[Video] Logar napoveduje, da bodo bančni kriminalci še izdatneje branili NLB

Poročilo preiskovalne komisije o bankah bo poslano Specializiranemu državnemu tožilstvu in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu kot naznanitev suma kaznivega dejanja. V nadaljevanju dela komisije pa se bodo usmerili na NLB, kjer bodo po mnenju predsednika komisije Anžeta Logarja naleteli še na večje ovire kot pri preiskovanju Probanke in Factor banke. 

Poslanci in poslanke so na današnjem zaprtem delu seje Državnega zbora še dodatno razpravljali o vmesnem poročilu o opravljeni parlamentarni preiskavi v zvezi s Factor banko, Probanko, in Banko Slovenije, in sicer o podatkih iz poročila, ki so zaščiteni z eno od stopenj tajnosti, bodisi kot poslovna skrivnost bodisi kot bančna tajnost.

Po koncu razprave je predsednik preiskovalne komisije Anže Logar v izjavi za medije povedal, da so se poslanke in poslanci seznanili s konkretnimi praksami Factor banke in Probanke, “hkrati pa je v poročilu zelo natančno ponazorjeno notranje dogajanje v Banki Slovenije prek posameznih izjav, ki so bile izrečene na ožjem kolegiju guvernerja ali na Svetu Banke in spadajo pod bančno tajnost.”

NLB bodo omrežja še dodatno zaščitila
Logar je v nadaljevanju ponovil že večkrat izraženo stališče, da je preiskovalna komisija pravzaprav neke vrste anomalija sistema. Preiskovalna komisija namreč dela tisto, kar bi morali početi ostali podsistemi, ki pa v zvezi s pregonom bančne kriminalitete ne funkcionirajo. “Ugotovili smo sicer, da organi pregona – Policija, kriminalisti in tudi tožilci – svoje delo opravijo v zadovoljivi meri, zgodbe pa se ustavljajo na sodišču. Zato je eden od sklepov ta, da se poročilo, ki je pripravljeno tudi kot naznanitev suma kaznivega dejanja, z glasovi čim več poslancev pošlje na Specializirano državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad kot naznanitev suma kaznivega dejanja,” je dodal Logar.

V nadaljevanju dela preiskovalne komisije se bodo člani in članice usmerili na preiskovanje ostalih bank, v ospredju pa bo največja, to je Nova ljubljanska banka. “Tam pa mislim, da bomo redno naletavali na kakšen zid še večje bančne tajnosti, še posebej, če gledate zadnje poročilo Računskega sodišča, kako je NLB zahtevala, da se počrni tudi tekste, za katere ni nobenega razloga, da bi se jih očrnilo,” je spomnil Logar.

Guverner Kranjec lagal
Na novinarsko vprašanje glede odgovornosti Banke Slovenije in nekdanjih guvernerjev je Logar dejal, da so dejanja malomarnosti, ki so evidentna v primeru nekdanjih guvernerjev Banke Slovenije, zastarala, smo pa med našimi zaslišanji ugotovili, da je še aktualni direktor nadzor bančnega poslovanja pred preiskovalno komisijo domnevno lagal, zato smo tudi pripravili kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja. V preiskavi so se člani in članice preiskovalne komisije koncentrirali na dve fazi. In sicer na fazo ekspanzivne kreditne rasti, ko tedanji guverner Mitja Gaspari in vodja nadzora bančnega poslovanja viceguverner Samo Nučič nista ukrepala, in na drugo fazo, ko je prišlo do krčenja portfeljev bank, to je v fazi tedanjega guvernerja Kranjca, ki pa “ne samo da ni ukrepal, temveč je celo javno lagal o stanju v bančnem sistemu.”

