fbpx

[Video] Novo: V ponedeljek še 6 novih smrtnih žrtev COVID-19, skupno umrlo že 36 oseb!

Foto: STA

Kot je sporočila vlada, je bilo do ponedeljka ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih še 38 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.059. V ponedeljek je za boleznijo COVID-19 umrlo še 6 oseb, smrtnih žrtev je tako skupno že 36. Govorec vlade Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pozval, naj bo letošnja velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja in padanja krivulje. “Zdržimo z ukrepi, da bomo lahko v tednu, ki sledi, naredili načrt za postopno sproščanje ukrepov. Vsi smo na dobri poti,” je izjavil.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do ponedeljka, 6. aprila, do 24. ure v Sloveniji potrjenih 38 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.059.

V ponedeljek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.202 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 29.455.

Število smrtnih žrtev se je povečalo za 6
V ponedeljek je COVID-19 terjala še 6 novih smrtnih žrtev, skupno število umrlih v Sloveniji je tako poskočilo na 36.

Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 111 oseb, od tega 31 na enotah intenzivne terapije.

Kacin pozval, naj bo letošnja velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja in padanja krivulje
Na novinarski konferenci vlade informacije o aktualnem dogajanju podajajo govorec Jelko Kacin minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj in predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Z izzivi COVID-19 se po Kacinovih besedah soočamo vsi, a niso vsi ukrepi enaki: “V delih Japonske razglasili izredne razmere. V ZDA pričakujejo, da bo naslednji teden najtežji. V Južni Koreji beležijo najnižje število novih okužb od pričetka epidemije.” Na Kitajskem danes prvič zaradi COVID19 ni umrl nihče. “Nekatere evropske države že napovedujejo postopno vračanje življenja v normalne tirnice. Gre za države kot sta Danska in Avstrija, ki sta ukrepe sprejeli pravočasno. Ukrepi so bili strogi, ljudje so se jih držali. Tako jim je uspelo, da so obrnili krivuljo rasti okužb navzdol,” je dejal.

V Slovenijo je prišel koronavirus po Kacinovih besedah nekoliko kasneje kot v druge evropske države. Naša krivulja rasti okužb je na tisti občutljivi meji, ko se lahko obrne navzgor ali pa navzdol. Vsi delamo za to, da število novih okužb zmanjšamo. Ukrepov se držimo in smo na dobri poti. “Upajmo, da bo velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja v deželo, padanja krivulje okuženih. Zdržimo z ukrepi, da bomo lahko v tednu, ki sledi, naredili načrt za postopno sproščanje ukrepov. Vsi smo na dobri poti,” je pozval.

Danes so ministri za evropske zadeve po njegovih besedah izvedli razpravo o skupnih ukrepih za sproščanje ukrepov, ki so bili uvedeni ob epidemiji. S ciljem, da bo EU čim bolj usklajena in prehod čim bolj mehak in kontroliran, so se dogovarili o harmoniziranju ukrepov. “Naši ukrepi učinkujejo. Število težjih bolnikov se ne povečuje. Število bolnikov na intenzivni negi ne presega številke 30. Trudimo se, da bi ta trend zadržali tudi čez velikonočne praznike oziroma, da bi začel čim prej upadati,” je še povedal. Za konec je izrekel veliko zahvalo vsem zdravstvenim delavcem: “Vi ne zdravite le bolnikov COVID-19. Zdravite vse nas, naše gospodarstvo, šolanje naših otrok, počitnice, piknike s prijatelji… Naš način življenja je odvisen od tega, kako uspešno bo naše zdravstvo v naslednjih dneh. Hvala vam.”

Minister Gantar pa je opozoril, da je zdravstvo v zadnjih letih napredovalo, a ostaja pred številnimi izzivi. Kot enega večjih prepoznava dostopnost zdravstva. Poudaril je, da se je v trenutnih razmerah ob pandemiji koronavirusa javen in dostopen zdravstveni sistem pokazal kot pomemben dejavnik.

Sprejeti ukrepi po njegovi oceni kažejo dobre rezultate, ki so primerljivi z najboljšimi državami, navaja STA. “Naših težav še zdaleč ni konec. Verjamem, da bomo uspešno premagali vse izzive, s katerimi se soočamo, na boljši način kot marsikatere druge države,” je dejal. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem, predvsem medicinskim sestram in babicam, ki so v ospredju letošnjega dneva zdravja.

“V zdravstvu ne bi bili tako uspešni, če ne bi imeli požrtvovalnih medicinskih sester in babic, ki sodelujejo v vseh timih in na vseh področjih,” je dodal.

Minister Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci ob povzetku ponedeljkovega prvega zasedanja skupine za pripravo smernic ukrepov s področja trga, sociale in šolstva, ki jo vodi, izpostavil, da so sindikati “trdi, a korektni pogajalci”. Glede njihovih predlogov na prvi protikotronski sveženj, ki so ostali v zraku, je dejal, da določene podpirajo in jih bodo vključili v predloge smernic za drugi protikoronski paket, ki jih bodo do konca tedna posredovali na osrednjo posvetovalno skupino. Ta naj bi celovit predlog izhodišč pripravila do sredine prihodnjega tedna, nato bo smernice obravnavala vlada. Ko jih bo potrdila, bo finančno ministrstvo spisalo predlog zakona. Ta naj bi bil v DZ konec meseca.

Med sindikalnimi predlogi, ki jih podpirajo, je po Cigler Kraljevih besedah t. i. krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela. To nadomestilo ne bo izhajalo iz pretekle plače in ne bo upoštevano v nobenih pravicah, odmerjenih po krizi, pripadlo pa bo torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi. Poleg tega ministrstvo podpira izenačitev zaposlenih v javnih in zasebnih socialnovarstvenih zavodih oziroma domovih za starejše, saj so vsi enako obremenjeni.

Jerkičeva pa je v nadaljevanju nanizala vrsto sindikalnih pozivov za popravke prvega protikoronskega svežnja. Poleg tistih, ki jih je izpostavil minister, je omenila spornost določbe, po kateri je mogoče delavce na čakanju napotiti na delo v kmetijstvu, nekonsistentnost pri stečajni zakonodaji ter pomanjkljiva navodila glede kriznih dodatkov za delo v neugodnih pogojih. Glede slednjih jih v javnem sektorju moti, da lahko o višini določajo predstojniki, v zasebnem sektorju pa se bojijo, da jih delodajalci ne bodo izplačevali. Po besedah Jerkičeve so vladi predlagali tudi vzpostavitev enotnega telesa, ki bo na voljo za razlage protikoronskih ukrepov, saj “ne potrebujemo prepirov”. Jerkičeva se je znova zavzela še za predlog za zmanjšanje DDV na osnovne življenjske potrebščine in zamrznitev njihovih cen, ki zdaj “letijo v nebo”.

Rok Krajnc