fbpx

[Video] Kaotičnost, grožnje in nezmožnost objektivnega diskurza Golobove poslanke v Areni je točno to, zaradi česar je referendum nujen

Mojca Pašek Šetinc (foto: zajem zaslona)

Ta diskurz je zelo otežen ravno zaradi teh podlih podtikanj, enaki so bili diskurzi znotraj hiše, ko smo že poskušali zbližati stališče v preteklosti, saj je bila po moji oceni bivša kolegica že takrat neobjektivna, doslej je ureditev delovala, zdaj ko je v programskem svetu več desnice, pa kar naenkrat ne deluje?”, je dejal Tom Zalaznik, ki je na javnem servisu zaposlen že 37 let. Skliceval se je na izredno neprimerno in kaotično vedenje poslanke Gibanja Svoboda Mojce Šetinc Pašek, ki je v oddaji Arena skozi celo oddajo neprimerno in nevljudno prekinjala besedo vseh gostov, tudi voditelja Igorja Pirkoviča. Zdelo se je, kot bi bil njen obisk oddaje namenjen neposrednim napadom na goste, saj ni bila zmožna speljati enega normalnega diskurza oziroma objektivnega podajanja mnenja o zadevah, kar je bil le eden od kazalnikov, kako si “svoboda” predstavlja delovanje javnega servisa in zakaj je referendum o zakonu RTV tako pomemben.

Arena o depolitizaciji javnega servisa @RTV_Slovenija Gostja Mojca Pašek Šetinc, danes poslanka @Gibanje_Svoboda nervozno, agresivno, nestrokovno! Enaki so bili njeni prispevki, ko je bila še novinarka te iste medijske hiše,” je bil le eden od številnih komentarjev uporabnikov Twitterja na vedenje poslanke Gibanja Svoboda, ki se je skrajno neprimerno vedla med celotno oddajo. Medtem ko v omenjeni stranki govorijo o normalnih objektivnih diskurzih, depolitizaciji javnega zavoda in kulturnem vedenju, je Šetinc Paškova pokazala realno sliko njihovega namena. Nedostojno in kaotično prekiniti vsak diskurz, ki ni v skladu z njihovim mnenjem ali prepričanjem, kar je še en pokazatelj več, zakaj je referendum o zakonu RTVS tako pomemben.

Namen zakona o RTV naj bi bil umik političnih strank iz javnega zavoda, o čemer je prva spregovorila Mojca Pašek Šetinc iz Gibanja Svoboda, ki se je pohvalila s 25 leti profesionalnega novinarstva, češ, da se kot taka zaveda vpliva političnega delovanja RTVS, zato se ji umik “radikalnih političnih strank” iz nadzornega organa zdi smiseln, sploh, ker naj bi po njenih besedah zadeve v zadnjih dveh letih postale “neobvladljive”, kar naj bi dokazali tudi očitki, ki so jih bili deležni novinarji, ki so prišli protestirat v studio.

Mojca Pašek Šetinc nenehno vpadala v besedo. (Foto: zajem zaslona)

Kljub besedam MPŠ, ki namigujejo, da je SDS tista “problematična politična stranka”, ki naj bi povzročala težave javnemu zavodu, je na to svojo repliko podala poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je povzela besede predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, ki je javno pred časom izjavila, da je RTVS pod vplivom Socialnih demokratov. Jerajeva je prepričana, da zakon ne bo prinesel nič pozitivnega v tej smeri, saj gre v smeri, da na vodilna mesta ponovno postavi ljudi, ki so zelo aktivni politiki, kot je bil to Janez Kocjančič v preteklosti. Na to je replicirala MPŠ, ki je konkretno Jerajevi in celo voditelju Igorju Pirkovič očitala, češ, da je SDS prevzel vse, ob tem pa zaposlene potisnilo ob rob, češ, da se oni le borijo za svoj profesionalni status. Mar res? Spomnimo, da so se samo v zadnjem obdobju številni “profesionalni in neodvisni novinarji” podali v politične vode in to začuda samo na levi pol. In ravno to “profesionalno” vedenje, o katerem je govorila MPŠ, je prišlo na plano v oddaji, ko Jerajevi ni pustila do besede, celo voditelja je prekinjala, na kar jo je ta uspel pomiriti, da bi lahko svoje delo opravljal naprej.

Z zakonom o RTV se bo vse še bolj politiziralo
Voditelj se je z vprašanjem o zagotavljanju kakovosti informacij in nepristranskega poročanja obrnil na Lenarta J. Kučiča iz ministrstva za kulturo, ki je dejal, da so imele stranke 18 let časa, “da se izkažejo v imenovanju v nadzorne organe javnega servisa in da kljub temu, da bi lahko na vodilna mesta postavile vrhunske strokovnjake, tega niso storile, zato je čas za nove ureditve“. Da je predlog novega zakona le “travestija tistega od 90-ih let do leta 2006, meni dolgoletni zaposleni na RTV” Tom Zalaznik, ki je prepričan, da se bo vse skupaj še bolj spolitiziralo s tem zakonom. “Če bi hoteli zares depolitizirati RTVS, bi morali na vodilna mesta postaviti gasilce“, je dejal Zalaznik, ki ga je ponovno nevljudno želela prekiniti Šetinc Paškova. Ko je slednja dobila besedo, se je iz njenih ust sprožil val očitkov, konkretno strani SDS, ki naj bi februarja “prevzela javni servis”. Zgroženi nad njenim vedenjem so se oglasili številni uporabniki Twitterja.