Glede konkretnih številk glede višine nastale škode v bančnem sistemu je Logar povedal, da se gibljejo od 100 tisoč evrov do 14 milijonov evrov. “Za vsako banko so zelo podrobno prikazani štirje primeri, kjer gre skupaj za več 10 milijonska oškodovanja. Če boste poslušali sodno prakso, ki se ta hip vzpostavlja, to je nekakšna oprostilna sodna praksa, bo kakšnega sodnika težko prepričati, da gre za dokazan naklep. Vsak, ki ima nekaj zdrave pameti in ki pozna, kako se v bančništvu posluje, bo na teh primerih videl jasna kazniva dejanja,” je prepričan Logar.

Preiskovalna komisija je med drugim sprejela tudi sklep glede zastaranja zadev
“Sodniki v okviru sodne prakse že odločajo, da so odškodninski zahtevki zastarali, ker so se zgodili zunaj tega zamudnega roka. Treba se je zavedati, da dokler uprave niso bile zamenjane, tudi nihče ni prijavljal. Kateri bančnik bo pa prijavljal samega sebe za slabe kreditne prakse, ki jih je sam vzpostavljal? Zato je logično, in tudi namen zakonodajalca – to je 3 odstavek 33. člena zakona o ukrepih za stabilnost bank – govori o tem, da se ta rok zaradi tega namena štirikratno podaljša. Ta zakon je prišel v veljavo 28. 12. 2012. Takrat so bile banke v čistem krču, v glavnem niso več kreditirale, torej najdemo zelo redke primere, za katere bi sploh lahko uporabili te štirikratnike zastaralnih rokov, zato je po našem mnenju nujna avtentična razlaga, ki bo sodni veji dala navodilo, kako naj v teh primerih odloči,” je dejal Logar.

Predlog vzpostavitve specializiranega sodišča, ki bi se ukvarjalo zgolj z bančno kriminaliteto, pa je po mnenju Logarja pomemben “iz enega zelo preprostega vidika. Če boste pustili, da  se vsi primeri zlijejo v redno sodstvo, bo na vsakega sodnika prišel en primer in to se hitro pozabi. Če pa imate skoncentrirano 250 primerov na 10 sodnikov, in če se vsak sodnik lahko pohvali s 25 oprostilnimi sodbami, potem bo rahlo nenavadno, da je bilo tako sodišče sploh ustanovljeno. Z vidika preglednosti, transparentnosti, fokusa in dodatnega izobraževanje sodnikov, ki se s tem ukvarjajo, mislim, da je to nujno. Nujno pa je tudi z vidika škode, ki je bila narejena- 5 milijard evrov ni majhen denar, in to je minimum, kar bi morali narediti.”

M. P.

 • Miha

  Nič se ne bo zgodilo, kot vedno,
  Že sedanja zakonodaja je omogočala kaznovanje bančnih kriminalcev, vendar kriminalisti, NPU in tožilstvo namenoma niso v treh letih naredili takšne analize, kot jo je naredil Logar.
  Zaradi zanemarjanja delovnih dolžnosti bi morali tudi oni odgovarjati.

  • antimur

   Te barabe si izdatno plačujejo za zasluge kučanistični drhali, da ta golazen sploh preživi, dajejo malo sebi, malo bandi. Zgrabi jih panika, ko kdo samo omeni podržavljanje bank in gospodarstva, kot je Telekom, Sava itd. Zaenkrat se počutijo sicer varne, ker jih varuje zamrznjeni, toda v kratkem se bo obrnilo, narod naš dokaze hrani in tudi ne želi ostati komu dolžen.

 • VERZIFIKATOR

  Milko Palčič

  KRANJSKA BLAGAJNIŠKA LUKNJA

  Kranjska znana je dežela slavna,
  ji na čelu guverner je stal,
  Kranjec kajpak se imenoval,
  kar še zdaleč ni poanta glavna.

  Glavno je v deželi tej na stvari,
  da sistem njen krasno ne deluje,
  tega Kranjec nič se ne sramuje,
  naj se pač naprej le škodi, kvari.

  Saj pri vsaki novi se okvari
  in pri vsaki stvari odškodninski
  okrepi le proračun družinski,
  polni se hranilniček v omari.

