[Video] Kratke novice ob 11h na Nova24TV!

Foto: Nova24TV

Vladi Marjana Šarca in Janeza Janše sta sprejeli sta sprejeli vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji. Najbolj ostri so: zapiranje šol, vrtcev in lokalov ter ustavitev javnega prometa. Do preklica bodo od danes zaprti vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (z izjemo tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami), srednje šole, višje strokovne šole, domovi za učence, organizacije za izobraževanje. 

Začasno je ustavljen ves javni potniški promet. Prepovedano je izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza, železniškega prevoza v notranjem in mednarodnem prometu razen avto taksi prevozov. Ti pa bodo dovoljeni, če bo voznik taksija pred vstopom novega potnika, poskrbel za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku potnikov.

Tovorni promet iz Italije se ne izvaja, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Vstop iz Italije je mogoč preko šestih kontrolnih točk na mejnih območjih na cestnih povezavah z Italijo. V veljavi je prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom. Prekinjeno je izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, razen tistih, katerih opustitev, bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu sestanka z direktorji bolnišnic povedal, da se bo z jutrišnjim dnem ustavil tudi letalski promet. Kacin je državljane pozval, da naj ne hodijo po nepotrebnem v trgovine in povzročajo vrst in ne kupujejo stvari, ki jim bodo potem propadale. “Pripravljamo se na večje število pacientov v bolnišnicah. Tam je potrebne veliko več zaščitne opreme. Preoblačenje osebja je potrebno večkrat na dan in da bi povečanemu pričakovanju zadostili, poskušamo čim bolj enakomerno distribuirati opremo vnaprej.”

Celotne novice si lahko ogledate na priloženem posnetku. Vabljeni k rednemu spremljanju!

Hana Murn