fbpx

[Video] Mahnič: Ministrstvo za solidarno prihodnost bo ministrstvo za nevladne organizacije z Metelkove 6

Poslanec Žan Mahnič

Poslanec Žan Mahnič je izpostavil, da bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost v resnici ministrstvo za nevladne organizacije z Metelkove 6. Ministrstvo za kulturo, ki ga je prav tako izsilila Levica, pa bo delilo bajne vsote denarja za tiste brezdelneže, ki so dve leti kolesarili, zaradi česar bo manj za kmetijstvo in delovne ljudi. Levici je še čestital, ker je bila v prejšnjem mandatu neformalno, sedaj pa bo tudi formalno nadkoalicijska stranka. 

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi, je razvidno iz spletne strani DZ. V SDS namreč nasprotujejo večanju števila ministrstev, po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca pa želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade. Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju novonastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

V SDS so na današnji seji poslanske skupine razpravljali tudi o predlaganih spremembah zakona o vladi, s katerim koalicija veča število ministrstev, kar ocenjujejo kot nerazumno.

Zakaj je ministrstvo Luke Mesca ključno za delovanje vlade?
Poslanca dr. Anžeta Logarja obrazložitev koalicije o noveli zakona o novih ministrstvih težko prepriča. Po njihovem je ustanovitev nujna, ker bodo ministrstva izpolnjevala glavne prioritete nove vlade. Ob tem Logar izpostavi novo ministrstvo Luke Mesca, ki se bo ukvarjalo s participativnim upravljanjem podjetij, socialnim podjetništvom in spodbujanjem ekonomske diplomacije – ker ima ta z vsem tem dolgoletne izkušnje, je karikiral Logar, s čimer je želel povedati, da Mesec nima prav nobenih izkušnje s tega področja. Logar je izpostavil, da je skušal najti podlage za tovrstno odločitev “in jih nekako ne najdem“. “Zakaj je to ministrstvo ključno za delovanje vlade in zakaj je bilo treba še dva dodatna ministrstva ustanoviti?” je vprašal poslanec in dodal, da takšne situacije, kjer dve stranki lahko udejanjita, za kar se odločita, ni imela še nobena vlada. Ob tem je vprašal največjo stranko Gibanje Svoboda – “kaj bodo naredili tisti, ki imajo največjo politično moč?

Jelka Godec najprej svetuje koaliciji, naj vsaj navajajo točne podatke o kadrovanju prejšnje vlade, da ne bodo zavajali javnosti. Ob tem je vprašala predlagatelje: “Bodo ministrstva bolj vitka? Bodo ministri bolj vitki?” Kot je poudarila, se “vitkost” doseže z operativnejšo in produktivnejšo administracijo, česar pa se ne doseže s prestavljanjem ministrstev. Njihova obrazložitev je ne prepriča. Finančne posledice bodo že iz tega, da zaposlite bivše poslance, je dejala Jelka Godec. “Posledice bodo nastale tudi iz dela ministrstev.” Ob tem je izpostavila, da razvijanje promocije modela lastništev zaposlenih kar kliče po novih analizah, ki bodo zahtevale veliko denarja za zunanje sodelavce.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je odgovorila poslanki Janji Sluga, da danes ne govorimo vladi Janeza Janše ampak o vladi, ki se oblikuje. SDS je na volitvah dobila več poslancev kot na prejšnjih volitvah, z amandmajem pa novi vladi želijo pomagati, da začnejo delati še hitreje. So pa volivke in volivci rekli ne nekaterim kadrom, ki so očitno dovolj dobri za ministre. Anja Bah Žibert je izpostavila, da bi z novim zakonom v Sloveniji dobili eno ministrstvo na 100 tisoč prebivalcev, v Franciji pa je to razmerje 3,8 milijona. Poslanki se zdi škoda, da niso objavili tudi imen in se ji hkrati zdi smešno, da bi bila vlada z 20 ministrstvi bolj operativna. “Kdaj pa je operativnost večja z večjim številom ministrstev?

Poslanka Alenka Jeraj ima občutek, da o novih ministrstvih ni bil opravljen resen razmislek, ampak je bolj kot vsebina pomembno zadovoljiti apetite tistih, ki so jim obljubili nova mesta. “Če se zavedate, nova ministrstva terjajo kar nekaj časa z iskanjem prostorov, opreme, ljudi, medtem pa bodo projekti, ki morajo teči, počivali, ker ne bo odgovornih oseb. Da zapišete, da finančnih posledic ne bo, je smešno. Dajte realno zapisat stvari in se bo potem videlo, ali je to utemeljeno,”  je poudarila poslanka.

Poslanka Karmen Furman je pričakovala, da bi v koaliciji sami vložili amandma, s katerim bi zadostili pravni varnosti, kar so izpostavili na pristojnem odboru. Jo je pa zaskrbelo ob predstavitvi stališča poslanke Lene Grgurevićeve s katerim uvajajo nov koncept vladanja. Slovenija ima po mnenju poslanke Furmanove rekordno gospodarsko rast in najnižjo brezposelnost, državni proračun beleži presežek 147 milijonov, delajo se investicije v infrastrukturo, šolstvo, zdravstvo, domove za starejše. “Slovenija se razvija povsod, tudi na podeželju. Enormen dvig povprečnin je pomenil dvig kakovosti življenja vseh Slovencev.” Hkrati je Janševa vlada popravila krivice kmečkim zavarovancem in dvignili najnižje pokojnine invalidom. “Na tem mestu se sprašuje kaj je nov koncept vladanja – ali vsega tega več ne bo?

Ministrstva za nevladne organizacije in brezdelneže
Poslanec Žan Mahnič je koaliciji očital, da ni našla niti ene države, ki bi imela toliko ministrstev kot mi. Hkrati jim je napovedal, da jih bo čez štiri leta ali še prej v državnem zboru sedelo zgolj še deset in dodal, da danes ni nikjer več poslancev PS, SMC, LMŠ. “Vem, da bo sedaj pol leta vzhičenje, kmalu pa bo sledilo razočaranje.” Mahnič je izpostavil besede enega izmed poslancev Gibanja Svoboda, da je radikalna koalicijska pogodba spisana samo zato, da v koalicijo dobijo Levico, prej kot v enem letu pa jim bodo pokazali vrata in Levica bo pri tem izigrana.

Mahnič je še izpostavil, da bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost v resnici ministrstvo za nevladne organizacije z Metelkove 6. Ministrstvo za kulturo, ki ga je prav tako izsilila Levica, pa bo delilo bajne vsote za tiste brezdelneže, ki so dve leti kolesarili, zaradi česar bo manj za kmetijstvo in delavne ljudi. Levici je še čestital, ker je bila v prejšnjem mandatu neformalno, sedaj pa bo tudi formalno nadkoalicijska stranka.

Sara Kovač