  Bolj kot Kranjska sama se zajeda,
  bogatejši Kranjci so zasebno,
  varuhi pravice še posebno,
  ki skrbijo za krojenje reda.

  Kranjska je blagajna kot občinska
  tista kasica butalska, vemo,
  ki Butalci vanjo zrejo nemo,
  stvar se zdi nevredna, zgodovinska.

  Briga Kranjce za stvari pretekle,
  ki zastarajo prehitro, v roku,
  kaj bi Kranjec plaval proti toku,
  so v krohotu zdaj še žabe rekle.

  Kranjec svojim karseda zaupa,
  ker Cefizelj prvi je blagajnik,
  vse prenese Kranjec si na trajnik,
  provizíjo še od lastnega nakupa.

  Vse zgladi se kot obdrgnjen žamet,
  glavno je zaupanje brezmejno,
  ko čez vodo peljejo jo žejno,
  si takole misli kranjska pamet:

  »Kaj potem če sunil je blagajno,
  saj Cefizelj je iz naših vrst,
  pokažimo dvignjen tretji prst,
  kajti ključ njen mi imamo trajno.«

  • Nata

   + + + + + + + + + + + in tako kranjsko pamet ima veliko naših znanih in neznanih državljanov. !! Bomo kdaj videli palec obrnjen navzdol ??

   • VERZIFIKATOR

    Bomo in tega jih je strah.

 • indijanka

  Zanima dežele smo. Naši “bogataši” so kos največjim iluzionistom tega sveta. Vse, kar so izmaknili, je izpuhtelo. Če bi jim bila naša država kos, bi jim premoženje pobrala in nehala ropati ta normalne skozi davke. Naj že koga vsaj zaprejo…prooosim.

  • montyamp

   Nena prosi , štrik prinesi .

 • montyamp

  Samo ljudomrzneži s steklenimi srci kradejo revnim .
  Le kdo bi lahko bil tako zloben ???
  JACKPOT !!!
  Takšni usraneti so lahko le invalidno vzgojeni potomci vajencev Stalinovih glist , ki so po WW2 poklale slovensko elito in uzurpirale oblast .
  SMRT KURĆANIZMU — SVOBODA NORMALNIM
  KANDELABRI ČAKAJO
  KJE SO TREZNI LOVCI ???
  PIJANI STRELJAJO NORMALNE .

 • Viktorh

  Veliko lažje nam bi bilo, če bi v parlamentu imeli še nekaj takšnih kot je dr. Logar.

  • montyamp

   Veliko lažje bi nam bilo če bi blesavi slovenceljni šli na volišča , ko je zato čas .
   Volijo samo še , javna uprava , državna uprava in serbusi .
   Prestrašene ovce pa lajajo v rdečo meglo .
   JANŠA HEROJ – KUĆAN GNOJ

  • janez.pokoncni

   46 SDSovcev pa se vsedemo na vlak, ki pelje proti Švici.

 • montyamp

  Rešitev bolnikov pred njihovo pohabljenostjo , so iznašli ISLANDCI : : :
  http://www.sinteza.co/resitev-krize-po-islandsko
  Dajmo mentalnim invalidom pomagat .
  Prinesem vrv .
  Veselim se že romunskega božiča 1989 , kakršen se bliža Sloveniji . Zakaj naj bi bilo leglo kradljive zalege banditov izjema v zgodovinski evoluciji demokracije in NORMALIZACIJI DRŽAVE . ???

  https://www.youtube.com/watch?v=-OcMwfuTuzw

  UDBOPARTIJSKI FEVD bo v Sloveniji med svojim razpadom , v agoniji naredil še ogromno zgage .

  ŽVEPLENEGA NA KANDELABER !!!

  Okraševanje bencinskih servisov na italijanski način : : :
  https://www.youtube.com/watch?v=XXtTv60FeAI

  STRPNOST MED BANDITI = = = SAMOMOR

 • cornusmas

  Anže Logar-nočna mora banksterjev.

