To je odraz prave slovenske kulture in morale naroda. Niti eden.

  • Vana

   Režali so se ! Tu se vidi vsa revščina Slovencev. Znajo se zabavat samo takrat, kadar jim na krožniku ponudijo, komu se lahko smejejo !!

   Mene ne motijo te Prešernove kosmate, saj vemo , da je bil en lump .
   Lump z božanskim darom .

   Moti me neumnost našega ljudstva, da se smejejo takim provokacijam.

 • Celcar Mojca

  Ogabnež!

 • Joc 52

  danes je torek in sem si včeraj ogledal VV Faktor in dogajanje po provokaciji m.pedra na dan kulture; sprva sem mislil, da je to bilo v S.Koreji a ko sem si ponovil posnetek aplavza sem le opazil, da le niso vsi ploskali, odleglo – še bolj bi, če bi večina vstala in demonstrativno zapustila prikaz nekulture – žalitev vseh nas. Komentar s strani gostov v VVF je bil odličen.