[Video] Kratke novice ob 13h na Nova24TV! Uporabljena zaščitna sredstva za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom sodijo med nevarne odpadke!

Foto: Nova24TV

Sodeč po zadnjih uradno dostopnih podatkih glede stanja koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19) imamo v državi po 6156  opravljenih testiranjih, 219 potrjenih primerov, bolezni pa je podlegel 1 državljan. Uporabljena zaščitna sredstva za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom sodijo med nevarne odpadke, opozarjajo v družbi za predelavo odpadkov Surovina. 

Podjetja in posameznike zato prosijo, da zaščitne maske, zaščitne obleke, rokavice in ostalo takšno opremo, zbirajo povsem ločeno. Občani naj te odpadke oddajo v zbirnih centrih za odpadke v svojem kraju. Podjetja pa naj jih oddajo tistim podjetjem v Sloveniji, ki prevzemajo nevarne odpadke. Pravijo, da vljudno prosijo k spoštovanju navedenih navodil in pozivajo k zavedanju, da lahko v nasprotnem ravnanju pride do tega, da se širšo množico ljudi izpostavi širjenju virusa.

Najbolj znani italijanski virolog Roberto Burioni, ki je bil eden prvih znanstvenikov, ki so v Italiji opozarjali na nevarnost izbruha novega koronavirusa, a je bil sprva preslišan, sedaj poziva Evropo, naj ne stori enake napake. Poziva k skupnim ukrepom držav članic Evropske unije. Opozarja, da se brez skupnih ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa v Evropi, lahko zgodi, da bodo posamezne države uspešne v boju proti virusu, nato pa bodo te znova dobile okužbe od sosednjih držav, ki imajo manj strog pristop. Ukrepa Velike Britanije, da se z izbruhom sooči samo z zaščito najbolj ranljivih, ne razume, saj cepiva ni. Niti ni znano, ali so tisti, ki okrevajo po okužbi, pridobili imunost.

Ni računati, da se bo s toplejšim vremenom virus ustavil 
Burioni je opozoril tudi, da ne gre računati na to, da se bo s toplejšim vremenom spomladi in poleti širjenje virusa omejilo, saj tega preprosto ne vemo. Meni, da so se z Italijani sedaj končno zbudili, saj država pred časom sprejela stroge ukrepe. Novi koronavirus se je namreč v državi pričel izjemno hitro širiti in se še širi. 1. marca so zabeležili okrog 1.700 primerov okužb, v soboto pa že 21 tisoč.

Z več kot 1.400 mrtvimi ima Italija višjo stopnjo umrljivosti- okoli 7 odstotno, kot je v svetu, kjer je umrljivost 3-4 odstotna. Meni, da je to posledica tega, da ima Italija več starejšega prebivalstva in da je prebivalstvo bolj socialno aktivno. Pa tudi tega, da so podcenjevali število primerov. Sam gre čez cesto, če vidi koga na pločniku in ohranja razdaljo vsaj 2 metrov.

Medtem, ko vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borelli priporoča omejene družbene stike, celo med družinskimi člani, pa Burioni meni, da se doma še vedno lahko “pocrkljamo”, saj vseeno ne gre pretiravati.

Celotne novice si lahko ogledate na priloženem posnetku. Vabljeni k rednemu spremljanju!

Hana Murn