 • domovina mili dom

  Tu se vidi prefinjenost komunistov in njihovo dolgoletno izkušnjo. Kako hočejo zmetati pesek v oči butasto naivnim nam Slovencem. Najbolj so komunisti kradli med leti 2004-2008.
  Ko je desnica izvoljena leta 2004, kočar za ravnotežje takoj ustanovi F21. V njega povabi, dobrodošli vsi, ključne osebe, ki so delovale v udbovski mreži v prejšnjem režimu. Nekaj pa je bilo takšnih, ki so služili za kamuflažo in za bodoče žrtve- kamikaze. Ti ekonomski teroristi sesuvajo bančni sistem pod mentorstvom duhovnih ekonomskih džihaditov Mencingerja in Tajnikarja, Kovača …Načrt kraje jim zaustavi globalna kriza.
  Sedaj pa k epilogu. Desna vlada ne sme biti več izvoljena, ker bi se začelo razkrivanje bančnega kriminala in s tem razkritje generatorja ideje.
  Volitve ponaredijo. Levica zmagoslavno paradira na odru, ki ga postavi pobc Pečečnikov. In glej ga zlomka, pojavijo se razni semaforji uspešnosti, nameščajo se velike preproge pod katere se pometa in prikriva ta F21 bančni kriminal. Sedaj pa nastopimo mi davkov plačevalci. Leve vlade, pod taktirko generatorja bančne kraje, se začno na veliko zadolževati. Da pa se puf poplača, moramo mi, narod-raja izkoriščanih po socialističnih kriminalcih, ta dolg vrniti preko socialnih transferjev. Svetlik vzame varnostni dodatek, socialni dodatek, skratka socialistični “komunisti” vzamejo socialo, komunističnih privilegijev ne, bog nas var. Da bi prikrili svojo krajo, pa F21 sedaj začne žrtvovati svoje člane. Najprej gredo v odstrel tisti, ki so sodelovali v osamosvajanju, za njimi pa možje, ki niso delali v udbovkih mrežah prejšnjega režima. Ti so sedaj zaprti ali na čakanju.
  Dragi moji Slovenci, kapo dol pred g. Logarjem, pogumnim decom, ki se je lotil te zgodbe. Prepričan sem, če mu slučajno uspe na papir napisati imena kriminalcev, komisiji za razkrivanje zdravstvenega kriminala enako, takrat bo vlada padla. S padcem vlade padejo tudi komisije.
  In banda 571&tovariši bodo naprej pljuvali in krivili desnico za bančno luknjo.
  Slovenske butnglav ovce pa volile še naprej socialistične izkoriščevalce.

  • rrrrr

   Odlično!

  • Kučko pod pručko

   Ne bi mogel napisati bolje. Bravo!!!

  • janez.pokoncni

   Vse ok le ena malenkost. Razen Demosove, pa še o tej lahko na veliko debatiramo (bom na koncu povedal kaj me je tudi v Demosovi ZELO motilo), Slovenija NIKOLI ni imela desne vlade.
   Koalicija 2004-2008 (SDS, NSi, SLS, Desus), koalicija 2011-2012 (SDS, NSi, SLS, Desus, Previrantovi klovni).
   Vlada 2004 – 2008 je bila daleč najboljša (najmanj slaba) vlada v zgodovini Slovenije, ampak še vedno bi lahko naštel mali milijon kardinalnih napak in še več očitkov, kaj vse bi lahko pa nis(m)o naredili. SLS in Desus sta 4 leta na vsakem koraku blokirali vse omembe vredne reforme.
   Ne vem kako daleč vam seže spomin. Tam leta 2007 je Janša dejansko hotel odstopiti vendar so ga prepričali, da ni. Napaka!! Sam sem odstop že takrat zelo podpiral in danes sem še bolj prepričan, da je bil neodstop napaka, še hujša napaka pa je bila vlada 2011-2012. Da me ne bi napačno kdo razumel, bom še v nogometnem žargonu. Janševi ekipi so leta 2004 na gol dali golmana nasprotne ekipe, napadalcem pa zvezali noge, 2011 so bile razmere še hujše! Sam ne vidim nobenega smisla v takšni tekmi. :)

