[Video] Milan Kučan v Majniški deklaraciji videl grožnjo: “Prepričan sem, da se odpovedati Jugoslaviji, pomeni odpovedati lastni državi.”

Datum:

Pred 31 leti na današnji dan je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani prebrana znamenita Majniška deklaracija. Njeno osrednje sporočilo je bilo: “Hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda!”

Danes mineva 31 let, odkar je na množičnih demonstracijah proti aretaciji Janeza Janše slovenski pesnik Tone Pavček na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral Majniško deklaracijo, politično izjavo, ki so jo leta 1989 oblikovale prve opozicijske politične stranke in jo je podpisalo nekaj več kot sto tisoč ljudi. Ime dokumenta, Majniška deklaracija, je prevzeto od znamenite deklaracije dr. Antona Korošca iz leta 1917, ki je napovedovala konec Habsburške monarhije in začetek Jugoslavije. Majniška deklaracija spisana 72 let kasneje pa je tlakovala pot v samostojno državo slovenskega naroda in napovedovala konec totalitarne Jugoslavije.

Politična izjava, prebrana pred več tisoč množico ljudi, je nastala aprila 1989 v pisarni dr. Dimitrija Rupla. Pri pisanju dokumenta so poleg Rupla sodelovali še Janez Janša, France Bučar, Hubert Požarnik, Veno Taufer in Ivo Urbančič.

Aretacija Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasiča je dvignila na noge Slovence. 21. junija 1988 se je na Kongresnem trgu v Ljubljani v podporo četverici JBTZ zbralo 30 tisoč ljudi. Ta shod je začetek slovenske pomladi. (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Pod Majniško deklaracijo so bile podpisane takratne opozicijske stranke in gibanja: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije (zdaj SDS), Društvo slovenskih skladateljev in Univerzitetna konferenca ZSMS. Sočasno je nastajal projugoslovanski dokument, poimenovan Temeljna listina Slovenije 1989, ki ga je oblikovala tedanja Republiška konferenca SDZL. Temeljna listina je za razliko od Deklaracije še vedno ohranjala jugoslovanski okvir in napovedovala prenovo nekdanjega totalitarnega sistema.

Foto: Twitter

Takratni komunistični vrh je v Majniški deklaraciji videl grožnjo izgube oblasti in totalitarnih privilegijev, zato so bili odzivi nanjo siloviti. Milan Kučan je za glasilo Komunist povedal: “Nekateri slovenski demokrati, ki so tako goreči nosilci Majniške deklaracije, vidijo perspektivo mimo socializma in mimo Jugoslavije. Sam pa sem prepričan, da se odpovedati Jugoslaviji, pomeni odpovedati lastni državi.”

Majniška deklaracije je nastala v negotovih časih, polnih trenj in je v nasprotju s takratnim totalitarnim jugoslovanskim sistemom pogumno ter odločno zahtevala suvereno državo slovenskega naroda, ki bo utemeljena na spoštovanju človekovih pravic, temeljnih svoboščin, demokraciji in družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije. Deklaracija je v duhu slovenske pomladi in narodnega prebujanja postala osnova političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (DEMOS), ki je leta 1990 pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika zmagala na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji po letu 1945. Demosova vlada je uspešno izvedla plebiscit za samostojno Slovenijo in 25. junija 1991 uresničila glavno točko Majniške deklaracije, ko je bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti Republike Slovenije.

Barbara Majdič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...