Nadaljevala je celo z očitki, namenjeni neposredno voditelju, češ, da je za direktorja TVS predlagal Uroša Urbanijo, ki ga je označila kar za “fanatika” in tudi njemu kljub njegovi odsotnosti očitala “hiranje STA, zaradi česar so se znašli na sramotilnem stebru EU”. Šetinc Paškova je nadaljevala s svojim vedenjem, večkrat prekinila Pirkoviča, ki mu sploh ni pustila do besede in dejala, “da bo uzurpirala” oddajo. Seveda ji je mirno na očitke o prevzemu z dejstvi odgovorila Jerajeva, ki je dejala, da so bili vodilni imenovani po zakonu, ki velja že od leta 2005, “imenujemo jih poslanci, vendar jih izberejo gledalci in poslušalci, kar pa se bo z zakonom izključilo“, je dejala Jerajeva, ki jo je ponovno večkrat želela prekiniti MPŠ, ki je v nadaljevanju to poskušala ponovno. Prišlo je celo do točke, ko je voditelju arogantno odbrusila “ali želite, da zapustim studio kot na vašem predvolilnem soočanju?” 

Vse očitke o politično nastavljanju je jasno zavrnil direktor TVS Uroš Urbanija, ki je v prispevku dejal, da izpolnjuje vse strokovne pogoje, da pa sam za razliko od preteklih članov, vidnih članov SD, on nikoli ni bil politično angažiran, zato so očitki brezpredmetni. Priznal je, da je v primeru kršenja pravil kot direktor dolžan ukrepati in tudi bo. Zaveda se pomembnosti pluralnosti RTVS, s katero se strinja tudi Zalaznik, ki trdi, da je kaj takega možno doseči le z vključevanjem različnih interesnih skupin. Kučič se z idejo “samoupravljanja” na nek način strinja, saj imajo delavci že zdaj svoje predstavnike na RTV, novinarji pa najbolje vedo, kako opravljati svoje delo in avtonomija je del tega, kar pa ne pomeni, da ne bodo delali napak. Jerajeva se je strinjala s tem, da besedo morajo imeti tako novinarji, a tudi gledalci, “plačniki RTV prispevka“, je dejala in Kučiča prosila za pojasnilo, zakaj v prihodnosti poslušalci in gledalci ne bodo imeli več možnost izbire, “zakaj bi imeli to možnost le določeni eksluzivni”.

Nenehni napadi in neprofesionalno vedenje Šetinc Paškove
Ko je besedo dobila MPŠ, je to ponovno izkoristila za napad na Zalaznika, ki mu je očitala, da dela vedno v prid vodstva, “očitno tudi tokrat”. Arogantno in nedopustno vedenje MPŠ, ki je skozi oddajo napadala vse goste, pa tudi voditelja, je ohranila vse do konca, med drugim je Pirkoviču očitala tudi čas, ki ga preživlja izven delovnika, “mislim, da živimo v svobodi in da se popoldan lahko prosto gibam okoli”, ji je na to odvrnil Pirkovič.

“Ta diskurz je zelo otežen ravno zaradi teh podlih podtikanj,” je dejal Zalaznik, ki ga je MPŠ želela prekiniti, nakar ji je ta odbrusil, “ali lahko dokončam, brez da mi skačeš v besedo, prosim?” Ta “diskurz je zelo otežen, otežen je tudi v javni hiši, ko so že skušali zbližati stališča v preteklosti, saj je bila naša bivša kolegica že takrat po moji oceni neobjektivna“. Zelo jasno je Zalaznik izpostavil ključno problematiko celotnega diskurza, in sicer dejstvo, da leva opcija trdi, da “ureditev ni delovala, zdaj po novem zakonu pa bo. Zakon je torej deloval 17 let, zdaj pa, ko je po nekem dolgem času večina programskega sveta desno opredeljena, pa kar ne deluje več?!”. Zadevo je komentiral tudi poslanec SDS Andrej Hoivik v “povzetku Arene: (De)politizacija  @RTV_Slovenija v 1 min”.

Pirkovič se je kot voditelj znašel v skrajno neprijetni situaciji zaradi poslanke, vendar je svoje delo opravil profesionalno, kar so opazili tudi gledalci. Uporabnik Twitterja je zapisal: “Bravo, gospod @IPirkovic za današnje vodenje Arene, sedaj smo se lahko na lastne oči prepričali, kako sovražno in agresivno je nastrojena proti drugače mislečim nekdanja novinarka in aktualna poslanka Gibanja Svobode Mojca Pašek Šetinc!

“Noben zakon RTV-ja dolgo ne bo postavil na trdne temelje, novinarstvo je v krizi, saj je kompas izgubljen,” je dejala nekdanja direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj, ki meni, da je predlog ukinitve RTV-prispevka nepremišljen, saj Slovenija zaradi svoje majhnosti ne more imeti veliko konkurenčnih televizij, zato je javni servis, ki naj bi zagotavljal nepristranske informacije z vseh področij, nujen. Zakon RTV bi moral omogočati to profesionalnost in trdnost ne glede na oblast. Politika iz javnega zavoda po njenem mnenju ne bo izginila ne glede na menjavanje programskih svetnikov s strani civilne družbe, “to je demagoško, dopadljivo celo za Bruselj”, je prepričana. Predstavljena morajo biti različna mnenja, demokracija je to, da različno mislimo in da moramo biti vsaj približno enakopravno zastopani”, je zaključila Jerajeva.

Tanja Brkić