   Še o Demosovi vladi. Predsednik Peterle … A je treba še sloh kaj dodati? Pa močna SLS (takrat slovenska kmečka zveza) pa Zeleni Slovenije, itd. Demos, na katerega smo vsi zelo ponosni, je zjeznil Slovenijo v temeljih – ni uzakonil in sprovedel lustracije in zaradi tega je Slovenija za dolga desetletja, ki so sledila in bodo sledila, poslana na pot proti PM!

   • domovina mili dom

    To se je vse dogajalo, resnično da, in se bo dogajalo, dokler ne bo dejansko očiščena polarizacija. Ko bo večinski volilni sistem, morda takrat. Dokler bo generator megle povzročal to smetenje in podtikanja, bodo vlade vedno izsiljevane od outsider-jev v koaliciji z insider-ji. Vse te koalicijske akterje pa poznamo kot kameleone.
    Ampak to so podrobnosti, ki so preveliki data za topoglede slovenske ovce. Na procesorju Comodore 16.

 • Stajerka

  kaj Kos še vedno opravlja čistilno-deratizacijske-dezinfekcijske metode v NLB???…..

  pleši, pleši črni kos…..kaj bom plesal, če sem bos……

  • montyamp

   Kos je glistavi hlapec žveplenega halbmadžara , pri aferi DEPALA VAS , je aktivno sodeloval pri rušenju takratnega obrambnega ministra Janše .
   NAČRT ZA POLITIČNI UMOR JE ŽVEPLENEMU NAREDIL HRVAT RADOJČIČ , KI JE NA SODIŠČU V ZAGREBU VSE PRIZNAL .
   Evo vam zapisnika : : :
   http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/LABRADOR/IZJAVA%20-%20RADENKO%20RADOJCIC%207.%20DIO.pdf
   Stran 219 je že zanimiva .
   JANŠA HEROJ – KOS GNOJ

   • Stajerka

    očitno je v Depali vasi delo opravil polovičarsko, je moral dokončat s svojim piskrčkom pri aferi PATRIA……ni da ni – lopovščina in barabija na kubik……

   • Kučko pod pručko

    JANŠA HEROJ – KUČAN GNOJ!!!

  • Rožle

   A ni župan Kopra take plakate izobešal po Kopru…?

 • cornusmas

  A pravite,da je Pajenkova zavarovala svoje nepremičnine pred odvzemom,mi pa saniramo njeno banko?

 • Olga

  Ali so bili guvernerji banke Slovenije le za okras?!!!! Vse guvernerje je treba kaznovati, prav tako vse vpletene na sodiščih, ki zavirajo postopke in ščitijo kriminal! Rop slovenskih bank ne sme zastarati!

  • domovina mili dom

   Težka bo, tisti, ki je rop organiziral, je tudi tožilce, sodnike, policaje nastavil.

   • Olga

    Vremena Kranjcem bodo se zjasnila! Palice se pa namakajo!

    • domovina mili dom

     Iz tvojih ust v božja ušesa.

 • totex39

  Hudič je, ko stopiš bančnim lopovom na prste, ti še bolj pokažejo kremplje, da bi uničili svojega “sovražnika”. Res, bančna kriminalna združba na vseh področjih spreminja našo lepo deželo.

 • rrrrr

  Slovanska udbo-bančna mafija svojim volilcem na koncertnem odru:,, Mi vas pa ropamo…”
  Refrem volilcev v dvorani:,,Ija, ija, oooooooooooo….”

 • Nata

  Upam samo , da mukotrpno Logarjevo delo ni – Sizifovo ?

  • Novakec1

   JE.

   • Nata

    Ja………..glede na to , da se nihče od glavnih ne oglasi ?????

 • Kučko pod pručko

  Povsem jasno je, da bo imela preiskovalna komisija, ki jo vodi dr. Anže Logar, veliko težje delo, ko se bo lotila NLB. Največja slovenska banka je namreč tvorba, ki je bila že v osnovi ustanovljena za napajanje požrešno-nenasitnega murgelskega podzemlja. Zato se bo mali Murgelčan s svojo F21 udbo-mafijsko združbo in Opankarjem, ki je eden največjih prejemnikov kreditov brez kritja, na vse kriplje prizadeval, da bodo Logarju otežili delo.

  Vendar NLB ni edina, iz katere so Kučanovi desetletja vozili naš denar kar v šleparjih. Spomnimo naj se tudi Elana, paradnega konja naše industrije in enega najprepoznavnejših znakov Slovenije. Preko tega begunjskega podjetja je Udba, kateri so poveljevali največji slovenski kriminalci z Zemljaričem na čelu, prala umazani denar, ki ga je večinoma potrebovala za svoje nenasitne riti, pa tudi za likvidacije Slovencev, ki so živeli v tujini, ga je šlo veliko. Kučan je vse to dobro vedel, saj je poročilo Edbe vsak kot predsednik CK ZKS vsak dan dobil na mizo že zjutraj. Zato Kučan ni nič manjši kriminalec od operativnih šefov Udbe.

  Anže Logar, zavihajte rokave in se lotite trdega dela kljub polenom, ki vam jih bodo vsakodnevno pod noge metali iz Murgel!!!

 • althar

  Menda ne pričakujete, da bi v mafijski državi mafijsko sodstvo sodilo mafiji?

 • garfi

  rešitev je, da se Slovenci zbudijo v čimvečjem številu
  žal niti Bog ne ve kdaj
  mk narod je butast, edina resnica ki jo je izrekel

 • janez.pokoncni

  Ampak roko na srce, po eni strani si vse to zaslužimo. 25 let, če pozabimo na socializem, nas odirajo kot vole pa se vendno znova in znova debate o državi lastnini zasučejo na temo, kako z državno lastnino ni nič narobe, samo dobre upravljalce moramo najti. Nočem biti vsesplošno žaljiv ampak, moj največji problem je ta, da je večina mojih sodržavljanov enostavno nora!

  Državna lastnina morda funkcionira na Švedskem, Norveškem, … na planetu X v galaksiji Y, ampak v postsocialističnih balkanskih greznicah je državna lastnina prekletsvo, ki ga obvladuje Hudič, ki se v Sloveniji kliče kaviar socialistična mafija.
  Velja za VSE banke, za VSA “podjetja”, šolstvo, zdravstvo, RTV, za skoraj vsa “civilna gibanja”, vojsko, policijo … VSE, kar je državno !!!

 • Prihajam Slovenija

  Alcatraz kliče.

 • Čakija Noris

  BUČKE…denarja nikoli več ne bo nazaj.

 • Novakec1

  Če prav razumem se bodo morali organi pregona sami pred sabo zagovarjat?
  Vesoljski unikum.

 • cosmosjasnovidec

  Iz teh preiskav ne bo popolnoma nič konkretnega.Dokazi ter vse ostao glede kraj so že davno znani in tudi vsa druga nečedna dejanja.
  Niti obdolžen ni nihče ne,da bi bil za kaj obsojen.
  Doseglo se ne bo popolnoma nič predvsem pa na slovenskem sodišču.Če bi se obtožnice poslale na tuja sodišča bi še bilo upanje tukaj pri nas pa nikakor in je vse skupaj popolna izguba časa.
  Te preiskave pa samo ena velika farsa.
  Zakaj kriminalci že niso v priporih saj je dovolj dokazov proti njim?
  Torej je rezultat preiskave že jasen vnaprej vsakomur.